Zo budget proof mogelijk reizen met WWOOF en Helpx | Ik heb jullie ervaringen nodig!

Wilde plannen, hersenspinsels, toekomstdromen. Blijft het daarbij of is het misschien wel iets wat we echt gaan doen? Reizen, met z’n drietjes. Vrij zijn, samen beleven, zien, kijken, genieten, ontdekken en rust ervaren.

Op avontuur, ons prille proces!

We lopen al tijden met het idee om misschien wel een paar maanden met z’n drietjes op reis te gaan. Het zijn nog hele prille ideeën. We zitten nog in de fase waarin je alles er uit gooit en de ander het eigenlijk met praktische bezwaren gelijk al om zeep helpt.. En dat de ander er dan weer iets uit gooit en jij precies hetzelfde doet. Ken je dat proces? ;-)

Je wil iets maar je hebt eigenlijk nog geen idee hoe dit vorm te geven. Het idee is er, nu de uitvoering nog.

De droom is om met z’n 3en met een caravan of camper door Europa te gaan trekken. Geen tijdsdruk, blijven hangen waar het mooi is, doorrijden wanneer het ons uitkomt. Avonturen beleven, kamperen op de mooiste plekjes, vrijheid beleven met z’n drieën en daardoor nog dichter bij elkaar komen. Fotograferen, bloggen en misschien ook wel video’s maken van deze reis; dat lijkt me het tofste om te doen. Ook hierin geen druk maar doen hoe wij het willen.

Lekkere timing zul je denken, net een nieuw huis kopen en dan dit? Nou, dat was ook waar wij alleen maar aan dachten haha. Hebben we eindelijk het huis van onze dromen gevonden en dan willen we misschien een tijd weg gaan. Hoe is dat financieel ook maar haalbaar?

WWOOF

En dat is waar WWOOF en Helpx in beeld komen. Via deze 2 communities kun je namelijk, in ruil voor een paar uurtjes werken per dag, gratis kost en inwoning krijgen op de meest fantastische plekken over de hele wereld. Olijven plukken op een organische boerderij in de heuvels van Toscane bijvoorbeeld of helpen in de moestuin op het Franse platteland. Houthakken in Scandinavië of het ontbijt verzorgen in een B&B in Oostenrijk. Je kunt het allemaal!

WWOOF is een online community waar je op zoek kunt gaan naar een host om een tijdje voor te gaan werken. Wat ik voornamelijk lees is dat het, net als bij bijvoorbeeld couchsurfen, heel erg om de beleving gaat en niet alleen om het ‘woehoe we zitten hier gratis’ gevoel. Meeleven en werken met de mensen waar je woont, ervaringen, dromen en doelen delen met elkaar, leren van elkaar.

Want to live and learn on organic farms worldwide? Want to share your life with other like-minded people?

WWOOF is a worldwide movement linking volunteers with organic farmers and growers to promote cultural and educational experiences based on trust and non-monetary exchange, thereby helping to build a sustainable, global community.

As a volunteer (or WWOOFer as we call them) you will live alongside your host helping with daily tasks and experiencing life as a farmer.

Het lijkt me heel erg gaaf om op verschillende boerderijen in Europa te werken. Het leuke is dat er op heel veel boerderijen ook families van harte welkom zijn. Daarnaast verzorgen zij dus je slaapplek en ontbijt, lunch en diner in ruil voor (meestal) zo’n 4 uurtjes werken per dag en dat zo’n 5 dagen per week. Klinkt toch super?

Helpx draagt hetzelfde principe uit alleen hebben zij het veel breder getrokken. Ze leggen niet de nadruk op ‘organic farms’ maar hier kun je op veel meer verschillende manieren werken. Zo kun je, zoals je hierboven kunt lezen, bij mensen thuis op een boerderij helpen maar ook bij een hotel, bed&breakfast, homestay of ranch.

Nu ben ik van mijzelf iemand die enorm romantiseert. Ik heb zelf eens een aantal nachten in Berlijn gecouchsurft en dat was ook fantastisch! Ik kan hier dus al helemaal naar uitkijken. ‘s Morgens op tijd opstaan, een paar uurtjes helpen tuinieren, klussen, bouwen, dieren eten geven of olijven plukken en ‘s middags de omgeving verkennen of lekker luieren met z’n drietjes. Maar ik kan online zo weinig ervaringen vinden (buiten de sites om) van mensen die dit gedaan hebben, en helemaal als gezin!

Ik ben enorm benieuwd of er mensen zijn die hier ervaring mee hebben, zou je dat met mij willen delen? :) Ik ben ook heel benieuwd naar jullie kijk hierop. Zou het ook iets voor jou zijn of juist helemaal niet? En waarom wel of niet! Let me know!

Gerelateerde artikelen

8 reacties

 • Reageren
  chucky1012
  12 oktober 2017

  Wauw… zo leuk om dit te gaan doen….
  Zeer interessant artikel.

  Xoxo

 • Reageren
  Martine
  12 oktober 2017

  Leuk idee! Wij willen ongeveer hetzelfde gaan doen, alleen dan ook buiten Europa. Afgelopen maanden hebben wij onze plannen concreet gemaakt en nu is het nog een kwestie van zoveel mogelijk geld sparen.
  Het is lastig om er ook daadwerkelijk voor te gaan. Maar als we het niet doen, zullen we er later spijt van krijgen. Het idee zit al een tijd in ons hoofd, maar wordt iedere keer vooruit geschoven omdat er altijd wel iets is wat ons tegenhoudt. Ik herken het heel erg dat je het heel graag wilt doen, maar dat het opgeven van al je zekerheid heel tegenstrijdig voelt. In ons geval zou het betekenen dat we onze banen en ons huurhuis moeten opzeggen. Wij kunnen beiden locatie onafhankelijk werken om zo een inkomen te genereren dat genoeg is om van te leven. Mijn tip zou zijn om het gewoon te doen en al je ideeën, bezwaren en hersenspinsels op papier te zetten en er een concreet plan van te maken. Je kunt eventueel je huis verhuren, zodat je wat (extra) inkomen hebt. Maar dat lijkt mij wel erg lastig als je net een nieuw huis hebt gekocht :) Succes met alles!

  • Reageren
   Roos
   12 oktober 2017

   Wat ontzettend gaaf Martine, klinkt echt fantastisch! Waar willen jullie gaan reizen? :) Ja wellicht dat we het huis voor een tijdje zouden kunnen verhuren. De plannen zijn nog pril dus zijn we verder nog niet over aan het brainstormen! :) Wat voor werk doen jullie als ik vragen mag? Ben heel erg benieuwd! Wij hebben namelijk allebei geen werk wat locatie onafhankelijk is, dat is wat ons het meeste remt!

   • Reageren
    Martine
    12 oktober 2017

    Wij zijn beiden programmeurs en willen gaan werken via Upwork. Daar kun je ook terecht voor ander soort werk, zoals vertaler of als schrijver. Ons plan is om in de VS een minivan te kopen en deze naar Panama te rijden.

 • Reageren
  Dana
  12 oktober 2017

  Interessant om te lezen, hier heb ik echt nooit aan gedacht. Ik ga dit even opslaan :)

 • Reageren
  Madebyuna
  13 oktober 2017

  Een collega van mij heeft vorig jaar een aantal maanden met haar gezin in een Camper Europa doorgereden. Wellicht is dat nog een idee? Zelf heb ik hier verder geen ervaring mee. Wel weet ik dat er veel site’s zijn voor digital nomads, waarop tips & werk aangeboden wordt. Dan doe je online werk dat overal ter wereld kan.

 • Reageren
  Melissa
  17 oktober 2017

  Leuk om over na te denken he? Misschien moet ik ook maar eens gaan. Workaway.info is trouwens ook zo’n site!

 • Reageren
  Janneke
  23 oktober 2017

  Wat een gave plannen!

  Wij zijn vorig jaar twee maanden door Australië met een camper en onze dochter van 20 maanden gaan reizen. Dat was zo’n fantastische ervaring dat we nu aan het nadenken zijn over onze volgende reis van maximaal drie maanden. In de tussentijd hebben we nog een zoontje gekregen, dus ik verwacht dat werken tijdens zo’n reis wat lastiger is met twee kleintjes. Maar ik zal deze sites zeker checken zodra we weten waar we naartoe gaan!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.