Wat wil ik nou eigenlijk en in hoeverre laat ik anderen mij beinvloeden?

2 weken geleden kwam het eerste deel online van mijn blogserie over het uitvinden wat je nou écht wil met je leven en vandaag is het tijd voor deel 2. Over je dromen laten beïnvloeden door anderen, doe jij er aan mee?

In deel 1 vertelde ik voornamelijk over waarom ik hiermee aan de slag ben gegaan, hoe ik hiermee aan de slag ben gegaan (2 praktische oefeningen) en vertelde ik dat je je nu kunt inschrijven voor mijn gratis e-cursus die een heleboel verdieping gaat geven op de blogs uit deze blogreeks + heel veel praktische oefeningen bevat.

Vandaag wil ik een ander thema omtrent ‘het vinden van wat je nou echt wil’ behandelen en dat is de invloed van anderen op jou.

Een tijdje geleden vroeg ik op mijn blog wat jullie graag precies zouden willen weten over dit onderwerp en ik kreeg meerdere malen een vraag waarin dit naar voren kwam. In hoeverre laat ik mij door andere mensen beïnvloeden in wat ik doe en ga doen? En hoe denk ik hierover. Super goede vragen, dus..

Let’s go!

Beïnvloedbaar.

We zijn allemaal tot op zekere hoogte beïnvloedbaar en ergens is dit ook helemaal geen verkeerd iets. Door je als kind te laten beïnvloeden door je ouders leer je de ‘regels’ van de wereld waarin zij leven en waarin jij dus ook leeft. Je ouders leren je wat (voor hen) goed en fout is en jij zult hier als kind volledig in mee gaan. De waarheid van jouw ouders is immers ook jouw waarheid als kind.

Tot de puberteit voor de deur staat en opeens hele andere mensen jou gaan beïnvloeden. De mening van je ouders voelt opeens veel minder belangrijk, de mening van de mensen waar je mee omgaat wordt het allerbelangrijkste. Iedereen is natuurlijk anders, de één is meer beïnvloedbaar dan de ander, maar in principe bepalen de invloeden van buiten af in combinatie met je karakter (nature/nurture verhaal) wie je wordt als mens. Bij de één voeren de invloeden van buitenaf de boventoon, bij de ander invloeden van binnenuit. En ook dit schommelt natuurlijk naarmate je ouder wordt.

Veel mensen komen op een punt in hun leven dat je eigenlijk helemaal niet meer zo goed weet wat je nou eigenlijk wil. De wereld om je heen lijkt eigenlijk prima te weten welke kant jij op zou moeten gaan maar is dat wat je wil? Grappig is dat, dat anderen altijd zo goed lijken te weten wat goed is voor ons en we ergens toch geneigd zijn om daar in mee te gaan. Vooral als je het even niet meer weet is het fijn om vast te houden aan de dingen die veilig aanvoelen. Terwijl een sprong in het diepe misschien juist een veel betere stap was geweest!

Voor mij persoonlijk.

Als ik naar mijzelf kijk denk ik dat ik nooit echt heel erg beïnvloedbaar ben geweest. Op de één of andere manier ben ik altijd al wel vrij zeker van mijn zaak geweest, ben ik nooit mega onzeker geweest over wie ik ben als persoon of heb ik mij in mijn puberteit laten beïnvloeden om dingen te doen die ik eigenlijk niet wou doen.

Ik denk dat ik wat dat betreft misschien ook wel heel erg opstandig was. En dat heb ik nu nog. Als mensen zeggen dat ik iets niet kan of iets niet bij mij past dan denk ik niet: nee, misschien hebben ze wel gelijk. Ik denk eerder: euh wat denk jij nou? Hoezo denk jij te weten wat ik wel/niet kan? Niet altijd heel handig maar het houdt me wel dicht bij mezelf. En het levert soms leuke en minder leuke discussies op haha.

Toen ik stopte met werken en aangaf eigenlijk helemaal niet zo goed te weten wat ik wou merkte ik al gauw hoe mensen er aan gehecht zijn om je in een bepaald hokje te stoppen. Als je daar niet meer in zit worden ze onrustig ofzo haha, de boel lijkt niet meer te kloppen. Ik vond het zelf heel fijn maar ik merkte dat mensen om mij heen het toch wel wat vreemd vonden. ‘Zoek toch gewoon een leuke baan bij een leuke werkgever’ of ‘ja maar Roos, jij bent toch gewoon iemand die in de zorg werkt, ondernemen is toch niks voor jou’ of ‘jij bent gewoon geen commercieel type’. Dat ik in de zorg werk wil niet zeggen dat dat de enige branche is die ik interessant vindt en het fijn dat ik geen commercieel type ben ligt aan het feit dat ik een zorggerichte opleiding gedaan heb en dus nooit iets geleerd heb over commercieel denken bijvoorbeeld. Wil niet zeggen dat ik het niet kan leren en er niet top in zou kunnen worden? :D

Je comfort zone.

Zodra je buiten je comfort zone gaat is, wetenschappelijk aangetoond, dat je hersenen het liefste op een stop knop zouden drukken en je stevig in je ‘oude stramien’ terug zou willen duwen. Dat is wat je kent en dat is waar je blijft. Maar, we weten allemaal dat af en toe flink buiten onze comfort zone treden ons juist enorm veel leert, ons laat groeien en we er hierdoor meer achter komen wat we willen. En hoe meer we daar achter komen hoe gelukkiger we worden.

Het zijn niet alleen de hersenen die je graag op je veilige plekje wil houden maar vaak geldt dat ook voor onze omgeving en dat kan best lastig zijn. Helemaal als je nog zoekende bent maar ook als je iets gaat doen wat mensen niet van je verwachten. Die verwachtingen hebben ook alles te maken met het ‘milieu’ waarin je opgroeit of het zogeheten systeem waarin je leeft. Kom jij uit een familie met veel ondernemers waarin veel geld verdient wordt met eigen bedrijven? Dan zal het vaak eerder toegejuicht worden om je eigen bedrijf te beginnen dan wanneer je gehele omgeving in loondienst is en hier totaal geen kaas van gegeten heeft.

3 tips die mij enorm geholpen hebben.

1. Hoeveel waarde heeft het gegeven advies voor jou?
Als je advies aanneemt van iemand of luistert naar iemands mening over jou vraag je dan al-tijd af waar deze persoon vandaan komt. Om het hard te zeggen: is deze mening waardevol? Gegrond? Slaat het ergens op? Vraag je af of het advies van Mientje van 3 huizen verderop die jou afraadt om een eigen onderneming te beginnen terwijl zij zelf nog nooit een eigen bedrijf heeft gehad waardevol is voor jou. Mensen bedoelen het vaak goed maar projecteren hun angst en onzekerheid op jou en wat heb jij hier aan?

Is de mening van iemand met een succesvol bedrijf over jouw plan dan niet veel waardevoller? Iemand die letterlijk kaas heeft gegeten van ondernemen. Die weet hoe gaaf en mooi het is maar ook wat de valkuilen zijn en hoe knetterhard werken het 24/7 is?

Hoeveel waarde bepaalde mensen ook voor jou hebben, dit betekent niet dat hun mening over jouw droom waar is.

2. Hou je idee een tijdje voor jezelf.
Om daarop verder te gaan. Als je een idee hebt zou ik je aanraden om dit eerst een tijdje voor jezelf te houden voordat je het de wereld in slingert. Mensen zijn, zoals ik hierboven al beschreef, vaak geneigd om je idee helemaal ‘kapot te vragen’ zoals ik dat noem. Maar hoe ga je dit doen dan? En hoeveel ga je verdienen dan? En heb je hier al wel aan gedacht? Heb je daar wel genoeg verstand van? Is het niet slimmer om eerst..

Als jij zelf nog geen écht plan hebt wat super concreet is en waar je volledig achterstaat maar slechts een idee en mensen laten hier allemaal hun mening op los.. Dan kun je er gif op innemen dat mensen het kapot maken met vragen. Want jij hebt nog geen antwoord op al die vragen kunnen vinden maar als je die vragen niet kunt beantwoorden denken mensen vaak al dat het sowieso geen goed plan is. En het maakt jou alleen maar onzeker!

Hou je idee dus een tijdje voor jezelf. Denk er over na, lees er over, doe research en zodra jij het gevoel hebt; ik ben er klaar voor! Dán deel je het met mensen. Mochten er heel veel vragen/opmerkingen/commentaar komen waarop jij helemaal geen zin hebt kun je dat natuurlijk ook altijd gewoon benoemen. “Goh, ik merk dat je er graag over mee wil denken/je mening er over wil geven maar zal ik je anders eerst eens uitleggen hoe ik het voor me zie? Ik kan misschien niet al je zorgen wegnemen maar ik kan je wel vertellen wat ik tot nu toe weet.”

3. Laat je vooral niet te snel ontmoedigen.
Het volgen van je droom, alleen al hierover nadenken en er achter zien te komen wát dat dan is, is spannend. En moeilijk. En confronterend. En geweldig. En doodeng. Allemaal tegelijkertijd. Het zal je 100x vertellen gewoon lekker te blijven waar je bent. Het niet te gaan proberen. Lekker veilig te blijven zitten waar je zit. Maar ik geloof er echt in dat ik zóveel gelukkiger in alle aspecten van mijn leven ga worden als ik er écht voor ga! ♥

Eerlijk?

En als ik echt heel eerlijk ben is Kays mening de enige mening die écht telt voor mij. Wij moeten het samen voor elkaar zien te krijgen, op alle vlakken, dus zijn mening hierin is zeker waardevol. Waar deze ook op gebaseerd is ;-)! We leven samen, we delen alles samen, als hij niet achter mij zou staan zou dat het voor mij heel moeilijk maken.

Natuurlijk zijn de meningen van familie en vrienden er ook maar ik ben wat dat betreft wel heel erg eigengereid. Ik doe dingen graag op mijn manier en als dat niet lukt dan bedenk ik wel weer een andere manier. Of nog een andere manier.

Zo! Dit is mijn kijk op de invloed van anderen op keuzes en op mijn keuzes. Ik hoop dat je er iets aan hebt! Mocht je geïnteresseerd zijn in nog veel meer praktische oefeningen om er achter te komen wat jij nou écht wil met je leven.. Dan kun je je hieronder inschrijven voor mijn emaillijst waarmee ik je als eerste op de hoogte hou wanneer mijn GRATIS e-cursus online komt ♥! Can’t wait!

Schrijf je nu hier in!Dankjewel voor je inschrijving! <3 En ik ben heel benieuwd wat je van deze blog vindt!

Gerelateerde artikelen

5 reacties

 • Reageren
  irene | tussenmarsenjupiter
  8 juni 2018

  Ik ben een tijdje naar een loopbaancoach gegaan omdat ik ook totaal niet wist wat of hoe (nadat ik een half jaar héél ongelukkig was op mijn werk) en haar tip aan mij was ook jouw tweede tip. Je idee niet meteen delen maar het eerst voor jezelf duidelijk krijgen omdat je anders sneller van je idee af zal stappen door andere mensen. Maar het helpt ook om je voor te houden dat mensen oordelen vanuit hun eigen referentiekader. Daarom bedoelen ze het niet slecht.

  Ik vind zelf de mening van mijn vriend eigenlijk ook belangrijker dan gelijk wie zijn mening.
  irene | tussenmarsenjupiter onlangs geplaatst…30 Day Shred.My Profile

 • Reageren
  Tinekr
  8 juni 2018

  Heel interessant, ik denk dat je hierin vooral je gevoel moet volgen. Maar staan wel handige tips tussen. Trek mij helaas wel teveel aan van anderen. Wat dat betreft ben jij wel echt een voorbeeld.
  Liefs

 • Reageren
  Bianca
  8 juni 2018

  Aan de ene kant ben ik erg onzeker en dus ook wel beïnvloedbaar, maar ook ga ik echt mijn eigen weg. Ik wilde per se naar de universiteit hoewel ik de enige ben in mijn familie én mijn ouders ertegen waren. Ik ben op kamers gegaan ook al betekende dat dat ik niet meer welkom was thuis en ik alles zelf moest betalen en ik ben uiteindelijk met mijn man getrouwd ondanks enorme bezwaren van mijn ouders. Mijn hart volgen, heeft me zoveel gebracht. Ook voor mij telt alleen de mening van mijn man. Hij en ik moeten het (financieel) redden en daar hoeft niemand zich mee te bemoeien. Je mag trots zijn op wie je bent (geworden)! Blijf je hart volgen! xx
  Bianca onlangs geplaatst…Geluksmomentjes in meiMy Profile

 • Reageren
  Lana
  9 juni 2018

  Heel fijn artikel, thanks voor de inzichten en tips. Heb er zeker wat aan gehad! Ik ben redelijk beïnvloedbaar, maar hecht gelukkig ook niet teveel waarde aan meningen van anderen (uitgezonderd van de mensen die veel voor mij betekenen).

 • Reageren
  Kristel
  2 juli 2018

  Jeetje. Je beschrijft precies mijn struggle.
  Ik twijfel al oneindig lang (een jaar of 5, ben ik bang) of ik wel of niet voor mezelf moet beginnen…
  aan de ene kant geloof ik wel dat ik het kan en dat ik daar gelukkig van word. Maar ik heb werkelijk geen idee waar ik moet beginnen en als ik het er met anderen over heb word ik inderdaad helemaal kapot gevraagd. Dat maakt me onzeker en daardoor twijfel ik weer of ik het wel kan. Ik ben iets te beinvloedbaar dus :’)
  Ik dacht altijd dat het juist verstandig was om het er met anderen over te hebben, maar nu ik jou tips zo lees geef ik je gelijk. Ik moet het toch eerst maar eens echt goed uitzoeken voor mezelf zodat ik daar al wat zekerder over ben. Dank voor je tips!!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.