Nooit slank genoeg (and i’m fine with that)!

Ik ben nooit slank genoeg en zal dit ook nooit zijn. Maar ik ben wél genoeg. Op zoveel manieren.

Ik open mijn youtube account en stiekem moet ik lachen. Tussen alle ‘get fit with me’ en ‘hoe slank te blijven tijdens de feestdagen’ video’s zie ik een video van Vera Camilla staan waarvan ik gelijk een glimlach op mijn gezicht krijg. Zo blijf je dik tijdens de feestdagen. Natuurlijk gemaakt met een dikke(!), vette knipoog naar al die ‘eet een blaadje sla tijdens het kerstdiner en geniet van een glaasje water!!!!’ video’s.

Het maakt me zo blij om te zien dat een online influencer met haar aantal (jonge) volgers zich inzet voor een realistischer zelfbeeld. Een beter zelfbeeld. En dat is heel wat tussen alle huppelende maat zesendertigjes met opgespoten lippen, extensions tot hun enkels (nog niet te spreken over de wimper extensions waarmee sommigen zo weg lijken te vliegen) en zwoele blikken zodra er een mannelijk figuur het beeld binnen loopt.

Ik ben er zo zat van.

Ik merk dat ik er steeds meer zat van ben. Die zogenaamde perfecte schoonheid. Die dieet cultuur. Die cultuur waarin het de normaalste zaak van de wereld is om te vragen aan elkaar ‘of je nog afgevallen bent deze week’? Of dat je ‘ook eens die nieuwe dieet uit zou moeten proberen joh! Wordt je slanker van!!’. Alsof slank zijn het hoogst haalbare is.

Ik ben een vrouw van 27 jaar, ik ben getrouwd, ik heb een kind, lieve vriendinnen, een toffe baan, een gezond lichaam, een dak boven mijn hoofd, ik kan iedere maand mijn rekeningen betalen en ik kan leuke dingen doen met de mensen die ik liefheb. Denken mensen nou echt dat ik dan de hele dag ga zitten tobben, me rot ga voelen en mijn hele leven laat beinvloeden over het feit dat ik wellicht een aantal kilo’s zwaarder ben dan toen ik een meisje van 16 was? Vinden mensen dan écht dat ik, na alles wat ik heb meegemaakt met mijn lichaam, nog steeds dat lichaam van een 16 jarige zou ‘moeten hebben’? Omdat dat nou eenmaal is wat ‘men’ mooi vindt? Ik pieker er niet over.

Iedereen lijkt wel gék geworden, geobsedeerd met een bepaald schoonheidsideaal waar 99.9% van de mensheid nooit aan zal voldoen. Als we al die tijd die we stoppen in het proberen aan een bepaald ideaal te voldoen zouden stoppen in zelfontwikkeling denk ik dat de wereld er heel anders uit zou zien!

Plussize? Prima!

Ik val, met mijn maat 40/42, in de categorie plussize. Nou, ik kan je vertellen dat ik dat niet als iets negatiefs zie. Ik zie heus wel dat ik geen platte buik heb maar ik zie wel een buik die een prachtig jongetje gedragen heeft. Mijn borsten zijn misschien minder vol als dat ze waren voor mijn zwangerschap maar hebben mijn zoon gevoed en zijn het perfecte kussentje om op te liggen om getroost te worden. Mijn armen hebben hem zo vaak getroost, mijn lippen zijn traantjes weg gekust en mijn benen brengen mij overal op deze wereld naar toe.
Ik heb lang getwijfeld over het dragen van honderdduizend dingen (herinneren jullie je deze post nog over mijn twijfels om een maxi jurk te dragen?) maar ik doe het niet meer. Ik doe niet meer aan ‘dit past niet bij mijn figuur’. Ik draag wat ik wil, waar ik mij prettig in voel en waar ik mij mooi in voel! En het leuke vind ik dat ik merk dat hier steeds meer aandacht voor komt.

Winkels breiden hun assortiment uit met plussize lijnen of, zoals bijvoorbeeld bij Esprit, zijn de tofste kerstjurkjes bijna allemaal beschikbaar tot 2XXL. In magazines wordt er meer en meer aandacht besteed aan de ‘body positive movement’ en ook op social media lijkt dit steeds meer terrein te winnen. Zo volg ik heel graag Mayra Louise op Instagram, Jenna Kutcher & Ashley Graham die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan een meer realistischer zelfbeeld.

Je bent goed zoals je bent.

Als ik in de spiegel kijk zie ik mezelf. Met al mijn positieve en negatieve punten. Of ik nu een strak jurkje aan trek of een wijde trui met een strakke broek; iedereen ziet dat ik geen maat 36 heb. En dat is oké. Draag waar je je lekker in voelt, ga op zoek naar items waar jij blij van wordt en geniet van alle mooie dingen in het leven en van alle mooie dingen die je lichaam jou geeft.

In de ogen van velen zal ik toch nooit slank genoeg zijn. Nooit. Maar who cares?

You can’t make everybody happy, you’re not chocolate! ♥

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Esprit.

Gerelateerde artikelen

28 reacties

 • Reageren
  Anna
  7 december 2017

  Amen🙏🏻

 • Reageren
  Shirley
  7 december 2017

  Wat mooi dit. Ik ben hier nu ook mee bezig door het allemaal los te laten. Ik voel me nu al meer bevrijd en fijner. Dan maar wat zwaarder, maar ik word er moe van om dagelijks alles te moeten tracken en ook nog eens drie keer per week naar de sportschool te gaan terwijl ik liever mijn kind voorlees en hem zelf in bed stop…

 • Reageren
  Madelaine
  7 december 2017

  Wauw, wat een prachtig artikel. Wij hebben het zelfde figuur en ik voel me vaak zat onzeker, wat eigenlijk nergens over gaat hoor. Want als ik jou zie denk ik: ”wow!”. Het is alleen lastig om dit over jezelf te denken, maar ik merk dat de zelfliefde me steeds wat beter af gaat. Dankjewel voor dit fijne artikel.

 • Reageren
  Rosa
  7 december 2017

  Oh, ik had dit echt nodig! Ik zit al te jojoën vanaf mijn 6e, altijd te zwaar geweest. Ik kan wel afvallen, was 15kg lichter maar daardoor echt niet gelukkiger of gezonder. Zijn al 1,5 jaar bezig voor een tweede, en tijdens mijn afvalproces werd ik helemaal niet ongesteld en toen ik dat ineens weer losliet wel. Ik moet mezelf ook gewoon leren accepteren ipv constant bezig zijn met streng eten, gezond dat wel maar genieten mag zeker! X

 • Reageren
  Vicky Hartog
  7 december 2017

  Mooi artikel! Maar wat ik misschien wel mis is dat het, volgens mij, uiteindelijk helemaal niet andere mensen zijn die ‘ons’ te dik vinden, maar wij vooral zelf. Dat lees ik ook bij bovenstaande comments. Er zullen er wellicht wel tussen zitten hoor, vooral via social media. Maar ik denk dat het uiteindelijk toch vooral in ons eigen hoofd zit. :)

  • Reageren
   Roos
   21 december 2017

   Hoi Vicky, ik denk dat je gedeeltelijk gelijk hebt. We zijn inderdaad het strengst voor onszelf maar hoe wij dénken te moeten zijn wordt, voor mijn gevoel, gecreëerd door de modewereld en bijvoorbeeld de entertainment wereld. In ieder magazine, op iedere goedlopende blog, in iedere tv serie zie je alleen maar mensen met maat 34. En als er al af en toe iemand met maat 40 voorbij komt is het vaak: de gezellige ‘dikkerd’ die natuurlijk altijd op dieet is om er net zo slank uit te zien als de hoofdrolspeelster. Als je dat van kinds af aan altijd te zien krijgt is de kans groot dat dat is wat jij denkt te moeten zijn. Daardoor zit het in onze hoofden en zijn wij zo streng voor onszelf. In ieder geval, dat is hoe ik het zie ;-)! Ik zou het zo tof vinden om meer diversiteit in acteurs en actrices te zien, in modellen, in de gehele entertainment wereld. Ken jij wereldberoemde zangers of zangeressen/ acteurs of actrices, presentators of presentatrice’s met een maatje meer? Ik kan er maar
   een paar opnoemen, Adelle bijvoorbeeld. Hoeveel shit zij wel niet over zich heen gekregen heeft daarover. Ongelofelijk. Ik snap dus helemaal wat je bedoeld maar ik kijk er toch iets anders naar :)!
   Roos onlangs geplaatst…Huisblog IV | Klussen & verhuizen; doen jullie dit echt allemaal in 8 dagen?My Profile

 • Reageren
  Danielle
  7 december 2017

  Dat heb je mooi verwoord…. Ik het niet anders zeggen…

 • Reageren
  Leo
  7 december 2017

  Wauw wat een mooi artikel! Mag ik vragen waar de broek en trui van zijn op de foto? Staat je heel goed!

 • Reageren
  Saskia
  7 december 2017

  Goed dat je dit onder de aandacht brengt!
  Het is inderdaad hoe je je voelt, zelfs met een maatje meer. Hoewel ik zelf nu net met een Weight Watchers traject bezig ben, weet ik dat ik nooit écht slank zal worden. Dat ben ik nooit geweest en zal ik ook nooit worden. Daarvoor hou ik teveel van het leven.
  Saskia onlangs geplaatst…Life Lately #6 – Weight Watchers Update #3My Profile

 • Reageren
  Kaylin
  7 december 2017

  Hele mooie foto’s! Je straalt echt en je ziet er oprecht gelukkig uit en dat is het belangrijkste.
  Bovendien vind ik jou echt een knappe dame, altijd al gevonden vanaf dag één dat ik je blog ontdekte. Bedankt voor het schrijven en delen van deze mooie boodschap. Ikzelf en zeker vele anderen kunnen het gebruiken.

 • Reageren
  Lianne
  8 december 2017

  Wat een heerlijk artikel dit. En ik had dit zo nodig. Ik zit de laatste tijd heel erg NIET in mijn vel, ik ben 30 en onbewust laat social media me toch twijfelen over mijn buikje. En dan alle andere dingen die niet gaan zoals ze gaan heeft me in een diepe put gewerkt. Maar je hebt idd helemaal gelijk. Een lieve vent en 2 lieve poezekindjes, vriendinnen die er altijd zijn dus who cares dat ik een maatje 40/42 heb! Ik ben zowiezo 1.74 en zit op mijn ideale gewicht. Na een lap tekst wil ik eigenlijk gewoon zeggen, dankjewel rosie voor al die posts met positive vibes!

 • Reageren
  Curly Creative
  8 december 2017

  Lieve Roos, ik heb je altijd al een prachtmens gevonden (ongeacht welke maat je ook hebt) Zal je vertellen dat ik niet eens een weegschaal heb. Wanneer mijn broek niet meer zo lekker zit weet ik dat ik op moet letten. En daarbij ook zeker niet te vergeten dat ik 3,5 maand de trotse mama ben van ons prachtige meisje

  X
  Curly Creative onlangs geplaatst…DIY met een klein budgetMy Profile

 • Reageren
  Mieke de Groot
  8 december 2017

  Ik krijg soms wel de indruk dat jonge vrouwen er meer mee bezig zijn (ben zelf 56 ;-) ), jammer want jij bent mooi en prachtig zoals je bent (en veel jonge vrouwen met jou!).

  Wat ik zo jammer vindt is dat je kennelijk met maat 40/42 in de plussize zou vallen?! Wat een flauwekul van de kledingindustrie/bladen/modemeisjes!
  De gemiddelde maat van de Nederlandse vrouw ìs maat 40/42, dat is dus normaal.

  Dat “men” ons aan probeert te praten dat maat 36 “normaal” zou zijn is idioot. Kost wel minder stof per kledingstuk dus “men” verdient dan meer. En die hele dieët/afvalindustrie is ook een miljoenen business.

  Laten we blij zijn met hoe we zijn, zeker als je gezond bent.

  Veel succes met de verhuizing! Hartelijke groet!

 • Reageren
  Marita
  8 december 2017

  Super stuk!!!

 • Reageren
  Karlijn
  8 december 2017

  Wat heb je het mooi verwoord. Ik vind het fantastisch dat er steeds meer tegenreacties komen op al die fit dingen. Kom op zeg, dat is toch geen leven meer. En (on)bewust is het beeld van vrouwen de laatste jaren zo veranderd. Iedereen moet maar zo gezond mogelijk eten, zich schuldig voelen bij een ijsje (en dan vooral zeggen dat ze morgen sla eten) en elke dag naar de sportschool. Prima als je dat wil doen, maar waarom moet je dat zo benadrukken en waarom moet iedereen dat doen? Ik hoop dat we dat slanke beeld van vrouwen weer kunnen omdraaien naar een beeld waarbij het belangrijk is dat iedereen goed in zijn vel zit. <3
  Karlijn onlangs geplaatst…Count Your BlessingsMy Profile

 • Reageren
  Sabine
  9 december 2017

  Super goed geschreven! Video ook meteen even gekeken. Ben het helemaal 100% ben je eens. Je inspireert hier velen mee!
  Sabine onlangs geplaatst…Terugblik op november 2017: het dagelijkse leven op de finca, reizen en meer!My Profile

 • Reageren
  Saskia
  9 december 2017

  Heel mooi artikel, AMEN!

 • Reageren
  Mariska
  11 december 2017

  Echt een heel mooi artikel dit inderdaad. Ik ben het met je eens, het gaat soms te ver en veel willen afvallen. Dan vraag ik me steeds vaker af waarom ze dat willen doen. Doen ze het voor zichzelf of doen ze het voor de buitenwereld om ‘erbij te horen’?
  Mariska onlangs geplaatst…Sneeuw en autorijden like hell (ik slipte!)My Profile

 • Reageren
  Mariëlle
  24 december 2017

  Ik snap (denk ik) wel wat je bedoelt, ook al klinkt dat misschien raar… Ik ben wel gezegend met een maatje 34, zonder er echt moeite voor te doen. Heel fijn natuurlijk, maar ik merk ook ergens de ‘angst’ om aan te komen. Zoals jij ook al zei, je haalt zo snel je eigenwaarde uit je uiterlijk. Ik kom uit een familie waar wel veel overgewicht is, en ben altijd heel bang geweest dat ik ook die genen heb. Ik zie hoe mensen op hun reageren, en dat doet toch pijn… ook merk ik dat mensen over mij als ‘slanke’ ook hun mening hebben: heb ik een dag geen trek heb heb ik anorexia, eet ik een hamburger is het zonde van mijn lijntje. Ik geloof dat het voor de buitenwereld toch nooit goed genoeg is, of je nou maatje 34, 42 of 52 draagt. Ik heb bewondering voor je zelfvertrouwen, daar kan ik nog wat van leren… ik hoop alleen dat je het de ‘slanke’ dames niet kwalijk neemt, die hebben ook hun onzekerheden…

 • Reageren
  Maud - Maudgeniet.nl
  7 januari 2018

  Ik denk dat dit al de vijfde keer is dat ik dit artikel lees.. En ik vind het moeilijk om er een ‘goede reactie’ op te geven. Juist omdat ik de laatste weken zo hard heb getraind om wél weer (heel) slank te zijn.. Maar ik vind het een prachtig artikel om te lezen. Je mag zo trots zijn op jezelf! Heerlijk om te zien dat het zelfvertrouwen er is (en terecht).. Of je nou maat 34 hebt of maat 48.. Zolang je lekker in je vel zit, is het totaal niet boeiend! Ik vind je prachtig zoals je bent!
  Maud – Maudgeniet.nl onlangs geplaatst…Getest door Fenne: de Zoef Zoef Dieren AvonturenjungleMy Profile

 • Reageren
  Eline
  14 januari 2018

  Wait, what? Jij hebt maat 40/42? Maar je hebt een superfiguur! Zeker nadat je een kindje hebt gekregen. Ongelooflijk hoe vertekend ons beeld is eigenlijk, sterke blog!

 • Reageren
  Ingrid
  20 januari 2018

  Dat heb je prima verwoord, hoop dat dit een voorbeeld naar anderen zijn en qua benamingen dient er dringend herzien te worden, 40/42 is in mijn ogen normaal hoor (val ik ook onder) en als iemand mij plussize zou durven te noemen, daar sprak ik van mijn hele leven niet meer mee 🤣🤣🤣

 • Reageren
  Eveline Fleur
  28 februari 2018

  Wat een mooi artikel meis en zo waar! Als er al iets te ‘streven’ valt zou het een gezond leven moeten zijn, ipv met alle macht een bepaalde maat of een platte buik na te streven. Met een gezond lichaam kom je veel verder en in een gezond lichaam voel je je ook goed. Ik vind het mooi dat Vera hier aandacht aan besteed en ik ben het met je eens. Ik ben ook wel eens onzeker over mijn buikje of grotere kont, maar ja dat is iedereen wel eens! ;) Overigens is 42 de gemiddelde maat van volgens mij 90% van de bevolking.. zo raar eigenlijk dat er dan zo weinig aandacht voor is. ps: je ziet er trouwens prachtig uit!

 • Reageren
  Nathalie Slotboom
  14 februari 2019

  Je ziet er goed uit meid. Nou en dat je maat 40/42 hebt. Is echt niks om je voor te schamen. Ik heb maat 38 (soms36) ,maar wel stevige bovenbenen en soms is het moeilijk om een leuke broek te vinden. Dus ga ik maar uit verveling naar miss etam of neem ik een skinny jeans bij h&m. Niet altijd leuk maar ik draag niet anders. Misschien slaag jij ook bij miss etam,daar hebben ze superleuk kleding , en ja ook met maat 40 of groter kan je daar heel leuk slagen. Ik denk dat blauw en geel jou heel mooi zouden staan. Zeker met jouw figuur. Probeer die kleuren eens. Succes met zoeken.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.