Eenvoudig leven | Moestuin update: plantjes gaan de tuin in!

Zoals je misschien wel weet ben ik dol op onze mini moestuin. Ik begon een paar maandjes geleden met het binnen voorzaaien van plantjes en afgelopen week was het tijd om de plantjes te gaan poten! Kijk je mee?

Allereerst wil ik jullie bedanken voor jullie vele reacties op mijn eerste blog over eenvoudig leven. Hoe ik hierover denk en voel maakte veel bij jullie los en zowel hier op mijn blog als op Instagram kreeg ik heel erg veel reacties. Heel erg leuk en fijn <3!

Het maakt mij altijd blij als een blogpost zoveel los maakt!

Moestuinieren / eenvoudig leven.

Zoals ik al eerder vertelde hadden wij vorig jaar voor het eerste jaar een klein moestuintje aangelegd. Het leek mij leuk om eens iets te proberen en we besloten een paar aardbeien plantjes, een komkommer plant, tomaten plant, wat kruiden en een rabarber plant uit mijn moeders tuin te poten op een klein stukje grond. Gewoon om te kijken wat er van zou komen.

Zonder heel veel voorwerk of nadenkwerk.

Dat werd een groot succes! Aan het kleine komkommerplantje groeiden de gehele zomer een stuk of 8 komkommers, aan de tomatenplant misschien wel een kilo of 3 aan tomaten en de hele zomer door hadden we verse kruiden die ik lekker over de aardappeltjes kon doen of door de pasta.

Dat maakte mij zo enthousiast!

Een moestuin hebben is om zoveel verschillende redenen leuk! Het is natuurlijk super educatief voor Flynn maar ook voor jezelf. Ik heb, door te doen en te lezen, al zoveel geleerd over planten, groente, waarom iets wel of niet werkt.

Daarnaast is het natuurlijk goed voor je budget, alles wat je zelf verbouwd hoef je niet in de winkel te kopen, en is het goed voor het milieu. Alles wat je zelf verbouwd hoeft immers niet naar jou verscheept te worden of voor jou verpakt te worden! Daarnaast is het heel erg leuk om mee bezig te zijn. Lekker in de tuin, buiten in alle rust je ding doen. Ik hou er van.

Maar de nummer 1 reden is toch wel omdat het gewoon ontzettend leuk is om iets van een zaadje van een millimeter uit te zien groeien tot een grote plant waar je van kunt oogsten!

Zaaien en poten.

Zoals ik in mijn eerste artikel al vertelde kocht ik een heleboel zaadjes en begon ik met voorzaaien. In de tussentijd kreeg ik, via een leuke samenwerking met VETTT.nl waar ik ook voor schrijf, nog een heleboel toffe moestuin spullen en zaadjes waar ik mee aan de slag kon en het leukste van alles? Een grote bak waar ik aardbeien in heb geplant!

Mooie bak he! De aardbeienplantjes kwamen vanzelf weer op in het voorjaar en heb ik verplaatst naar de bakken. Inmiddels zitten daar al heel veel bloemen in dus ik ben benieuwd hoeveel aardbeien we hiervan gaan kunnen eten dit jaar.

Terug naar de zaadjes die ik allemaal uitprobeerde. Een aantal kwamen heel mooi op en een aantal werkte totaal niet helaas. Geen idee eigenlijk waar het aan gelegen heeft want we hebben ze goed voor het raam gehad, water gedaan en voor gezongen ;-)! Maar hey, we hebben een paar mooie komkommerplanten weten te kweken, spinazieplanten, ijsbergsla en cherry tomatenplanten. Ook kreeg ik van mijn schoonmoeder nog een aantal mooie tomatenplanten die heel mooi uitgekomen waren bij haar dus al met al hebben we een mooi begin voor de moestuin :)!

De rabarber plant van vorig jaar staat alweer flink te groeien en onze bak met aardappels.. Daar kom ik later nog op terug!!

Naast de moestuin merk je dat ook de rest van de tuin weer flink in bloei komt te staan en dat sommige planten helaas de winter niet helemaal overleefd hebben. Er ontstaan wat lege plekken en die wil ik allemaal zo fleurig mogelijk opvullen :)! Zo moeten we ook echt een nieuwe hortensia kopen, één van mijn favoriete bloemen voor in de tuin, omdat onze plant het helaas niet overleefd heeft. Misschien dat we ook nog een mooie vlinderstruik kopen om er naast te zetten maar ik wou mij eerst even richten op de moestuin! De rest van de tuin moet nog eventjes geduld hebben.

Terug naar de moestuin! We zijn een beetje vroeg gaan poten (het is het beste om te wachten tot midden mei) maar we konden ons enthousiasme niet langer bedwingen ;-)! Flynn was er helemaal klaar voor met zijn gehoorbeschermers op.. Heel belangrijk als je in de tuin gaat werken!!!

De komkommerplanten!

Op de eerste rij zie je komkommerplanten en tomatenplanten, de tweede rij is tomaat en ijsbergsla en de derde rij spinazie. Kay heeft wat draad gespannen zodat de plantjes goed omhoog kunnen klimmen! :)

Ik ben benieuwd of ze het overleven en of we er goed van kunnen gaan oogsten.

Herinneren jullie je deze foto nog van de eerste moestuin update? In een oude bak waar we hout voor onze kachel ophaalden besloten we aardappels te poten. Gewoon om eens te kijken of dat zou kunnen werken!

Flynn en Kay zorgden voor worteldoek onderin en gooiden ‘m helemaal vol met zand. Ik deed er 8 pootaardappelen in en het resultaat na 2 maanden?

KIJK DAN! :D Stiekem ben ik helemaal trots haha. Ze zijn al ZO groot geworden! Gaaf he! Ik ben zo ontzettend nieuwsgierig of er veel aardappels onder de grond aan het groeien zijn. Ik hou jullie natuurlijk op de hoogte als we over een maandje of 2/3 gaan oogsten!

Er is inmiddels nog ruimte voor een paar plantjes dus we gaan binnenkort weer even kijken bij het tuincentrum of we misschien nog wat slaplantjes of een andere groente kunnen poten.

Naast de moestuin heb ik ook nog een aantal bakken met kruiden staan (die ik ook nog graag wat aan zou willen vullen) en in de bak helemaal rechts onderin zit rucola. Hier hebben we al meerdere keren van gegeten en dat groeit echt ZO goed. We hebben gewoon oude potten en bakken gebruikt, gaatjes onderin geboord en hoppa. Geen nieuwe bakken nodig ;-)!

Als je geen tuin hebt is dit ook zo’n mooie manier om op je balkon of bij je voordeur wat bakken neer te zetten met kruiden bijvoorbeeld. Daar heb je zoveel aan als je van koken houdt <3!

Zo, dat was weer een update uit onze tuin. Ik vind het heel erg leuk om bij te houden hoe alles gaat en groeit. Ik hoop dat jij het leuk vindt om te lezen!

Heb jij ook een moestuin? En wat werkt bij jou heel goed en wat juist niet? Ik ben heel nieuwsgierig!

 • De linkjes in dit artikel zijn gesponsord!

Gerelateerde artikelen

2 reacties

 • Reageren
  Janine
  10 mei 2019

  Super leuk! Leuk om te lezen :) Wij hebben een volkstuintje, klinkt een beetje suf (meeste tuinierders bij ons zijn ook 60+ haha) maar wij vinden het onwijs leuk!
  En daarnaast vind ik het ook belangrijk om mijn 2 zoontjes te laten zien dat groente uit een plant komt en niet uit een plastic zakje ;-).

 • Reageren
  Darina
  10 mei 2019

  Super om je eigen moestuin te hebben en te genieten van je eigen oogst. Ik heb wel wat kruiden in de tuin maar verder alleen maar planten en bloemen.
  Darina onlangs geplaatst…5 favorieten van de week #15 (+recept!)My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.