December, tijd van samen- en echt bij elkaar zijn.

Ik sta te dansen in mijn slaapkamer op Strip van Little Mix terwijl ik mijzelf probeer aan te kleden. Die combinatie is niet reuze handig kan ik je vertellen maar op sommige nummers kan ik nou eenmaal niet stil staan. Ik zie een pop-up verschijnen op mijn telefoon: schermtijd van afgelopen week..

Mijn schermtijd van afgelopen week was 3 uur en 22 minuten per dag. Drie uur en tweeëntwintig minuten van de 24 uur die een dag telt heb ik de afgelopen week gespendeerd aan mijn telefoon. Eerlijk is eerlijk, ik luister dagelijks muziek via Youtube op mijn telefoon en ook Flynn kijkt wel eens een filmpje of doet een spelletje, dus ik denk dat er wel minstens een half uur / een uur afgetrokken zou mogen worden maar alsnog schrok ik mij dood.

Wat doe ik in die 3 uur en 22 minuten?

Natuurlijk gebruik ik mijn telefoon voor het bijhouden van social media en mijn mail. Gedeeltelijk is dit natuurlijk mijn werk maar als ik mijzelf echt een spiegel voor hou weet ik zelf ook dat die 3 uur en 22 minuten echt niet allemaal gebruikt zijn om mijn bedrijven op te bouwen. Het zijn uren en uren aan doelloos scrollen door Instagram en Facebook, mijn mandje volstoppen in virtuele winkels en het daarna gauw afsluiten, het is uren rondstruinen op Pinterest vlak voor het slapen gaan..

‘s Avonds besluit ik er met Kay over te praten. Ik wil dat het anders wordt. Helemaal nu in de decembermaand. Een tijd van aandacht voor elkaar, afsluiten van een jaar, reflecteren en het stellen van doelen voor een nieuw jaar. Ik wil niet meer ‘s avonds naar bed gaan en nog een half uur naast elkaar in bed liggen te scrollen. Ik wil niet meer ‘s morgens als eerste Instagram openen. Ik wil niet meer gelijk mijn telefoon pakken bij ieder reclameblok of zodra Kay een kop thee gaat zetten. Ik wil niet meer naast Flynn op de bank zitten met mijn telefoon in mijn handen.

Wat heeft die telefoon ons in een wurggreep.

Nu ik er zelf meer mee bezig ben merk ik wat voor greep die mobiele telefoon op mij heeft. Schrijf ik een blog en kom ik er in een zin even niet meer uit? Mijn hand gaat al richting mijn telefoon die standaard naast mij ligt. Zit je met mensen aan tafel te kletsen? Er is er altijd wel één die niet meedoet met het gesprek en met zijn neus aan zijn telefoon geplakt zit.

Jaren geleden vonden we het allemaal nog onfatsoenlijk, dat deed je toch niet.. Midden in een gesprek zomaar je telefoon erbij pakken. Inmiddels lijken we ons te schikken naar het onvermijdelijke: iedereen lijkt het te doen, toch?

We weten allemaal dat social media vaak meer kwaad dan goed doet. Natuurlijk kun je het inzetten ten positieve. Ik volg inmiddels alleen maar fantastische accounts vol bodypositivity, feminisme en vrouwen die verschil proberen te maken in de wereld door lastige onderwerpen aan de kaak te stellen! Ik voel mij hierdoor gesterkt in mijn overtuigingen en wordt geïnspireerd om anderen ook te inspireren. Maar ik weet dat veel vrouwen zich na een kwartiertje scrollen door Facebook en Instagram zich nou niet bepaald beter voelen over zichzelf. Lees dit artikel maar eens over hoeveel invloed social media heeft op je mentale gezondheid.

Ik wil het niet meer.

Ik heb er over getwijfeld om de komende weken helemaal offline te gaan en apps als Facebook en Instagram er af te gooien maar met een startend bedrijf en een blog is dat eigenlijk geen optie. Geen cold turkey afkicken dus maar gemodereerd afkicken, nog moeilijker ;-)!

Het lastige vind ik ook dat andere mensen vooral ook van je verwachten dat je altijd bereikbaar bent.. Maar goede communicatie daarover is natuurlijk the key to succes! Zowel als je zelf minder online wil gaan zijn of als je je stoort aan het feit dat andere mensen, voor jouw gevoel, te vaak op hun telefoon zitten terwijl jij een gesprek met ze probeert te voeren.

Wat ik ga doen.

Allereerst ga ik drastisch proberen te minderen met het alleen al ‘pakken’ van mijn telefoon. Ik laat mijn telefoon inmiddels vaak boven liggen en als ik, zoals nu, een blog aan het schrijven ben ligt mijn telefoon buiten mijn ‘grijpgebied’ haha. Kay heeft ook beloofd zijn best te gaan doen minder aan zijn telefoon geplakt te zitten en ik heb hem gevraagd om mij ook aan te spreken als ik dit hersenloos aan het doen ben. Ik denk dat als je elkaar hierin probeert te stimuleren dat al een groot verschil kan maken :)!

Ik heb er wel eens over nagedacht om gewoon een goedkope Sim Only af te sluiten met een lage bundel (scheelt ook weer in de kosten) en mijn telefoon gewoon te houden.. Puur en alleen om het feit dat als je een kleinere bundel hebt je ook minder in de verleiding komt! Maar ja, ik wil wel mooie en goede foto’s kunnen maken voor mijn blog en social media.. Juist ja, voor social media.

LASTIG!

Ik ben heel benieuwd hoe jij over dit onderwerp denkt!

Ik schreef deze blog in samenwerking met Ben. Ben staat niet alleen bekend om goedkope Sim Only abonnementen maar ook om de reclame’s die je aan het denken zetten. Reclame’s waarin ze mensen stimuleren om niet alleen maar aan hun telefoon vastgeplakt te zitten maar juist aandacht te hebben voor elkaar.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

 • Reageren
  Joyce
  11 december 2018

  Ik heb dus precies hetzelfde ervaren en zit er nog steeds aan te denken om mijn social media apps te verwijderen. Door deze blog kom ik toch weer een stap meer in die richting. Ik denk ook steeds: wat heb ik die uren nou eigenlijk écht gedaan op mijn telefoon?!

 • Reageren
  Darina
  12 december 2018

  Ik ben ook steeds meer bewuster bezig met mijn telefoon. Wat doe ik eigenlijk zo veel op social media? Dat vraag ik me weleens af :) Ik leg nu mijn telefoon uit het zicht ‘s avonds en dat helpt al een heel stuk.
  Darina onlangs geplaatst…Boek review | De Amsterdame door Mirjam Deen en Lisa MaschhauptMy Profile

 • Reageren
  Marjoleine
  12 december 2018

  Herkenbaar! Ik vind de app “Forest” heel fijn om te gebruiken, je plant een boompje voor een bepaalde tijd en als je dan je telefoon pakt gaat het boompje dood. Het helpt mij echt om mijn telefoon minder te pakken.
  Marjoleine onlangs geplaatst…De droom van een eigen huisMy Profile

 • Reageren
  Inge
  12 december 2018

  Dit is ook een onderwerp wat mij het laatste jaar erg heeft bezig gehouden. Social media hebben inderdaad twee kanten: aan de ene kant kan het je inspireren, maar aan de andere kant leidt het af tijdens de offline gesprekken die pas écht inspireren. Zelf blijf ik van mijn telefoon af als ik in gezelschap ben van anderen. Alleen met een echt goede reden pak ik mijn telefoon en dan geef ik ook altijd even de reden aan voor mijn gesprekspartners haha. Maar desondanks dat ik tijdens gesprekken niet mijn telefoon bij de hand heb, heb ook ik heel veel momenten op een dag waar ik doelloos op mijn telefoon zit, zo zonde! In die tijd kan ik namelijk ook gewoon eens om mij heen kijken en genieten van al het schoons en moois in de wereld! :D

  Wat mij heeft geholpen om minder op mijn mobiel te zitten is om alle meldingen (van whatsapp, Facebook, etc.) uit te zetten. Ik merkte namelijk dat ik direct mijn mobiel pakte als ik een melding zag binnenkomen, terwijl dat berichtje ook wel later gelezen kan worden 😉
  Wat mij ook heeft geholpen is om Social media apps niet op de eerste pagina die je ziet als je je telefoon opent, te hebben. Hierdoor moet je meer ‘moeite’ doen om deze apps te openen.
  Een van mijn doelen van 2019 is om mijn schermtijd nog verder te minderen.

  Voor nu voor iedereen een hele fijne decembertijd met veel liefde, tijd en aandacht met en voor je dierbaren ✨

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.