OPRUIMEN/MINIMALISEREN: onze speelhoek (met voor- en nafoto’s!)

Van rommelhoek naar dit.. Ik kan je niet vertellen hoe blij ik ben met onze vernieuwde speelgoedhoek. Ik vertel je er vandaag alles over!

De speelgoedhoek. Ik weet nog goed hoeveel goede voornemens ik had toen we hier kwamen wonen. We kochten de oh-zo populaire Stuva bureautjes met een schuifla eronder waar het speelgoed in kon en ik was vastbesloten om het netjes te houden..

Boy was i wrong.

Naarmate de tijd verstrijkt, Morris bij ons gezin kwam, er weer verjaardagen & feestdagen met talloze cadeautjes werden gevierd en ik maar niet opruimde of dingen wegdeed, groeide de speelhoek gewoon vol. Teveel spullen, te weinig opbergruimte.

Sowieso snap ik de hype rondom de Stuva eigenlijk helemaal niet want ik vind het to-taal geen handig opbergsysteem voor speelgoed. In een bak wordt al snel van alles gewoon maar ingegooid want je hebt er geen systeem in. Uiteindelijk hadden we een hele mix van duploblokjes, houten blokken, dino’s, halve puzzels en weet ik veel wat. Voor mij de hel, ik word er als ultieme chaoot gewoon niet goed van, maar vooral met het oog op de kinderen.. Als alles door elkaar ligt of ‘half’ bij elkaar ligt is het toch ook totaal niet aantrekkelijk om dat te pakken en ermee te spelen.

Dit was onze oude speelhoek.

Zoals je ziet kon al het speelgoed niet meer in de linkerlade dus schoof ik maar twee extra curverboxen onder het bureautje.. Want van het bureautje werd sowieso geen gebruik gemaakt.

Dat moest écht anders.. En zoals je al gezien hebt werd dat ook echt heel anders :)!

Opruimen en minimaliseren.

Ik ben sinds een week of drie rigoureus aan het opruimen. Ik denk dat ik een maand geleden, nadat ik Flynn naar school had gebracht, het huis in kwam lopen en letterlijk stil stond, om me heen keek, en to-taal geen idee had waar ik moest beginnen.

Teveel troep, te weinig opbergruimte.. Wat moet ik ermee!!

Ik ben van mijzelf vrij chaotisch en júist als je zo chaotisch bent kun je zoveel baat hebben bij een opgeruimder huis. Systemen, routines. Maar dat alles is juist wat ik zo moeilijk vind. Maar ik was er helemaal klaar mee. Naarmate de jongens ouder worden, er hopelijk in de toekomst nog een derde bij komt, mijn bedrijf groter wordt en er dus meer en meer te doen is wordt het alleen maar belangrijker om een goede routine te hebben.

Een combinatie van goed opruimen, minder spullen en voor alles een vaste plek hebben. Dat is waar ik naartoe wil.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk heel goed ben in opruimen. Ik ben iemand die weinig waarde hecht aan spullen en makkelijk dingen wegdoe, weggeef of verkoopt als we het niet gebruiken. Maar, waarschijnlijk wel herkenbaar: het sluipt er gewoon bij in.

In de tussentijd heb ik al flink wat kasten en lades uitgeplozen maar de speelgoedhoek.. Daar zag ik als een berg tegenop! Vre-se-lijk! Waar te beginnen als alles, maar dan ook werkelijk alles, door elkaar ligt.

Mijn motto is dan maar: gewoon ergens beginnen.

De Ivar kasten van Ikea.

Dus besloot ik naar Ikea te rijden en 2 Ivar kasten te halen, precies passende curverboxen erin en alles uitzoeken maar. Wat in de kast past past erin, de rest gaat naar zolder of naar de kringloop. Meer niet. Ik ben ervan overtuigd dat kinderen misschien nog wel beter spelen als ze wat minder keuzes hebben dan wanneer ze moeten kiezen uit 1001 opties.

De linkerkant heb ik ingedeeld met Morris (1 jaar) in gedachten. Natuurlijk spelen ze beide met alles maar ik vond het wel fijn om het op deze manier te doen. Links onderin alle auto’s, rechtsonderin alle houten blokken. Daarboven de boekjes waar hij dol op is, fijn dat hij die nu zelf kan pakken. Daarnaast staan de Toet Toet auto’s & Zoef Zoef dieren.

Links op de bovenste plank nog wat houten speelgoed en rechts de bestuurbare auto van Flynn. Die kon paste niet meer aan zijn kant.

Zo fijn, zo netjes. Misschien dat ik de inhoud van de bakken ook nog wat ga minimaliseren maar voor nu vind ik het helemaal goed zo!

De rechterkant is van Flynn. De onderste 2 curverboxen zitten vol met duplo. In het midden zitten in de curverbox aan de linkerkant al zijn dieren en dino’s waar hij mee speelt en in de curverbox aan de rechterkant zijn verkleedkleren.
De rode koffer linksbovenin zit vol met KNEX en staat bovenin zodat Morris hier nooit bij kan. En rechts bovenin een aantal puzzels :)!

Verder heb ik in onze kelderkast nog een aantal gezamenlijke spelletjes staan, een kleine curverbox met knutselspullen, een kleine curverbox met klei en een paar puzzels voor Morris.

Ik ben zo ontzettend blij met hoe het geworden is. Het is zoveel georganiseerder, zoveel overzichtelijker voor de jongens en zoveel makkelijker om op te ruimen.

Nu is het doel natuurlijk volhouden en blijven kijken waar de jongens mee spelen en waar ze niet mee spelen naar zolder doen of de kringloop!

Ik ben heel benieuwd wat jij ervan vindt en hoe jij het speelgoed van je kinderen organiseert!

Gerelateerde artikelen

16 reacties

 • Reageren
  Marleen
  3 oktober 2020

  Heel mooi geworden! Hier is de box net uit de kamer en op die plek wil ik graag een plek waar het speelgoed kan worden opgeborgen. Hoe of wat er moet komen weet ik nog niet zo goed, nog even meer ideeën op doen. Momenteel ligt het onder onze tafel (daar zit een open ruimte onder met een plank). Het ziet er erg rommelig uit en ik wil het ook gráág achter deurtjes hebben liggen.

 • Reageren
  Deborah
  3 oktober 2020

  Heel mooi en rustig geworden! Sluiten de Ivar kasten goed? Ik zie vaak dat er een spleet tussen de deurtjes zit en dat houdt me een beetje tegen om ze te kopen. Hoe is dat bij jullie?

  • Reageren
   Roos
   6 oktober 2020

   Ja sluiten prima hoor! Ik denk dat dat dan meer met de afstelling van de scharnieren te maken heeft als ze niet goed sluiten?

 • Reageren
  Madelon
  3 oktober 2020

  Heel mooi geworden en heerlijk rustig. Hier is het ook chaos. Dit wordt ook mijn projectje.

  • Reageren
   Roos
   6 oktober 2020

   Super! Zet ‘m op <3 ik vond het een hele klus maar onwijs blij met het resultaat!

 • Reageren
  MarjonS
  4 oktober 2020

  Ziet er mooi uit! We hebben een speelkamer dus dat scheelt wel. Er staat vooral playmobil waar ze ook veel mee spelen. In een Ikea vakken kast de spelletjes, autootjes, keukenspullen en knutselspullen.
  Nu december eraan komt en verjaardagen januari en februari gaan we ook opruimen!
  MarjonS onlangs geplaatst…De bruiloft #deel 1My Profile

  • Reageren
   Roos
   6 oktober 2020

   Oh een speelkamer lijkt me echt heeeeel fijn! <3

 • Reageren
  Audrey
  4 oktober 2020

  Ooo, zo mooi! Ik snap wel dat je hier heel erg blij mee bent!
  Audrey onlangs geplaatst…Producten die ik heb ontdekt via Too Good To GoMy Profile

 • Reageren
  carolien
  4 oktober 2020

  Mooi geworden! Wij hebben deze kasten ook maar dan ook de ladekast erbij en alles bovenop elkaar gemonteerd. In de lades zit dan papier en boekjes en wat grotere auto’s en in de middelste kast staan ook passende bakken en in de bovenste verf bijv en stiften. Dingen die ze niet zonder toezicht mogen pakken haha. We hebben pootjes onder de kast gezet dus het is 1 grote hoge kast geworden die super staat in de woonkamer. Over 6 weken verwachten we een dochter erbij en de jongens krijgen allebei nog 1 zo’n kast op hun kamer en daar gaat dan bepaald speelgoed ook heen. We wisselen de bakken met regelmaat af en ze moeten met opruimen altijd het speelgoed in de goede bakken doen. Dat doen zij beter dan mn man iig haha. Is zo aangeleerd en als je t nog duidelijker wil kan je een plaatje of foto op de bak plakken van wat er in hoort. Ik probeer het speelgoed ook alleen in categorieën te kopen/vragen. Zo heb je ook geen bak vol troep. Sommige dingen spelen ze wel tegelijk mee. De dieren bak gaat samen met de duplo dieren en duplo bouwplaat om een dierentuin te maken bijvoorbeeld maar over t algemeen moet het ene eerst opgeruimd worden voor het volgende gepakt wordt. We gaan niet kleien als er een hoop speelgoed ligt bijvoorbeeld. Maar sinds mn oudste op school zit is het wel zo dat ie vraagt of een bepaald bouwwerk mag blijven staan of de treinbaan en dat mag, een hoop losse blokken niet. Regels maken rondom spelen vind ik heel helpend. En natuurlijk mogen ze de hele bak omkiepen en ‘rommel maken’. Maar zelfs mn 2,5 jarige beseft ondertussen dat ie echt veel minder moet opruimen als ie met de duplo speelt en niet beide bakken volledig leeg kiept maar gewoon uit de bak pakt wat ie zoekt zeg maar. Ooit kon ik elke avond zelf alles sorteren en dat is nu verleden tijd dus dat is fijn. We zijn nu aan t verbouwen maar als de kast straks weer staat houden we de onderste 2 lades leeg voor baby/meisjes speelgoed. Ik gok tenminste dat er wel wat poppen en losse dingen t huis binnen komen als je na 2 jongens een meisje komt haha. Goed, lang verhaal ! Maar een systeem hebben is echt heel fijn!

  • Reageren
   Roos
   6 oktober 2020

   Haha ik snap helemaal wat je bedoelt! Je hebt er een fijn systeem in volgens mij <3

 • Reageren
  Lian
  4 oktober 2020

  Ik twijfel hier dus ook sinds een paar weken over. Ik heb letterlijk dezelfde combinatie als jij had en wil eigenlijk naar een kast toe. Zeker met de tweede op komst. In principe weet ik het nog opgeruimd te houden, maar die lade is inderdaad totaal niet praktisch. Alleen willen wij ook graag verhuizen, dus probeer ik een grote verandering alleen door te voeren als het dadelijk met het speelgoed van een tweede niet meer te doen is en we, helaas, nog steeds niet verhuisd zouden zijn.

  • Reageren
   Roos
   6 oktober 2020

   Oeh lastige situatie, ik snap dat je daarom twijfelt. Ik zou denk ik ook in eerste instantie denken van: ik wacht wel tot na de verhuizing. Het eerste half jaar met een baby is het qua speelgoed ook nog wel goed bij te houden denk ik. Een klein mandje in de box met wat speelgoed is dan prima toch? :)

 • Reageren
  Heidi
  4 oktober 2020

  • Echt herkenbaar, in de tijd dat mijn zoontje ook nog een speelhoekje had in de living was het ook altijd een rommeltje.
  • Nu ben ik blij dat het allemaal weg is en dat hij op zijn kamer steeds met zijn lego en games speelt.
  • Ziet der echt fantastisch uit je nieuwe speelhoekje.

 • Reageren
  Rachel
  5 oktober 2020

  Wauw het ziet er prachtig uit, wij hebben sinds een maand nu een hondje en die trekt ook overal zijn knuffels en speeltjes heen haha.. daar val ik regelmatig ook over. Met een kindje zou dit inderdaad precies hetzelfde zijn. Je hebt een prachtig speelhoekje gecreëerd.

 • Reageren
  Tamara
  6 oktober 2020

  Het is supermooi geworden! Hier koop ik steeds extra kasten erbij ipv het speelgoed een keer op te ruimen. Ik heb echt moeite om speelgoed weg te doen, en mijn dochter net zo goed haha. Gelukkig staat het meeste nu op haar kamertje onder de hoogslaper en heb ik in de woonkamer nog maar één klein kastje met speelgoed.
  Tamara onlangs geplaatst…Colourful Rebel: 8x leuke feitjes die je waarschijnlijk nog niet wist!My Profile

 • Reageren
  Aniek
  27 september 2021

  Wat mooi! Wij zijn ook bezig om het speelgoed van onze kids te ordenen;)
  Waar heb je die opbergbakken vandaag die zo mooi in de kasten passen?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.