Aan de slag met onze moestuin!

Wat hebben we de afgelopen weken kunnen genieten van heerlijk lenteweer he! Die zon doet wat met een mens na al die donkere, grauwe, grijze dagen. Ik kreeg alweer gauw moestuin kriebels en we besloten gisteren voor het eerst met de tuin aan de slag te gaan!

Ik voelde mij niet helemaal lekker gisteren maar we besloten toch even samen aan de slag te gaan. Het was zulk mooi weer!

Ik ben vorig jaar voor het eerst gestart met een moestuintje aan te leggen. Het is een stuk van, ik denk in totaal, zo’n 2,5 vierkante meter aan oppervlakte om dingetjes te poten. Daarnaast hebben we nog een appelboompje en in een ander perkje staat een frambozen en bramenplant. In dit artikel van vorig jaar kun je een gedeelte zien :).

Weinig grond, toch zoveel oogst!

In principe weet ik helemaal niet wat ik doe ;-)! Ik ben vorig jaar zomaar begonnen, zonder mij heel veel in te lezen. Het leek mij gewoon leuk om wat dingetjes te poten en om eens te kijken wat er van terecht zou komen.

Typisch mij ;-)!

Het bleek al heel snel hartstikke goed te gaan en het was ook zo leuk om Flynn bij te betrekken. Hij heeft al zoveel geleerd over plantjes, zaadjes, groenten en kruiden. Dat plantjes water nodig hebben om te groeien en dat de zon ook meehelpt etc.

Waar we vorig jaar vooral veel van genoten hebben waren de verse kruiden zoals rozemarijn, bieslook, oregano en peterselie. Heerlijk door ontzettend veel gerechten of om een verse kruidenboter mee te maken. Daarnaast groeiden de komkommers ontzettend goed, ik denk dat we er van 1 klein plantje zo’n 8 grote hebben kunnen opeten. Ook de tomatenplant deed het onwijs goed, we hebben natuurlijk ook een hele warme zomer gehad! Ik denk dat we sowieso 2 á 3 kilo tomaten hebben kunnen eten van 1 plantje.

Ook de rucola plant en de rabarber deden het erg goed.

Al met al niet slecht voor een klein moestuintje, toch? :)

Dit jaar!

Vorig jaar kocht ik eigenlijk alleen maar plantjes voor in de moestuin, dit jaar heb ik besloten om te proberen zelf te zaaien! Omdat het mij heel erg leuk lijkt om écht alles vanaf zaadje af aan te poten maar ook uit budget overwegingen. Ik zag deze zaadjes namelijk liggen voor slecht €0,19 per zakje (!) bij de Lidl en ik dacht: we gaan het gewoon proberen!

Als het niet lukt heb ik €1,50 verspilt ;-)!

Daarnaast hebben we dit jaar nog iets leuks!

Zoals je misschien wel weet hebben wij een houtkachel en in het najaar van 2018 hebben we een enorme partij hout opgehaald wat in deze houten kist zat. De kist mochten we houden en is inmiddels leeg. Kay vroeg of hij deze in stukken moest zagen (kan ook zo de houtkachel in) of dat het misschien wel een tof idee was om er worteldoek in te doen en te gebruiken als extra bakken om iets in te verbouwen!

I LOVE THAT MAN.

Wat een goed idee! Ik wou onwijs graag een keer aardappels poten alleen neemt dat gewoon veel te veel ruimte in. Ik ging een beetje op onderzoek uit en we besloten het gewoon te gaan doen; we gaan proberen aardappels te poten in deze bak!

Op naar de Welkoop.

We moesten sowieso nog een heleboel tuinaarde voor in de bak gaan kopen maar natuurlijk ook pootaardappels. Het liefst had ik gekozen voor biologische aardappelen maar die werden alleen per kilo verkocht. Dan zit ik met 45 pootaardappelen in een bak van 1 vierkante meter haha.

Uiteindelijk voor €1,25 tien pootaardappelen gekocht en eigenlijk was dit al wat teveel. 8 was beter geweest. We hebben gekozen voor pootaardappelen die je vroeg kunt poten en eenmaal thuis heb ik mijn mannen gelijk aan het werk gezet ;-)!

HUP, aan het werk ;-)!

Er gingen zo’n 6 grote zakken tuinaarde in en we mengden er nog wat moestuingrond bij door om onze aardappeltjes te verwennen :p! Flynn vond het fantastisch in de bak haha.

Uiteindelijk hebben we de 10 aardappelen gepoot en zullen ze, hopelijk, zo rond begin juli klaar moeten zijn. Ik ben ZO benieuwd.

Groente en kruiden zaaien.

En terwijl de mannen druk waren (Flynn kwam tussendoor ook nog even bij mij spieken natuurlijk) ging ik aan de slag met het voorzaaien.

Ik heb gekozen voor spinazie, watermeloen (leuk om eens te proberen), bieslook, basilicum, paprika’s en komkommer. De aardbeien plantjes in mijn moestuin zijn van vorig jaar nog helemaal opgekomen. Net als de rucola, rozemarijn en oregano! Dus hopelijk zijn die sterk genoeg en gaan we daar ook nog weer van kunnen eten dit jaar :)!

Ik had de afgelopen tijd eierdozen bewaard en daar de zaadjes in gedaan. Hopelijk gaat het goed komen de komende weken, ik ben heel erg benieuwd!

Goed verzorgen samen met Flynn, liedjes zingen voor de plantjes enzo ;p! Ik ben benieuwd! Ik hou jullie in ieder geval op de hoogte.

We namen trouwens ook nog een perenboompje mee van de Gamma! Hij is nog heel klein en het zal waarschijnlijk flink wat jaren duren voordat we er echt veel peren van zullen kunnen eten maar het idee dat daar over een jaar of 10 een grote perenboom staat maakt mij zo blij! :D Can’t wait!

Dat was het! Daarna plofte ik eerst op de bank en daarna ging ik naar bed want ik was helemaal kapot. En nu maar hopen dat we over een paar maanden een moestuin vol lekkers hebben staan. Love it!

Veel liefs!

Gerelateerde artikelen

8 reacties

 • Reageren
  Mariska
  28 februari 2019

  Vind dat zo leuk om te zien altijd bij andere mensen. Vroeger op de boerderij hadden wij appelbomen, perenbomen waar stoofpeertjes van af kwamen en ook een groentetuin. Daar maakte mijn moeder altijd wel gebruik van :)
  Mariska onlangs geplaatst…The Body Shop Shea Butter haarmasker reviewMy Profile

  • Reageren
   Roos
   1 maart 2019

   Oh heeeerlijk <3 stoofperen!! Ja ik geniet ook echt van mijn groente tuintje, we gaan zien wat het dit jaar gaat brengen :D!

 • Reageren
  Darina
  1 maart 2019

  Wat leuk! Ik ben heel benieuwd naar de oogst tzt :)
  Darina onlangs geplaatst…5 favorieten van de week #8My Profile

 • Reageren
  Jenn
  1 maart 2019

  Zo leuk! Ik ben ook weer volop bezig. Tot nu toe heb ik tomaatjes, spinazie, rucola, sla en heel veel kruiden, ben heel benieuwd wat het dit jaar gaat worden. En ik denk dat ik ook nieuwe aardbeienplantjes moet, na een paar jaar lijken ze het toch echt niet overleefd te hebben.
  Jenn onlangs geplaatst…Dit was februari ♥My Profile

  • Reageren
   Roos
   1 maart 2019

   Leuk dat je ook bezig bent :D! LOVE it! Jammer van je aardbeienplantjes, ga je zaaien of plantjes kopen? :)

 • Reageren
  Melissa
  1 maart 2019

  Zo leuk! Ik heb vorig jaar voor het eerst zoete aardappel verbouwd en dat ging echt ontzettend goed, dus dit jaar weer! :D

  • Reageren
   Roos
   6 maart 2019

   Oh wauw dat is tof :D! Waar heb je de zaadjes vandaan gehaald? Die ben ik nog niet tegen gekomen!!

 • Reageren
  Jessica
  20 maart 2019

  Binnenkort maar eens weer beginnen in de tuin. Nu heb ik er weer een beetje puf voor. School komt zo weer op een lager pitje en kan ik mooi die tijd aan de tuin besteden.
  Vorig jaar hadden we onwijs veel (cherry) tomaten, komkommer, courgette en een paar appels.
  Jessica onlangs geplaatst…Kerstswap – Secret Elf Surprise 2018 – #SelfS2018My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.