Zwangerschaps update: big baby

Zwangerschaps update

De afgelopen dagen zijn een beetje vreemd gegaan voor mijn gevoel. Tijdens de 30 weken echo bleek al dat onze kleine aan de grote kant was, hij zou zo’n 2 weekjes voorlopen. Niks om ons druk om te maken werd ons gezegd maar ze wouden binnenkort nog wel even een extra echo doen.

Die echo stond afgelopen donderdag gepland maar ik voelde mij de afgelopen week iedere keer ‘niet goed’ worden. Hartkloppingen, duizelig, raar in mijn hoofd en het gevoel dat ik tegen het randje van flauwvallen zat. Zo gek. Iedere keer dacht ik: ach ik wacht wel even af tot donderdag maar woensdag was ik er zo klaar mee. Ik had die nacht ervoor tot half 3 beneden gezeten met een baby die me bont en blauw schopte in mijn buik en iedere keer dat rare gevoel in mijn hoofd. Ik belde de verloskundige en barste in tranen uit (helleuw emotioneel wrak in combinatie met slaaptekort!), ik kon een uurtje later terecht. Zo fijn dat dat altijd gelijk kan.

Ooit wel eens gehoord van het Vena cava syndroom? Ik ook niet en het klinkt een stuk erger dan het is. Het houdt in dat de baby een belangrijk bloedvat afknelt waardoor er af en toe niet genoeg zuurstof in mijn hoofd komt en daardoor krijg je dat rare gevoel in je hoofd. Weinig aan te doen. Vervelend maar totaal onschadelijk. Gelukkig!

De verloskundige gaf aan wel graag de echo, die eigenlijk voor morgen gepland stond, gelijk te doen. Prima. Tijdens de echo bleek al snel dat de baby niet 2 weken voorlag maar al 4 á 5 weken. WAT? Dat zou inhouden dat de baby al de grootte heeft van een baby van 39 weken. Natuurlijk schrik je op zo’n moment even want wat heeft dit voor consequenties? Moet ik straks een baby van 5 kilo baren? Maar ze stelde ons al snel gerust. Er is niks schadelijks, alles kan nog rechttrekken en anders krijgen we gewoon een iets grotere baby..

Oke. De volgende stap was dat ik nu niet meer onder de ‘normale’ verloskundigen praktijk val maar dat ik een afspraak moest plannen bij de gynecoloog om te kijken hoe nu verder. De volgende morgen belde ik voor een afspraak en ze vroeg of ik gelijk wou komen. Liever niet natuurlijk, Kay was aan het werk en die wil er ook graag bij zijn maar ze wouden graag zo snel mogelijk even kijken. De baby gaat natuurlijk voor alles dus 20 minuten later zat ik in mijn eentje op het ziekenhuis.

Ik kreeg een echo en ook daar werd bevestigd dat de baby de grootte heeft van een baby van 39 weken. Hij weegt al zo’n 3100 gram en heeft het blijkbaar héél erg naar zijn zin in mijn buik. Hij is ontzettend wild, schopt en slaat er op los en sabbelde lekker op zijn handje.

Als hij nu verder groeit volgens de ‘normale’ groeicurve (niet dat hij zich daar ooit aan gehouden heeft) is hij met 40 weken zo’n 9 a 10 pond. Het plan is om over 2 weken weer een groeiecho te maken om te kijken in hoeverre hij gegroeid is in vergelijking met de echo van donderdag en dan een plan te maken hoe verder. De kans dat ik de zwangerschap tot 40 weken zal uitdragen is vrij klein en ook zit thuis bevallen er niet meer in.

Maar waar het op neer komt is dat hij, voor zover ze het nu natuurlijk kunnen zien, gewoon hartstikke gezond is. Hij is alleen wat groter, Hollands welvaren laten we maar zeggen. Natuurlijk is dit niet het ideale plaatje, iedereen wil (neem ik aan) dat je baby het lekker allemaal volgens het gemiddelde doet maar als dit het ‘enige’ is wat er aan scheelt dan hoor je mij niet klagen. Ik denk nog steeds dat alles wel mee gaat vallen, misschien komt hij wel wat eerder, misschien wordt de bevalling iets zwaarder, misschien is het inderdaad gewoon een lekker dikkerdje.. Maar dan is het ons dikkerdje (♥) en hij komt er hoe dan ook wel uit ;-)!

Ik hou jullie natuurlijk op de hoogte!

handtekening rosie

P.S: Zoals je merkt probeer ik zelf zo positief mogelijk te blijven maar het is en blijft natuurlijk hartstikke spannend. Ik zou het dan ook waarderen als je geen gekke, enge horror bevallingsverhalen deelt in de comments over grote baby’s baren etc! THANKYOU ♥

 

Gerelateerde artikelen

24 reacties

 • Reageren
  chucky1012
  22 augustus 2015

  Meid het geeft allemaal niets.
  Jullie baby maakt het goed en zit daar in je buik lekker warmpjes.
  Elke zwangerschap is anders.
  Ik ben zo benieuwd en spannend is het zeker…..

  Sterkte en good luck Xoxo

 • Reageren
  Willemijn
  22 augustus 2015

  Spannend meid! Maar wat je zelf zegt, hij is gezond (en doet het meer dan goed zo te horen hihi) en dat is het aller belangrijkste. Die bevalling zou ik proberen me geen zorgen over te maken, hij zal er hoe dan ook uit moeten en in Nederland zijn we in goede handen. :) Het komt vast helemaal goed! En het laatste wat je nu wilt horen lijken me inderdaad horror verhalen over grote baby’s. Dat van dat syndroom klinkt wel heel vervelend joh! Succes met de laatste loodjes!

 • Reageren
  Linda
  22 augustus 2015

  Geen eng verhaal hoor. Mijn schoonzus heeft ook een baby van dat formaat gebaard en de baby doet het hartstikke goed. Bevalling was volgens mij ook zonder keizersnede en verliep zonder complicaties. Komt helemaal goed! Je kan dit! En mocht er toch iets zijn zit je gelijk in het ziekenhuis waar iedereen je kan helpen!

 • Reageren
  Andrea
  22 augustus 2015

  Wat spannend is zo’n zwangerschap toch he. Je doet het hartstikke goed. Ons kindje is nu bijna 7 maanden en het is zo ontzettend gaaf. We genieten iedere dag en houden iedere dag meer en meer van hem. Heel veel succes met deze laatste weken.

 • Reageren
  Desiree
  22 augustus 2015

  Wat spannend allemaal. Sterkte en probeer toch te genieten van de laatste loodjes. :-)

 • Reageren
  Kaboutertuin
  22 augustus 2015

  Die duizelingen en gevoel van flauwvallen heb ik de derde zwangerschap ook gehad. Echt heel eng vond ik het.
  Ik vond het ook geruststellend dat het geen kwaad kan, maar lekker is anders… succes hoor!!

 • Reageren
  Patricia
  22 augustus 2015

  Hoi Rosanne, ik vind dat je een prachtige babybump hebt! Mijn jongste werd telkens juist te klein ingeschat. Uiteindelijk bleek dat allemaal wel mee te vallen. Ik kan me wel voorstellen dat het spannend voor je is. Gelukkig ben je in goede handen en wordt de kleine goed in de gaten gehouden. Nog een paar weekjes geduld en je hebt je prachtige wolk van een baby in je armen! Heel veel succes met de laatste loodjes. Toi toi toi!

 • Reageren
  Tamara
  22 augustus 2015

  Ahhh het komt wel goed meis! Floris en Lauren zouden heeeeel klein zijn. En dat viel achteraf gelukkig best mee! Natuurlijk wil je liever dat je baby gewoon gemiddeld is, maar dit komt helemaal goed hoor! Prachtige buik heb je!!

 • Reageren
  angelique
  22 augustus 2015

  Elk kind is anders! Het kan zijn dat hij nu zijn groeispurt heeft gehad en zich nu gaat richten op andere dingen ontwikkelen. Volgens mij zijn jullie ook niet de kleinste. Bij ons werd altijd gezegd dat de kleine man te klein zou zijn maar bleek uiteindelijk hartstikke gemiddeld met zijn 49cm en 3280 gram. Net als mijn nichtje dat zou ook een flinke baby zijn, bleek uiteindelijk maar 51 cm te zijn en 3500 gram.

 • Reageren
  Jessica
  22 augustus 2015

  Op mijn 30w echo liep ze ook een week voor en ging een grote baby worden. Ondertussen ben ik niet terug geweest. Stel je voor dat ze ook zo’n sprongen maakt, ik ben benieuwd! :-)

 • Reageren
  Kimberley
  22 augustus 2015

  Ik heb twee kindjes op de wereld mogen zetten van 4,1 kilo en 4,5 kilo. En eigenlijk was de bevalling van het zwaarste kindje nog het makkelijkst. Niks aan de hand! Geniet van de laatste loodjes <3

 • Reageren
  kim
  22 augustus 2015

  Jeetje dat is even schrikken. Onze baby knelt ook een belangrijk bloedvat af waardoor ik soms opeens een hele rode kop krijg en een ontzettend drukkend gevoel. Alleen is onze baby niet te groot maar ben ik wat smal.

  Liefs, Kim

 • Reageren
  Lieke
  22 augustus 2015

  Ik wil toch even reageren om je gerust te stellen! Ons werd ook verteld dat Mason 2 weken voor lag qua groei, dat is ook helemaal goedgekomen.Wel kwam hij 10 dagen te vroeg en toen woog hij 3720 gram. Dus ik denk dat ze gewoon een fout hebben gemaakt met berekenen. In iedergeval veel succes en geniet lekker van je buik! Hihi

 • Reageren
  Lilian
  22 augustus 2015

  Oh het is inderdaad superspannend! Van mijn zwangerschapsgroepje was ook iemand met een grote baby, daar hebben ze allerlei dingen gedaan zodat ie wat vroeger zou komen. Mijn baby was veel te laat en die was uiteindelijk tijdens de bevalling groter dan die van haar. Maar gelukkig had ik nergens gekeken hoeveel groter een baby wordt per dag dat hij te laat is haha. Sommige dingen wil je van tevoren eigenlijk niet weten.

  Hoop dat het allemaal goed gaat bij jou! :-)

 • Reageren
  Nynke
  22 augustus 2015

  Onze kleine meid bleek bij geboorte ook zwaar te zijn (P94) ongeveer, was eerder eigenlijk niks over gezegd.. Ach, voor de kleine zelf heeft het eigenlijk geen gevolgen, ze zeggen alleen dat de bevalling wat zwaarder is. Tsja, ik heb geen idee hoe het is om een 6 ponder te krijgen, dus geen idee of het echt zwaarder was.
  Wel jammer dat je niet bij je eigen VK mag blijven! Dat was hier gelukkig geen probleem (maar dat heeft er misschien ook mee te maken dat ze haar dus niet zo zwaar hadden geschat en omdat we niet wisten wat het geslacht was. Jongetjes mogen zwaarder zijn dan meisjes).

 • Reageren
  Maaike
  22 augustus 2015

  Ik was ook een superdikke baby en ik ben er ook – redelijk ;-) – normaal van geworden. En na mij hebben mijn ouders zelfs nog een derde kindje gekregen. Veel geluk toegewenst!

 • Reageren
  Deirdre
  22 augustus 2015

  Gewoon positief benaderen zoals je in je blogpost doet! De verloskundige en gynaecoloog weten dondergoed wat ze doen dus het gaat helemaal goed komen :) Het heeft weinig nut om je druk te maken over iets waar je geen verstand van hebt. Geniet van je zwangerschap nu het nog kan, voor je het weet is het voorbij!

 • Reageren
  Channah
  23 augustus 2015

  Hele mooie buik heb je! Probeer nog even te genieten van je zwangerschap en niet teveel bezig te zijn met dit nieuws. Ieder kindje is anders en niemand is gemiddeld. Bovendien weten de artsen/verloskundigen heel goed wat ze doen!

 • Reageren
  Alimonia
  23 augustus 2015

  Je ziet er stralend uit ! Niet te veel panikeren, het komt wel goed :)
  En ik kijk nu al uit naar de eerste foto’s van jullie spruit !!

 • Reageren
  Jose
  23 augustus 2015

  Je kindje heeft het goed. Als de grootte het enige is, dan zou ik me zeker geen zorgen maken. Verder zit toch alles erop en eraan? Ik hoop alleen dat jij je de laatste weken wat staande kunt houden! Heel veel succes <3

 • Reageren
  Marjolijn
  24 augustus 2015

  Mijn neefje was 10 pond met zn geboorte, een flinke baby maar een supersnelle bevalling en inmiddels is het een lange, slanke gezonde kleuter :)
  Succes de laatste weken maar dat komt vast allemaal goed!

 • Reageren
  Femke
  25 augustus 2015

  Oooh, spannend allemaal meid! Zet ‘m op de laatste loodjes, je kunt het ! <33

 • Reageren
  Marieke
  25 augustus 2015

  Hey Rosanne,
  Super spannend lijkt mij het allemaal, ja je weet toch niet hoe het gaat komen. Dus rustig blijven en het gewoon op je af laten komen is inderdaad het beste. Ik wilde nog laten weten dat ik in mijn omgeving zowel baby’s ken die klein waren geschat en toch groter bleken na de geboorte. En andersom ook, grote baby’s bleken achteraf toch gewoon met een gemiddeld gewicht geboren te zijn. Volgens mij kiest ieder kindje zijn eigen weg qua groei en soms kun je niet alles meten en inschatten van te voren. Ik wil je nog veel succes wensen met je laatste loodjes en geniet van je super mooie buik, want je bent erg mooi zwanger! Liefs, xx

 • Reageren
  Milou
  11 september 2015

  Ik weet niet of je dit nog leest, maar ik wilde je toch even opbeuren. Mijn zusje woog ruim 5 kilo toen ze geboren werd. Toen maakten ze nog niet standaard echo’s dus wist niemand dat van tevoren. Mijn zusje was dus 5,2 kilo, is thuis geboren met een gewone bevalling en zonder dat mijn moeder uitscheurde! Ik hoop dat je straks een mooie, goede bevalling hebt.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.