Wat is er toch met de wereld aan de hand.

Gisteravond zat ik met Kay en een vriendin te eten en kreeg Kay opeens een berichtje op zijn mobiel binnen dat er een vliegtuig was neergestort. Snel zetten we de televisie aan en op dat moment is er nog weinig bekend maar wat er bekend is maakt me misselijk. Een vliegtuig van Maleisië Airlines is neergeschoten boven Oekraïens grondgebied. Ik kijk Kay aan en we realiseren ons dat wij afgelopen oktober op precies dezelfde vlucht hebben gezeten. De vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur om 12:00.

Ongelofelijk vind ik het. Als een vliegtuig om technische redenen neerstort is het natuurlijk net zo verschrikkelijk maar dat het vliegtuig bewust uit de lucht geschoten is (zoals nu wordt gezegd) daar draait mijn maag helemaal van om. Het maakt me zo verschrikkelijk kwaad en verdrietig. Zijn die mensen helemaal gek geworden? Is de wereld gek geworden?

Deze vraag kan ik voor mijn gevoel helaas alleen maar met ja beantwoorden. Ja die mensen zijn gek geworden en ja de wereld is gek geworden. De wereld is al gek geworden lang voordat dit vliegtuig neerstortte maar het drukte me weer eens flink met de neus op de feiten. Ik wil de wereld veranderen maar ik kan niks. Natuurlijk probeer ik op mijn manier een klein steentje bij te dragen aan de wereld maar mijn steentje is zo klein als een zandkorreltje in de Sahara. Het frustreert me enorm.

Waarom, waarom, waarom. Waarom kunnen mensen niet leren met respect met elkaar om te gaan? Waarom worden er dagelijks honderden mensen vermoord in Israel, Iran, Afghanistan, Congo en eigenlijk waar niet ter wereld. Waarom zorgt het geloof toch voor zoveel oorlogen? Waarom vreten wij ons hier in het westen vol en lijden de kinderen in Afrika honger? Waarom zijn er nou gisteren weer ruim 300 mensen vermoord? Waarom zijn de harten van 300+ families gisteren in stukken verscheurd?

We zullen er nooit achter komen, de wereld zal waarschijnlijk ook nooit veranderen. Maar wat ook nooit zal veranderen is mijn wil om de wereld wel te veranderen, op mijn manier. Ieder zandkorreltje is er ééntje, ieder leven is er één.

Mijn hart gaat uit naar alle nabestaanden. Ik kan niks doen maar mijn gedachten zijn bij hen en ik steek een kaarsje voor jullie verloren dierbaren op. Laten we met zn allen ons best doen om de wereld op onze manier een klein beetje beter te maken. Alle kleine beetjes helpen en zo kunnen we misschien deze slachtoffers samen eren.

handtekening rosie

 

Gerelateerde artikelen

37 reacties

 • Reageren
  chucky1012
  18 juli 2014

  Beste Rosie,

  ik vindt het heel goed dat een blogger zoals jou hier aandacht aan besteedt.
  Ik had het gisteren met 2 vriendinnen over vliegen en vakantie.
  Wat er gisteren was gebeurt is verschrikkelijk en nu bekend is dat er nog veel meer Nederlanders in het verongelukte vliegtuig zaten toon ik ook mijn medeleven….. We kunnen niets maar dan ook niets doen……
  Ik had gisteravond meteen een kaarsje aangestoken…..
  Verschrikkelijk om te lezen dat jullie dezelfde vlucht een jaar geleden hadden gemaakt.
  Iedereen die een dierbare is verloren wens ik heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.

  Ik wens je een fijne dag Xoxo

 • Reageren
  Tineke
  18 juli 2014

  Dit is heel herkenbaar. Ik heb ook het gevoel dat ik hier iets aan moet doen.. De wereld veranderen begint bij jezelf roept men altijd zo hard, maar hoe? Dat van dat zandkorreltje in de Sahara is een realistische vergelijking. Ik wou hier ook iets over schrijven maar krijg niets op papier. Ik ben blij dat jij hierover precies hetzelfde denkt.
  Liefs

 • Reageren
  Sabrina
  18 juli 2014

  Ik zag het gisteren ook en ik schrok er heel erg van, ook omdat ik daarna op Facebook berichten zag van mensen die hun familieleden of vrienden moeten missen. Ik vind het echt heel goed dat je hier aandacht aan besteed en ga vooral door je steentje bij te dragen aan een betere wereld!
  Liefs, Sabrina

 • Reageren
  Petra
  18 juli 2014

  Ik vraag me ook regelmatig af waarom. De wereld lijkt steeds gekker te worden. Ga vooral door met het bijdragen aan een positievere en mooiere wereld. Ik doe met je mee.

 • Reageren
  Iris
  18 juli 2014

  Wauw heel herkenbaar hoe je het geschreven hebt, ik was ook helemaal geschokt gisteren en heb de hele avond tv gekeken of er nog iets over bekend werd. Ik vind het echt bizar dat dit zomaar gebeurt. Een framing passagiers vliegtuig met doodnormale mensen die niks verkeerd doen wordt zomaar neergeschoten. Ik kan het niet geloven en ik wordt er ook verdrietig van.
  Wat mooi dat je hier aandacht aan besteed. En de wereld een beetje mooier maken op je eigen manier is het beste en meeste wat je kunt doen. Elk steentje is er eentje.

 • Reageren
  Anne Solveig
  18 juli 2014

  Zo naar.. In wat een wereld leven we. Pff.

 • Reageren
  Manon
  18 juli 2014

  Ik kan je stukje echt alleen maar beamen. Ik vind het verschrikkelijk en word zelf zo bang nu voor dingen…

 • Reageren
  Joyce
  18 juli 2014

  vreselijke wereld waar we in leven bah…

 • Reageren
  Sara - Window On My Wardrobe
  18 juli 2014

  Echt verschrikkelijk wat er weer gebeurd is, alweer zoveel levens verwoest. En dan nog die aanhoudende oorlogen I.a. In Israël, Syrië en noem maar op, al die terreuraanslagen, mensen die andere mensen vermoorden alsof vet niets is (om een MP3-speler of een portefeuille), ik word er gewoon niet goed van. Waar is de menselijkheid naartoe? We zijn nog veel erger als wilde beesten, die doodden tenminste om hun maaltijd te hebben, mensen doen zomaar, voor de Godsdienst of gewoon omdat het kan. Echte waanzin is het.

  Waarom kan iedereen mekaar niet gewoon met rust laten? Live and let live. Geloof wat jij wilt geloven, leef je leven hoe jij het wilt, maar laat andere mensen met rust en laat ze hun eigen leven leiden.

  Je hebt volkomen gelijk, en inderdaad, laten we allemaal proberen om de wereld een mooiere plek te maken. Hoe klein we ook zijn op deze aardbol, elk goed initiatief helpt.

  X Sara

 • Reageren
  Charile
  18 juli 2014

  Het is echt verschrikkelijk! Al die berichten die mensen hebben neergezet, er word gelukkig heel veel met de nabestaanden meegeleefd!

 • Reageren
  Cindy
  18 juli 2014

  Het is heel triest wat er is gebeurd en er is een hoop narigheid in de wereld..

 • Reageren
  Teddy
  18 juli 2014

  Wat een mooi stukje heb je geschreven. Het is echt verschrikkelijk…

 • Reageren
  Beautydagboek
  18 juli 2014

  Een prachtig stukje heb je geschreven, ik denk er precies zo over. Je wilt zo graag iets doen, maar je weet echt niet hoe je daadwerkelijk iets kan betekenen. Maar zoals je zegt, ieder mens die meedenkt en helpt is er weer eentje en laten we met zijn allen meer respect en liefde voor elkaar tonen :).

 • Reageren
  Dionne
  18 juli 2014

  Mooi stukje! Maar je hebt (helaas) gelijk. Het is verschrikkelijk voor alle nabestaanden

 • Reageren
  Simone
  18 juli 2014

  Ik ben nog steeds stil van deze vreselijke gebeurtenis. Het is mooi dat je het hier over hebt op je blog.

 • Reageren
  Manon
  18 juli 2014

  Ik schrok er ook echt van en ben er nu nog de heletijd aan het denken. Ik ga woensdag op vakantie en durf gewoon bijna niet meer te vliegen ! Wat er hier op de wereld gebeurd is gewoon te gek voor woorden

 • Reageren
  MySimplySpecial
  18 juli 2014

  Wat heb je dat mooi geschreven. Ik snap ook echt niet waarom mensen dit soort dingen blijkbaar nodig vinden. Schokkend!

 • Reageren
  Karlijn
  18 juli 2014

  Gisterenavond kon ik niet stoppen met kijken naar de tv (op mijn laptop), slapen ging slecht en vervolgens opstaan met meteen dat slecht nieuws in je hoofd. Hoe is het mogelijk dat mensen zoiets kunnen doen? Het maakt mij niet uit welke nationaliteit degene heeft die de raket heeft geschoten, het gaat mij er om dat het een mens is. Iemand zoals jij en mij en ik kan me gewoon niet voorstellen dat je zoiets kunt doen. X

 • Reageren
  Madebyuna
  18 juli 2014

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed, bij andere bloggers zie ik alleen maar weer een nieuw artikel over een mascara of lipgloss. Terwijl dat op dit moment wel het laatste is waar ik interesse in heb. Het is echt te bizar voor woorden wat er gebeurt is. Afgelopen maandag vloog mijn moeder terug uit indonesie naar nederland over dit gebied. Ik moet er niet aan denken als dit haar overkomen was. Misselijkmakend. Ook ik wil zo graag iets veranderen aandeze maatschappij, maar wat je zegt het is een mini zandkorrel in de sahara. Ik wens iedereen veel sterkte!

  • Reageren
   Roos
   18 juli 2014

   Nou zo voelde het voor mij dus ook. Ik had al een ander artikel ingepland staan, een lijstje met dingen die mij blij maken, maar dat vond ik zo ongepast. Iedereen moet het zelf weten en idd het leven gaat door maar who cares about mascara als er zoiets gebeurd.. :( ik moest mijn gedachten even delen en ben blij dat er veel mensen er hetzelfde instaan als ik! Liefs xx

 • Reageren
  Fatma Nur
  18 juli 2014

  Waarom gaan er honderden mensen dood in Israel??
  Waarom is er niemand die ziet wat er in Palestina gebeurd?
  Je hebt gelijk, wat is er met de wereld aan de hand..

 • Reageren
  Jose
  18 juli 2014

  Ontzettend goed van je dat je hier aandacht aan besteed! Ik kan me goed voorstellen dat het voor Kay en jou nóg dichterbij komt dan voor mij, omdat je een week eerder in hetzelfde vliegtuig zat.
  Ik herken je frustratie om de wereld te willen helpen, maar het niet kan. Je vergelijking van een korrel zand in de Sahara past daar goed bij! Soms (vooral nu) lijkt de wereld helemaal gek te worden van geloven, geld, welvaart… Bah!

  Maar remember:
  “You can’t help every person in the world, but you can help those who’re right in front of you!”

  • Reageren
   Roos
   19 juli 2014

   En daar hou ik me ook zeker aan Jose! Het is maar een heel klein percentage wat ik helpen kan maar ieder leven is er één! Liefs XXX

 • Reageren
  LNNK
  18 juli 2014

  Tja.. ik begrijp de wereld soms niet. Al die oorlogen.. zo zinloos.

 • Reageren
  Mariëlle
  18 juli 2014

  Er gebeurt echt belachelijk veel in de wereld wat niet hoort, eigenlijk zouden wij als bloggers allemaal wat moeten doen om het te stoppen. Maar je zegt het, we kunnen niks… Er lopen gewoon een stel malloten rond hier :(

  • Reageren
   Roos
   19 juli 2014

   Ik zou het ook gaaf vinden als meer bloggers toch wat aandacht zouden schenken aan dit soort gebeurtenissen of bijvoorbeeld lieten zien dat ze vrijwilligerswerk doen/goede doelen in het zonnetje zetten etc. Maar dat gebeurd helaas maar weinig! En idd.. Die malloten lopen er veel te veel van rond :(

 • Reageren
  Renate
  18 juli 2014

  Ik kreeg er zelf ook buikpijn van.. :( Ik herken mezelf ook in het goede willen doen en er willen zijn voor mensen (zelf ook SPH-er). Je stelt de vraag waarom geloof zoveel kapot maakt. Mijn geloof zorgt er ook juist voor dat ik de wereld kan begrijpen. Ja er is kwaad in de wereld.. en het zal op de aarde ook nooit beter worden. Maar we hebben als mensen ook de taak om anderen geloof en hoop maar vooral liefde te laten zien want dat is er wel. We zijn gemaakt door liefde en uiteindelijk zal de liefde overwinnen, alleen niet hier nu op deze aarde en dat doet pijn :(

  • Reageren
   Roos
   18 juli 2014

   Fijn, nog een hulpverlener:)! Ik snap wat je bedoeld en vind het heel fijn voor je dat je dat zo uit je geloof kan halen. Zelf ben ik niet (meer echt) gelovig, ik heb het gevoel dat het voor meer moeilijkheden zorgt dan dingen oplost om het kort te verwoorden. Maar ik heb altijd enorme bewondering voor mensen die wel geloven want soms zou ik willen dat ik het ook deed. Ik geloof dat alle kleine beetjes helpen maar vrede zal er nooit op aarde komen.. Nooit! :(

 • Reageren
  Mieke
  19 juli 2014

  Echt verschrikkelijk inderdaad. Al die onschuldige mensen. Gewoon bewust neergehaald.
  Ik moet er niet te veel aan denken, want ik word er elke keer helemaal naar van. Het is echt een nachtmerrie.

  • Reageren
   Roos
   19 juli 2014

   Ik probeer al een hele tijd veel naar nieuws wat meer langs me heen te laten gaan ipv het altijd allemaal exact willen weten en me er dan nog rotter om voelen maar ik blijf hier maar aan denken :( bah!

 • Reageren
  Leonie
  19 juli 2014

  Mooi geschreven Rosie,
  Ik sluit me helemaal bij jou aan! Het nieuws kwam bij mij ook aardig binnen, ik werk op Schiphol en mijn collega’s van de security check hebben de passagiers als een van de laatsten gezien, zo bizar dat die nu allemaal dood zijn..
  Blijf geloven in de goedheid van de mens, er zijn gelukkig ook heel veel mensen die wél om anderen geven en de wereld een beetje mooier maken, waaronder jij! Voor jij ben je een zeer positief voorbeeld!

  • Reageren
   Roos
   19 juli 2014

   Wat een lieve woorden Leonie, dankjewel! Ik kan me voorstellen dat het bij jou ook echt flink binnenkwam zeg, idd dat je collega’s de laatsten zijn die ze gezien hebben. Ik blijf ook zeker geloven in de goedheid van de mens en de meeste ‘gewone’ mensen hebben ook gewoon een goed hart maar waarom zijn er toch zoveel idioten met van die walgelijke ideeën. Dat maakt me bij vlagen heel verdrietig :(

 • Reageren
  Nicole
  20 juli 2014

  Vreselijk. Geen woorden voor.. heb echt moeten huilen. Helemaal toen t nieuws me bereikte dat er een bekende inzat met haar man. Stil ben ik ervan..

 • Reageren
  Ginny
  20 juli 2014

  Helemaal mee eens Roos. Echt belachelijk wat er tegenwoordig gebeurt, maar dit gaat wel heel erg ver.
  Ik vraag me af wat er nog van de wereld moet komen. Als er meer mensen waren die wat deden goeds deden met het korreltje wat zij in de Sahara gooien, zou de wereld al een veel betere plek zijn. Mijn gedachten gaan zeker uit naar de nabestaanden!

 • Reageren
  Wendy (MissPinkyNails)
  21 juli 2014

  Wat ontzettend mooi verwoord!

  Ik werd er helemaal misselijk van. En misschien is het niet goed maar ik heb er mijn oogkleppen vooropgezet. Ik kan het niet aan de beelden te zien die nu naar buiten worden gebracht. Het maakt me kwaad, verdrietig en gewoon angstig voor wat komen zal….

  De wereld en de mensheid is gewoon idioot bezig! En ik kan me niet indenken dat het hierom bedoelt is dat wij met z’n alle bestaan! <3

 • Reageren
  Eveline
  22 juli 2014

  Moet verschrikkelijk zijn voor de familie en vrienden van de slachtoffers.
  Er circuleert een prachtige liefdesbrief op internet, gericht aan een van de slachtoffers.
  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140721_01186324

  Ongelofelijk pakkend.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.