10x zo maak je pakjesavond nóg magischer (zonder extra geld uit te geven)!

Pakjesavond, oh wat vond ik het vroeger geweldig. Nu ik zelf kinderen heb krijgt het Sinterklaasfeest weer veel meer betekenis. Schoentje zetten, het Sinterklaasjournaal volgen.. Een magische tijd voor kinderen! Met deze 10 tips maak je pakjesavond nog magischer zonder dat je extra geld hoeft uit te geven!

1 Betrek je kind bij pakjesavond; wat zou hij/zij graag willen doen?

Een magische avond is voor ons als volwassenen heel anders als voor kinderen. Hoe leuk is het om deze avond in te vullen zoals je kinderen dat graag zouden willen. Natuurlijk kun je dit een beetje bijsturen naar wat mogelijk is ;-)! Maar overleg met je kinderen en vraag of zij zelf ideeën hebben. Misschien willen ze wel heel graag de hele avond samen tekenen, misschien willen ze wel buiten hooi en een wortel neerleggen voor Ozosnel, het zijn de kleine dingen maar kinderen vinden het fantastisch om betrokken te worden en voelen zich dan heel speciaal en belangrijk!

2 Maak van pakjesavond een telefoonvrije avond.

Niets zo vervelend voor kinderen als ouders die alleen maar op hun telefoon zitten, toch? Deze avond staat in het teken van samen zijn en samen iets leuks vieren. Hoe leuk is het dan om ook echt alle aandacht aan je kinderen te schenken en je telefoon een avondje links te laten liggen!

Vier je het met je hele familie? Laat dan bijvoorbeeld 1 iemand foto’s maken met zijn/haar telefoon en de rest de telefoon in de jaszak te laten of in een mandje in de keuken of wat ook. Als de telefoon maar weg is!

3 Maak de pakjes persoonlijk door het gebruik van foto’s en gedichtjes.

In plaats van de namen op de pakjes te schrijven kun je, als je kleine kinderen hebt, een foto van het kind op het pakje plakken. Super leuk voor de kinderen die nog niet kunnen lezen. Op deze manier zien ze toch welke cadeautjes voor hen zijn.

Zijn je kinderen al ouder en kunnen ze lezen en schrijven? Maak dan kleine, simpele gedichtjes en plak deze op ieder pakje. Uit het gedichtje komt naar voren voor wie het pakje is!

4 Maak een speurtocht door het huis met als eindbestemming de zak met cadeautjes.

In plaats van de zak met pakjes om 19:00 naar binnen slepen kun je er ook een speurtocht van maken. Ga naar de wc en duw een brief door de brievenbus waarin staat dat Sinterklaas een speurtocht heeft gemaakt met als eindbestemming een grote zak met pakjes!

Je kunt dit zo creatief maken als je zelf wil. Maak gebruik van raadsels, rebussen, pijlen, verstop plekken met nieuwe aanwijzingen of kleine opdrachten die ze uit moeten voeren (een Sinterklaasliedje zingen bijvoorbeeld) voordat ze de volgende tip krijgen over waar die zak met cadeautjes nou toch zou kunnen zijn!

5 Doe een fopcadeautje in de zak van Malle Pietje.

Flynn is helemaal into Malle Pietje sinds hij in het Sinterklaasjournaal de boel op stelten zet. Leuk om, voor de beleving, een fopcadeautje voor ieder kind toe te voegen aan de zak met cadeautjes met de groetjes van Malle Pietje haha.

6 Vraag een buurman/buurvrouw om op de deur te kloppen

Vraag aan een buurman of buurvrouw om de zak met cadeautjes voor jullie deur te zetten en hard op de deur te bonzen. Dit is voor de beleving van je kind zó leuk! Zorg er wel voor dat je de gordijnen goed dicht hebt en de kinderen niet al te snel bij de voordeur zijn ;-)!

7 Maak samen iets lekkers voor pakjesavond.

Welk kind vindt het nou niet leuk om iets lekkers te maken of te bakken samen met papa en mama? Maak op de dag van pakjesavond samen wat lekkers en laat je kind dit tijdens pakjesavond zelf op tafel zetten en met de eer strijken. Dit hoeft absoluut niet duur te zijn. De pepernoten truffels van de foto hierboven maak je bijvoorbeeld al voor nog geen €3,-!

Sinterklaasfudge is ook heerlijk om te maken of bak zelf pepernoten!

8 Maak samen een ‘welkom Sinterklaas’ tekening op het raam!

Dit kost je alleen een krijtstift van een euro maar geeft zo’n tof effect! Maak de middag voor pakjesavond samen met je kinderen mooie tekeningen met krijtstift op het raam. Schrijf ‘welkom Sinterklaas’ op de deur of op het raam en laat je kinderen cadeautjes en schoentjes er om heen maken.

9 Kijk samen een Sinterklaas film.

Met het zelfgemaakte lekkers op de bank een Sinterklaas film kijken, super leuk toch? Onze gezamenlijke favoriet is ‘het paard van Sinterklaas’. Hou vooral de komende tijd in de gaten wat er op televisie komt. Er komen vast leuke Sinterklaasfilms op die je op kunt nemen!

10 Speel Sinterklaasspelletjes met elkaar.

Voor, tijdens of na pakjesavond zijn er zoveel leuke spelletjes die je samen zou kunnen spelen. Dit Sinterklaas ganzenbord bijvoorbeeld, wat je gratis kunt downloaden en uit kunt printen, lijkt mij zo leuk! Je kunt ook Sinterklaas bingo spelen of een andere printable zoeken via Pinterest. Zoek maar eens op Sinterklaas spelletjes, dan krijg je heel veel inspiratie :)!

Dat waren mijn tips! Hele fijne pakjesavond lieve allemaal!

Gerelateerde artikelen

1 reactie

 • Reageren
  Chantal
  1 december 2019

  Leuke tips! Wat ik mijzelf als kind kan herinneren en wat ik geweldig vond was dat ik altijd op Sinterklaas zat te wachten. Mijn opa moest dan last minute een brief posten of een pak melk kopen.. ik wou natuurlijk niet mee maar moest even mee. Als ik terug kwam dan stond er altijd een kist met een brief dat ik Sinterklaas net gemist had. Natuurlijk baalde ik als een stekker maar de cadeautjes en het idee dat Sinterklaas in mijn huis was geweest maakte veel goed! En Idd in de week vooraf gooide een buurvrouw altijd een handje snoepgoed door het opstaande raam haha! Ben een keer keihard naar buiten gerend buurvrouw was op tijd weg maar schrok zich dood!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.