Ja ik ben een feminist en DAMN PROUD

feminist

Afgelopen zaterdag demonstreerden tussen de 1 en 3 miljoen mensen (een schatting is heel moeilijk te maken) wereldwijd vóór vrouwenrechten en tégen alles waar Donald Trump voor staat. I can’t believe we still have to protest this shit!

Op werkelijk waar geen één (Nederlandse) blog heb ik er over gelezen, over de immense vrouwenmars die afgelopen zaterdag plaatsvond in Amerika. De demonstratie voor onze rechten als vrouwen, voor gelijke rechten voor iedereen, waar Donald Trump graag een einde aan wil maken. Hebben we met z’n allen besloten om ons niet uit te laten over politieke standpunten als ‘online influencers’ of zijn we alleen maar bezig met welke 1000e lipstick dit keer het beste bij onze ‘teint’ past? Ik hoop het eerste.

En toch maakt het mij boos, geïrriteerd ook. Misschien is het niet de juiste plek, misschien kiezen mensen er wel bewust voor om er niet over te schrijven op hun blog en laten dit maar gewoon aan de online nieuwssites over..  Maar toch! De online invloed die bloggers hebben zou namelijk ook ingezet kunnen worden om vrouwen en jonge meiden te empoweren, ze uit te leggen hoe blij wij mogen zijn dat wij hier veilig over ons eigen lichaam mogen beslissen, uitleggen hoe belangrijk gelijke rechten zijn, wat feminisme inhoudt (WIJ ZIJN NIET TEGEN MANNEN), wat er op dit moment speelt in Amerika en waarom al die honderdduizenden vrouwen de straat op zijn gegaan.

Als niemand het doet, dan doe ik het maar ;-)!

Afgelopen zaterdag werd er op verschillende plaatsen in Amerika (en over de hele wereld) gedemonstreerd voor onze rechten. Het feit dat Trump zich negatief heeft uitgelaten over vrouwen in het algemeen, het recht op abortus, homoseksuelen, immigranten (met name moslims) en over wie niet eigenlijk? Afgelopen zaterdag, 21 januari, stond er een massale mars gepland om op te komen voor vrouwen en alle mensen die Trump beledigd en/of gediscrimineerd heeft. Er was op maximaal 200.000 mensen gerekend (alleen al) in Washington, uiteindelijk bleken er meer dan een half miljoen mensen op de been te zijn. Van de mars is niet veel gekomen (er waren zoveel mensen dat er weinig beweging mogelijk was) maar het liet wel zien hoe massaal mensen opkomen voor hun idealen, hun rechten en het ziet er naar uit dat Amerika EINDELIJK wakker is geworden. Dat er een progressieve tegenbeweging ontstaat die de, ronduit achterlijke, conservatieve plannen van Trump de kiem in wil smoren.

1 van de grootste speerpunten tijdens de vrouwenmars was het feit dat Trump aangegeven heeft de financiering voor de enorme organisatie ‘Planned Parenthood’ stop wil zetten. Deze organisatie heeft meer dan 860 vestigingen door heel Amerika en biedt vrouwen niet alleen de kans om VEILIG een abortus te ondergaan (waar ze voornamelijk om bekend staan), maar biedt ook voorlichting over anticonceptie, veilig vrijen, soa’s, begeleiding tijdens ongeplande zwangerschappen, medische hulp aan zwangere vrouwen die geen medische zorg kunnen betalen etc. Een fantastische organisatie dus die er voor iedereen is maar voornamelijk voor vrouwen (zo’n 2.5 MILJOEN per jaar!). Trump wil dat de geldstroom hiervoor compleet stop gezet gaat worden aangezien 1 van zijn grote speerpunten tijdens zijn campagne was dat hij anti abortus is. Scarlett Johansson speechte hier over op de vrouwenmars en ik vond het fantastisch wat ze vertelde. Echt het kijken waard!

Het is toch te ziek voor woorden hoe Trump al het goeds wat Obama heeft gedaan voor de armere mensen in Amerika die geen medische zorg kunnen betalen allemaal weer ongedaan wil maken. Te beginnen met een organisatie die honderdduizenden vrouwen per jaar helpen in Amerika?

Je kunt begrijpen dat dit één van de belangrijkste speerpunten was tijdens de womansmarch.

Van sommige quotes die op de borden van de demonstranten geschreven waren kreeg ik gewoon kippenvel.

♥ Men of quality don’t fear equality

♥ This is what a feminist looks like (omhooggehouden door een oud mannetje)

♥ Womans rights are human right and human rights are womans rights

♥ No human is illegal

En mijn grootste favoriet

I can’t believe we still have to protest this shit.

Geloof jij het wel? We leven in 2017 en we moeten nog steeds voor onze rechten als vrouwen protesteren? Het is toch te bizar voor woorden. Hoe is het mogelijk dat Amerika voor Trump gekozen heeft? Hoe is het mogelijk dat er vrouwen zijn geweest die op zo’n seksistische, vrouwonvriendelijke man gestemd hebben. Nee ik was ook geen groot fan van Hillary Clinton maar Trump? Nooit van mijn leven dat zo’n droeftoeter mijn stem zou krijgen.

Ik vind het ongelofelijk dat dit nog steeds een ‘ding’ is waar we voor moeten protesteren, dat, hoe goed we het hier ook hebben in Nederland, er nog STEEDS campagne gevoerd moet worden tegen seksuele intimidatie en verkrachting. Dat mannen blijkbaar nog steeds geleerd moet worden hun poten thuis te houden als vrouwen nee zeggen. Dat we nog steeds achtergesteld worden op de banenmarkt als je weer eens tijdens een sollicitatiegesprek tussen neus en lippen door gevraagd wordt of je een kinderwens hebt. Dat je contract niet verlengt wordt omdat je ouderschapsverlof aanvraagt en ik ben er van overtuigd dat wanneer mannen zouden menstrueren i.p.v. vrouwen dat er al lang één of andere fantastische pil uitgevonden was die alle pijn weg zou nemen. Want helaas wordt de wereld NOG STEEDS gedomineerd door mannen.

In Amerika lijkt dit allemaal nog veel verder te gaan. Als ik deze ENORM krachtige speech luister van Ashley Judd krijg ik gewoon kippenvel.

Ik heb voor mijn gevoel nog zoveel meer te zeggen, te schrijven, mijn onvrede te uiten, te uiten hoe vreselijk trots ik ben op iedere vrouw die verschenen is op één van deze marches. En dat ik misschien dat nog wel veel trotser ben op alle mannen die voor vrouwenrechten gedemonstreerd hebben!

Feminisme draait niet om een stelletje doorgedraaide, mannenhatende dolle mina’s in blote tieten die door de straten rennen en schreeuwen om hun rechten. Het gaat om gelijkheid voor ons allemaal. Man, vrouw, dik, dun, blank, zwart, paars met roze stipjes of geel met een rood randje. Niet om méér rechten maar om gelijke rechten. We zijn ALLEMAAL gelijk en **** iedereen die er anders over denkt.

En als laatste wil ik nog heel graag deze speech delen van uberfeminist Gloria Steinem.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

En mocht je de tijd hebben? Scroll dan eens door al deze foto’s van alle vrouwenmarsen wereldwijd van afgelopen zaterdag. Kippenvel!

handtekening Lifebyrosie.nl

Gerelateerde artikelen

35 reacties

 • Reageren
  Nicole
  25 januari 2017

  Ik zit momenteel teveel in m’n zwangerschapscocon en de rest van de tijd bezig met m’n peuter en werk dat ik me er dus niet mee bezig heb gehouden. Wist het niet eens want volg momenteel ook amper het nieuws *oeps*! Maar wat een power artikel!!
  Nicole onlangs geplaatst…Ik kijk nu al uit naar..My Profile

 • Reageren
  Anouk
  25 januari 2017

  Amen to that sister!🙌
  Ben het overal zo mee eens en heel blij om te zien dat er aandacht aan besteed wordt. Als ik al die foto’s zie dan geeft dat me toch weer wat hoop dat mensen heel goed samen kunnen vechten voor wat ze belangrijk vinden, ondanks alle haat naar elkaar die je juist zo vaak ziet. Verder denk ik niet graag heel lang na over de kwestie want net als jij (en vele anderen) kan ik er zo kwaad om worden dat we hier nog voor moeten demonstreren, en al helemaal dat er mensen zijn die bang zijn voor feministen en tegen feminisme/feministen zijn…waatttt?
  Laten we hopen dat dit gebaar wat teweeg gaat brengen en anders ben ik helemaal klaar voor nog duizend andere demonstraties, if thats what it takes.

  • Reageren
   Roos
   26 januari 2017

   Inderdaad, hoe is het mogelijk dat er VROUWEN tégen feminisme zijn. WHUUUUTTTTTTT. Ik hoop inderdaad ook echt dat het iets teweeg gaat brengen, we zullen het zien. En inderdaad, dan sta ik met mijn neus vooraan bij alle demonstraties die er nodig zijn! XXXXX
   Roos onlangs geplaatst…Ja ik ben een feminist en DAMN PROUDMy Profile

 • Reageren
  Merel
  25 januari 2017

  Super geschreven en precies zoals ik mij voel! Thanks Rosie❤️

 • Reageren
  marion
  25 januari 2017

  Ben trots op je, meisje !!!

 • Reageren
  Christa
  25 januari 2017

  Hear, hear Rosanne! Zo goed dat je dit aankaart op je blog – het was mij inderdaad ook al opgevallen dat dit onderwerp op alle blogs die ik volg doodgezwegen wordt terwijl het júist zo’n mooie gelegenheid is om dit onderwerp aan te snijden. Prachtige speeches heb je gelinkt, geweldig dat zoveel mensen zich inzetten voor een beweging waar ze in geloven – man, vrouw of daartussenin, bekende celeb of huismoeder, brandweervrouw of politicus. Together we stand strong!

  • Reageren
   Roos
   26 januari 2017

   Precies, zelfs geen Instagram of Facebook post op grote blogs. ZO’N gemiste kans!!!! En ik vind het ook echt geweldig, werd er soms gewoon emotioneel van als je dan mannetjes van in de 80 ziet strijden voor onze rechten als vrouw. Fantastisch. Dit soort mensen zouden geadoreerd moeten worden, op posters verschijnen en geïnterviewd worden ipv hersenloze celebrity’s die werkelijk niks bereikt hebben in hun leven.
   Roos onlangs geplaatst…Ja ik ben een feminist en DAMN PROUDMy Profile

 • Reageren
  Amber
  25 januari 2017

  Heel mooi en overzichtelijk artikel! Mag je trots op zijn :)

 • Reageren
  Bianca
  25 januari 2017

  Amen! Ik heb het zaterdag gedeeld op mijn IG, maar kreeg daar ook weinig tot geen bijval. Ik zit echt met verbazing en ongeloof te kijken naar wat er de laatste 2 a 3 jaar aan het gebeuren is in de wereld! Ik kan gewoon echt niet geloven dat dit onze wereld is (geworden)! Maar ik zal niet opgeven positiviteit, liefde, verbondenheid etc. te blijven uitdragen en indien nodig ervoor te ‘vechten’! Want ik geloof oprecht in 1 wereld waarin we allemaal gelijk zijn en waarin iedereen kan en mag zijn wie hij is! xx

 • Reageren
  Janna
  25 januari 2017

  Kind denk om je bloeddruk

 • Reageren
  Emma
  25 januari 2017

  Yes girl! Ik heb het gedeeld om mijn facebookpagina!

 • Reageren
  Anne
  25 januari 2017

  Super goed artikel! Helemaal met je eens.
  Vol goede argumenten en de juiste energie.
  Heel goed dat je ervoor kiest om hier WEL aandacht aan te geven!

 • Reageren
  Lisanne
  25 januari 2017

  Ik ben normaal iemand die eigenlijk nooit reageert op een blogpost, maar nu kan ik het niet laten om te reageren met een compliment: dit is misschien wel de beste blogpost die ik ooit op een Nederlandstalige blog gelezen heb. Het lijkt soms inderdaad op blogs en in vlogs vooral over oppervlakkige en persoonlijke dingen te gaan, dus een artikel als dit is wat mij betreft echt een toevoeging. Dankjewel voor het delen van de speeches, ik ga ze zeker kijken!
  Liefs Lisanne

  • Reageren
   Roos
   26 januari 2017

   Dankjewel dat je dan nu toch reageert! Toch best spannend altijd om dit soort artikelen online te zetten ;-)! En inderdaad, dat oppervlakkige gedoe word ik soms GEK van. Heb je de speeches gekeken? ben benieuwd wat je er van vind! X
   Roos onlangs geplaatst…Ja ik ben een feminist en DAMN PROUDMy Profile

 • Reageren
  Pam
  25 januari 2017

  YES GIRL!

 • Reageren
  Eveline
  25 januari 2017

  Zeer goed artikel!
  Jammer inderdaad dat er niet meer aandacht aan wordt besteed.
  Alsof mensen bang zijn om hun mening te tonen maar niet bang zijn om hun hele leven online te gooien…
  Is inderdaad zeer bizar dat er in een westers land zoals Amerika zo’n zaken voor in twijfel worden getrokken…

  • Reageren
   Roos
   26 januari 2017

   Dankjewel Eveline! Ik snap het aan de ene kant ook wel hoor, als je een statement maakt over iets kun je heel veel lezers en volgers verliezen.. En als het je baan is maakt dat het natuurlijk lastiger! Maar aan de andere kant: strijden voor je idealen lijkt me belangrijker!!
   Roos onlangs geplaatst…Ja ik ben een feminist en DAMN PROUDMy Profile

 • Reageren
  Benthe
  25 januari 2017

  Hmm nee nu je het zegt heb ik er niet al te veel blogs over gezien, maar misschien was dat ook niet nodig aangezien alle social mediakanalen er vol mee stonden 😁 denk niet dat het iemand onopgemerkt is gebleven. Maar een extra beetje aandacht in de vorm van deze blog is zeker geen overbodige luxe, mocht iemand het nog gemist hebben!
  Benthe onlangs geplaatst…Worth sharing: over saaie gesprekspartners, oh no, zelfhulpboeken en een productieve ochtend en meerMy Profile

 • Reageren
  Inge
  25 januari 2017

  Wauw, wauw, wauw.. Wat een krachtig artikel! You totally hit the nail on the head! Bizar dat deze march nog nodig is, maar wel fijn dat deze mensen tenminste opkomen voor hun rechten. Wat een power!

 • Reageren
  Maaike
  26 januari 2017

  Goed stuk! Wat nog veel belangrijker is dan vrouwen die protesteren voor vrouwen is dat mannen strijden voor gelijke rechten.

 • Reageren
  Aniek
  26 januari 2017

  Wat een goed artikel! Het is dat ik zaterdag echt verplichtingen had, maar anders had ik ook in Amsterdam gestaan. Heel erg tof dat je dit op je blog behandelt. Ik had er ook niet zo bij stil gestaan, maar eigenlijk is het heel raar dat andere blogs het er helemaal niet over hebben. Toch een gevalletje ‘ver-van-mijn-bed-show’ denk ik… Terwijl blogs juist het medium zijn op een laagdrempelige manier zoiets te bespreken (bijv. met mensen die anders het nieuws niet echt volgen omdat ze dit niet interessant vinden of ingewikkeld vinden).

 • Reageren
  Karlijn
  26 januari 2017

  Heel goed geschreven Roos. Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb al vaak op het punt gestaan er iets over te schrijven, er staan al een paar conceptenten maar elke keer stop ik ermee. Ik kan het niet goed onder woorden brengen en het wordt meestal een stuk vol met gevloek en gescheld over Trump. Maar jij brengt het prachtig onder woorden. Ik zag op Instagram ook zoveel goede teksten langskomen, die moest ik gewoon in mijn instastories laten zien. Rake quotes, prachtige speeches en ZOVEEL mensen. X

 • Reageren
  Maud
  28 januari 2017

  Fantastisch artikel! Ik ben echt zo bang wat er allemaal gaat gebeuren met Trump aan de macht. Hij is niet alleen gek, maar ook gevaarlijk… Dank je wel voor het delen!

 • Reageren
  Kirsten
  4 februari 2017

  Ik reageer heel laat (iets met weinig tijd en eigenlijk toch nooit reageren op blogs) maar WAUW ik ben het zó met je eens! Het is niet alleen Trump, het speelt zoveel meer! Niet eens seksuele intimidatie en verkrachting, maar ook bijvoorbeeld de schuld volledig bij vrouwen leggen als ze een naaktfoto maken en die wordt uitgelekt. Ik zeg niet dat ik zo’n foto zou versturen, maar als je het doet en hij lekt uit, waarom wijzen we alleen naar het meisje? Wat doen we met die achterlijke gasten die zoiets voor de grap verspreiden? En het is echt niet alleen voor vrouwen. Waarom is het “zwak” als mannen huilen en waarom is het voor hen moeilijker om ouderschapsverlof te krijgen omdat het niet echt stoer is en geen mannentaak is om voor je kinderen te zorgen? Het is voor een groot deel bewustwording, dus ik hoop dat de “echte feministen” (dus niet de mannenhatende dolle mina’s) genoeg aandacht krijgen/eisen om zo te laten zien dat we gewoon hetzelfde willen voor iedereen

 • Reageren
  Vivian
  13 april 2017

  Wat ontzettend mooi geschreven! Nu ik erover nadenk, zijn er inderdaad veel te weinig Nederlandse bloggers die schrijven over feminisme of erover hebben geschreven. Ook ik voel me niet per se geroepen om dat te doen, terwijl het wel iets is wat me bezighoudt: het is inderdaad bizar hoe vaak en hoe heftig vrouwen anno 2017 nog gediscrimineerd en vernederd worden, ook in Nederland (kijk maar naar wat er met Cynthia gebeurde). Feminisme is nu juist belangrijker dan ooit, omdat vrouwen moeten blijven laten zien wat we waard zijn en waar we recht op hebben. Het lijkt allemaal zo mooi en goed te zijn met vrouwen die een goeie baan hebben, maar intussen spelen er heel veel dingen die níet mooi en goed zijn voor vrouwen.
  Vivian onlangs geplaatst…Girlboss | Tips voor een spetterend girlboss-cv!My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.