Hoe blijf je positief in een negatieve wereld

positive
Je hoeft de televisie of de radio maar aan te zetten of je wordt bedolven onder het negatieve nieuws. Bomaanslagen, oorlog, hongersnood, Ebola, Oeganda, hele oerwouden die worden gekapt, Parijs, Syrie, Israel.. Bij tijden grijpt het me allemaal enorm aan. Vroeger kon ik er echt wakker om liggen. ‘Ik moet iets doen! Wij moeten iets doen’. Dat gevoel. Maar door de jaren heen heb ik wel geleerd dat we er helaas niks aan kunnen doen. Natuurlijk kun je op je eigen manier proberen een steentje bij te dragen in je eigen dorp of stad of kun je voor een paar maanden vrijwilligerswerk in het buitenland gaan doen maar echt verschil maken waar ik vroeger over droomde.. Dat heb ik losgelaten.

Positief blijven in een negatieve wereld is niet altijd makkelijk maar ik geef je vandaag wat tips waar je hopelijk iets mee kan :)!

Beperk de hoeveelheid nieuws wat je binnenkrijgt.

Vroeger (lees: 4/5 jaar geleden) vond ik mensen die niet dagelijks het nieuws keken en/of de krant lazen maar raar. ‘Je wil toch weten wat er gebeurd in de wereld’ of ‘je moet je algemene kennis toch op peil houden’ waren gedachtes van mij. Maar nu, een aantal jaren later, heb ik de hoeveelheid nieuws wat ik nog hoor/lees/zie ook echt beperkt. Ik wil niet meer dagelijks horen hoeveel mensen er in Israel bij de 76253e zelfmoordaanslag gevallen zijn, ik wil niet meer dagelijks lijkzakken terug zien op het nieuws. Ik merkte echt dat dit mij enorm verdrietig maakte, iedere dag opnieuw. Ik weet dat het gebeurd maar ik hoef het niet meer iedere dag te zien.

Het is niet zo dat ik helemaal geen nieuws meer zie of lees maar het is niet meer een standaard dagelijks ding. Als er iets groots gebeurd is in de wereld zoek ik het op op internet en lees ik de artikelen, de rest laat ik varen. In plaats van al die negativiteit richt ik mij liever op een leuk, fijn of inspirerend boek waar ik zelf iets uit kan leren of spendeer ik tijd aan mensen die ik lief heb of die mij nodig hebben. Zelf voel ik mij hier enorm fijn bij.

Doe iets goeds voor een ander.

Zodra ik mij realiseerde dat ik de wereld echt niet kan veranderen besloot ik om dan wel in mijn directe omgeving zoveel mogelijk goeds te doen voor anderen. Echt dit brengt zoveel positiviteit met zich mee. Meld je aan als vrijwilliger of ga eens wat vaker langs bij je oma’s, oude buurman of tante. Door zelf positiviteit te verspreiden, vriendelijk te zijn voor iedereen om je heen en af en toe iets goeds te doen voor een ander kun je al een positieve beweging starten.

Ik denk altijd maar zo: als de hele wereld in zijn eigen omgeving vriendelijk zou zijn voor elkaar en elkaar zou helpen dan zou de hele wereld gelukkig kunnen zijn. Dus ook jouw kleine bijdrage is er weer 1!

Omring jezelf met positieve mensen.

Één van de belangrijkste dingen voor mij: omring jezelf met mensen die ook positief in het leven staan. Mensen die niet dagelijks klagen over de meest kleine, oninteressante dingen. Mensen waar je mee kan lachen, die knettergek zijn of waar je juist goede gesprekken mee kan hebben. Omring jezelf met dit soort mensen <3

Wees dankbaar voor het feit dat wij in Nederland wonen.

Je kunt zeggen wat je wil, ontevreden zijn over wetgeving of de regering maar potverdorie wat mogen wij dankbaar zijn dat wij in Nederland geboren zijn en mogen leven in vrijheid. Dat we naar het ziekenhuis kunnen gaan als we ziek zijn, dat we supermarkten vol hebben liggen met eten, wanneer je je baan kwijt raakt je een uitkering aan kan vragen etc. etc.

Realiseer je dat het nooit anders geweest is.

Ik had het laatst met mijn moeder erover dat ik soms zo bang ben hoe het nu met de wereld is. Al die aanslagen, teroristen, IS etc. Zij zei toen dat het toch eigenlijk nooit anders geweest is? Dit zette me aan het denken.. Van de kruistochten tot de geweldige martelpraktijken in de Middeleeuwen. De slavernij, de eerste en tweede wereldoorlog, het ijzeren gordijn, de genocide in Rwanda en de Taliban. Het enige waar de mens echt goed in lijkt te zijn is de wereld vernielen en elkaar uitmoorden.

Fijne gedachte nietwaar.

Maar het is nooit anders geweest, deze tijd is geen uitzondering als je naar de geschiedenis kijkt. En op de 1 of andere manier, hoe verschrikkelijk het ook is, stelt dit mij een piepklein beetje gerust. Het is nooit anders geweest, het zal nooit anders zijn. Ik probeer mezelf er zoveel mogelijk van de distantieren en zoveel mogelijk in je eigen kleine kringetje goed doen en gelukkig zijn.

Je kunt zelf de keuze maken.

Wil jij een positief leven leiden wat gebaseerd is op alle mooie dingen in de wereld, liefde, geluk, vrijheid en plezier of blijf je liever in het negatieve hangen?

De keuze is aan jou!

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

39 reacties

 • Reageren
  Dina
  19 januari 2015

  Heerlijk stukje. Vooral het punt van positieve mensen om je heen!

 • Reageren
  Femke
  19 januari 2015

  Prachtig beschreven, wauw! En het is inderdaad nooit anders geweest in de wereld. Ik hoop dat we met z’n allen naar elkaar uit kunnen strekken en anderen kunnen helpen, ipv al die rotzooi van wat er nu op onze aardbol gebeurd… :( En ja, ik omring mezelf absoluut met vrolijke en positieve mensen; weg met de negativiteit :D!

 • Reageren
  Frauke
  19 januari 2015

  Ahh leuk artikel! Dat van de hoeveelheid nieuws beperken is zó waar, je wordt gewoon helemaal triest als je al die negativiteit leest. Ergens denk ik dan van, is het niet wereldvreemd om niet álles te volgen? Maar zolang je op de hoogte bent van de meeste zaken en het uiteindelijk ook van je af laten glijden, sta je veel positiever in het leven :D! X

 • Reageren
  Marion
  19 januari 2015

  Wat een fijn artikel, Rosanne. Het is iets wat mij heel erg bezighoudt. Ik heb wat moeite met het vinden van de balans. Een poos heb ik al het nieuws uit mijn leven geschrapt, gevolg was dat alles wat onverwachts toch op mijn netvlies kwam tien keer zo hard binnen leek te komen. Het is nooit anders geweest? … Daar zeg je wat. Ik heb heel erg het idee dat het iets van deze tijd is, maar dat is inderdaad niet zo. Je hebt hier wel even mijn ogen geopend. Ik ben zo blij dat ik de blogwereld ontdekt heb en nu daadwerkelijk meemaak dat ik hier niet alleen in sta, want zo voelde het af en toe. We delen allemaal dezelfde zorgen en dat is eigenlijk heel fijn om te weten. X

 • Reageren
  chucky1012
  19 januari 2015

  Goed geschreven.
  Inderdaad ben gelukkig met de mensen om wie je geeft en van wie je houdt!
  Blijf positief.

  Xoxo

 • Reageren
  Sylvia
  19 januari 2015

  Ik sluit me zo nu en dan af voor dat vervelende nieuws. Gevolg is dat ik niet altijd precies weet wat er speelt, maar daar kan ik prima mee leven.

 • Reageren
  4.Balou
  19 januari 2015

  Heel mooi geschreven. Het helpt inderdaad heel erg als je het nieuws voor jezelf beperkt. Leuke blog heb je trouwens!

 • Reageren
  Yvette
  19 januari 2015

  Dit is precies wat ik even nodig had! Uit de grond van m’n hart bedankt voor dit mooie artikel!! Dat iedereen er maar een voorbeeld aan mag nemen!!

 • Reageren
  Simone
  19 januari 2015

  Wauw. Geweldig stuk tekst. Ik ben het helemaal met je eens. Probeer me er soms ook voor af te sluiten maar wanneer ik dan het nieuws zit te kijken komt het allemaal weer heel hard binnen. Had het er ook laatst over met mijn moeder, waarom doen ze niet in elk nos journaal een heugelijk / positief / vrolijk feitje? Zoals een vrouw die 100 is geworden of iemand die slaagt voor 3 diploma’s ofzo!

 • Reageren
  Tamarah
  19 januari 2015

  Veel fijner, positiviteit! Ik zal laatst zelfs ergens een onderzoek, geen idee van wat of wie, dat het in vergelijking met de laatste eeuwen het nu in het midden-oosten relatief rustig is. Er komt gewoon veel meer nieuws de huiskamer binnen dan jaren terug, waardoor onze perceptie veranderd.

 • Reageren
  Jenn
  19 januari 2015

  Goeie tips! Zelf volg ik al heel lang nauwelijks nieuws… al die negativiteit, ik trek het niet.

 • Reageren
  Mama's Jungle
  19 januari 2015

  Je hebt volkomen gelijk met wat je zegt. Hier staat het nieuws ook maar minimaal aan. Ik zoek mijn eigen nieuws wel, thanks to the www, positief nieuws, zoals dit soort blogjes ;-) fijne dag!

 • Reageren
  Kimberley
  19 januari 2015

  Heel goed stukje en heel goed om hier even aandacht aan te geven. Ik denk dat het voor veel mensen ‘eng’ is, omdat de slechte situaties zo dichtbij komen. Na het gebeuren in Frankrijk, natuurlijk ook nog in België wat oproer geweest en tja, daar wonen we natuurlijk naast. Ik denk dat het goed is om je bezig te houden met het nieuws, maar je mag er niet verstrikt in raken. Op die manier kom je straks uit angst de deur niet meer uit. Blijf goed voor elkaar en probeer het positieve te behouden, dat is wat werkt. Goed geschreven, trouwens!

 • Reageren
  Petra
  19 januari 2015

  Mooie post. Ik kijk ook nog nauwelijks nieuws. Heel soms wil ik nu.nl nog wel lezen, maar daar blijft het vaak bij. Ik sluit mijn ogen er niet voor maar richt me ook veel liever op de mooie dingen. Vooral mijn kinderen leren me anders te kijken. Zij zijn nog zo onder de indruk van de mooie wereld. Zij genieten ervan. En ik geniet mee.

 • Reageren
  Simone
  19 januari 2015

  Wat een goed stukje! Ik denk dat je hierin wel gelijk hebt.

 • Reageren
  Xaviera
  19 januari 2015

  Wat heb je dit mooi verwoord, goed dat je hierover schrijft! Ik kijk bijna nooit naar het nieuws, ook omdat het mij erg verdrietig maakt elke dag zoveel ellende te zien. Voorheen keek ik nog dagelijks op nu.nl app, maar ook dat doe ik nog zelden. Net als jij kijk ik op internet als er iets groots is gebeurd en via Twitter bijvoorbeeld krijg je het gelijk mee als er iets aan de hand is. Verder richt ik mij ook op positiviteit, op de lichtpuntjes die er elke dag zijn!

 • Reageren
  Margot
  19 januari 2015

  Goed stuk! Ik kies er ook bewust voor om het nieuws minder in de gaten te houden om maar niet steeds allerlei narigheid te horen.

 • Reageren
  Alessandra
  19 januari 2015

  Mooi geschreven artikel maar ik ben het toch niet helemaal met je eens eigenlijk! Er gebeuren inderdaad heel veel slechte dingen in de wereld, ik word er ook soms moedeloos van. Maar gewoon minder het nieuws volgen en je dus ‘afsluiten’ van het slechte nieuws vind ik helemaal geen oplossing. Zo maak je het eigenlijk alleen maar makkelijk voor jezelf, je wil de slechte dingen niet zien dus je kijkt niet naar het nieuws? Ikzelf volg wel dagelijk het nieuws en ook al vind ik verschrikkelijk wat er allemaal gebeurt in de wereld, ik besef dan wel inderdaad hoe goed wij het wel niet hebben. Je hebt wel gelijk dat we moeten blij zijn met wat we hebben en goede dingen proberen doen. Maar gewoon het nieuws afzetten om de slechte dingen uit te sluiten vind ik geen oplossing. Maar dat is gewoon mijn mening natuurlijk :)

  Groetjes,
  Alessandra

 • Reageren
  Jorien
  19 januari 2015

  Fijn en inspirerend stukje weer. :D

 • Reageren
  Willemieke
  19 januari 2015

  Weer met beide voetjes op de grond. Thanks Roos! Zo kan het inderdaad ook! :)

 • Reageren
  Kelly
  19 januari 2015

  Wat een mooi artikel heb je geschreven! Ik had hier een paar jaar geleden ook zoveel moeite mee, maar nu ben ik er gelukkig overheen. De beste tip is inderdaad beperk de hoeveelheid nieuws die je binnenkrijgt.

 • Reageren
  angelique
  19 januari 2015

  Ik sluit mij er eigenlijk voor af. Voor sommige dingen lukt dat niet maar ik moet wel. Ik loop dan gewoon chagrijnig van alle zooi in de wereld en vooral als ik zie wat diezelfde zooi met mijn vriend gedaan heeft en iedereen zich juist daarvoor afsluit.

 • Reageren
  Diy's For You And Me
  19 januari 2015

  Wat een prachtig artikeltje! Wauw!

 • Reageren
  Kim
  19 januari 2015

  Heel mooi artikel! Iets goeds doen voor anderen vind ik erg belangrijk, ik vind ook dat we allemaal wel wat vriendelijker voor elkaar mogen zijn. Daar word het leven een stuk mooier van. En verder is het inderdaad wat je er zelf van maakt! :)

 • Reageren
  Rachel
  19 januari 2015

  Leuk om te lezen meid! liefs

 • Reageren
  Cindy H
  19 januari 2015

  wat een fijn artikel! Het is wel moeilijk om je af te sluiten met een te groot mediacitcuit.

 • Reageren
  Evelien
  19 januari 2015

  Wat goed geschreven. Soms is het inderdaad beter om jezelf even ‘af te sluiten’ van het nieuws en niet teveel het nieuws te volgen. Jezelf omringen met positieve mensen vind ik ook heel belangrijk en fijn.

 • Reageren
  Sofie
  19 januari 2015

  Wat betreft die oerwouden. Daarvan zijn er nog heel veel over, terwijl er mensen in hoge flats wonen, omdat er geen ruimte is. Elk ander dier had al die oerwouden gebruikt om in te wonen, maar de mens, die beschermt ze. Zelfde geldt natuurlijk voor andere natuur. Er is heel veel natuur ‘over’, terwijl sommige mensen met z’n tienen op een paar vierkante meter wonen. Omdat wij het besef hebben dat het belangrijk is om de aarde gezond te houden.

 • Reageren
  Esmée
  19 januari 2015

  Wat een mooi artikel! Dit zet mij ook regelmatig aan het denken, het nieuws bevat tegenwoordig bijna alleen maar negativiteit. Ik luister/kijk er ook steeds minder naar, en dat terwijl ik vroeger iedere dag het nieuws keek. Ik vul mijn leven ook liever met positiviteit. x

 • Reageren
  Cindy
  20 januari 2015

  Wat een fijn artikel! Ik probeer ook zoveel mogelijk positiviteit in mijn leven te halen, door te genieten van kleine alledaagse dingen en niet te focussen op het negatieve. Al is dat soms wel lastig hoor.

 • Reageren
  Sas
  20 januari 2015

  Wat een mooi stukje! Precies waarom ik met mijn project ben gestart… Om even stil te staan bij de kleine, mooie gelukzaligheden in het leven.

 • Reageren
  Monique | WritingMonique
  20 januari 2015

  Wat een mooi artikel! Het is heel belangrijk om positief in het leven te blijven staan! En te genieten van de kleine momentjes!

 • Reageren
  Nina Simplynspecial
  21 januari 2015

  Mooi artikel! Ondanks dat je idd niet de wereld kunt veranderen, kun je wel je directe omgeving voorzien van positiviteit.

 • Reageren
  Erica
  26 januari 2015

  Helemaal mee eens ;) ik heb zelfs mijn tv abonnement weggedaan. Ik kan echt interessante dingen op internet terugvinden en ik was al die negativiteit ook beu. Doe nu veel aan mijn hobbies en studies, en het scheelt ook geld iedere maand :)

 • Reageren
  Els
  28 januari 2015

  Lekker positieve blog. Ik lees nieuws alleen op de nu.nl app en dan lees ik meestal alleen maar nieuws waar ik blij van word, bij de rest lees ik alleen de koppen

 • Reageren
  Tamarah
  2 februari 2015

  Ik kan me helemaal vinden in deze post. Ik vind het heel naar wat er allemaal in de wereld gebeurt, maar ik wil niet steeds naar het nieuws kijken of er over lezen.Daarnaast geeft het nieuws niet altijd een goed beeld van wat er daadwerkelijk gebeurt en kijk ik liever naar actualiteit programma’s e.d. Maar net als jou wil ik me eigenlijk vooral focussen op het positieve. Zelf wil ik graag positief zijn en positiviteit uitstralen maar er ook naar handelen. Ik denk ook dat er altijd al veel nare dingen gebeuren in de wereld, maar ik geloof ook dat er op een dag hier een einde aan komt. En dat is wel een fijne gedachte die het geloof mij geeft.

 • Reageren
  Vicky
  10 februari 2015

  Eindelijk is een positief artikel! Soms lijkt het inderdaad alsof er alleen maar ellende op de wereld is. Maar er zijn ook mooie dingen en goede mensen en die zullen er ook altijd zijn. Mijn schoonouders zijn gevlucht eind jaren tachtig van Cambodja naar Nederland. Na een verschrikkelijke oorlog. Niet om uit onze kas te graaien maar voor veiligheid en een normale manier van leven voor het gezin. Na alles wat deze mensen hebben meegemaakt zijn ze positief en zien ze ook het mooie. Ze leven in het nu,genieten van samen eten met de familie. Dat is het. Niet altijd maar meer meer willen. Gewoon simpel gelukkig zijn met kleine dingen. Vind ik soms ook moeilijk maar alles is te leren.Ik geloof ook in de goede dingen. Op het nieuws zijn alleen negatieve dingen die je bang maken voor de dag van morgen en wat heb je daaraan? Wat heeft de wereld daaraan? Laten we positief zijn en positiviteit verspreiden. Top artikel!

 • Reageren
  Ik
  17 april 2015

  mooi stuk!
  Ik wil ook niet meer zien hoe het bloed en de levens van anderen worden geëerd boven die van anderen. Stilstaan voor de holocaust is iets wat zeker moet plaatsvinden. Het waren gruweldaden die de joden hebben moeten meemaken, niemand die dat kan ontkennen.
  Maar waarom wordt er nooit stilgestaan bij onschuldige burgers die worden plat gebombardeerd door Amerika etc.?
  Ik snap het niet?
  Ik geef om mensenlevens en dan bedoel ik ook ALLE levens!

 • Reageren
  Josee
  31 oktober 2019

  Geweldig hoe je het beschrijft. Maar waar blijven dan de mensen, die net door een zware tijd gaan? Als die door iedereen genegeerd worden, kunnen ze nooit dat lichtpuntje zien en er naar toe groeien. Ik probeer juist een lichtpuntje te zijn voor vrienden die het moeilijk hebben, er gewoon voor ze zijn. Daar haal ik heel veel voldoening uit. Er wordt al teveel neergekeken op mensen die een negatieve fase in hun leven hebben, die gaan ze uit de weg (dat zeg jij ook), terwijl ze juist dan iemand nodig hebben om hun uit die put te trekken. . Ik geniet van een glimlach door de tranen heen en daarnaast geniet ik van de kleine dingen in het leven .

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.