Een capsule wardrobe: alle ins and outs! (deel 1)

Een capsule wardrobe. Je kledingkast zo gevuld dat er alleen items in liggen en hangen die je daadwerkelijk draagt en mooi vindt én die allemaal met elkaar matchen. Nu ik bijna niks meer pas wat er in mijn kledingkast hangt vond ik het reuze interessant om de capsule wardrobe eens onder de loep te nemen om te kijken of het bij mij past!

Sinds de zwangerschap van Morris is er nog maar weinig wat mij past, we zijn natuurlijk ook nog maar 10 weekjes onderweg, maar handig is het niet. Mijn borsten zijn voller door het geven van borstvoeding en de huid van mijn buik is nog heel erg slap en zacht. Broeken passen net wel/net niet maar zitten eigenlijk niet meer zo lekker en als ik iets belangrijk vind dan is het wel dat kleding fijn zit. Helemaal omdat ik iedere keer op de bank zit of lig om borstvoeding te geven.

Ook komt er natuurlijk nu weer een nieuw seizoen aan, de herfst en de winter. Mijn favoriete seizoenen. Het is weer tijd voor warme truien, dikke sjaals, laarzen en laagjes. Ik hou er onwijs van.

In mijn zoektocht naar inspiratie voor de nieuwe seizoenen speurde ik natuurlijk rond op Pinterest een plaatje van een capsule wardrobe tegen. Ik had er al eens eerder van gehoord maar mij er eigenlijk nooit echt in verdiept. Nu was mijn interesse ineens gewekt en ging ik eens goed op onderzoek uit. Wat is een capsule wardrobe eigenlijk? Wat maakt het zo handig? Waarom kiezen mensen er voor en zou het iets voor mij zijn?

Wat is een capsule wardrobe?

Bron van de foto: Livelovesara.com

Simpel gezegd is een capsule wardrobe een kledingkast zonder troep, rommel, oude kleren, kleding die niet meer past etc. Het is een kast die gevuld is met items waar jij blij van wordt, die goed zitten, die bij jou passen en die ook nog eens bij elkaar passen. Geen broeken die je ooit nog eens aan hoopt te kunnen, geen berg met sokken die niet bij elkaar passen, geen 6 joggingbroeken terwijl je altijd die ene past.

Alle items in je capsule wardrobe matchen met elkaar waardoor het ontzettend makkelijk wordt om ‘s morgens je outfit bij elkaar te pakken.

Wat zijn de voordelen van een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe heeft een heleboel voordelen maar ik denk tegelijkertijd ook dat het niet voor iedereen is. Een paar grote voordelen van een capsule wardrobe op een rijtje:

Een capsule wardrobe geeft je een nette en overzichtelijke kledingkast.
Allereerst heb je een nette, opgeruimde en overzichtelijke kledingkast. Een capsule wardrobe bestaat meestal uit zo’n 25 tot 35 zorgvuldig bij elkaar gekozen items, dit is inclusief jassen & schoenen, waardoor een uitpuilende kledingkast verleden tijd is. Dit geeft rust en duidelijkheid.

♥ Een capsule wardrobe gaat je ontzettend veel tijd besparen.
Doordat alles met elkaar gedragen kan worden is het zoeken van een outfit die bij elkaar past niet meer aan de orde van de dag. Laat staan hoeveel irritatie het voorkomt omdat je dat ENE shirtje wat alleen met die ENE broek gedragen kan worden net in de was zit haha.

♥ Met een capsule wardrobe doe je minder impulsaankopen waardoor je uiteindelijk geld bespaart.
Doordat je je garderobe zorgvuldig plant en bij elkaar uitzoekt zul je minder vaak impulsaankopen doen en/of miskopen. Zo vaak laten we ons verleiden door een goede deal of aanbiedingen terwijl we iets helemaal niet nodig hebben, het eigenlijk nét niet echt goed zit, je zoiets eigenlijk al hebt of het helemaal niet bij de rest van je outfits past. Door het hele principe van de capsule wardrobe voorkom je dit.

Door een capsule wardrobe leer je je stijl beter kennen.
Doordat je je heel bewust bent van de dingen die je koopt moet je goed nadenken over de keuzes die je maakt en gaan bedenken welke stijl het beste bij je past. Baal je ook van een kast waarin alle stijlen door elkaar hangen waardoor je eigenlijk amper leuke outfits kan maken? Dan is een capsule wardrobe misschien wat voor jou.

♥ Een capsule wardrobe kan rust geven.
We maken door de dag heen duizenden keuzes. Het idee achter een capsule wardrobe is dat alles met elkaar matcht en daardoor je keuzes ook zoveel gemakkelijker maakt. Scheelt je tijd én ruimte in je hoofd. Alles matcht toch met elkaar!

♥ Een capsule wardrobe is goed voor het milieu.
We weten inmiddels allemaal hoe slecht fast fashion is voor onze wereld en dat het vaak onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd wordt. Doordat je bij een capsule wardrobe investeert in goede, kwalitatief goede stukken lijk je in eerste instantie meer geld kwijt te zijn maar gaat het je op de lange termijn geld schelen. Daarnaast kun je je geld investeren in duurzame merken waardoor je je steentje bijdraagt aan het helpen van onze planeet in plaats van het afbreken.

Hoe start je een capsule wardrobe?

Ik heb me de laatste weken verdiept in het creëren van een capsule wardrobe. Ik heb er veel Youtube video’s over bekeken, blogs over gelezen en alle tips over het starten van een capsule wardrobe hier verzameld!

Er zijn veel verschillende manieren om een capsule wardrobe te maken maar de meest gemaakte is als volgt.

Je maakt een basis capsule met daarin de absolute basis voor iedere outfit. Denk aan de perfecte spijkerbroek, perfecte witte en zwarte t-shirt, een zwarte skinny jeans, een trenchcoat etc. Deze basis capsule vul je aan met een aantal seizoensstukken. In de zomer kan dit een mooie jurk zijn en sandaaltjes. In de winter kan dit met een dikke sjaal en een gebreide trui zijn. Zorg er voor dat alle seizoensstukken matchen met je basiscapsule en zo kun je iedere seizoen tientallen verschillende outfits maken door enkel het toevoegen van een paar seizoensitems.

De bovenstaande foto komt van de website uselesswardrobe.dk, ze maakt ook ontzettend inspirerende video’s over het maken van een capsule wardrobe en het hebben van een minimalistische stijl.

1.Ga op zoek naar je stijl.

Welke stijl voel jij je het fijnst in? Duik je kledingkast in en bekijk welke stukken je het meeste draagt en waar je je het fijnst in voelt. Welke stijl is dit? Maak een bord op Pinterest met allemaal outfits die jij het allermooiste vindt en waar je jezelf in ziet lopen.

Wees hierbij realistisch en houdt rekening met de seizoenen maar ook bijvoorbeeld met wat je daadwerkelijk draagt in de levensstijl die je hebt. Ik moet 5 dagen in de week Flynn naar school brengen, een mooie zwarte jurk met kneiterhoge hakken vind ik prachtig maar is niet écht realistisch voor iedere dag ;-)!

Werk je bijvoorbeeld ergens waar je je netjes moet kleden? En werk je 5 dagen in de week? Hou hier dan rekening mee in je kledingkast. Het is dan belangrijker om meer te investeren in bijvoorbeeld een paar mooie blouses/pantalons/hoge hakken dan dat dat voor mij als thuiswerkende mommy is.

Ga dus op zoek naar outfits die je aanspreken, pin er op los op je nieuwe Pinterest bord en doe inspiratie op!

2. Haal je kledingkast leeg.

Wat ligt/hangt er allemaal in je kledingkast wat past bij wat je graag zou willen dragen? Wees hierin streng en selectief omdat het de bedoeling is dat je je aan een, door jouzelf bepaald, aantal kledingstukken gaat houden. Hou geen dingen omdat ze duur waren of je er ooit nog in gaat passen. Geef ze weg of verkoop ze en investeer het geld in items die wél NU passen en fijn zitten. Wees rigoureus en hou de je Pinterest bord bij de hand voor inspiratie. Start vooral eerst met de basis items, kijk of je daar voldoende van hebt. De basis kun je makkelijker aanvullen met wat uitgesprokenere seizoensitems.

3. Begin met het maken van outfits met de kleding die je hebt.

Begin met het maken van outfits met de items die je in je kast hebt en schrijf in een boekje op wat je nog mist. Heb je allerlei mooie blazers die je graag wil houden maar eigenlijk geen shirtje om er onder te dragen? Schrijf dan op dat je investeert in het kopen van een mooi wit/zwart/grijs t-shirt bijvoorbeeld. Heb je 2 broeken die je graag wil houden maar geen schoenen die er mooi onder staan? Schrijf in je boekje op dat je een paar schoenen gaat zoeken die matcht bij beide broeken. En zo verder!

Soms is het handig om foto’s te maken van outfits zodat je in de winkel precies kunt zien of iets wel de juiste bijpassende kleur is bijvoorbeeld.

4. Koop wat je mist.

Koop wat je mist in je kledingkast en probeer deze aankopen zo kwalitatief mogelijk te maken. Doordat je minder items in je kast hebt ga je dingen ook veel intensiever dragen en meer wassen en is het dus echt belangrijk om goede items aan te schaffen.

5. Deel je kledingkast in.

Zorg er voor dat je kledingkast alleen de stukken bevat van je capsule wardrobe waardoor alles een overzichtelijk geheel is. Het is soms ook leuk en makkelijk om foto’s te maken van je favoriete outfits. Mocht je even geen inspiratie hebben kun je die er altijd bij pakken.

6. Vul het per seizoen aan.

Doordat je nu een basis hebt kun je deze, zoals ik eerder al zei, per seizoen aanvullen met seizoensgebonden items maar je basis, die staat!

Is een capsule wardrobe iets voor mij?

Dat was voor mij de grote vraag en eerlijk? Ik ben er nog niet helemaal over uit. Aan de ene kant wel en aan de andere kant niet. Ik leg je uit waarom.

Wat mij als eerste aantrok in een capsule wardrobe is het feit dat al je kledingstukken bij elkaar passen. Mijn kast hangt vol met leuke kledingstukken maar er zijn maar weinig kledingstukken die bij elkaar passen. Dan heb ik bijvoorbeeld een hele leuke broek maar niks om er op te doen. Mijn kast hangt eerder vol met ‘bijzondere items’ vol kleur en prints maar ik heb weinig basics om mee te combineren. Niet handig want je lijkt dan best wat in je kast te hebben maar ja, als je het nergens mee kunt combineren.. Kom je nog niet ver!

Het starten van een basis garderobe lijkt me voor mij een goed idee en deze basis compleet bij elkaar laten passen ook. Investeren in items die écht de moeite waard zijn en goed zitten in plaats van dingen kopen omdat ze leuk en goedkoop zijn maar waarschijnlijk niet langer dan één seizoen meegaan.. Daarmee wil ik proberen te stoppen! Ik zeg niet dat het gelijk gaat lukken en dat ik gelijk alleen maar duurzame items ga kopen maar het stukje bewustwording is er, nu proberen juiste stappen te maken en een paar goede basics toe te voegen aan mijn kledingkast.

Waar ik bang voor ben is dat een capsule wardrobe voor mij persoonlijke te ‘saai’ zou zijn. Ik ben niet iemand die houdt van een basic stijl maar juist liever iets uitgesprokener is met mooie kleuren en printjes. Maar toen kwam ik iets tegen wat mij meer aansprak!

Een capsule IN JE wardrobe.

Klinkt misschien gek maar ik vond dit dus een heel tof idee. Dat je bijvoorbeeld 10 kledingstukken bij elkaar zoekt in je kledingkast waarmee je oneindig kunt combineren én daarnaast je ‘gewone kledingkast’ hebt. Je kunt er voor kiezen om meerdere capsules in je kledingkast te hebben die met elkaar matchen. Bijvoorbeeld een hele basic capsule van 10 items die bij elkaar passen en een capsule met 10 wat uitgesprokenere items die bij elkaar passen. Wil niet zeggen dat je die natuurlijk niet meer met elkaar kunt mixen maar dat ze in ieder geval binnen de eigen capsule matchen.

Daarmee ben ik aan de slag gegaan!

Wat ik ook nog een heel tof idee vond is om een capsule wardrobe mee te nemen op vakantie! In deze video laat Jessica zien hoe ze met 13 items 40 verschillende outfits maakt!

Ik vind het zo leuk en knap gedaan!

Omdat er zo ontzettend veel te vertellen valt over het hebben van een capsule wardrobe heb ik besloten het in 2 delen te schrijven. Volgende week komt deel 2 online waarin ik mijn nieuwe aankoopjes laat zien voor mijn capsule wardrobe en een heleboel outfits show!

Laat je me weten wat je van het artikel vond? Of het je aanspreekt, zo’n capsule wardrobe? Ik ben super benieuwd!

Gerelateerde artikelen

8 reacties

 • Reageren
  Alicia
  2 oktober 2019

  Heel fijn artikel! Ik zou het zo graag willen maar kan mezelf er niet toe zetten. Ik ben al een aantal jaar mijn kleding aan het minimaliseren en maak stapjes maar voor mijn gevoel nog niet genoeg. Dit jaar 4 items aangeschaft maar wel al een aantal keer tweedehands kleding gekregen. Nu gaat het niet lukken maar wie weet, ooit!

 • Reageren
  Soof
  2 oktober 2019

  Leuk en interessant artikel! Ik ben heel benieuwd naar deel 2.
  Ik was toevallig afgelopen weekend nog in de stad en heb me toen bij heel veel items bedacht dat het niet handig was om te kopen, omdat dat dan het zoveelste kledingstuk zou zijn met een printje of in een aparte kleur. Totaal niet handig om te combineren met alle andere opvallende items in mijn kledingkast. Heb toen ook besloten dat als ik weer nieuwe kleding koop, het een beetje basic moet zijn en moet matchen met meerdere items in mijn kast. Moet echter zeggen dat dit me nog wel een uitdaging lijkt. Misschien komend weekend maar eens aan de slag gaan met mijn kledingkast uitmesten en opschrijven welke (basic) items ik nog echt mis.
  Daarnaast zit ik er over na te denken om in 2020 geen nieuwe kleding te kopen. Ik heb dat een aantal jaren terug al eens gedaan een jaar lang en eigenlijk is me dat heel erg goed bevallen en vond ik het niet eens zo heel moeilijk. Daarna heb ik een hele periode ook veel minder gekocht, maar ik merk dat ik weer een beetje begin terug te vallen in oude patronen. Zo jammer, want het is eigenlijk zo onnodig om veel kleding te kopen/hebben.

 • Reageren
  Audrey
  2 oktober 2019

  Een capsule in je wardrobe klinkt inderdaad nog wel als een goed idee! Ik ben de laatste tijd heel bewust bezig met wat ik nieuw koop, maar de opruiming laat ik nog wel even zitten. Ik snap de redenering van ‘geen kleren die niet goed passen’ van de ene kant wel, maar ik heb ook wat broeken van een maat groter dan nu die ik toch laat hangen voor na (hopelijk) een zwangerschap in de toekomst.
  Audrey onlangs geplaatst…Persoonlijk: mijn bijna-burn-outMy Profile

  • Reageren
   Roos
   2 oktober 2019

   Hey Audrey, snap ik helemaal! Maar het is dan misschien een idee om die niet in je kast neer te leggen maar ergens in een doos op zolder bijvoorbeeld. Zodat het geen ‘rommel’ geeft in je kast en je een duidelijk overzicht hebt van de dingen die je wel goed passen op dit moment :)!

 • Reageren
  Darina
  2 oktober 2019

  Het lijkt mij aan de ene kant ook heel fijn om een capsule wardrobe te hebben, maar ben, net als jij, ook een beetje bang dat het te saai kan worden. Lastig haha. Ik ben wel kritischer geworden met het kopen van kleding. Dat is alvast een begin.
  Darina onlangs geplaatst…Fotodagboek september 2019My Profile

 • Reageren
  Gelukjes van Maris
  2 oktober 2019

  Heel leuk Roos
  Nu alle nieuwe naar deel 2 🤗

  X

 • Reageren
  Laura
  3 oktober 2019

  Interessant artikel! Ik heb me ook even bezig gehouden met capsule wardrobe en ben tot aan het stukje opruimen gekomen, maar ik vind het erg moeilijk om combinaties (in m’n hoofd) te maken en een concrete capsule wardrobe in gedachten te hebben. Maar pinterest is wel een goed idee!
  Dus nu doe ik het stapje voor stapje. Eerst wat basic shirts, dan de perfecte jeans, etc. Duurt alleen al een paar maanden haha!
  Wat mij al veel heeft opgeleverd is de bewustwording. Ik doe veel minder impuls aankopen, ben me bewust van wat ik wil en nodig heb voor de basis en probeer ook meer tweedehandse items te scoren.

 • Reageren
  Tineke
  3 oktober 2019

  Ik draag alleen maar jurkjes, in de zomer met korte mouw en in de winter met lange mouwen. Ik heb er niet heel veel dus denk dat ik dan onbewust ook al een soort van capsule wardrobe heb..

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.