Handlettering, mijn begin!

Handlettering

Handlettering, ik kom het de laatste tijd (jaren) zo vaak tegen en iedere keer denk ik weer: wauw, dit wil ik ook leren! In plaats van het alleen te zeggen besloot ik gewoon eens aan de slag te gaan. Een notitieboekje, een potlood, een zwarte fineliner en een heleboel voorbeelden op Pinterest is all you need ;-)! Ik deel vandaag mijn begin met jullie!

Dat handlettering meer tekenen dan schrijven is, daar kwam ik al vrij snel achter. En laat tekenen nou nét niet mijn sterkste kant zijn! Ik vind het dan ook erg moeilijk dat handlettering. Veel lijkt echt nergens op maar ik merk wel dat hoe meer ik oefen hoe beter het gaat. Ik ‘doodle’ dan ook een eind weg ;-)! Hartjes, sterretjes, lijntjes, banners, van alles probeer ik. Als je op Pinterest ‘handlettering’ en ‘doodle’ in typt krijg je ontzettend veel voorbeelden.

1.

Het lijkt allemaal zo gemakkelijk, met een paar lijntjes teken je een cupcake of een bloemetje.. Maar waarom ziet het er dan zo anders uit als ik het doe? Correctie: ziet het er níet uit als ik het doe ;-)! Ik wil zo enorm graag leren hoe je verschillende lettertypes echt mooi kunt schrijven/tekenen. Mijn ultieme doel is om komend kerstmis alle kerstkaarten zelf te maken door het gebruik van handlettering.

Handlettering 2

Waar ik achter kom is dat je allereerst al-tijd alles met potlood moet tekenen en het daarna pas, zodra je helemaal tevreden bent, overtekent met een fineliner.

Als je een quote wil maken, zoals ik nu, is het fijn om eerst uit te meten hoe groot je iedere regel ten opzichte van elkaar wou hebben. Ik vind het daarom fijn om (nu nog) te oefenen op papier met lijntjes. Dit geeft houvast! Naast dat de lijntjes houvast geven zie je op de foto hierboven dat ik de lijntjes uittel en een soort van klein ‘overzichtje’ maak van hoe de quote er uit moet komen te zien. Het eerst woord ‘fijne’ wil ik het grootst hebben, deze krijgt 8 lijntjes. Daaronder komt ‘momenten’ dit mag een stukje kleiner etc. Op deze manier meet je het uit, kun je je binnen de lijntjes houden en kun je je tekening dus ‘strak’ maken.

handlettering 3

Alles met potlood gedaan. Ik gebruik de gum ERG veel maar ga net zo lang door tot ik het echt mooi vind. De verschillende lettertypes vind ik via Pinterest zoals bijvoorbeeld van dit Pinterest bord. Wat ik enorm lastig vind is dat je normaal gesproken met hoofdletters en kleine letters werkt maar dat dit met handlettering eigenlijk niet zo werkt. In ieder geval niet in zo’n quote als deze. Bij het eerste woord ‘fijne’ heb ik het wel gedaan maar als ik het op de volgende regel wil doen zie ik al snel dat het niet staat. Het is mooier als alle letters hetzelfde formaat hebben. Weer iets geleerd dus!

Handlettering 4

Verder is het denk ik echt een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen. Ik vind het erg leuk om te doen maar ik moet er wel echt de tijd en de rust voor vinden om er mee aan de slag te gaan. Het lijkt me echt ontzettend leuk om hier eens een workshop in te volgen om echt de fijne kneepjes van dit vak te leren.

Doe jij aan handlettering? En heb je nog tips voor mij? Ik ben super benieuwd!

handtekening Lifebyrosie.nl

Gerelateerde artikelen

31 reacties

 • Reageren
  Ineke
  28 juni 2016

  Ik vind het al heel mooi :)

 • Reageren
  Fleur
  28 juni 2016

  Oooh wat ziet dit er leuk uit!
  Ik heb me er eigenlijk nog nooit in verdiept maar het lijkt me wel ontzettend rust gevend! Ik ga even Pinteresten denk ik;p.

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  28 juni 2016

  Gaaf, slim om te beginnen op lijntjes papier. Ik schrijf zo slordig, zou ik dit wel kunnen?
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Over tien jaar… – TAGMy Profile

  • Reageren
   Roos
   29 juni 2016

   Ik vind mijn eigen handschrift ook echt niet mooi hoor maar zoals ik hierboven ook al schreef is het echt meer tekenen dan schrijven dus ik zou het gewoon proberen :D!

 • Reageren
  Joyce
  28 juni 2016

  Tip: blokjes papier is nog makkelijker! ;)

 • Reageren
  Eva
  28 juni 2016

  Je kunt dit nu al zo goed! Ik zou het ook graag willen leren, maar eerst moet mijn normale handschrift verbeterd worden voordat ik dit ga doen :P
  Eva onlangs geplaatst…Mijn beugel is eruit!My Profile

 • Reageren
  Amber
  28 juni 2016

  Ik zag de tip al voorbij komen maar blokjes papier is inderdaad makkelijker! Als je het minder zichtbaar wilt maken (het papier patroon) is dotted paper ook erg handig, met stipjes dus, maar dat is erg lastig te verkrijgen in NL helaas :(

 • Reageren
  thebeautyblognl
  28 juni 2016

  Het ziet er echt heel mooi uit! Ik heb daar echt geen geduld voor :P x
  thebeautyblognl onlangs geplaatst…HELLO SUNSHINE COLLECTIE 2016 | ARTDECOMy Profile

 • Reageren
  Rowan
  28 juni 2016

  Lijkt mij ook heel leuk om te doen, maar het is er nog niet van gekomen. Wat jij zegt herken ik wel, dat je de rust nodig hebt. Ik denk dat als je er mee bezig bent, dat het wel heel rustgevend is. Ik vind je handlettering al erg mooi hoor!

 • Reageren
  Caroline
  28 juni 2016

  We wachten het kaartje af. Maar 1 ding weten wij wel, jou kennende wordt het prachtig.

  • Reageren
   Roos
   29 juni 2016

   Haha wat lief ;-)! Ik hoop het maar!

 • Reageren
  Curly Creative
  28 juni 2016

  Leuk artikel Roos, vind t vooral altijd zo leuk om je enthousiasme te lezen. Ik ben al een tijd bezig met handlettering en gebruik het erg veel. Soms zelfs boodschappenlijstjes 😙

  X
  Curly Creative onlangs geplaatst…Supersnelle zomer tiramisuMy Profile

  • Reageren
   Roos
   29 juni 2016

   Wat leuk! Zelfs boodschappenlijstjes haha :D. Ik vind het ook echt heel erg leuk!

 • Reageren
  Sandra
  28 juni 2016

  Wauw, ik vind het juist heel goed gelukt hoor! Ik doe het je niet na! :p Handig dat je het zo hebt aangegeven in de kantlijn hoe groot je de woorden wilt hebben. Een workshop volgen zou trouwens wel super tof zijn inderdaad!
  Sandra onlangs geplaatst…Hoe een blog hebben mij als persoon laat veranderenMy Profile

  • Reageren
   Roos
   29 juni 2016

   Ja dan kun je al een beetje uitmeten en kijken wat mooi is! :) Ja zou ik heel graag doen maar alles is aan de andere kant van het land! Bleh ;p

 • Reageren
  Raïsa
  29 juni 2016

  Woow, wat leuk! Toevallig ben ik me hier sinds kort ook in aan het verdiepen. Ik doe mee met zo’n instaswap en daarvoor wil ik het ook gebruiken. Lekker aan de eettafel oefenen. Succes, het ziet er al mooi uit!

 • Reageren
  Tineke
  29 juni 2016

  wauw, je bent er al aardig goed in!

  • Reageren
   Roos
   29 juni 2016

   Mwoaaahhhh het is meer natekenen en de hele tijd uitgummen etc dan dat ik er echt goed in ben hoor ;-)!!

 • Reageren
  Merel
  29 juni 2016

  Wauw, dit vind ik echt super leuk. Wil hier ook al tijden iets mee doen maar heb eerlijk gezegd geen idee waar te beginnen. Zijn hier bijvoorbeeld ‘handboekjes’ over o.i.d.? Ik weet niet of je het zelf leuk vind, maar ik zou het wel heel leuk vinden om hier wat meer over te lezen op lifebyrosie :) Je voorbeelden zijn ook echt prachtig.

  • Reageren
   Roos
   29 juni 2016

   Hai Merel, ja het is zo tof! Ik weet dat Paperfuel binnenkort een boek uitbrengt maar ik ben zelf nog op zoek naar iemand die er workshops in geeft (bij mij in de regio!). Mocht ik weer nieuwe dingen geleerd hebben zal ik er een update over geven <3!

 • Reageren
  Patricia
  29 juni 2016

  Jaaa, dat is iets wat ik ook graag wil leren!! Ik heb er leuke kaarten met tekst/spreuken van, zelfs een stoere kalender. Je moet er echt de rust en tijd voor nemen om hier mee aan de slag te gaan. En dat is wel “een dingetje” bij me. Ik werk graag vlot/snel en als iets niet lukt wat me al lastig af gaat, ben ik nou niet echt een doorzetter. Dus ik vergaap me voorlopig aan al het moois dat langs komt.
  Succes!!
  Groet, Patricia

 • Reageren
  Lottes Anekdotes
  29 juni 2016

  Mag ik een tip geven? Ik heb kalligrafielessen gevolgd en daar leerden ze mij dat, bij geschreven letters althans, je de verdikking altijd aan de linkerkant van je letter moet maken + altijd op de stukjes die naar beneden gaan.
  Een voorbeeldje om te verduidelijken: die abcd onder de vlaggetjes. Daarbij is de C juist, en de D deels. Je moet ook nog wat verdikken aan de ronding van de letter (en altijd links verdikken). En bij de B is het ook deels juist: bij het onderste deel staat je verdikking aan de juiste kant, maar moet je iets hoger beginnen en wat vroeger stoppen.
  Ik weet niet of ik duidelijk ben of in raadsels spreek, maar mocht je meer uitleg willen, mag je me altijd mailen :)
  Lottes Anekdotes onlangs geplaatst…Wat ik niet had gedacht toen ik zei dat ik ga verhuizenMy Profile

 • Reageren
  Lief meisje
  30 juni 2016

  Wat leuk zeg. Ik ga eens op pinterest kijken.

 • Reageren
  Jessica
  30 juni 2016

  Wat goed dat je bent begonnen! Ziet er echt onwijs gaaf uit, ook wel iets wat ik eens wil gaan doen…. Misschien ook maar een notitieblok gaan kopen!

 • Reageren
  Emma
  1 juli 2016

  Het echte handlettering vond ik nog wat lastig, zo creatief ben ik niet, om echt een lay-out voor een tekstje te bedenken. Wél wil ik heel erg graag zo mooi kunnen schrijven! Ik doe vooral inspiratie op op Instagram, dikke tip :) Ik zoek vooral op #calligraphy #calligrabasics #lettering #handlettering
  Wat ook heel tof is is ’embossing’, dan wordt inkt of lijm met glitters verhit en dat heeft een heel mooi effect. Op instagram staan daar veel filmpjes van :)

  @penned.and.lettered vind ik een leuk account, net als @kellycreates
  Zo ontdek je ook welke pennen of stiften mooi zijn. Als je zoekt op ‘brush pen’ bijv, ik kom vaak de tombow dual brush pen tegen en wat schrijft en tekent dat mooi! Ik heb er zelf nog geen, maar vind het prachtig om te zien. Ik ga er denk ik een paar bestellen op ebay of amazon :)

  Haha hele lange post en misschien is dit niet eens het soort tip waar je om vroeg, maar ik denk dat je die kalligrafie teksten ook wel zal waarderen!

 • Reageren
  Lianne
  4 juli 2016

  Ziet er netjes uit zeg! Leuke hobby, lijkt mij ook leuk om eens te proberen. :)
  Lianne onlangs geplaatst…Foodblogevent juli 2016: Verfrissend!My Profile

 • Reageren
  anneleen
  8 juli 2016

  Ziet er al erg mooi uit! Lijkt me een fijne, ontspannende hobby :)

 • Reageren
  Kleine Prinses
  10 juli 2016

  wauw, lukt jou al goed!
  Kleine Prinses onlangs geplaatst…1 jaar na mijn gastric bypassMy Profile

 • Reageren
  Marloes
  11 juli 2016

  Hee!

  Wat leuk! Ik ben ook net begonnen op vakantie. Ik hou ervan maar moet ook nog ff goed oefenen!
  Ik had witte blaadjes dus geen lijntjes of hokjes maar heb zelf vakken getekend dat is misschien ook een handige tip!
  Liefs Marloes

 • Reageren
  Miriam
  10 september 2016

  Heel erg leuk!! Krijg ook zin om dit eens te gaan proberen:)!
  Miriam onlangs geplaatst…DIY CARDS | Verjaardagskaart van papierMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.