5 ‘busy bag’ ideeën voor rustige momenten met je kind! (deel 1)

5 ideeen om educatieve spelletjes voor je kind in een handomdraai te maken. Bewaar deze zakjes in een speciale doos en laat je kind er eentje uit kiezen als hij/zij even wat tijd kan gebruiken om rustig te spelen of jij je handen even vrij wil hebben!

In de aanloop naar de komst van onze tweede zoon bedacht ik mij dat het nogal een beproeving kan worden om rustige voedingsmomenten te hebben met een (bijna) vier jarige die al zijn hele leventje slecht is in zichzelf vermaken.

Een kind hebben wat zich niet zelf kan vermaken kan zo lastig zijn. Ik kan ultiem jaloers worden op moeders die dingen zeggen als ‘mijn kind kan zich helemaal verliezen in spel’ of ‘hij had nieuwe duplo gekregen en speelde daar uren mee’. Wij hebben werkelijk alles geprobeerd maar helaas wil onze zoon constant een animatie team om zich heen hebben wat hem vermaakt en ligt al zijn speelgoed al maanden (al dan niet jaren) te verstoffen in zijn speelgoedkast.

Frusterend kan ik je vertellen ;-)! Maar ik geef natuurlijk niet op.

Ik kwam op Pinterest het fenomeen ‘busy bags’ tegen wat simpelweg betekent dat je een X aantal zakjes vult met een leuke, leerzame, activiteit voor je kind. Hiermee kan hij/zij zich een tijdje op een rustige manier vermaken wanneer jij even je handen vrij moet hebben of als je kind wel even een rustig momentje kan gebruiken.

Ik was gelijk enorm enthousiast, misschien zou dit wel een uitkomst kunnen zijn voor onze kraamperiode!

Een hele speciale doos maken voor Flynn met allerlei zakjes er in waaruit hij er eentje mag kiezen zodra ik bijvoorbeeld de baby aan het voeden ben. Activiteiten die hij op bed bij ons kan doen waardoor hij er bij kan zijn maar toch even iets heeft om zichzelf te vermaken.

Nu maar hopen dat hij er ook daadwerkelijk mee gaat spelen haha.

Ik deel vandaag 5 ideeën en volgende week komt er nog een artikel online met 5 ideeën! Alles is heel gemakkelijk zelf te maken en ik kocht bijna alles wat ik gebruikte bij Action :)!

1.Cijfers & bekers.

Je hebt een stuk karton, een zwarte stift en een setje papieren bekers nodig.

Het karton viste ik uit de oud papier doos en knipte ik in een vierkant. Ik schreef op 12 bekertjes de cijfers 1 t/m 12 en maakte, zoals je ziet op de foto, 12 rondjes met 1 t/m 12 stipjes er in.

Je kind kan oefenen met het vinden van de geschreven cijfers bij het aantal stipjes! :) Dit is de enige activiteit die ik nét niet in een zakje kreeg (het zakje kon niet helemaal dicht) maar dat mag de pret niet drukken.

2. Kralen rijgen

Een hele simpele activiteit maar eentje die je aan kunt passen naar de leeftijd van je kind. Gebruik grotere of kleinere kralen om het moeilijker of juist simpeler te maken. Je kunt ook, in plaats van touw, kraaltjes in een zakje doen met van die leuke gekleurde pijpenragers. Maakt het nog iets lastiger om aan te rijgen.

In een zakje en klaar is je tweede busy bag!

3. Met wasknijpers het alfabet oefenen.

Schrijf op een stuk karton het alfabet én schrijf op de uiteindes van wasknijpers het alfabet. Doe alles samen in een zakje en laat je kind de wasknijpers op de juiste plek ‘knijpen’. Goed voor de motoriek én het oefenen van het alfabet :)!

4. Kleurplaat

Een simpele die heel erg voor zich spreekt :)! Print een leuke kleurplaat uit of knip er eentje uit een kleurboek. Ik knipte er eentje uit en plakte ‘m op een stukje karton zodat hij eventueel ook op bed kan kleuren. Een paar stiften er bij en klaar!

5. Memorie!

Bij de Action kocht ik een zakje met ijslolly stokjes, houten wasknijpers en een sticker boek. Ik plakte op een wasknijper bijvoorbeeld 1 sticker van een sterretje en dezelfde sticker op een ijslolly stokje. Doe deze los in een zakje en laat je kind de ijslolly stokjes en wasknijpers bij elkaar vinden én aan elkaar knijpen.

Als een soort van memorie met een extra handeling :)!

Zoals je ziet hield ik het een beetje in een ruimte thema met sterren en raketten!

En dat waren ze, mijn 5 ideeën voor zogenaamde ‘busy bags’ om rustige momenten met je kind te creëren waarin hij/zij even iets alleen kan doen. Volgende week komt deel 2 online met nog 5 ideeën! :) Ik ben benieuwd wat je er van vindt! Je kunt op Pinterest echt onwijs veel inspiratie vinden om busy bags te maken.

Gerelateerde artikelen

1 reactie

 • Reageren
  MarjonS
  4 augustus 2019

  De abc kaart vind ik erg leuk. Ook voor mijn werk als juf.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.