Let’s talk money.. Of het gebrek eraan!

Gister vertelde ik op Instagram over hoe ik voor €50,- per week boodschappen deed en dat wij minder verdienen om meer tijd aan onze kinderen te spenderen en mijn inbox ontplofte!

Gisterochtend deed ik samen met Morris boodschappen en liet ik na afloop op Instagram mijn bonnetje zien: €42,- Ik vertelde dat ik wekelijks zo’n €100,- pin en daar alle boodschappen, inclusief luiers, wasmiddel etc. van koop én daar altijd probeer geld van over te houden. Het geld wat ik wekelijks overhou (soms veel, soms weinig) leg ik weer apart en daar doen we vaak leuke dingen van.

Het waren een aantal spontane Instagram stories maar toen ik het eenmaal online had gezet merkte ik toch dat ik me wat ongemakkelijk begon te voelen. Binnen een paar uur tijd had ik meer dan 80 berichtjes ontvangen en realiseerde ik mij wat voor ‘hot topic’ dit eigenlijk is.

Niet zozeer ‘geld’ maar wél ‘leven met weinig geld’. Want dat wil toch niemand?

Iedereen leeft in luxe, toch?

Reisjes naar de mooiste plekken, wekelijkse sushi of cocktaildates, de kinderen die ieder seizoen compleet in het nieuw gestoken worden en shoppingsessies van honderden euro’s.. Dat is mijn beeld van de meeste mensen die ik volg op Instagram maar ook van de mensen om mij heen. Dat alles maar kan en dat dát normaal is.

Dat het normaal is om én naar Curacao op vakantie te gaan, een overkapping te bouwen in de tuin én voor je 3 kinderen een compleet nieuwe garderobe te kopen. Ik wil hiermee absoluut niet zeggen dat dit raar of gek is. Als dit jouw normaal is dan ben ik heel blij voor je want financiele vrijheid hebben en voelen is natuurlijk onwijs fijn.

Maar als ik zie hoe ongelofelijk veel mensen reageerden met berichtjes als ‘wij leven echt van loon naar loon’ of ‘ik moet wel volledig werken om de rekeningen te kunnen betalen’ of ‘ik zou willen dat ik minder zou kunnen werken maar de vaste lasten zijn gewoon zó hoog’ blijkt wel weer dat een heel groot gedeelte van ons het helemaal niet normaal vindt dat alles ‘zomaar kan’ op financieel gebied. Ik las in mei dit artikel over hoe 1 op de 5 mensen financieel last ondervind van de coronacrisis en in dit artikel van augustus staat dat dit in het najaar alleen maar gaat oplopen..

Steeds meer mensen krijgen het financieel moeilijk.

Maar waar zijn die mensen online?

Waar zijn de influencers die vertellen dat ze dit jaar niet op vakantie kunnen omdat er simpelweg geen geld voor is, hun kinderen niet in het nieuw maar tweedehands steken of geen dure kinderfeestjes naar de dierentuin (oké ik overdrijf ;p) verzorgen maar lekker thuis?

Je snapt mijn punt. Geld lijkt niet meer zozeer het taboe te zijn maar het hebben van weinig geld des te meer. Ik begrijp dat mensen daar lang niet allemaal eerlijk over zijn, het is natuurlijk privé en iedereen moet zelf de keuze maken om daar wel of niet eerlijk over te zijn, maar tegelijkertijd denk ik: waarom niet! Laten we elkaar juist helpen door eerlijk te zijn, misschien júist inspirerende content te delen hoe rond te komen in een moeilijke financiële periode of hoe je het leven, ook budgetproof, zo leuk mogelijk kunt maken!

Financiële vrijheid hebben is heerlijk.

En ik begrijp absoluut dat mensen hiernaar streven! Dat doen wij net zo! Ik wil niet ‘s nachts wakker liggen te piekeren over ‘wat we moeten doen als de auto kapot gaat’. Maar de realiteit is dat misschien wel meer mensen, regelmatig of incidenteel, worstelen met geld. Het kan je een naar, ontevreden of onzeker gevoel geven als je alleen maar omringt wordt, zowel offline als online, met mensen die wel alles lijken te hebben en te kunnen. Terwijl dit absoluut niet de standaard is. Het overgrote gedeelte van ons leeft in zulke intense luxe maar dat zien we niet meer omdat het normaal is geworden.

Laten we het normaler maken!

Hoe fijn zou het zijn als we vaker dingen voorbij zouden zien komen die herkenbaar zijn voor mensen die ‘on a budget’ leven, waardoor je minder het gevoel krijgt ‘de rare’ te zijn als je niet iedere maand uit eten gaat, reisjes dichtbij huis houdt of niet een traktatie maakt voor €50 euro omdat dat letterlijk je hele weekbudget is.

Of het nu noodzaak is om je vaste lasten te kunnen betalen of dat je gewoon bewuster wilt omgaan met je geld omdat je je geld maar één keer uit kan geven (en dat liever doet aan leuke dingen dan aan bijvoorbeeld wasmiddel ;-)..)!

Ik ben heel benieuwd hoe jij dit ervaart.. Ik ga in ieder geval eens brainstormen over hoe ik hier mijn steentje aan bij kan dragen! <3

Veel liefs!

Gerelateerde artikelen

11 reacties

 • Reageren
  Dionne
  22 september 2020

  Het gebrek aan geld is in het gezin een bekend thema. Nadat mijn ouders gescheiden waren, is het financieel gezien, steeds slechter gegaan. We kwamen rond, maar daar was ook alles mee gezegd.
  Nadat ik uit huis ging, ging studeren en werken had ik het financieel breder & kon ik sparen. Wat heerlijk was dat.
  Sinds twee jaar ben ik uitgevallen door een burnout en begint het financiële gezeur weer. Leven van loon naar loon, niet kunnen sparen en hopen dat ik toch wat leuke dingen kan ondernemen. Ik zit in de bijstand en die kosten zijn voldoende voor mijn vaste lasten en wat boodschappen. Voor de rest staan mijn ouders en vriend mij zo nu en dan bij. Ik kijk uit naar de financiële vrijheid. Want nee, geld maakt niet gelukkig. Maar het maakt het wel zoveel makkelijker en scheelt heel wat stress

 • Reageren
  Tineke
  22 september 2020

  Amen! Hier leven wij ook van weinig geld. Naja weinig, ik kan wel af en toe wat nieuws voor mijn kinderen kopen, wij kunnen ieder jaar twee weken op vakantie naar Ameland en hebben geen schulden plus een dak boven ons hoofd. Ik vind dat wij best rijk zijn, maar voor Nederlandse begrippen zijn wij dat dus niet..

 • Reageren
  Mieke
  22 september 2020

  Wat goed dat je dit bespreekbaar maakt! Na de geboorte van ons zoontje ben ik ook minder gaan werken en is het echt goed nadenken wat we kopen en van welk merk dan. Hiervoor zat ik nooit op marktplaats, maar merk dat het juist ook een fijn gevoel geeft spullen een tweede leven (en na mij weer een derde) te geven. We kopen alles maar en gooien het dan zo weer weg.
  Mijn vriend vindt het echt een lastig onderwerp merk ik. Als de achterdeur open staat en hij begint over iets dat hij wil hebben en ik zeg dat we dat echt niet kunnen betalen, wordt hij boos dat anderen het kunnen horen. Als we nou allemaal wat opener zouden zijn, dan geeft het toch niks.

 • Reageren
  Tamara
  22 september 2020

  Wauw, wat een mooi stuk om te lezen. Jouw hart zit echt op de juiste plek! Het is helaas wel de waarheid die je beschrijft. Hoewel ik met mijn dochter samen van één inkomen moet rondkomen, heb ik niks te klagen. We hebben het goed, al zal menig Nederlander dat anders zien. We wonen in één van de grootste achterstandswijken in Nederland, en wat ik daar allemaal zie is echt shocking. Dat zijn de mensen die jij in je verhaal omschrijft en letterlijk geen cent hebben. Ik hoor regelmatig dat ze voor hun kind een speentje moesten jatten of stiekem wat extra’s in de tas hebben gestopt zonder af te rekenen. Het is verschrikkelijk als je op die manier moet leven en je gezin moet onderhouden. Als ik dat hoor dan leven wij echt als een miljonair en mogen we echt niet klagen.
  Tamara onlangs geplaatst…Hoe vallen Alexander McQueen? Zo koop je de juiste maatMy Profile

 • Reageren
  Marieke
  22 september 2020

  Wij leven ook van een vrij beperkt budget denk ik. We houden maandelijks vrij veel geld over terwijl mijn inkomen erg laag is. In ieder geval heel sober wat betreft (nieuwe) kleding, vakanties, dagjes weg etc.
  Die kosten verwacht ik wel hoger als de kindjes groter worden, en dan wil ik ze kunnen betalen zonder zorgen.
  We hebben niet een vast budget voor boodschappen en kleding maar als ik het optel is het meestal minder dan ik denk. Enkel aan goede chocola geef ik geld uit, haha.

  Ben het zeker met je eens wat betreft leefstandaard enz, die vind ik in mijn leefwereld ook belachelijk hoog.
  Zo van; de kinderen vervelen zich, we kopen een Ipad. Nu maken ze er ruzie om, dus kopen we er nog een. Achterlijk vind ik dat.

 • Reageren
  M.
  22 september 2020

  Wat fijn dat je zulke onderwerpen bespreekbaar maakt! Hier leven we ook van een niet al te hoog budget als gezin van zes (soon to be 7..) en dat bevalt ons prima. Zo houden we elke maand geld over om opzij te zetten en geven we wekelijks niet meer dan €130 uit aan boodschappen (inclusief luiers, melkpoeder, verzorgingsproducten en alles wat erbij komt kijken) 😊 Het is hier een beetje een hobby geworden om zo min mogelijk uit te geven en zo budget proof mogelijk te leven!

  • Reageren
   Roos
   27 september 2020

   Wauw dat doe je heel knap met zo’n groot gezin! <3 Voor mij is het ook echt een hobby geworden, klinkt gek voor andere mensen maar ik word er gewoon heel blij van als ik een mooi weekmenu voor weinig geld in elkaar geflanst heb haha

 • Reageren
  Audrey
  23 september 2020

  Mooi artikel over een belangrijk onderwerp! Zelf maak ik financieel heel bewuste keuzes. Kleding en verre reizen zijn voor mij niet belangrijk, dus dat zie je ook terug in mijn uitgaven. Ook denk ik echt over elke aankoop goed na.
  Audrey onlangs geplaatst…Welkom thuis, Mango!My Profile

 • Reageren
  Alicia
  24 september 2020

  Fijn dat je dit soort onderwerpen bespreekbaar maakt. Wij leven bewust van minder. Ik ben gestopt met werken toen ons derde kindje werd geboren. Hoogzwanger ook nog eens verhuisd naar een klushuis en hoeveel mensen er niet over vallen dat we niet gelijk alles aanpakken. Ik probeer creatief met geld voor kleding en vakantie om te gaan door aanbiedingen etc. Te verkopen wat niet nodig is en eerst tweedehands kijken. Wij voelen ons heel rijk en vind het belangrijk dit naar mijn kinderen uit te stralen. Alleen wel een kleine sidenote. Boodschappen doen voor dat bedrag lukt ons echt niet. 5 trossen Bananen, een meloen, mandarijnen, citroenen, zak appels, frambozen, bak peren. Even een voorbeeld van het fruit wat ik nu vandaag heb gekocht en volgende week ook echt op is. Ik hoop meer te lezen over budget onderwerpen, net als het halveren van de vaatwastabletten. Beetje late reactie maar wel onthouden dat ik je blog nog wilde lezen ☺️

  • Reageren
   Roos
   27 september 2020

   Hey Alicia, je klinkt inderdaad heel erg rijk! En wat vervelend dat mensen daar zo’n mening over hadden. Heel herkenbaar! Waarom pak je niet dat, dat en dat in 1 keer aan???? Euh misschien omdat dat financieel niet haalbaar is?
   Ik snap je sidenote alleen niet helemaal :)! Het is toch prima als het jou niet voor dat bedrag lukt. Het is ook niet mijn doel om mensen voor precies hetzelfde bedrag boodschappen te laten doen als dat ik doe. Het is wel mijn doel om mensen bewust te maken van hun uitgaven aan boodschappen en om voor jezelf te kijken waar je op zou kunnen besparen of het slimmer kunt aanpakken. Net als de 3 euro recepten, ze zijn allemaal ter inspiratie, sommige prijzen van 2 jaar geleden kloppen inmiddels bijvoorbeeld al niet meer maar het gaat er niet om dat je ze exact moet nadoen maar echt ter inspiratie! :)

 • Reageren
  Sara
  28 september 2020

  Goed onderwerp hoor! Fijn als je het wat meer bespreekbaar kan maken en wellicht mensen inspireren met bijvoorbeeld jouw boodschappenlijstje en Weekmenu.
  Voor ons is het eerlijk gezegd niet nodig om te besparen daarop, maar ik wil het wel graag! Ik vind het zo zonde dat we vaak dingen weggooien of dat ik dan weekboodschappen doe (+-€80) en dan nog 3x terug ga (+-€20 per keer). En nog vaak niet weet wat we precies gaan eten, omdat ik geen maaltijd heb gepland.
  Verder merk ik ook hele erge koopdrang en bestel ik enorm veel voor de kids. Dit geeft dan even een fijn gevoel, maar liever zou ik meer geld overhouden elke maand om te sparen, omdat ik het zo onnodige uitgaves vind. De action kan ik ook niet uitlopen zonder min €40 te besteden, maar wat ik nou eigenlijk heb gekocht?
  Hier dus ook een onderwerp waar ik veel mee bezig ben, maar nog geen grip op krijg.
  Wel hebben we net onze bmw ingeruild voor een Peugeot. Klinkt misschien stom, maar we betaalde zoveel geld voor die auto en uiteindelijk dachten we ja.. waarom eigenlijk? Het is een prachtige auto, maar het is maar een vervoersmiddel.
  Ik hoop in ieder geval dat je leuke artikelen hierover gaat schrijven, ik lees graag mee!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.