Geld besparen met trouwen: 10 suggesties!

geld besparen met trouwen

Bij trouwen denken veel mensen gelijk aan het uitgeven van een fortuin. En ik geef toe, trouwen is niet goedkoop. Hoe budgetproof je het ook wil houden, als je een beetje een feestje wil geven ben je zo een paar duizend euro op stap.

Lukt geld besparen dan nog wel? Ik geef je vandaag 10 suggesties waar je op kan besparen :)!

1. Uitnodigingen.

2.4

Onze uitnodigingen (zo’n 60 stuks) hebben ons niks gekost. Dit mede doordat ik vroeger bij een drukkerij gewerkt heb en zij mij dit cadeau deden. Maar ook jij kan voor een klein prijsje super leuke uitnodigingen krijgen. Er zijn een heleboel leuke ‘free printables’ te vinden voor uitnodigingen op Pinterest of ga zelf aan de slag zoals wij het deden.

Een vriendin van mij is erg creatief, maakt graag foto’s en is erg goed met Photoshop. Zij heeft de foto’s van ons gemaakt en het ontwerp voor het kaartje. Eenmaal tevreden ging ik met het ontwerp naar mijn oude werk en drukten zij dit af. Ik heb een beetje research gedaan en bij veel drukkerijen kun je al dubbelzijdig printen op heel dik en stevig papier vanaf zo’n €1,50. Bij ons pasten er 2 uitnodigingen op 1 a4. Tel maar uit. Je kan ook zelf aan de slag gaan en dik papier kopen en thuis printen. Er zijn heel veel opties. Het hoeft in ieder geval echt geen honderden euro’s te kosten!

Alles over onze uitnodigingen kun je hier lezen.

2. Bloemen en decoratie.

1.17.

Als ik soms lees en hoor hoe ontzettend veel geld mensen daar aan uitgeven.. Voor de bloemen heb ik ongeveer een tientje betaald en voor de decoratie misschien 50 euro in totaal.

De bloemen heb ik voornamelijk bij mijn ouders uit de tuin geplukt. Heb je zelf geen tuin? Er is vast iemand die dat wel heeft. Een lieve buurvrouw, tante of ouders van vrienden waar je rustig wat bloemen uit hun tuin mag plukken. Ik combineerde hortensia’s met lavendel, gipskruid en kamille. De gipskruid en kamille heb ik gekocht.

Ik heb samen met mijn zus, moeder en vriendin van mijn moeder de dag ervoor zo’n 30 boeketjes gemaakt en deze in 30 versierde Hak-potjes gezet. De rest van de Hak potjes, zo’n 70, dienden als lantaarntjes. Versiert met lintjes, strikjes en jute :)jo

 3. Schoenen.

3

Zet er het woordje -trouw- voor en je betaald minstens het dubbele. Dit geldt echt bijna overal voor en dus ook zeker bij schoenen. Naast dat ik de meeste standaard trouwschoenen ook niet mooi vind is het 9 van de 10 keer goedkoper om je schoenen niet bij een bruidswinkel te kopen.

Zoals je hierboven ziet kocht ik mijn schoenen, puur toevallig, bij Primark. Dat is natuurlijk wel weer het andere uiterste ;-) maar je kunt leuke schoenen natuurlijk bij heel veel winkels vinden.

4. Bedankjes.

4

Je zou er voor kunnen kiezen om de bedankjes gewoon helemaal achterwege te laten, daar bespaar je natuurlijk het meeste mee en het is, voor mijn gevoel, niet een échte must op een bruiloft. Maar je kan het natuurlijk ook zelf maken. Er zijn zoveel leuke en goedkope ideeën te vinden op Pinterest bijvoorbeeld. Ik maakte snoepzakjes wat al met al ook echt niet veel gekost heeft.

5. Locatie

7

Als ik hoor hoeveel geld mensen betalen voor een locatie ben ik nog steeds enoooorm blij dat wij gekozen hebben voor een eigen locatie. Ik denk dat we hiermee duizenden euro’s bespaard hebben.

Door het feest bij mijn ouders te houden, zelf tenten en meubels etc. te regelen hebben we heel erg veel geld bespaard. Misschien is het ook iets voor jou? Ik schreef er een uitgebreid artikel over met welke dingen je rekening moet houden als je alles zelf wil regelen.

 6. Eten/drinken: de catering.

1.141 IMG_2108

Dit gaat een beetje samen met je eigen locatie. Als je je eigen locatie regelt kun je natuurlijk ook zelf het eten en de hapjes regelen. En neem van mij aan, dit is waaaaaaay goedkoper dan wanneer je op locatie eet en drinkt. Wij waren zo’n €16,- per persoon kwijt aan het eten (dit is op locatie vaak het dubbele) en omdat we zelf de drank in hebben geslagen scheelde dat ook enorm.

Een tip is nog om de supermarkt waar je de drank gaat kopen voor de tijd even op te bellen en te vragen of je de drank die over is terug zou mogen brengen. Hier doen ze vaak niet moeilijk over en zo kun jij groots inslaan zonder dat je je afvraagt wat je na het feest moet met alle overgebleven drank.

7. Haar/make-up en nagels.

IMG_0619-22.1  IMG_0744-2

‘Officiele’ bruidsmake-up en haar kost al gauw een paar honderd euro. Daarnaast wil je ook nog een keer een proefkapsel en een proefmake-upje.. Hier moet je ook allemaal voor betalen. Het zusje van een vriendin van mij is kapster en visagiste en heeft mijn haar en make-up, én het haar en de make-up van mijn moeder en zussen gedaan voor heel wat minder geld.

Bijna iedereen heeft wel iemand in de omgeving die kapster is of die iemand kent die een beetje zwart bijverdiend. Of die ene vriendin die zo goed is met make-up. Verzamel plaatjes van wat je wil en oefen samen. Leuk en gezellig en tegen een vriendin kun je ook alles zeggen wat je wel en vooral absoluut NIET mooi vind. Dit kan je zo een paar honderd euro schelen :)!

Net als met nagels. Een mooie french manicure kan je zo €70,- kosten. Ik lakte mijn nagels in een schattig roze kleurtje en was hier helemaal blij mee. Weer €70,- bespaard ;-)!

8. Gastenboek.

Er zijn zulke leuke manieren om een ‘saai’ en vaak ook nog prijzig gastenboek op een andere manier te vervangen. Zo kun je bepaalde apps downloaden en mensen filmpjes laten maken voor jullie of je maakt een grote wensboom waar mensen een wens ‘aan kunnen hangen’. Pinterest staat boordevol leuke ideeen.

Zelf heb ik zo’n 60 hartjes uitgeknipt, hier mensen een boodschap op laten schrijven en die opgehangen aan een stuk lint. Ik vond dit leuker dan een standaard boek omdat je een boek vaak gewoon weglegt en je zo’n slinger met boodschappen en gelukswensen ergens op kan hangen. Het was de bedoeling op de slaapkamer maar dat is er nog steeds niet van gekomen. Reminder voor mezelf dat ik die slinger echt een keer op moet hangen. Dan kan ik er ook foto’s van maken en even een artikeltje over maken om het jullie te laten zien :)!

9. De auto.

IMG_0761 IMG_2042-2IMG_2026

Onze trouwauto, wat was ‘ie leuk. Maar vooral voor de foto’s als ik nu terug kijk. Omdat ik Kay zag op de trouwlocatie is het enige moment dat wij samen in de auto hebben gereden van de trouwlocatie naar mijn ouders huis en ‘s avonds naar ons eigen huis. Achteraf gezien vond ik dat echt geen €250,- waard. Niet dat ik er spijt van heb of iets, het was hartstikke leuk, maar achteraf had ik het ook prima gevonden om lekker met onze eigen auto te gaan.

Denk er dus voor de tijd goed over na of je er echt wel kilometers mee gaat maken of dat het meer het idee is :)!

10. Late night snack.

Voor 60/70 man aan het einde van de avond ook nog een snack verzorgen, of €1000,- voor het eten nog niet genoeg was haha ;-)! Ik vond het daarom maar lastig om €4,- p.p. voor een broodje beenham of wat ook te betalen. Ons plan was om pizza’s te laten bezorgen en dat iedereen lekker een pizzapunt kon eten. Voor de tijd belde Kay naar Domino’s en regelde hij nog korting ook. We bestelden een stuk of 12/14 pizza’s voor een kleine €100,-. Iedereen vond het helemaal fantastisch, origineel en lekker. Iedereen blij! ♥

Zo dat waren mijn tips voor het geld besparen! Hopelijk hebben jullie er iets aan. En voor mij was het weer even leuk om lekker weg te zwijmelen bij onze bruiloft (en onze trouwvideo weer 100x te kijken en te janken hahaha).

Veel liefs!

handtekening rosie

 

Gerelateerde artikelen

21 reacties

 • Reageren
  Tamarah
  24 maart 2015

  Handige tips! Dit ook precies de dingen waar wij op besparen. Zijn nu bezig met uitnodigingen en schrok me lam toen ik zag dat 30 kaartjes bijna 200,- kunnen kosten. Ga ze nu zelf maken, met al het papier, inkt, enveloppen, postzegeld erbij… nog geen 50 euro.

 • Reageren
  Amy
  24 maart 2015

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen idee heb wat een gemiddelde bruiloft kost, maar geloof wel dat het snel aantikt. Fijne tips dus!

 • Reageren
  Joyce
  24 maart 2015

  Goede tips kan ze alleen maar beamen!

 • Reageren
  Margot
  24 maart 2015

  Wat een handige tips! Ik hoop ooit te gaan trouwen, dus dan komen ze zeker van pas.

 • Reageren
  Jerney
  24 maart 2015

  Wat een fijne tips Rosie, wij gaan in juli trouwen! Ondanks dat een hoop dingen al geregeld zijn, heb ik hier zeker wat aan! Ik zou wel in wat meer detail willen zien wat jullie nog meer voor decoratie op de bruiloft geregeld hebben. Groetjes, Jerney

 • Reageren
  Leonie
  24 maart 2015

  Oh wauw! Ik heb ook nog even jullie prachtige trouwvideo teruggekeken.. Zo mooi!
  Leuk artikel :-)
  Nog van harte met jullie mooie nieuws.. Ik weet zeker dat Kay en jij een fantastische papa en mama gaan worden <3

 • Reageren
  chucky1012
  24 maart 2015

  Fijne en handige tips om eens flink te besparen voor zo een fijne dag

  Xoxo

 • Reageren
  Kirsten
  24 maart 2015

  Heel handig artikel, al zit trouwen voor mij nog niet in de planning is dit wel slim!

 • Reageren
  Suzanne
  24 maart 2015

  Artikelen over jullie bruiloft blijven zooo leuk! Echt om even bij weg te zwijmelen. Goede tips ook! Denk dat ik later op dit soort dingen ook zou willen besparen en dan juist geld zou besteden aan een goede fotograaf bijvoorbeeld.

 • Reageren
  Kelly
  24 maart 2015

  Bedankjes, haar make-up & nagels vind ik inderdaad goed om op te besparen!

 • Reageren
  Wendy (MissPinkyNails)
  24 maart 2015

  Super handige tips! Ik denk dat voor mij het lastigste zal zijn om het et gedeelte uit handen te geven whahaha. Maar goed dat zie ik tzt wel weer ;)

 • Reageren
  Jose
  24 maart 2015

  Goede tips!
  En die auto… -zucht- wat een schatje!!

 • Reageren
  marieke
  24 maart 2015

  Jaaa, ik hou van je trouwartikelen! Leuke tips en vooral heerlijk om verder te dromen voor mijn eigen bruiloft mocht die ooit komen. De pizza tip is echt heel leuk! Ga ik onthouden!
  x

 • Reageren
  Wendy
  24 maart 2015

  Super handige tips. Ik begin steeds meer te ontdekken dat een bruiloft inderdaad helemaal niet zo extreem duur hoeft te zijn. En waar ik eerst nog gaf om een heel groot feest, vind ik het tegenwoordig veel leuker om het klein en bescheiden te houden.

 • Reageren
  Deirdre
  25 maart 2015

  Wij hebben geen trouwauto gekozen omdat m’n man een mooie auto heeft. We hebben ‘m alleen goed laten wassen :) Trouwalbum maak ik zelf (project life). Voor de rest hebben we gedaan wat we wilden en natuurlijk zoveel mogelijk bespaard waar kon.

 • Reageren
  Ginny
  29 maart 2015

  Hele fijne tips! Ik sla hem even op, haha.
  En ook al heeft dat autootje misschien 250 euro gekost, het staat wel superleuk op de foto!

 • Reageren
  Mirte
  29 april 2015

  Ik vind het wel leuk maar ook wel een beetje negatief net alsof je trouwerij niet groot mag vieren. Ik vind juist dat je wel wat geld mag uitgeven aan het feest enzo je maakt het (hopelijk) maar 1 keer in je leven mee! Alsnog leuk artikel!

 • Reageren
  Sophia
  3 mei 2015

  Je noemt zeker punten op waar je op kunt besparen, maar… Je betaalt ook wat geld voor service zodat jij (of met name, ook in jouw geval) of anderen er niet druk mee zijn. En dat is mijzelf ook wat waard. Ik trouw binnenkort en heb zoveel mogelijk zelf gedaan maar ook veel uitbesteed.

  Iedereen moet het natuurlijk voor zichzelf beslissen maar ik leun liever niet alleen maar op anderen, de vriendin van het zusje van de neef, etc. Maar, zoals gezegd, dat is ieder voor zich!

  Toch natuurlijk weer een geweldig artikel, je schrijft heerlijk!

 • Reageren
  Hanna @ eenbezigbijtje
  28 maart 2016

  Hele goede tips dit! En inderdaad, als je zelf wat doet dan kan dat zo enorm veel geld schelen :)
  Hanna @ eenbezigbijtje onlangs geplaatst…Hardlopen wél volhouden? Zo doe je dat!My Profile

 • Reageren
  Saskia
  7 november 2016

  Wat leuk dat je zo persoonlijk je eigen bruilfot gebruikt voor bij deze tips! Zelf ben ik ook cheap getrouwd hahaha. Wij mochten het feest bij mijn tante in de tuin houden. Daar hadden we een grote bbq en de taart was door een collegaatje gemaakt. Ideaal! Mijn achterneef die gek is van fotografie, heeft de fotos gemaakt. MIjn bruidsaccesoires heb ik online gekocht i.p.v. bij de bruidboetiek en aan het einde van de rit zijn deze kleine besparinkjes een groot bedrag wat je bespaart hebt!

 • Reageren
  Lauren de Bruijn
  5 december 2017

  Mijn zus is goed in make-ups en kapsels, dus ik hoop dat ze me met mijn voorbereiding op de dag van de bruiloft kan helpen! Ik ga trouwen over een paar maanden, en ik denk dat op deze manier ik wat geld kan besparen. Nu ben ik op zoek naar een mooie trouwlocatie, en het is het enige waarop ik niet zal besparen.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.