Borneo: Turtle island

11

Mijn eerste artikel over mijn reis en geen flauw idee waarmee ik moest beginnen! Ik dacht, ik begin met één van de meest indrukwekkende dingen die we deze reis hebben meegemaakt: turtle island. Een eilandje, 40 km vanaf de kust van Sandakan, Borneo, wat totaal in het teken staat van schildpadden. Op dit kleine eiland komen (bijna) 365 dagen per jaar s’nachts schildpadden aan land om eieren te leggen, deze eieren worden uitgegraven door rangers en daarna weer ingegraven in grond die beschermd wordt zodat de eieren niet uitgegraven en opgegeten worden door bijvoorbeeld varanen. Zodra de eieren uitkomen worden de schildpadjes weer naar zee gebracht. Op deze manier hebben ze de schildpaddenpopulatie in de afgelopen tientallen jaren flink omhoog weten te krijgen, super! Iedere nacht mag een klein groepje toeristen mee om het leggen en het uitgraven van de eieren mee te maken, iets wat al JAREN op mijn bucket-list stond.. En wat was het ontzettend bijzonder…

2 3 4 5 61

‘s Ochtends om 9:30 vertrokken we vanuit Sandakan met de boot om 3 kwartier later van de boot af te springen in het zand van turtle island. Prachtig! Blauwe zee, wit zand, palmbomen en weinig mensen, een waar paradijsje! We kregen de sleutel van onze kamer (erg basic en géén klamboe.. Thank god hadden we onze eigen mee!), dropten de backpacks, huurden snorkels en gingen naar het strand. Wat een heerlijk rustig strand! We gingen snorkelen en yes het was leuk maar we hadden een week er voor gesnorkeld op de Gili eilanden en in vergelijking met daar viel het een klein beetje tegen! We hebben lekker nog wat gelezen en geslapen in de zon en rond een uur of 5 gingen we terug naar de kamer. Lekker gedoucht en klaargemaakt voor de avond.

Rond 6:30 werden we in het restaurant verwacht. Boven het restaurant zat een klein museum waar ons wat meer werd verteld over de verschillende soorten schildpadden en over wat ze precies doen op het eiland. Ook werd en een film gedraaid over het eiland, super interessant allemaal! Na alle informatie aten we rijst (ofcourse!)met vlees en boontjes in het restaurant en kon het wachten beginnen.

7 8 9 10 11 12 13

Wachten totdat een ranger ons op zou komen halen omdat er een schildpad aan land was gekomen om haar eieren te leggen! Een aantal uren gingen voorbij.. Wachten duurt lang ;-)! Ondertussen was het 22:30 en was er nog steeds geen schildpad aan land gekomen.. Zouden we dan écht zoveel pecht hebben dat er vanavond geen schildpad komt om haar eieren te leggen?! Er werd besloten dat we eerst iets anders gingen doen: er waren die dag 67 eieren uitgekomen en we mochten deze baby schildpadjes naar zee brengen *AAAH!!*. De ranger had een grote mand in zijn handen waar de 67 schildpadjes in rond krioelden en wij liepen achter hem aan het strand op. De mand werd op z’n zij gelegd en de meeste schildpadjes renden gelijk de zee in! Een klein deel rende de verkeerde kant op, onze kant dus! We mochten deze schildpadjes zachtjes oppakken en ze naar zee brengen.. Wauw wat was dit gaaf! De schildpadjes zijn zo klein maar zo ontzettend mooi. Ze leken wel nep zo perfect zien ze er uit! Ik denk dat we allebei wel ongeveer 10 schildpadjes opgepakt hebben en de goede kant op gewezen hebben! Toen alle schildpadjes in zee waren probeerden we er niet aan te denken dat ons net was verteld dat slechts 2/3% van deze lieve kleine baby’s het zou overleven…

We liepen achter de ranger aan het strand weer af, klaar om weer te gaan lezen. We zaten nog niet of we hoorden opeens heel hard door de walkie talkie van de ranger: ‘TURTLE TIME, TURTLE TIME’!! De ranger pakte een zaklamp en begon, met ons achter zich aan, richting strand te rennen. Kay en ik liepen helemaal vooraan en zagen haar dan ook al eerste: WAUW! Een schildpad met een schild van 1 meter lang en 80 cm breed had een kuil gegraven en was bezig haar eieren te leggen. Tijdens het eieren leggen zijn de schildpadden in een soort trance en hebben ze dan ook weinig door van wat er om hun heen gebeurd. We moesten er voor zorgen dat we alleen aan de achterkant van de schildpad bleven en we zagen dan ook vanaf nog geen halve meter afstand hoe de eieren uit haar kwamen en in haar gegraven kuil vielen. Ondertussen haalde de ranger de eieren uit het gat en legde deze in een emmer. Ondertussen stonden wij met open mond te kijken en kneep ik even in Kays hand, gebeurde dit echt? Stonden wij hier écht naar te kijken? Wauw! De moeder schildpad legde 78 eieren, die allemaal in de emmer van de ranger verdwenen. 5 minuutjes later lieten we de schildpad even met rust en liepen we met de ranger mee, de eieren werden ingegraven in de ‘hatchery’, het veld met de groene rondjes van gaas en over 8 weken komen ze uit! ‘Onze’ schildpadjes! Wat een ongelofelijk geweldige avond hebben we gehad.. We konden eigenlijk bijna niet geloven wat we deze avond hadden meegemaakt en liepen dan ook helemaal stil naar onze kamer..

Nog even wat verdere informatie voor de mensen die het ook geweldig lijkt om naar dit eiland te gaan:
Thuis had ik al veel op internet gezocht of het mogelijk was om een nachtje te kunnen reserveren maar dit bleek nog niet zo gemakkelijk: er is maar 1 organisatie waarbij je trips kan boeken naar turtle island, Crystal Quest. Deze organisatie is van de overheid van Maleisië maar helaas bijna onmogelijk te bereiken. Ik heb meerdere mailtjes gestuurd maar nooit wat terug gekregen en ik bleek niet de enige te zijn: op verschillende fora lees je hoe ontzettend moeilijk het is om hen te bereiken. Wat eigenlijk veel makkelijker is: ga naar Sandakan en boek bij één van de vele travel bureautjes een nachtje op turtle island. We betaalden voor de bootreis heen en terug, het hele schildpadden gebeuren en 1 nachtje in een kamer op turtle island €160,- per persoon. Het is niet goedkoop maar wij vonden het het geld meer dan waard. Het is echt een once-in-a-lifetime-experience, zoiets is zó ontzettend bijzonder.. Dit gaan we nooit weer meemaken.

Wat misschien nog leuk is om te weten: er zijn eigenlijk 3 turtle islands die heel dicht bij elkaar liggen. Er is er alleen slechts ééntje opengesteld voor toeristen. Ik vroeg mij af waarom schildpadden nou juist zo graag op één van deze 3 eilanden hun eieren leggen. Het is eigenlijk heel simpel: de kwaliteit van het zand op turtle island is blijkbaar zo fijn en zo gemakkelijk voor de schildpadden om hun kuilen te graven dat ze terug blijven komen. Daarnaast komen schildpadden (bijna) altijd terug om hun eieren te leggen op hetzelfde strand als waar ze zelf uit hun eieren gekropen zijn.. Dus dat houdt het cirkeltje in stand! Leuk om te weten toch!

Als jullie nog vragen hebben of meer willen weten, vraag het dan even in de comments! Ik zal alle vragen beantwoorden <3!

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

47 reacties

 • Reageren
  Josianne
  14 november 2013

  Wauw Rosie, wat ontzettend gaaf dat je dit hebt mogen meemaken. Ik heb wel eens gesnorkeld tussen de schildpadden, wat ook heel bijzonder is (en wat jij volgens mij ook hebt gedaan toch?), maar dit lijkt me ook megabijzonder om een keer mee te maken. Om ze zowel de eieren te zien leggen, als de schildpadjes daadwerkelijk naar de zee te dragen. Wauw.

  • Reageren
   Roos
   15 november 2013

   JAA dat was op de gili eilanden, zo gaaf!! :) Lees je ook nog alles over later ;-)!!

 • Reageren
  Emma
  14 november 2013

  Wauw wat leuk zeg! Klinkt heel gaaf, een schildpad eieren zien leggen en mini schildpadjes de zee in helpen, aah.

 • Reageren
  PSbyDila.com
  14 november 2013

  Supergaaf, en wat een prachtige plek is dat!

 • Reageren
  Anouk
  14 november 2013

  Wauw wat een toffe ervaring zeg! Die babyschildpadjes!!! Ben heel benieuwd naar al je andere ervaringen!

 • Reageren
  Resy
  14 november 2013

  Wauw, lijkt me erg gaaf om ook eens mee te maken!

 • Reageren
  Wendy (B)
  14 november 2013

  Super gewoon!
  Ik zie op een foto dat die man iets aan het doen is.
  Wanneer “ringen” ze de schildpadden?
  En doen ze dat om te weten welke schildpad wanneer aan land komt en hoeveel eieren ze dan legt?

  • Reageren
   Roos
   15 november 2013

   Dat doen ze nadat de moeder de eieren heeft gelegd. Op deze manier houden ze inderdaad aan de gaten of het een ‘nieuwe’ schildpad is of een ‘terugkomer’. Daarnaast wordt echt alles bijgehouden, hoeveel eieren er gelegd zijn, hoeveel eieren er uitgekomen zijn etc. etc.

 • Reageren
  Liese
  14 november 2013

  Wauw, dat lijkt me echt een geweldige ervaring!
  Daar wil ik echt ooit eens naar toe gaan
  Heel erg mooie foto’s ook :)

  Liefs, Liese

 • Reageren
  Karlijn
  14 november 2013

  Roos! Wat een ervaring, wow ik zit helemaal te glunderen tijdens het lezen van je post. Wowee wat lijkt me dit stoer om mee te maken, jullie hebben gewoon baby schildpadjes naar de zee gebracht, wat mooi. En wat goed dat de schildpadden op deze manier worden geholpen, zo belangrijk! TurtleTime :) En wat goed ook dat jullie er uitleg over kregen en dat ze er een museum hebben, dan is het niet alleen maar zoveel mogelijk mensen trekken maar ook die mensen informatie geven.

  • Reageren
   Roos
   15 november 2013

   Ja geweldig he, omg haha! Als ik er aan denk word ik er weer stil van! Ja goed he, ook echt het bewust willen maken van mensen, top!

 • Reageren
  MySimplySpecial
  14 november 2013

  Wat een ontzettend mooi ervaring! Lijkt me heel bijzonder! Hoe ging het eigenlijk met het varen?

 • Reageren
  Sabine
  14 november 2013

  Wauw wat supergaaf! Het lijkt me zo tof om die kleine schildpadjes naar zee te mogen dragen. Wat een mooie ervaring! Ik kijk uit naar je volgende posts!

 • Reageren
  Simone
  14 november 2013

  Wauw, wat een prachtige ervaring moet dit zijn! Ik ben er eigenlijk ook wel een beetje stil van.

 • Reageren
  Maire
  14 november 2013

  Wat een geweldige ervaring! Die kun je mooi in je zak steken, dit zul je nooit meer vergeten!

 • Reageren
  Natasja
  14 november 2013

  Wauw, wat ontzettend gaaf, dit staat ook echt hoog op mijn lijstje om te doen! Ik had al gezien dat er een soortgelijk iets in Bali is, ik hoop dat ik het ook zo mag meemaken!

  • Reageren
   Roos
   15 november 2013

   Klopt, ik heb alleen geen idee hoe het daar precies gaat en of je ook op deze manier alles mee mag maken!

 • Reageren
  Rianca
  14 november 2013

  Wauw super gaaf! En de foto’s zijn ook prachtig.

 • Reageren
  Suzanne
  14 november 2013

  Oh kijk nou! Die kleine schildpadjes en die eieren. Wauw! indrukwekkend zeg.

 • Reageren
  Joyce
  14 november 2013

  Wauw wat lijkt dit me een geweldige ervaring!

 • Reageren
  leanne
  14 november 2013

  heey! bedankt voor je reactie op mijn blog.
  Super gaaf dit zeg, moet vast heel indrukwekkend zijn geweest, ben stiekem wel een beetje jaloers :-)
  Leuke blog!
  Liefs, Leanne

 • Reageren
  Stacey
  14 november 2013

  Wat een onwijs gave ervaring zeg! En wat een mooie en indrukwekkende foto’s. Ik ben heel benieuwd naar je andere avonturen.

 • Reageren
  Dionne
  14 november 2013

  Wat een prachtige foto’s! Heel tof om te zien en om te lezen!

 • Reageren
  Elke
  14 november 2013

  Wat een onwijs gave ervaring! Leuk om te zien!

 • Reageren
  Charlotte
  14 november 2013

  Ahhh wat lief al die baby schildpadjes!

 • Reageren
  Kiss & Make-up
  14 november 2013

  Wat moet dit leuk geweest zijn! Supertoffe foto’s.

 • Reageren
  Kimberley
  14 november 2013

  Wat gaaf dat je dit mee hebt mogen maken! :)

 • Reageren
  Joyce
  14 november 2013

  Wauw echt prachtig om te zien!

 • Reageren
  Krizia
  14 november 2013

  Wauw, wat een interessant artikel!
  Lijkt me echt een super leuke ervaring. Mijn interesse is zeker gewekt!
  Ik heb een zwak voor dieren en zelf had ik lange tijd een grondschildpad, tot hij opeens niet meer wakker werd uit zijn winterslaap… Dit artikel doet dan ook wel wat met me. :)

  x Krizia

 • Reageren
  Ianthe
  14 november 2013

  Wauw, dat lijkt me echt zo bijzonder om mee te mogen maken!

 • Reageren
  Dagmar
  14 november 2013

  Wauw wat een te gekke post! Wat genieten om naar je foto’s te kijken! Ik heb zelf een schildpadje en ben altijd al dol geweest op deze mooie dieren. Wat een geweldige ervaring heb je opgedaan!

 • Reageren
  Wendy
  14 november 2013

  Wat ontzettend gaaf dat je dit hebt mogen mee maken. Prachtige foto’s ook weer.

 • Reageren
  linda
  15 november 2013

  Oh wauw wat ONGELOOFLIJK gaaf! Ik heb je foto’s net bewondering zitten kijken en je verhaal in een adem gelezen. Echt.. ik hing aan je lippen haha voor zover dat kan natuurlijk haha
  Wat een prachtige ervaring, en zeker een once in a lifetime kans! Ik vind schildpadden fascinerend en we hebben thuis ook twee landschildpadden. Vorig jaar zomer boekte we een vakantie naar het Griekse eiland Zakynthos wat ook bekend staat om zijn schildpadden. Op de standen stonden hutjes op en om de nesten heen en deze werden ook goed in de gaten gehouden. Daar mag niemand snachts het strand op en kleintjes hebben we dus ook niet gezien. De vakantie hebben we helaas eerder moeten stoppen, snorkelen in een schildpadden gebied stond nog op het lijstje.. en nu vind ik het dus extra leuk om jou verhaal te lezen en de foto’s te zien. Ben onwijs benieuwd naar de rest van je blogs over deze vakantie! Die kon na dit toch al niet meer stuk volgens mij haha

  liefs, Lin

  • Reageren
   Roos
   15 november 2013

   Aah wat leuk, dankjewel! De vakantie kon zeker niet meer stuk! Ik wist dat niet over Zakynthos, leuk om te weten! Liefs!

 • Reageren
  Written by Nick
  15 november 2013

  Wauw, wat een mooie ervaring!

 • Reageren
  Esmeralda
  15 november 2013

  Wow wat een fantastische ervaring! Echt gaaaaaf! Vanaf waar zijn jullie naar Borneo gevlogen als ik vragen mag? Vanaf Indonesië of Maleisië?

  • Reageren
   Roos
   16 november 2013

   We zijn vanaf Singapore, via Kuala Lumpur naar Borneo (kota kinabalu) gevlogen. Een dag later hebben we vanaf daar het vliegtuig naar Sandakan genomen!

 • Reageren
  Stephanie
  15 november 2013

  Prachtig! En oooh wat schattig al die kleine schildpadjes!

 • Reageren
  Annelies@Boekboetiek
  16 november 2013

  Wauw! Wat bijzonder dat je dit hebt mogen meemaken, dan is het zijn geld inderdaad meer dan waard!

 • Reageren
  Marlies
  17 november 2013

  Wauw wat súpergaaf lijkt me dat inderdaad, dat is nog eens een ervaring :) Wat een enorm schattige beestjes, zo klein en lief! Die eieren zien er net uit als ping pong balletjes haha, precies mooi rond…
  Heel erg gaaf! Weet niet of ik er zelf het geld voor over zou hebben, maar die hoge prijs maakt het natuurlijk meteen een stuk exclusiever. Als het makkelijk te regelen en goedkoop zou zijn was het meteen een minder bijzondere ervaring!

 • Reageren
  Claudia
  17 november 2013

  Wauwwwww wat speciaal!!! Je straalt ook helemaal op de foto’s, duh begrijpelijk haha! De schildpadjes zien er zooo cute uit, en echt goed werk wat ze daar doen.

 • Reageren
  Sabrina
  17 november 2013

  Wat een gave foto’s! Jaloers!

 • Reageren
  Manon
  17 november 2013

  Wat een geweldige ervaring zeg! Ik zit met vol bewondering naar je foto’s te kijken.

 • Reageren
  Ginny
  18 november 2013

  Wauw, wat een bijzondere ervaring! Mooie foto’s hebben jullie ook gemaakt!
  Het lijkt me alleen al bijzonder om zo’n grote schildpad in het wild te zien.

 • Reageren
  Michelle - Travel lifestyle.nl
  19 november 2013

  Oh wow, zo geweldig bijzonder mooi! Echt een droomervaring. Fijne foto’s ook :D

 • Reageren
  Fabiënne
  28 november 2013

  Wat een super ervaring! Lijkt me prachtig om te zien.

 • Reageren
  Stephanie
  2 december 2013

  OMG geweldig, amazingggggggg <3

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.