Borneo sepilok orang oetan centre

2

Orang oetans.. Al járen droomde ik er van om deze dieren ooit in het wild te mogen bewonderen. Ik weet niet wat het is met deze apen maar op de één of andere manier ontroeren ze mij ontzettend. Door hun lieve koppies, de gekke haartjes die alle kanten opstaan, de zachtaardigheid van deze dieren.. Ik kan het niet beschrijven maar het is een gevoel.

Één van mijn grootste dromen kwam dan ook uit toen we besloten naar Borneo te gaan. Op Borneo heb je het Sepilok rehablititation centrum voor orang oetans. In dit centrum worden wees orang oetans opgevangen, verzorgd en daarna terug gelaten in het ‘wild’. Het wild staat tussen aanhalingstekens omdat de orang oetans worden vrijgelaten in een gebied van zo’n 43 vierkante kilometer groot wat bij het Sepilok centrum hoort en dus beschermd is. Ze leven dus wel in het wild maar worden beschermt én ze kunnen altijd terugkomen voor eten.

Deze eetmomenten zijn er 2 keer per dag op speciale voederplatformen in het regenwoud. Orang oetans die zichzelf nog niet volledig kunnen redden in het wild kunnen hier eten komen halen. Sommige orang oetans komen nooit weer terug na uitzetting, andere orang oetans komen nog maanden of jaren eten halen. Bij deze voederplatformen is het mogelijk om te kijken en als je geluk hebt zie je dus orang oetans! Wij hadden ontzettend veel geluk want wij zagen zo’n 7 of 8 unieke orang oetans! Ongelofelijk!

IMG_0312 IMG_0328 IMG_0336 IMG_0354 IMG_0375 IMG_0388 IMG_0515 IMG_0536

Ik denk dat we deze morgen zo’n 400 foto’s hebben geschoten. Kay was als een bezetene aan het klikken met een mega lens er op en ik was als een bezetene aan het filmen. Mooi team haha!

Bij aankomst krijg je als eerste een film te zien over het Sepilok centrum met uitleg over hoe ze te werk gaan, wat er precies gedaan wordt en hoe het centrum in elkaar steekt. Na de film moet je al je spullen achter laten in de daarvoor bestemde kluisjes, niks mag mee ivm grijpgrage apenhanden, en daarna loop je over een soort van loopbruggen midden in de jungle naar de voederplaatsen. Eerst worden je handen nog gedesinfecteerd om zo min mogelijk ziektekiemen mee te kunnen nemen omdat orang oetans hier ontzettend gevoelig voor zijn. Kay was mij aan het filmen terwijl ik vertelde over de film die we op het begin hadden gezien totdat je mij opeens hoort zeggen: ‘….Ooohh.. Ik zie er één!!!!’. En dat was het begin van anderhalf uur ‘aapjes kijken’. Ik heb zo genoten van deze dieren. Soms met open mond van verbazing, soms ontroerd.. Het zijn zulke immens mooie dieren die lijken te vliegen door de bomen, zo lenig zijn als elastiek, zo ontzettend zachtaardig zijn..

De makaak die je op de laatste foto ziet kreeg het, samen met zijn ‘vriendjes’, voor elkaar om alle orang oetans weg te jagen van de voederplatformen en het eten zelf op te eten. Ongelofelijk vonden wij het. Een orang oetan is wel 5 keer zo groot en laat zichzelf de wet voorschrijven door zo’n ‘rotaap’! Maar orang oetans zijn veel te zachtaardig en zullen zelden tot nooit in gevecht gaan werd ons verteld. Jammer voor ons want ik had nog graag wat langer willen genieten van deze prachtige apen.

Het Sepilok centrum is bereikbaar vanuit de plaats Sandakan (hier vandaan zijn wij ook naar Turtle Island gegaan!). Ieder hotel biedt excursies aan naar dit centrum. Zorg er voor dat je op de voedertijden aanwezig bent, dan heb je de grootste kans om een orang oetan te zien. Toegang tot dit centrum kost 30RM, zo’n €7,-!

handtekening rosie

Wat je misschien ook wil lezen:

Borneo: naar turtle island!
Java: de Borobudur
Reisvlog: Bali
Bijzondere mensen ontmoeten op reis!

Gerelateerde artikelen

16 reacties

 • Reageren
  MySimplySpecial
  25 januari 2014

  Wat een mooie foto’s!

 • Reageren
  Wendy (B)
  25 januari 2014

  Ik denk dat ik over dit centrum ooit eens een programma heb gezien.
  Zitten die kleintjes met meerdere in een kruiwagen of hangen met meerdere aan een persoon.
  Echt grappig om te zien :D

 • Reageren
  Maaike
  25 januari 2014

  Wauw, wat een leuke ervaring! Ik vind die dieren ook echt schattig. :) Mooie foto’s!

 • Reageren
  Andrea
  25 januari 2014

  Gaaf he? Ik heb ze mogen zien op Sumatra. Echt een bijzondere ervaring!

 • Reageren
  Claudia
  25 januari 2014

  Wat bijzonder!!! Ik vind oerang oetangs – en apen in het algemeen – zo intrigerend, de “platte” gedeeltes van hun gezicht vind ik zoooveel op mensen gezichten lijken!

 • Reageren
  Manon
  25 januari 2014

  Wauw wat mooi! Het lijkt mij ook zoooo gaaf om met apen, orang oetangs te werken. Als ik wel eens van die programma’s op Discovery zie, dan vind ik dat zulke mooie beesten <3

 • Reageren
  Chantal
  25 januari 2014

  Dit lijkt me nou zo’n prachtige ervaring, ik hoop het ooit ook eens mee te mogen maken, lijkt me echt geweldig!

 • Reageren
  Sylvia
  25 januari 2014

  Lijkt me een prachtige ervaring, ik deel je liefde voor orang oetans ;)

 • Reageren
  Bianca
  25 januari 2014

  Apen vind ik sowieso geweldig om te zien. Ik wil dan ook altijd nog eens naar de Apenheul haha, want daar ben ik ook nog nooit geweest. Wat hebben jullie mooie foto’s gemaakt!

 • Reageren
  Annebelle
  25 januari 2014

  Ik vind orang oetans ook altijd al één van de leukste aapsoorten!

 • Reageren
  Rosalie
  25 januari 2014

  Aaahw Aapjes! <3

 • Reageren
  Alette
  25 januari 2014

  Wauw, wat lijkt het me geweldig om hier heen te gaan! Wat een prachtige foto;s heb je gemaakt en wat ben je een mooie ervaring rijker! Ooit maak ik ook nog eens zo;n mooie reis…

 • Reageren
  Isabel Cristina
  25 januari 2014

  Wauw, wat een mooi artikel weer! Heb erg moeten lachen om die blik van de laatste aap!

 • Reageren
  Mariska
  26 januari 2014

  Wat een mooie foto’s allemaal! :)

 • Reageren
  Sabrina
  26 januari 2014

  Wat een mooie foto’s!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.