Het antwoord op al je vragen over het verbeteren van je relatie: the 5 love languages | Happy mind

Afgelopen maand las ik het boek: ‘the 5 love languages – The Secret to Love That Lasts’ van Gary Chapman. Ik had al veel positieve verhalen gehoord over dit boek maar dat het zó’n interessant boek zou zijn had ik niet verwacht. In dit boek behandeld Gary Chapman zijn ‘theorie’ over 5 talen van de liefde en hoe je deze in kunt zetten voor een goede relatie.

De 5 talen van de liefde.

In het boek vertelt Gary Chapman over de liefde, liefhebben, je eigen ‘love tank’ (waar ik later nog op terug kom) en vooral ook hoe je een ander zich geliefd kunt laten voelen. Hij doet dit aan de hand van de zogenaamde ‘5 talen van de liefde’. Gary Chapman bedacht deze ‘theorie’ naar aanleiding van zijn jarenlange ervaring als relatietherapeut. Hoe kan het toch dat na de eerste jaren van verliefdheid keer op keer voor kwam dat de stellen die hem bezochten totaal niet op één lijn zaten. Of beter gezegd: geen flauw idee hadden hoe de ánder zich geliefd te laten voelen. Want dat is waar het grootste gedeelte om draait. Als je allebei weet wat je moet doen om de ander zich geliefd te laten voelen en je zet je daar allebei voor de volle honderd procent in dan is de kans groot dat je een geslaagd huwelijk (of relatie) zult hebben.

Maar stel nou dat je in de volgende situatie zit.

Marietje is getrouwd met Henkie. Marietje voelt zich het meest geliefd als Henkie tegen haar zégt dat hij van haar houdt, haar mooi en aantrekkelijk vindt en haar waardeert om wie ze is en wat ze allemaal voor hem doet. Henkie is niet zo van de woorden, hij uit zijn liefde liever door dingen te doen voor Marietje zoals rottige klusjes in huis, een avondje koken of zorgen dat de was gedaan is als zij thuis komt. Marietje zegt keer op keer tegen Henkie hoeveel ze van hem houdt. Henkie doet de hele dag klusjes voor Marietje maar geen van beide voelen ze zich geliefd.

Hoe is dat nou mogelijk?

En dit is waar de 5 talen van de liefde naar voren komen:

Gary Chapman gaat uit van het principe dat er 5 talen van de liefde zijn.

 1. Words of affirmation – Het uitspreken van bemoedigende/liefdevolle woorden.
 2. Acts of service – Praktische dingen doen voor de ander.
 3. Receiving gifts  – Het ontvangen van cadeautjes.
 4. Quality time – Echte tijd samen besteden.
 5. Physical touch – Aanrakingen

En als je totaal niet op één lijn zit kun je (in Marietjes geval) nog zo vaak zeggen dat je van Henkie houdt maar Henkie zal zich voor het grootste gedeelte geliefd voelen als zij dingen voor hem zou doen. Henkie kan alles uit de kast halen en het hele huis poetsen maar als hij nooit tegen Marietje zegt dat hij van haar houdt zal Marietje zich NIET geliefd voelen.

En zo kun je dus járen langs elkaar heen leven. Eigenlijk hou je heel erg veel van elkaar maar je hebt gewoon totaal geen idee hoe je de ander nou echt geliefd kunt laten voelen. Veel mensen die zeggen dat hun relatie ‘gewoon niet meer werkt’ zouden volgens Gary iets aan dit uitgangspunt kunnen hebben. Leren hoe je de ‘love tank’ van de ander kunt vullen zoals Gary Chapman dat zo mooi omschrijft.

Simpel is het eigenlijk, toch?

Is dat niet zo met de meeste theorieën? Ik vond dit ook zo’n ontzettende logische benadering. Ondanks dat ik het boek soms vrij Amerikaans geschreven vond (wat uit mijn mond geen compliment is) zou ik het boek iedereen aanraden. Niet alleen voor jou en je partner maar ook bijvoorbeeld voor je kinderen. Gary Chapman schreef namelijk ook een boek voor de relaties met je kinderen en tieners!

Wat ik grappig vond is dat ik tijdens het lezen iedere keer stiekem mijn eigen relatie (en die van anderen! Oeps!) aan het analyseren ben. Doen wij dat ook zo? Wat zou mijn taal van de liefde zijn? En wat is die van Kay? Doen we de laatste tijd wel moeite genoeg om elkaars ‘tank’ vol te houden met liefde? Dat soort vragen :)! Goed om eens bij stil te staan. Geeft ook weer leuk ‘kletsvoer’ tijdens het eten.

The bottom line

Ik kan nog heel veel meer vertellen maar the bottom line is: ik zou iedereen dit boek heel erg aanraden. Het staat vol met interessante informatie voor het verdiepen van je relatie(s), casussen, testen om er achter te komen welke taal van de liefde jij en je partner spreken en nog veel meer.  Ook al is je relatie goed, inzicht krijgen in je relatie is zo belangrijk om het goed te houden! :) Ik las de Engelse versie: the 5 Love Languages maar het boek is ook hier verkrijgbaar in het Nederlands als je dat fijner vindt. Ik vind het ook een aanrader voor maatschappelijk werkers, coaches en andere ‘zorgmensen’!

Wat ik tof vindt is dat Gary Chapman, zoals ik eerder al schreef, ook 2 boeken heeft geschreven voor de 5 talen van de liefde van kinderen en de 5 talen van de liefde van tieners. Ik wil deze boeken zelf zeker nog gaan lezen. Het boek voor tieners waarschijnlijk pas over een aantal jaren (of nu al voor mijn werk) maar als we iets willen als ouders is het dat onze kinderen zich geliefd voelen, toch? En dat dat niet altijd makkelijk en/of vanzelf gaat (vooral in die puberteit) is logisch, een beetje hulp of inzicht kan dus nooit kwaad!

Dikke vette aanrader die Gary Chapman dus hop, ga je relatie analyseren en let me know wat jij er van vindt! ;-)

De links in dit artikel zijn affiliate links.
Dit houdt in dat ik een kleine commissie krijg als jij
via deze link koopt, het kost jou echter niks extra’s!  ♥
So thank you!

Dit artikel later nog eens terug lezen? Pin dan bovenstaande afbeelding op je Pinterest bord!

Gerelateerde artikelen

8 reacties

 • Reageren
  Irene
  23 juli 2017

  Super interessant! Wel een boek dat ik zou lezen. Heb het alvast op mijn verlanglijstje gezet voor volgende keer. Bedankt voor het delen!
  Irene onlangs geplaatst…Onze vakantie in foto’sMy Profile

 • Reageren
  Anneloes
  23 juli 2017

  Het is inderdaad een heel interessant boek. Mijn man en ik hebben hem een aantal jaar geleden bij mijn schoonouders uit de kast geplukt en samen gelezen. Tot op de dag van vandaag doe ik er nog wel eens wat mee. Bijvoorbeeld een kadootje voor mijn man kopen, omdat ik weet dat hij dat zo waardeert. Ik kan me voorstellen dat het boek voor kinderen en tieners ook heel interessant is als je zelf kinderen hebt. Waar ik benieuwd naar ben: Kan je zelf al wat van de taal van de liefde bij Flynn zien? Omdat hij nog zo jong is. Dat vroeg ik me af, haha. Maar misschien moet je daar de kinderversie wel voor lezen. 😉

  • Reageren
   Roos
   23 juli 2017

   Wat een leuke vraag, zet me aan het denken! :D Flynn is natuurlijk nog heel erg klein maar ik denk dat hij heel veel baat heeft bij aanrakingen, veel knuffelen en gek doen. Hij zoekt dat zelf ook heel erg op en dat is natuurlijk heel fijn! Ik ben benieuwd hoe dat in de toekomst gaat zijn :)!

   • Reageren
    Anneloes
    23 juli 2017

    Grappig dat je het toch al een beetje kan zien. Hij heeft dan toch al wat ‘eigens’. En misschien hebben kinderen inderdaad nog die ongedwongenheid dat ze laten zien wat ze nodig hebben.

 • Reageren
  Lianne
  23 juli 2017

  Dankjewel voor de tip! Ik heb hem direct gereserveerd bij de bibliotheek! Ik ben benieuwd! Je verdiepen in je relatie kan inderdaad nooit geen kwaad!
  Lianne onlangs geplaatst…Moestuin update #3My Profile

 • Reageren
  Nynke
  23 juli 2017

  Klinkt erg interessant! Heb ‘m gelijk op mijn lijstje gezet. Die andere 2 ook trouwens :)
  Bedankt voor de tip!

 • Reageren
  Jessica
  24 juli 2017

  Dit klinkt heel erg interessant! Ik ga zeker eens kijken voor dit boek.
  Jessica onlangs geplaatst…Afvallen met Jess #5 mijn afval avontuur gaat verderMy Profile

 • Reageren
  Tamarah
  19 augustus 2017

  Jaaaa! goed boek!!! Ik ken hem ook en zeker een aanrader!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.