Op de tweesprong van moeten en willen. Wat doe je en wat wil je echt? | BOEKREVIEW

Een tijdje terug las ik dit fantastische boek vol nuchtere inzichten, inspirerende verhalen, wijsheden en dat alles ondersteund met prachtige illustraties. Ja dit boek is een aanrader! Lees gauw verder waarom.

Waar denk jij gelijk aan als je de titel leest? ‘Op de tweesprong van moeten en willen. Wat doe je en wat wil je echt?‘ Het gaf mij een uitleg voor hoe ik mij op dit moment voel. Wat doe ik en wat wil IK echt?

Deze pagina’s zijn een oproep om gehoor te geven aan de stem binnen in je die zegt dat je iets speciaals te bieden hebt. Ze herinneren je eraan dat er weliswaar geen kaart bestaat van waar je heen gaat, maar dat velen deze weg voor je hebben bewandeld. Ze geven je toestemming om alles af te leren waarvan je ooit is gezegd dat het moet om erachter te komen wat je eigenlijk wilt.

Is dat geen toffe binnenkomer?

Nuchter en praktisch

Je zou kunnen zeggen dat ik een selfhelpjunkie ben. Ik ben natuurlijk niet voor niets maatschappelijk werker geworden.. ;-)! Maar ook daarnaast lees ik enorm veel magazines, blogs en boeken over zelfhulp. Omdat dit relevant is voor mijn werk maar ook voor mijn eigen ontwikkeling. Ik merk dat hier steeds meer oren naar is en daar spelen mensen natuurlijk graag op in. Maar eerlijk is eerlijk, veel boeken, blogs en tijdschriften zijn naar mijn mening gewoon een beetje te zweverig. En ik merk dat ik hier niet de enige in ben. ‘De kracht van het universum, ik mag het niet meer horen’. ‘Op zoek naar de wens van mijn ziel, are you kidding me?’. Prima voor de mensen die daar wel in geloven en die zich daar prettig bij voelen maar ik ben er daar niet één van.

En ik moet zeggen. Ik was even bang dat Elle Luna ook die kant op ging toen ik de eerste pagina’s las over haar droom over een witte kamer, hoe ze deze op ging zoeken, dat ze aan de kamer vroeg ‘waarom ben ik hier’ en dat ze kamer antwoordde met ‘het is tijd om te schilderen’. Oke.

Maar, als je daar even doorheen leest wordt het boek steeds nuchterder en praktischer.

Vragen om over na te denken.

Elle stelt eigenlijk hele voor de hand liggende vragen. Maar wanneer stel je dit soort vragen nou écht aan jezelf? Wanneer denk je hier echt over na? De vraag ‘heb jij een baan, een carriere of een roeping?’ vond ik bijvoorbeeld een hele treffende.

Heb je:
Een baan: Iets wat je doorgaans van negen tot vijf tegen betaling doet.
Een carriere: Een systeem waarin je geleidelijk hogerop klimt en beloningen worden ingezet om gedrag te optimaliseren.
Een roeping: Iets wat je echt perse wilt doen, of je er nu rijk of beroemd mee wordt of niet; het werk is de beloning.

Denk daar eens over na. En ben je oké met het antwoord?

De clue van het hele boek is:

Er zijn twee wegen in het leven. Wat we denken te moeten en wat we eigenlijk willen. Op die tweesprong belanden we steeds weer. En elke dag weer is de keus aan ons.

Elle legt uit dat moeten alles te maken heeft met hoe anderen willen dat we leven. Wat we van jongs af aan geleerd hebben. Soms gaat het bij moeten om kleine dingen (je moet dit echt eens proberen hoor!), soms om hele grote. Je ‘moet’ op een gegeven moment in je leven wel een keer een huis gaan kopen! Je ‘moet’ na je 30e echt wel over kinderen gaan nadenken! En wanneer we deze weg kiezen verloopt de reis vaak gladjes, zijn anderen tevreden en is de beloning duidelijk.

Met willen is het een ander verhaal. Willen heeft te maken met wie we zijn, waar we in geloven en wat we doen wanner we alleen zijn. Als we kiezen voor wat we echt willen schikken we ons niet langer naar de idealen en ideeën van anderen maar gaan we leven naar die van onszelf.

Elle geeft super toffe en praktische oefeningen om er achter te komen wat dit moeten voor jou inhoudt. Welke dingen je van jezelf moet of welke gedachten jou zijn aangeleerd. En ‘wil’ je dat nog wel moeten van jezelf?

Praktische zaken: ik kan toch helemaal geen geld verdienen met wat ik leuk vindt?

Dit vindt ik het toffe aan dit boek. Het geeft zoveel mogelijkheden om al die praktische bezwaren te onderzoeken en te bekijken wat ze eigenlijk inhouden. Zoals bijvoorbeeld de volgende vragen:

♥ Stel dat ik helemaal niet weet wat ik wil?
♥ En wat als dat verandert?
♥ Moet ik dan mijn baan opzeggen?
♥ En wat als wat ik wil helemaal geen geld oplevert?
♥ Hoe vertel ik dit aan mijn ouders?
♥ Maar ik heb vijf kinderen een hypotheek?

Op al deze vragen geeft ze niet zozeer antwoord maar wel  mogelijkheden om achter die antwoorden te komen.

Ik denk dat er heel erg veel mensen zoekende zijn. Zoekende naar wat we nou eigenlijk willen. Waar worden we gelukkig van? Wat willen we echt met ons leven? Dat is het mooie én het moeilijke aan onze tijd: de opties zijn eindeloos. Hoe maak je dan een keuze?

Ik merk zelf ook dat ik voor mijn gevoel al een aantal maanden op deze tweesprong balanceer. Wat wil ik echt en wat vind ik eigenlijk dat ik moet? Ik heb altijd heel duidelijk voor ogen gehad wat ik wou: mijn HBO papiertje behalen en dan zou ik mijn hele leven maatschappelijk werker blijven. Aan het einde van mijn zwangerschap kwamen hier al twijfels over en probeerde ik het een jaartje als zelfstandig ondernemer. Eigenlijk liep dat best goed maar om allerlei redenen heb ik toen toch besloten de hulpverlening weer in gegaan. Ik heb een ontzettend toffe plek gevonden waar ik het erg naar mijn zin heb maar toch blijf ik twijfelen. Is het wel zo dat als je ergens een papiertje voor hebt je dat ook je hele leven moet doen? Zijn er niet nog super veel andere opties? Is het niet tof om dat eens te onderzoeken? Zou ik dit werk nog 40 jaar willen/kunnen doen? Ik ben nog zo jong, zou ik niet nog meer willen uitproberen?

Dit boekt geeft mij fijne inzichten en opdrachten om kritisch te kijken naar mijn situatie en op zoek te gaan naar antwoorden.

Ik zou dit boek écht aan iedereen aanraden die graag meer inzicht wil krijgen in wat je nou echt wil met je leven. Het is nuchter en praktisch met een tikje zweverigheid. De juiste balans naar mijn mening. Daarnaast is het een boek wat súper makkelijk wegleest en is het boek echt zo mooi vormgegeven. Toen ik het voor het eerst vast had bleef ik maar bladeren en naar de foto’s kijken! :)

Mocht je het boek willen bestellen zou ik het súper lief vinden als je dat via onderstaande link zou doen. Dit is een affiliate link en houdt in dat ik een mini percentage krijg omdat ik het boek heb aanbevolen. Het kost jou niks extra’s! Hiermee support je mij en mijn blog! ♥

Op de tweesprong van moeten en willen. Wat doe je en wat wil je echt?

Gerelateerde artikelen

15 reacties

 • Reageren
  Darina
  18 januari 2018

  Toevallig ligt dit boek op mij te wachten in de bieb. Ik ben heel benieuwd!
  Darina onlangs geplaatst…10 Dingen Die ik Zou Doen als ik in Parijs Zou WonenMy Profile

 • Reageren
  Irene
  18 januari 2018

  Het lijkt me wel een inspirerend boek eigenlijk. Heel leuk dat het er ook zo mooi uitziet. Dat helpt toch altijd hé :D
  Irene onlangs geplaatst…Mijn weekend in foto’s.My Profile

 • Reageren
  Shirley
  18 januari 2018

  Ik heb het boek ook gelezen en vind het echt fantastisch. Hij ligt op mijn stapeltje met favorieten. Ook om nog eens doorheen te bladeren en de leuke en mooie pagina’s te bekijken :)
  Shirley onlangs geplaatst…Uitgebreide plog van woensdagMy Profile

 • Reageren
  Nienke
  18 januari 2018

  Wat een super interessant boek! Ik wil deze zeker eens gaan lezen. Op dit moment sta ik gelukkig niet meer in tweestrijd. Maar een paar maanden geleden wel. Ik volgde een opleiding die uiteindelijk alleen maar tegenviel op heel veel vlakken. Ik had het kunnen afmaken en mijn tijd verdoen, maar in plaats daarvan schreef ik me in voor de studie waar ik al jaren van droom en wat veel beter bij me past. Soms is het goed om de keuzes nog eens te overwegen en te kijken of je wel gelukkig met je besluit bent.

 • Reageren
  Tine
  18 januari 2018

  Inspirerende boekkeuze! Niet echt mijn eigen type boek maar ik vind de layout wel prachtig

 • Reageren
  Nicole
  18 januari 2018

  Lijkt me een mooi en goed boek. Ik ga nog eens kijken naar andere reviews en wellicht bestel ik het wel. Zal het dan via jouw linkje bestellen :) Dank voor het delen.

 • Reageren
  Laura | I scream beauty!
  18 januari 2018

  Dit lijkt me wel een interessant boek!
  Laura | I scream beauty! onlangs geplaatst…Mijn nieuwe Pandora armband (en bedels!)My Profile

 • Reageren
  Tania
  18 januari 2018

  Klinkt een heel interessant boek om eens te lezen. Iets om over na te denken
  Tania onlangs geplaatst…Be Creative | Photo Perfecting Make-Up Setting SprayMy Profile

 • Reageren
  Heleen Schrijvershof 📷
  19 januari 2018

  Het is inderdaad een heel mooi boek. Vorige jaar heb ik ‘m al gelezen en ik vond het vooral ook heel tof dat de illustraties zo mooi waren. Dat geeft niet alleen een fijne leeservaring, maar voor mijn gevoel onthoud je de belangrijke dingen zo ook beter
  Heleen Schrijvershof 📷 onlangs geplaatst…Een wazige achtergrond met een simpele (kit)lens. Hoe doe je dat?My Profile

 • Reageren
  Eke
  19 januari 2018

  Wat fijn dat het niet over de top zweverig is, want dat kan ik niet handelen, haha. Het is echt het perfecte boek voor mij. Ik ga het bestellen!
  Eke onlangs geplaatst…Verlanglijstje voor mijn 34ste verjaardagMy Profile

 • Reageren
  Elke
  19 januari 2018

  Zeker iets om over na te zeker! Ik ga dit boek onthouden klinkt interessant!
  Elke onlangs geplaatst…LE fenty beauty: Galaxy CollectionMy Profile

 • Reageren
  Susan
  19 januari 2018

  Lijkt me een heel interessant boek! Als ik straks wat ritme heb met de kleine uk, ga ik dit boek bestellen en lezen! Hele goede review.

 • Reageren
  Vivian
  19 januari 2018

  Ooh dit klinkt echt als een boek voor mij! Ik word al helemaal enthousiast van de dingen die je hier beschrijft en denk dat het een heel mooi en goed boek is om weer herinnerd te worden aan wat je eigenlijk echt wilt. Ik ga ‘m bestellen, gewoon lekker als cadeautje voor mezelf! =D (via jouw link :))
  Vivian onlangs geplaatst…Molblog #1 | Verrassingen en verraadMy Profile

 • Reageren
  Saskia
  21 januari 2018

  Lijkt me een heel tof boek, thanks voor de tip!

 • Reageren
  Rowan
  23 januari 2018

  Wat een goede tip. Ik denk dat heel veel mensen die twijfel wel kennen, ik ook. Dit boek ga ik dus zeker op mijn leeslijstje zetten! Ook fijn dat hij niet zo zweverig is, dan haak ik zelf namelijk ook al snel af. ;-)

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.