Lena Dunham: Not that kind of girl

1.

Vorige week kreeg ik het boek ‘Not that kind of girl’ van Lena Dunham opgestuurd en gelijk was ik enthousiast. Het ontwerp van het boek, de gebruikte kleuren, de extra flap met een mooi printje die je kan gebruiken als boekenlegger en de lovende woorden op de achterkant maakten me ontzettend nieuwsgierig naar dit boek vol ‘levenslessen om (vooral niet) op te volgen’  zoals ze zelf schrijft.

Lena Dunham is hoofdrolspeelster, schrijfster en producer van de HBO serie Girls. Nooit van gehoord was het eerste wat ik dacht (serieus) en ik besloot een trailer op te zoeken. Blijkbaar is Girls een hele populaire serie die al meerdere awards in de wacht gesleept heeft. Oeps, voor mij totaal onbekend ;-)! De trailer viel mij behoorlijk tegen, niet echt mijn ding. Voor mijn gevoel is de sfeer en het gevoel te donker en depri om mij avond aan avond te kunnen vermaken. Maar goed, deze constatering wil natuurlijk niet inhouden dat ik al een vooroordeel over het boek mag hebben, toch?! ;-) Dus vol goede moed begon ik aan het 302 bladzijden tellende boek.

Hoe het boek omschreven wordt:
In dit zeer persoonlijke boek bewijst Lena Dunham, de bedenker, producer en hoofdrolspeler van de HBO-serie Girls, dat ze een van de meest authentieke jonge Amerikaanse auteurs van dit moment is. Dunham beschrijft verliefdheden, eenzaamheid, hoe het is om 5 kilo te zwaar te zijn terijl je altijd gezondere dingen eet, vriendschappen met geweldige vrouwen, verbroken relaties met foute vriendjes, ware liefde en bovenal: hoeveel moed het vergt om te geloven dat jouw verhaal het waard is om te vertellen.

Het boek is opgedeeld in 5 delen.
Liefde & Seks
Lichaam
Vriendschap
Werk
Het grote geheel

Het valt me gelijk op dat ik me door het eerste deel heen moet worstelen. Lena heeft een fijne manier van schrijven die eigenlijk heel gemakkelijk weg leest maar op de een of andere manier pakt het verhaal mij niet. Lena gaat in sneltreinvaart vele mannen langs waar ze seks mee heeft gehad en verteld over de meest bizarre dingen die ze mee maakt. In ieder geval, voor mij erg bizar. Laat ik het zo zeggen dat als ik het soort ervaringen met seks zou hebben gehad zoals Lena ik niet denk dat ik op dat gebied ooit nog actief zou zijn. Voor mijn gevoel kan het gewoon bijna niet waar zijn maar goed, ik ben dan ook geen expert op seksgebied haha ;-)! Verder vind ik dat ze te veel en te gedetailleerd haar seks avonturen verteld. Ik betrapte mezelf er op iedere keer zinnen over te slaan omdat ik me irriteerde aan de ‘lompheid’ waarmee ze seks beschrijft. Dat was gewoon niet mijn ding.

Wat ik ook gelijk opmerkte is dat ze erg van de hak op de tak springt met haar verhalen. De ene keer is ze 21, dan weer opeens 9 en dan weer 15. Dit vind ik zelf niet prettig omdat ik dan soms ga terug lezen met het gevoel van; hee heb ik nou iets gemist?

Ik vind het altijd fijn wanneer ik een boek lees dat ik een bepaalde connectie krijg met de hoofdpersoon, misschien een stukje herkenning waardoor je je nog beter kan inleven in het verhaal. Helaas voelde ik die connectie in het boek totaal niet. De angsten waar ze op vroege leeftijd al mee te maken krijgt, haar angst voor de dood en depressieve, eenzame gevoel (die ze beschrijft in het deel ‘het grote geheel’) zijn voor mij niet herkenbaar maar, in tegenstelling tot de vele seks en mislukte relaties, vond ik dit wel ontzettend interessant om over te lezen. Het laatste deel heb ik met het meeste plezier gelezen.

Ook om de lijstjes tussendoor heb ik vaak wel even moeten lachen. Bijvoorbeeld om de ’18 flirterig bedoelde uitspraken die ik echt heb gedaan’ en de ‘I <3 NY: 10 redenen waarom’.

Over het algemeen ben ik niet heel erg gepakt of enthousiast door dit boek. Het is niet mijn stijl en mijn humor en die van Lena komen niet genoeg overeen om heel erg blij van dit boek te worden. Daarnaast vind ik het boek een te negatieve, depri gevoel geven waar ik helemaal niet van hou. Toch kan dit voor jou natuurlijk compleet anders zijn. Ik heb al een aantal hele positieve reviews gelezen van bloggers dus er zijn genoeg mensen die erg enthousiast worden van dit boek. Dit is alleen mijn eerlijke mening :)!

Als jij wel van een iets rauwere, eerlijke schrijfstijl houdt, je fan bent van Girls of gewoon reuze nieuwsgierig bent naar het verhaal van Lena Dunham zou ik het boek zeker lezen!

I’m just not that kind of girl ;-)!

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

11 reacties

 • Reageren
  chucky1012
  14 oktober 2014

  Het klinkt heel mooi!
  Ook had ik dit boek bij diverse bloggers gezien en ben er nu zo ontzettend benieuwd naar ;-)

  Xoxo

 • Reageren
  Lidewij
  14 oktober 2014

  Wat jammer dat het niet helemaal jouw ding is! Kan me goed voorstellen dat het dan heel jammer is, zeker als je juist veel positieve reviews hebt gelezen. Ik heb dat wel eens met beautyproducten, en ben dan altijd een beetje extra teleurgesteld omdat je juist iets heel moois verwacht. Helaas pindakaas!

 • Reageren
  Joyce
  14 oktober 2014

  Wat een fijne eerlijke recensie. Erg fijn om te lezen. Ik twijfel dan ook over het boek.

 • Reageren
  Manon
  14 oktober 2014

  Dit lijk mee wel een leuk boek

 • Reageren
  MySimplySpecial
  14 oktober 2014

  Wat een fijne review! Ik heb die serie eigenlijk ook nog nooit gezien en het trekt me ook niet echt.

 • Reageren
  Kelly
  14 oktober 2014

  Ik weet het niet helemaal. Denk niet dat het wat voor mij is. Ik ben niet zo van de vele erotische hoofdstukken, doe mij maar een goed verhaal!

 • Reageren
  Dagmar
  14 oktober 2014

  Ik ben nu extra nieuwsgierig geworden, want ik was ook van plan het boek te lezen. Echt heel fijn hoe eerlijk en open je recensie is. Ik ben benieuwd of het mij zal aanspreken :)

 • Reageren
  Celeste
  15 oktober 2014

  Klinkt als een mooi boek. Had er nog niet van gehoord, maar ga zeker ene poging wagen!

 • Reageren
  Tamarah
  15 oktober 2014

  Wat een goede recensie heb je geschreven en ik bewonder je oprechtheid. Zoals jij heb boek omschrijft lijkt het ook niet bij mij te passen. Ik heb net als jou een soort soort connectie nodig met de hoofdpersoon. Ik moet de hoofdpersoon begrijpen en soort sympathie ervoor voelen.

 • Reageren
  Tineke
  15 oktober 2014

  Wat jammer, ik had veel van het boek verwacht maar als ik dit zo lees valt die wel tegen!
  liefs

 • Reageren
  Stephanie
  15 oktober 2014

  Toffe review :) heel goed uitgelegd wat je van het boek vind! Ik ken Girls ook niet en de schrijfster ook niet eerlijk gezegd.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.