Inspirerend boek: Shinrin-Yoku

Shinrin-Yoku. Het Japanse geheim voor beter slapen, minder stress en een gezond, gelukkig leven. Een inspirerend boek vol informatie waar je, zeker weten, nog nooit van gehoord hebt!

Toen ik dit boek opgestuurd kreeg van uitgeverij Boekerij was ik gelijk nieuwsgierig. Ik had het boek Ikigai al eens gelezen, van dezelfde schrijvers. Een boek over het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. Las toen lekker weg en stond vol met interessante informatie.

Dit boek staat ook vol met Japanse wijsheden maar gaat over de natuur. En laat ik nou net de laatste tijd érg fan zijn van wandelen. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt!

Op de achterkant van het boek staat:

Iedereen kent wel dat rozige gevoel na een mooie boswandeling. Of je nou een half uurtje een rondje loopt of een stevige wandeling maakt van een paar uur, in het bos zijn geeft ons een weldadig gevoel. Wat als je dat gevoel kunt versterken? Wat als je zelfs gelukkiger wordt in je dagelijks leven door nét iets meer te doen in het bos dan alleen wandelen?
De schrijvers van de bestseller Ikigai beschrijven in Shinrin-Yoku de japanse kunst van het ‘bosbaden’. Dit onontdekte geheim gaat over je onderdompelen in het bos: al je zintuigen inzetten om de helende kracht van een boswandeling zo sterk mogelijk te ervaren. Francesc Miralles & Hector Garcia geven je praktische adviezen en nemen je vervolgens mee in alle geestelijke en lichamelijke voordelen van Shinrin-Yoku: minder stress, beter slapen en zelfs een langer en gelukkiger leven.

Klinkt veelbelovend, toch?

Ik moet eerlijk toegeven

Dat toen ik de achterkant las ik me wel een beetje afvroeg of dit boek iets voor mij was. Bij woorden als ‘helende krachten’ ben ik iemand die al snel afhaakt. Maar dat wil ik niet meer, ik wil juist proberen overal voor open te staan.

Dus startte ik met lezen. Ik las dit boek in 2 avonden uit en ik heb meerdere stukken voorgelezen aan mijn man omdat ik het zo interessant vind. De schrijvers vertellen op een hele fijne manier over hoe ons stressvolle leven in grote steden weinig ruimte over laat voor de natuur. We zijn letterlijk uit de natuur gehaald en dit heeft negatieve effecten op ons. De stress die een stad met zich meebrengt kan bij risicogroepen letterlijk geestesziekten veroorzaken. Onze hersenen zijn er niet voor gemaakt om in zeer dichtbevolkte steden te wonen waardoor dit bijvoorbeeld angststoornissen kan veroorzaken. Ook is de kans op het krijgen van een depressie 40% (!!) hoger dan in een natuurlijke omgeving en is de kans op schizofrenie twee keer zo groot.

Bizarre cijfers toch?

Ik was best sceptisch maar het gehele boek wordt ondersteund door vele wetenschappelijke onderzoeken. Onwijs interessant.

Hoe kan het dat wonen in de stad zoveel negatieve invloed op ons heeft?

Één van de hypothesen is dat de voortdurende prikkels van de stad, de geluiden op straat, de vele mensen en de aanwezigheid van reclame en flikkerende borden de werking van de dopamine afgifte in ons lichaam veranderen. Deze neurotransmitter houdt verband met je prettig en ontspannen voelen en is essentieel voor het functioneren van de hersenen als geheel. Een tekort aan dopamine beinvloedt alle cognitieve en emotionele processen en is een probleem dat je vaak ziet bij mensen met psychische stoornissen.

En hoe kan het dat de natuur dan helpt?

In het boek wordt verteld over de natuurlijke gifstoffen ‘fytociden’. Een stof die wordt afgescheiden door planten om zichzelf te beschermen. Deze fytociden hebben in kleine hoeveelheden een positief effect op mensen. Zo verlagen ze hormonen die stress veroorzaken, verlagen ze de hartslag, bloeddruk en verhogen ze de aanmaak van cellen die ‘slechte’ cellen kunnen vinden. Cellen met virussen er in of tumorcellen. Bizar toch? Vandaar dat ze in Japan inmiddels hele ‘shinrin-yoku’ programma’s hebben, bijvoorbeeld georganiseerd door bedrijven voor hun werknemers. Om de gezondheid te bevorderen.

In het boek wordt beschreven hoe je, ook al woon je niet vlakbij de natuur, toch gebruik kunt maken van de helende krachten (ja hoor, heb ik het gewoon zelf ff gezegd ;p) van Shinrin-Yoku én hoe je er het meeste resultaat van kan krijgen.

Conclusie:

Al met al vond ik het echt een heel bijzonder boek. Onwijs interessant, veel vernieuwende informatie waarbij ik het gevoel had; hier kan ik écht iets mee. Het is op een fijne, makkelijk lezende manier geschreven en ik zou het boek echt aan iedereen aanraden.

Mocht je het boek willen bestellen zou ik het súper vinden als je dat via bovenstaande link zou doen. Dit is een affiliate link en dit houdt in dat ik een mini percentage krijg omdat ik het boek heb aanbevolen. Het kost jou niks extra’s! Hiermee support je mij en mijn blog! ♥

 

Meer inspirerende boeken? Kijk dan eens naar de boeken hieronder!

Gerelateerde artikelen

3 reacties

 • Reageren
  Inge
  12 oktober 2018

  Klinkt echt super interessant allemaal. Ik vind het zelf ook altijd heel erg fijn om te wandelen op het strand of in het bos. Nu weet ik dus waarom 😉

 • Reageren
  Kelly
  12 oktober 2018

  Dit klinkt interessant! Ik ben heel erg nieuwsgierig geworden, misschien neem ik hem de volgende keer mee. :)
  Kelly onlangs geplaatst…Styletone Box OktoberMy Profile

 • Reageren
  Darina
  15 oktober 2018

  Heel interessant, echt een boek dat ik wil gaan lezen.
  Darina onlangs geplaatst…Weekend Diary | Zomerse dagen in OktoberMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.