De sparkle van Sietse Bakker

The Sparkle van Sietse Bakker

Toen Josianne mij een berichtje stuurde of ik het leuk vond om de Sparkle van Sietse Bakker te lezen zei ik gelijk ja. Ik ben dol op ‘zelfhulp’ boeken en de piepkleine samenvatting van het boek die ik opgestuurd kreeg klonk ontzettend veelbelovend. Niet te zweverig (ik blijf natuurlijk een nuchtere Twentse meid ;-) ) en de zin ‘ontdek de details die het verschil maken en word de beste versie van jezelf’ klonk erg interessant. Wat zou die Sietse me te vertellen hebben?! En welke details zouden in mijn leven het verschil kunnen maken?

recensie de sparkle

De achterkant van de Sparkle van Sietse Bakker:

Iedereen heeft dromen, ambities en goede voornemens. En toch.. komt het er vaak niet van. Door één ogenschijnlijk onbelangrijk moment waardoor zijn leven een totaal andere wending nam, vroeg Sietse Bakker zich af: Wat zijn eigenlijk de details die in het leven het verschil maken tussen slagen en falen?

Geinspireerd door het butterfly-effect -elke kleine verandering kan grote gevolgen hebben- neemt De Sparkle je mee op de zoektocht naar de details die het verschil maken in je leven, je omgeving en de wereld.

Over Sietse Bakker:

In de inleiding van de Sparkle geeft Sietse Bakker een kijkje in zijn leven en hoe zijn leven begon. En dat dit lang niet altijd makkelijk was moge duidelijk zijn. Maar ondanks tegenslagen was Sietse vastbesloten om van zijn eigen internetbedrijf een succes te maken. En dat deed hij. Na 3 jaar had hij een eigen kantoor, meerdere mensen in dienst en werd hij gevraagd om een online platform op te zetten voor het Eurovisie Songfestival met als gevolg dat hij op zijn 26e werd benoemd tot event supervisor. Inmiddels runt Sietse Bakker 3 bedrijven, geeft lezingen en workshops, heeft 2 boeken geschreven (waaronder deze) en schrijft hij voor de Huffington Post.

De Sparkle

bestaat uit een inleiding over Sietses leven, een slotwoord en een aantal hoofdstukken:

Dit is De Sparkle.
De Sparkle en je brein.
De Sparkle en je gezondheid.
De Sparkle en je relaties.
De Sparkle en succes
De Sparkle en de wereld.

 En wat is nou eigenlijk die Sparkle?

De Sparkle is eigenlijk het Butterfly effect in actie. Sparkle betekent letterlijk ‘een klein vonkje’. Het staat in dit boek symbool voor het vrijwel onzichtbare begin van wat dan ook, een gebeurtenis die een ontwikkeling in gang zet, een idee dat de basis vormt voor iets groters. Een sparkle is een detail die het verschil maakt, of je er nu bewust of onbewust voor koos, wetend of onwetend wat de impact hiervan zou zijn.

(geciteerd uit de Sparkle)

Dit klinkt toch fantastisch, zo waar, en het zet je gelijk aan het denken. Op welke gebieden vinden die ‘Sparkles’ dan plaats? En welke Sparkles hebben zich in mijn leven afgespeeld? Of zou ik in mijn leven nog in gang kunnen zetten?

Wat vind ik er van?

Zoals je al aan de hoofdstukken kunt zien: de Sparkle kun je op vele gebieden van je leven toepassen. Aan de hand van deze verschillende onderwerpen laat Sietse je zien waar je die Sparkles zou kunnen toepassen. Dit doet hij door het geven van (veel wetenschappelijk onderbouwde) informatie en het geven van praktische tips en inzichten. Hij heeft soms echt fantastische uitspraken die wat mij betreft zo op een kaartje gedrukt kunnen worden, zo inspirerend. Hij geeft tips op het gebied van zelfontwikkeling, het verzorgen van je lichaam, over wat iemand nou succesvol maakt en hoe jij dit ook bereiken kan en positief denken.

Ik merk dat ik het onderwerp heel interessant vind en ook Sietses schrijfstijl kan ik zeker waarderen. Toch haak ik iedere x iets sneller af dan ik eigenlijk zou willen door de grote stroom aan informatie, onderzoeken en geschiedenis die hij aanhaalt voordat hij een bepaald punt maakt. De informatie die hij geeft is hartstikke interessant maar soms is het voor mij gewoon teveel en te langdradig. Ik heb tijdens het lezen van het boek naar mijn mening te vaak gedacht ‘maak nou eens je punt!’.

Daarnaast merk ik dat het boek voor mij, als zelfhulpboek junkie en maatschappelijk werkster (en dus met mijn kennis van zelfontwikkeling en communicatie) te weinig vernieuwing bracht.

Maar, als je nieuw bent in de wondere wereld van zelfhulpboeken en zelfontwikkeling en je feitjes super interessant vind dan kan ik je dit boek zeker aanraden. Je gaat nadenken over jezelf, welke details zou ik in mijn leven kunnen veranderen om een (groot) verschil te kunnen maken? Zowel voor je brein, je lichaam, je relaties en je werk! Daarnaast voorziet Sietse je van een hoop lees- en denkvoer en ben ik er van overtuigd dat je na het lezen van dit boek vol enthousiasme naar je eigen leven gaat kijken om op zoek te gaan naar die Sparkles die jóuw leven nog mooier gaan maken!


Mocht je het boek willen bestellen zou ik het súper vinden als je dat via bovenstaande link zou doen. Dit is een affiliate link en dit houdt in dat ik een mini percentage krijg omdat ik het boek heb aanbevolen. Het kost jou niks extra’s! Hiermee support je mij en mijn blog! ♥

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

9 reacties

 • Reageren
  chucky1012
  11 februari 2016

  Dat klinkt goed!
  Fijn dat er zo een boek is als men het leven wil veranderen en succesvol wil zijn ;-)

 • Reageren
  Simpel, met een snufje liefde
  11 februari 2016

  Klinkt als een heel goed boek.

 • Reageren
  Margot
  11 februari 2016

  Het lijkt me een nuttig boek en wat heb je mooie foto’s gemaakt!

 • Reageren
  Sandra
  11 februari 2016

  Leuk item! En de foto’s zijn zeker mooi geworden! :)

 • Reageren
  Rachel Kromdijk
  11 februari 2016

  Leuk items zeg lijkt mij een nuttig boek fijne review

 • Reageren
  Kim
  11 februari 2016

  Jammer dat het niet helemaal aan je verwachtingen voldeed. Het lijkt me een interessant boek, maar misschien ook wat te langdradig :)

 • Reageren
  Emma
  17 februari 2016

  Ik weet niet gelijk of het iets voor me is, maar wilde nog wel graag even reageren :) Ik vind namelijk dat je dit artikel heel fijn hebt geschreven! En fijn hoe je het hebt opgebouwd met die tussenkopjes.
  Maar ik bedacht me vooral dat ik nog wilde reageren om even te laten weten dat ik echt vind dat je mooie foto’s maakt voor bij je artikelen! Fijn ook voor bij het lezen, dat er duidelijk aandacht is besteed aan de foto(‘s)!

  • Reageren
   Roos
   17 februari 2016

   Hai Emma, dankjewel voor je reactie! Maak je me heel erg blij mee :)! Ik steek de laatste tijd ook heel veel tijd in het maken van mooi beeldmateriaal om de kwaliteit van mijn blog beter te maken dus super als mensen het zien en laten weten! Thankyouuuu! Liefs!

 • Reageren
  Ilse
  18 februari 2016

  Ik weet het, niet het doel van deze post maar ik moet het vragen: waar heb je dat prachtige marmeren dienblaadje vandaan?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.