De geluksprofessor van Patrick van Hees

1.

Zijn we niet allemaal op zoek naar zingeving en geluk? Ik in ieder geval wel. Toen ik deze zin op de omslag van het boek ‘de Geluksprofessor’ zag staan met de vraag of ik een recensie zou willen schrijven over het boek was mijn antwoord natuurlijk volmondig ja. In eerste instantie had ik verwacht dat het boek een meer informatief karakter zou hebben maar het blijkt een fictief verhaal te zijn waarin je door de figuurlijke reis die de hoofdpersoon aflegt ook zelf meer kritisch naar je eigen geluk gaat kijken. Waar wordt jij nou echt gelukkig van?

Op het begin vind ik het lastig om mij te binden aan de hoofdpersoon. Het boek gaat over Cuno Groen (ik kan mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst een boek las waarin de hoofdpersoon een man was!), 42 jaar oud, professor in Marketing en in mijn ogen een erg onplezierige vent. Compleet in de ban van status, geld, macht en sex. Een man die alleen maar bezig is met hoe anderen naar hem kijken, niet iemand die bezig is met ‘de zin van het leven’ of enig ander diepgaande gedachte.

Als een promotie aan zijn neus voorbij gaat lijkt alles in duigen te vallen en zit hij tegen een burn out aan. Om op andere gedachten te komen besluit hij ja te zeggen op een uitnodiging om een lezing te geven in Cambridge. Uiteindelijk maakt hij het besluit om voor langere tijd in Cambridge te blijven als hij gevraagd wordt de komende zomer een cursus te geven over geluk. Zijn verblijf in Cambridge resulteert in het vinden van een onverwachte liefde, nieuwe vrienden, night climbing, een hoop inzichten in wat hem (en de rest van de wereld) nou echt gelukkig maakt, een verschrikkelijk ongeluk en het feit dat hij een bezoeker is op zijn eigen begrafenis!

Ik kan hier niet teveel over uitweiden zonder enorm te spoilen maar ik zou zeggen: lees het boek zelf want ik raad het je zeker aan. Het boek zet je enorm aan tot nadenken over geluk. Wat maakt jou gelukkig, wat maakt iedereen gelukkig? Van Hees weet op een geweldige manier informatieve inzichten te verweven in een roman-achtige stijl. Het houdt je bezig, het zet je aan het denken en voor iemand die heeft besloten zelf in 2015 flink op onderzoek te gaan naar- en te schrijven over geluk is het een prachtig boek om als beginpunt te nemen.

handtekening rosie

Dankjewel Meulenhoff Boekerij voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar :)!

Gerelateerde artikelen

7 reacties

 • Reageren
  chucky1012
  7 januari 2015

  Ik ben benieuwd naar dit boek!
  Het ziet er heel mooi uit!

 • Reageren
  angelique
  7 januari 2015

  Klinkt dus als een prachtig boek

 • Reageren
  Margot
  7 januari 2015

  Het klinkt als een goed boek!

 • Reageren
  Karlijn
  7 januari 2015

  Ik vind het interessant klinken. Het is wel een boek wat je niet even snel tussendoor leest of niet? Ik ga er naar op zoek in de bieb. X

 • Reageren
  Jorien
  7 januari 2015

  Alleen al de voorkant van het boek spreekt mij aan. Je review vind ik ook goed geschreven!

 • Reageren
  Joyce - Beamingbeautynl
  7 januari 2015

  Klinkt als een goed boek! Ben er best nieuwsgierig naar geworden

 • Reageren
  Els
  7 januari 2015

  ik zet hem op mijn lijstje!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.