Hoe zorg je er voor dat mensen je BLIJVEN volgen?

Blog blijven volgen

Vorige week gaf ik je al 10 tips om mensen op je blog te krijgen maar hoe zorg je er nou voor dat deze mensen je ook daadwerkelijk BLIJVEN volgen?

Mensen blijven je in eerste instantie natuurlijk volgen als je blog hem/haar aanspreekt. Een blog over hardlopen of auto’s kan nog zo goed in elkaar zitten en aan alle onderstaande punten voldoen maar dan nog vind ik het niet interessant en zal ik het dus niet blijven lezen. Puur en alleen omdat auto’s en hardlopen mij niks interesseren.

Maar, stel dat hardlopen nou wel jouw ding is. Wat zijn dan dingen waardoor je op die blog blijft? Wat spreekt aan? Wat houdt jou als lezer vast? Ik ben op onderzoek uit gegaan en ik kwam op onderstaande lijst uit waar je als blogger mee aan de slag kunt gaan om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen jouw blog blijven lezen.

1 – Allereerst is een mooie, fijne, overzichtelijke en goed in elkaar zittende layout ontzettend belangrijk.

Dat is de eerste indruk die iemand van jou en je blog krijgt! Als ik een hele simpele, (naar mijn mening) niet mooie layout zie moet het eerste artikel mij gelijk enorm aanspreken anders klik ik weg. Er zijn zoveel blogs, zorg ervoor dat je je onderscheid met je layout.

Zorg dat mensen gelijk een beeld van jou krijgen en zorg dat de gehele uitstraling van je blog bij jou als mens past. Een mooie foto van jezelf en een persoonlijk verhaaltje in je zijbalk werkt ook altijd erg goed. Als ik een blog lees wil ik gelijk een beeld van iemand hebben en op deze manier kun je gelijk laten zien hoe leuk jij wel niet bent (;-)!).

2 – Zorg dat je mooie foto’s maakt.

Wie kijkt er nou niet graag naar mooie plaatjes? En wat spreekt meer aan, een grauwe foto of een heldere, kleurrijke foto. Wat zet jouw lezer nog meer aan om verder te klikken?

Foto’s zijn ook een stukje herkenbaarheid voor je blog. Soms kan ik al aan de foto’s zien van welke blog ze komen, puur en alleen omdat iemand zo’n herkenbare fotografie stijl heeft!

3 – Kom leuk, positief en persoonlijk over.

Volg jij een blog van iemand die je eigenlijk als persoon totaal niet aanspreekt? Ik absoluut niet. Als ik iemand niet leuk over vind komen kan iemand nog zo’n geweldig blog schrijven maar dan lees ik het niet.

Denk er dus goed over na hoe je over komt op je blog. Natuurlijk is het het beste om zo echt mogelijk te zijn en zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven maar wees dan wel de leuke versie van jezelf. Ik voel mij ook niet iedere dag heppie-de-peppie, heb ook wel eens geen zin om eten te koken (PIZZA♥) en denk ook wel eens ‘why meeeeee’ (inclusief ugly cry) maar dit vind ik niet nodig om te delen op mijn blog.

Natuurlijk moet je dit helemaal zelf weten, als jij dit wel wil doen be my guest maar ik denk persoonlijk dat mensen niet zitten te wachten op klagende bloggers. Je hebt al genoeg sores in je eigen leven, om dan ook nog alle negativiteit van een ander te lezen.. Blogs lezen zijn juist een manier om even ‘te ontsnappen’ uit je eigen leven (net als dat je bijvoorbeeld met een boek doet) en als je dan niets anders als negativiteit te lezen krijgt zijn de meeste mensen er snel klaar mee.

4 – Stel je ook eens kwetsbaar op.

Alles bij punt 3 neemt niet weg dat je je best wel eens kwetsbaar op kunt stellen en dat dit juist ook erg goed is. Zo vertelde ik bijvoorbeeld over mijn traumatische bevalling van Flynn of over mijn chronische pijn. Niet om te klagen of negatief te zijn maar omdat dit nou eenmaal zo is en het leven ook niet alleen maar rainbows en unicorns is. Dit maakt je echt en mensen houden van echte mensen.

5 – Zorg ervoor dat je een vast upload schema hebt.

Een punt waar ik nog enorm op zou kunnen verbeteren ;-)! Als mensen weten dat er bij jou al-tijd om 7.00 een artikel online staat zijn mensen ook eerder geneigd om standaard iedere ochtend je blog te bezoeken. Mensen houden van die ‘zekerheid’.

6 – Zoek interactie met je bezoekers.

Kijk, je hebt bloggers die nooit reageren op reacties en je hebt bloggers die op iedere reactie reageren. Het eerste vind ik belachelijk (hallo doe ff sociaal), het tweede vind ik niet nodig. MAAR, mensen laten niet voor niets een reactie (of een vraag) achter, beantwoord deze dan ook!

Daarnaast is het nog beter voor de ‘engagement’ die mensen met je voelen als je terug reageert op zijn/haar blog of persoonlijk contact zoekt. Het lijkt mij nog altijd heel erg gaaf om een keer een high tea of feestje te organiseren en al mijn bezoekers uit te nodigen (in ieder geval de bezoekers die zin hebben om te komen ;p) maar ik ben altijd bang dat er niemand wil komen haha. Maar dit zijn wel dingen die je blog natuurlijk heel persoonlijk maken!

7 – Maak gebruik van social media en een nieuwsbrief.

Als mensen je volgen op social media is iedere update een soort extra reminder dat je blog bestaat dus updaten maar! Update tussendoor ook andere foto’s uit je persoonlijke leven of grappige plaatjes/quotes die van toepassing zijn op de onderwerpen die jij op je blog behandelt.

Met een nieuwsbrief kun je mensen er ook maandelijks (wekelijks, twee wekelijks, net wat jij wil!) op attenderen dat jij en je blog bestaan! Schrijf een gezellige nieuwsbrief met foto’s van achter de schermen, leuke feitjes, foto’s en winacties.

♦ Sinds deze week doet mijn nieuwsbrief widget het ook echt. Mijn excuses als je al eerder je emailadres had ingevuld en dus nog geen brief gekregen hebt, ik had geen flauw idee hoe ik dat voor elkaar moest krijgen maar het is gelukt (credits voor Kay). Mocht je het leuk vinden om iedere maand een kijkje achter de Lifebyrosie schermen te krijgen? Vul dan even je naam en emailadres in hiernaast in de zijbalk. De eerste van de nieuwe maand zal ik de eerste nieuwsbrief versturen!

8 – Zoek een blog niche voor jezelf uit en houdt je hier aan.

Inmiddels ben ik ook overstag en heb ik mijn blog in een zogenaamd hokje geplaatst. Lang heb ik mij er als lifestyle blogger tegen verzet. Ik wou juist graag heel breed blijven bloggen maar dit heeft meerdere nadelen.

Melyssa van thenectarcollective (een MEGA aanrader voor bloggers en online girlbosses) legt het hier onwijs goed uit. Als je echt geïnteresseerd hierin bent en zelf ook overweegt om je blog toch in een bepaalde hokje te stoppen raad ik je echt aan dit artikel te lezen!

De korte conclusie is dat je blog (in ieder geval de potentie heeft) om veel meer bezoekers te trekken als je blog onderwerp duidelijk is. Waarom? Een lifestyle blogger volg je omdat de persoonlijkheid van iemand je aantrekt, je de combinatie van onderwerpen heel erg leuk vindt of je een bepaalde categorie van een blogger heel leuk vindt. Maar een lifestyle blogger is veel moeilijker ‘to fall in love with‘ dan bijvoorbeeld een foodblog. Mensen zoeken op ‘recept voor chocokoekjes’ en vinden dan een foodblog. Mensen zoeken niet op ‘goh ik denk dat er een meisje is die blogt over haar leven als moeder van een knap kind en die ga ik vinden!!!’.  Lastig uit te leggen, lees de bovenstaande link maar eens ;-)!!

Dit waren mijn 8 x hoe zorg je er voor dat mensen je blijven volgen. Dankjewel voor het lezen! Als je vragen hebt of misschien goede aanvulling, laat het dan zeker achter in de reacties! ♥

handtekening Lifebyrosie.nl

Gerelateerde artikelen

17 reacties

 • Reageren
  Elisabeth
  27 mei 2016

  Thanks voor je tips. Dit deel can het bloggen vind ik het lastigste! Om mijn lezers me te laten leren kennen moeten ze me toh een aantal keer gelezen hebben. En dat voor elkaar krijgen is best lastig. Maar het zal wel vooral volhouden zijn!!
  Elisabeth onlangs geplaatst…Een schone luier poept het lekkersteMy Profile

 • Reageren
  Nienke
  27 mei 2016

  Kijk dit is een fijn artikel! Ik ben altijd blij met blogtips. Qua thema: dat vind ik echt een lastige keuze, ik ben nu net over naar een veel ‘simpeler’ thema omdat ik het idee had dat de vorige een beetje te was. Maar nu zit er misschien wel weer minder persoonlijkheid in ofzo…
  De tip van de nieuwsbrief vind ik erg leuk, daar had ik nog nooit aan gedacht. Handig voor volgers die niet zo van de social-media zijn!
  Nienke onlangs geplaatst…Merle update: 6 maanden, wat eet ze?My Profile

 • Reageren
  Frauke
  27 mei 2016

  Stuk voor stuk echt hele leuke en handige tips – bedankt daarvoor! Ik denk dat onze blog soms een beetje te veel ‘vanalles’ is, daar wil ik wel aan werken eigenlijk :-) X
  Frauke onlangs geplaatst…Berg je ringen prachtig én praktisch opMy Profile

 • Reageren
  Carin
  27 mei 2016

  Mooi artikel Rosanne! En helemaal eens met punt drie en vier (met alle punten hoor, maar die twee steken er voor mij bovenuit). Ik merk zelf dat ik de neiging heb om te stoppen met het lezen van een blog als de blogger vaak laat weten dat het niet zo lekker gaat met haar en vaak negatief is. Niet dat je hoeft te liegen, maar het is gewoon niet fijn om iedere keer weer te lezen dat de ander een moeilijke periode heeft. Artikelen waarin de blogger zich kwetsbaar opstelt, vind ik daarentegen wel heel fijn om te lezen (vooral omdat je er vaak zoveel in herkent ‘o jij ook!’)

 • Reageren
  Margot
  27 mei 2016

  Wat een fijne tips en lief dat Kay je heeft geholpen met je nieuwsbrief!
  Margot onlangs geplaatst…Binnenkijken bij HarrietMy Profile

 • Reageren
  Anne
  27 mei 2016

  Thnx Rosanne voor deze tips!
  Anne onlangs geplaatst…Kokos bananenbroodMy Profile

 • Reageren
  Leonie
  27 mei 2016

  Super fijne tips! Ik ben al met een aantal punten bezig die ik wil aanpakken.. En sommige ‘beheers’ ik denk ik al wel..:)
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Zwangerschapsoutfit #5 – Touch of pinkMy Profile

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  27 mei 2016

  Ik blog om de dag en vraag me wel eens af of mensen dat vervelend vinden. Zouden ze niet liever vaste dagen? Waarom ik dat niet doe? Geen idee, dit gewend nu
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Help, ik ben geen nieuwe moeder meer…My Profile

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  27 mei 2016

  Wel nuttige tips trouwens..
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Help, ik ben geen nieuwe moeder meer…My Profile

 • Reageren
  Ilse van Kreanimo
  27 mei 2016

  Zeker nuttige tips…
  Alleen die Niche, ik weet niet of ik daar al uit ben en ik zoek ondertussen verder!
  Dat vast uploadschema, daar werk ik momenteel aan!

 • Reageren
  Darina
  27 mei 2016

  Hele fijne tips! Die niche…ja, er zit wel een rode draad door mijn blog (mijn liefde voor Parijs en schrijven) maar soms vind ik het ook leuk om een “uitstapje” te maken en totaal iets anders te publiceren…geen idee of mijn bezoekers het waarderen :) maar een uitdaging kan geen kwaad toch? En ik denk dat het goed is voor de “writing skills” om soms iets totaal anders te schrijven.
  Darina onlangs geplaatst…Parisienne Diary|The Nine Streets in AmsterdamMy Profile

 • Reageren
  Marguerita
  27 mei 2016

  Leuk om deze tips te lezen. Misschien moet ik inderdaad maar eens een vaste tijd prikken ipv dat ik de ene dag om 7 uur inplan en dan weer om 7.30 of 7.05 uur… En een niche kiezen… Lastig, maar wellicht is reviewblogger toch ook al een niche? Negativiteit probeer ik idd ook te vermijden, dat is ook de hele reden dat ik liever het nieuws niet volg
  Marguerita onlangs geplaatst…Tropische kapselideetjes + winactieMy Profile

 • Reageren
  Susan | susanblogt.nl
  27 mei 2016

  Bedankt voor alle handige tips! Fijn om te zien dat ik mij al aan vele van je tips houd, haha. Liefs, Susan
  Susan | susanblogt.nl onlangs geplaatst…3X WINKELS WAAR IK EEN HEKEL AAN HEBMy Profile

 • Reageren
  Marieke
  27 mei 2016

  Dit vind ik echt een fijn artikel, dankjewel! Ik lees wel regelmatig hoe je bezoekers naar je blog trekt, maar hoe je je bezoekers behoud lees ik echt nergens. Heel fijn dus dat jij hier nu over schrijft :-) Je hebt gelijk wat een positieve vibe betreft. Nou ben ik zelf geen klager, maar ik zal toch eens met een afstandje bekijken hoe mijn artikelen op een ander overkomt. Dit zou namelijk best wel eens een blinde vlek kunnen zijn.
  Marieke onlangs geplaatst…Innisfree Tea Tree Sheet MaskMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  28 mei 2016

  Vond vooral punt 4 een fijne om te lezen want ik las punt drie en dacht.. Tsjah ik schrijf ook over m’n depressie en dergelijke. Maar ik dacht verder niet goed na en las toen nr 4 en merkte dat ik eigenlijk hetzelfde als jij doe. Ik maak er geen klaag blogjes van maar schrijf wel over dingen die ik ook meemaak.
  Daarnaast heb ik ook geen echte niche eigenlijk. Al vond mijn mediabureau van wel 😁 Dus dan is t goed haha..
  Nicole onlangs geplaatst…Uitslag slaaponderzoekMy Profile

 • Reageren
  Sonja
  28 mei 2016

  Dat over negativiteit vind ik een interessante. Ik ben het er helemaal mee eens dat het niet leuk is om een blog te lezen die constant klaagt of negatief is, maar af en toe plaats ik ook weleens een heel twijfel-vol of zelfs lichtelijk negatief stukje. Omdat dat ook bij mij hoort, en ik wil juist ook graag die kant van mij de ruimte geven op mijn blog. Maar naast die momenten doe ik inderdaad mijn best om gewoon lekker positief over te komen:) Leuk deze tips in ieder geval, en goed om hier eens bij stil te staan.
  Sonja onlangs geplaatst…Voorbereiden op Zuid-Afrika deel 3: Accommodatie regelenMy Profile

 • Reageren
  Catherine
  28 mei 2016

  Fijne tips! Ik blog nu een half jaar en ik merk dat ik moeite heb om mijn bezoekers aantallen te laten stijgen. Ze zijn nu al 3 maanden hetzelfde helaas. Ik hoop dat deze tips me zullen helpen!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.