Dingen die je als blogger zou moeten doen voor je op publiceren klikt

blogtips

Je hebt een mooi artikel geschreven, alles is klaar en je wil op ‘publiceren’ klikken. Stop, wacht nog even! Pak deze checklist er bij om je artikel, op allerlei manieren, te optimaliseren!

1. Zorg voor een goede titel.

Een goede titel voor je blog verzinnen is een kunst op zich en oh-zo belangrijk. Bedenk je hoe mensen zouden zoeken op het onderwerp waar jij over blogt. Bedenk goede ‘keywords’ die passen bij je blog (zo ben je beter vindbaar in google) en maak hiermee een titel die uitdaagt om aan te klikken.

Wees niet te creatief. Niemand houdt er van om misleidt te worden! Dit zie je heel veel op Youtube de laatste tijd. Titels die nergens op slaan. Laatst zag ik een video met als tekst: ‘zwangerschapstest gekocht!!??’. Iedereen denkt, WAUW is ze zwanger?! En het blijkt een fragment van 10 seconden in een drogist te zijn waarin ze voor de grap een zwangerschapstest pakt. Eigenlijk is dit gewoon misleiding en wie houdt daar nou van?

Ik zou me daar niet aan wagen als ik jou was, ook al zit de kans er in dat mensen erg geneigd zijn je artikel te lezen. Je wil niet dat mensen ‘teleurgesteld’ zijn omdat het artikel totaal niet is wat zij verwacht hadden. Dan zie je ze zeker nooit weer!

Kies voor een catchy titel met goede zoekwoorden!

2. Lees je blog nog eens en check op zin- en spelfouten.

Zelf geef ik weinig om spellingsfouten, puur en alleen omdat ik zelf ook enorm slecht ben in spelling en het mij vaak ook helemaal niet opvalt. Jaren van bloggen heeft mij geleerd dat spelling als iets ontzettend belangrijks wordt gezien bij lezers (en ook als ultieme ergernis als dit niet goed is). Als je iets niet wil is dat je lezers zich aan jouw artikelen ergeren dus let goed op spelling!

Lees je artikelen daarom altijd na, check die spelling en zorg voor lekker lopende zinnen. Lees desnoods een artikel hardop voor zodat je beter hoort hoe je zinnen lopen.

3. Voeg alinea’s en kopjes toe aan je tekst.

Om je tekst nog lekkerder leesbaar te maken kun je je tekst verdelen in alinea’s. Daarnaast kun je kopjes toevoegen aan je tekst. Dit maakt het niet alleen overzichtelijker, dit is ook goed voor je vindbaarheid. Probeer zoveel mogelijk zoekwoorden in je kopjes te stoppen!

4. Bekijk of je ergens kunt linken naar oude artikelen.

Ken je eigen artikelen. Je hebt door de jaren heen zoveel mooie artikelen geschreven, doodzonde om deze maar te laten verpieteren maar link naar je tofste oude artikelen (waar mogelijk!).

Zo kun je bij een recept voor een lekker ontbijt bijvoorbeeld in de tekst verwerken dat je eerdere lievelingsontbijt dit en dit was (linken naar oude artikel) en nu deel je je nieuwe favoriete recept. Er zijn honderden manieren om op een creatieve manier naar oude artikelen te linken. Als je hier flink mee aan de slag gaat is dit zó goed voor je pageviews!

5. Stel een vraag aan het einde van je artikel.

Een vraag aan het einde van je blog daagt je lezers uit om in een reactie deze vraag te beantwoorden en zorgt voor meer interactie!

6. Voeg je artikel toe aan een categorie en tags.

Zorg dat je goede categorieën hebt gemaakt en voeg hier de juiste artikelen aan toe. Zo creëer je een lijst met de mooiste artikelen binnen die categorie. Fijn als mensen verder kijken dan dat ene artikel op je blog!

Zorg ook dat je goede tags bij een artikel zet. Dit zorgt weer voor betere vindbaarheid van je artikelen (binnen en buiten je eigen site).

7. Installeer de Yoast SEO plugin.

SEO

SEO, Search Engine Optimization. Een wereld opzich en waar je als a-technisch persoon waarschijnlijk de ballen van snapt. Maar wel een wereld die heel belangrijk is en ontzettend veel lezers naar je blog zou kunnen trekken. In plaats van een avondcursus te volgen (;-)) zou je ook de Yoast plugin kunnen installeren.

Zoals je hierboven kunt zien neemt Yoast je eigenlijk aan de hand mee en geeft het aan op welke manieren je je blogpost qua SEO zou kunnen verbeteren. Ga hiermee aan de slag, probeer het gewoon eens uit en probeer zoveel mogelijk groene bolletjes te creëren. Hoe ‘groener’ je blogpost hoe beter vindbaar je bent.

8. Voeg een alt-text toe aan je foto’s

Dit zie je ook bij het lijstje van Yoast staan. Een alt-text toevoegen aan je foto is ontzettend simpel maar kan je veel opleveren. De foto’s zijn beter vindbaar in google en als mensen de foto pinnen op Pinterest is dit de tekst die er bij komt te staan.

Ga naar je mediabibliotheek, klik de foto aan en dan zie je aan de rechterkant een schuifbaar menuutje (dit geldt voor mensen die met wordpress werken). Hier staat alt-text bij. Voeg een alt text toe die goed past bij je foto en klaar.

ZO, dat waren weer 8 tips! Hopelijk hebben jullie hier iets aan! Hebben jullie mijn vorige 2 artikelen al gelezen met blogtips?

blogtips

10 manieren om meer bezoekers te krijgen op je blog.

8x hoe zorg je er voor dat mensen je blijven volgen.

Ik maak zelf ook gelijk even gebruik van mijn punt 4 zoals je ziet ;-)!!

handtekening Lifebyrosie.nl

Gerelateerde artikelen

20 reacties

 • Reageren
  Anne
  1 juni 2016

  Bedankt voor je tips Rosanne, altijd fijn om te lezen hoe andere bloggers dingen aanpakken!
  Anne onlangs geplaatst…AppelkruimeltaartMy Profile

 • Reageren
  Claudia
  1 juni 2016

  Super tips, hier heb ik écht iets aan! Ook de plugin zal ik zeker installeren, ben er een hele tijd tussenuit geweest wat bloggen betreft en moet mijn draai dus nog een beetje vinden. Thx!
  Claudia onlangs geplaatst…Juni!My Profile

 • Reageren
  Rochella
  1 juni 2016

  Goeie tips Rosanne, soms lees ik mijn tekst wel 3x door maar ik ontkom er niet aan dat ik iets over het hoofd zie. Dus ik laat af en toe een ander nog eens mee lezen xoxo
  Rochella onlangs geplaatst…Linda Festival 2016My Profile

 • Reageren
  Danique Krol
  1 juni 2016

  Wat een handige tips! Bedankt voor het delen :)
  Danique Krol onlangs geplaatst…OOTD | Striped dressMy Profile

 • Reageren
  Darina
  1 juni 2016

  Wat een goede en handige checklist! Deze ga ik zeker gebruiken!
  Darina onlangs geplaatst…OUTFITS | Summer InspirationMy Profile

 • Reageren
  Ise
  1 juni 2016

  Super fijn artikel weer! Als je nog meer blog tips hebt, kom maar op ;)
  Ise onlangs geplaatst…29-05-2016My Profile

 • Reageren
  Margot
  1 juni 2016

  Goede tips allemaal! Ik ben heel blij dat een vriendin van mij bijna al mijn posts nakijkt voor ik ze publiceer, zelf kijk ik nou eenmaal regelmatig over foutjes heen.
  Margot onlangs geplaatst…Ik heb twee vragen voor jullie!My Profile

 • Reageren
  Hanna @ eenbezigbijtje
  1 juni 2016

  Helemaal mee eens!
  Hanna @ eenbezigbijtje onlangs geplaatst…WOENSDAG GEHAKTDAG – zelf frites makenMy Profile

 • Reageren
  Marjoleine
  1 juni 2016

  Bedankt voor je fijne tips! Een aantal dingen deed ik al, maar ook een paar ga ik nu toepassen :)
  Marjoleine onlangs geplaatst…De dag dat ik een stuk minder vlees ging etenMy Profile

 • Reageren
  Debbie
  1 juni 2016

  Super handig!
  Wat betreft het Youtube filmpje.. Ja daar ergerde ik mij ook aan! Heb het direct weg geklikt.
  SEO heb ik ook gedownload voor mijn blog ben er zeer tevreden over :)
  Debbie onlangs geplaatst…Kiss Me Deadly Peachy Keen Vargas LonglineMy Profile

 • Reageren
  Daphne
  1 juni 2016

  Yes, Yoast! Wat een geweldige plugin is dat. Sowieso goede tips! En tja, spellingfouten, het blijft lastig. Vooral omdat je soms zo in je eigen tekst zit dat je de fouten gewoon helemaal niet meer ziet – hoe vaak je de zinnen ook leest.
  Daphne onlangs geplaatst…IN THE CINEMA: JuniMy Profile

 • Reageren
  Leonie
  1 juni 2016

  Ik weet precies over welk youtube filmpje je ‘t hebt! Het werkt trouwens als een tierelier als je ziet hoevaak ‘t filmpje is bekeken, maar ik vind dat je je kijkers echt voor de gek houdt dan.
  Fijn artikel weer meis, heel handig!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Zwangerschapsupdate – Week 30My Profile

 • Reageren
  Elisse
  2 juni 2016

  Goeie tips! Ik moet me nog altijd wat meer verdiepen in SEO, al probeer ik met bepaalde punten altijd wel rekening te houden. ‘t Blijft toch een vak apart, al die dingen die er nog bij komen kijken naast ‘gewoon een blogje schrijven’. ;)

 • Reageren
  Jeske
  2 juni 2016

  Wat een fijne lijst. Altijd weer even goed om die puntjes even te checken. Was een beetje rommelige periode, dus al tijdje niet op je blog geweest. Wat ziet het er goed uit! love it! Krijg gelijk zin om onze site onder handen te nemen. Als ik ooit eens een stukje tijd over heb ;-)
  Jeske onlangs geplaatst…Anne Kien: Awareness 3.0My Profile

 • Reageren
  Melle
  2 juni 2016

  Goede tips, heel fijn! :)
  Melle onlangs geplaatst…Bloggers Favorites | Put you on your to doMy Profile

 • Reageren
  Milou
  2 juni 2016

  Wauw! Wat een super goed en bruikbaar artikel, echt iets waar wij, ‘bloggers’, wat aan hebben! Thanks!
  Milou onlangs geplaatst…Wat de afgelopen maanden gebeurde!My Profile

 • Reageren
  Jess
  2 juni 2016

  die alt-text ga je me eens moeten uitleggen :) (leek aan het werk)
  goede tips!
  Jess onlangs geplaatst…Diary mei 2016My Profile

 • Reageren
  Merel
  3 juni 2016

  Goede tips! Zelf vind ik misleidende titels ook ergernis nummer 1 als lezer. Het feit dat ik nu ook precies weet over welke blogger je het hebt werkt niet echt in haar voordeel (als in: hier bouw je alleen maar irritatie mee op). Maar ik merk het de laatste tijd bij meer blogs en ik denk dat dat niet te vaak moet gebeuren want dan haken mensen af.

 • Reageren
  Evelyne
  19 juni 2016

  Ik vind ‘t verschrikkelijk moeilijk om titels te bedenken..
  Evelyne onlangs geplaatst…Mijn leven zoals het is #28My Profile

 • Reageren
  Jessica J.
  18 november 2016

  Erg handige tips die ik zelf ook toepas, al moet ik volgens mij nog wat origineler zijn in m’n titels. Leuk artikel!
  Jessica J. onlangs geplaatst…Mijn Sephora USA wishlistMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.