Bloggen: 10 manieren om meer bezoekers te krijgen

hoe meer bezoekers blog

Misschien had je ‘m al gezien, de compleet nieuwe categorie ‘bloggen‘. In deze nieuwe categorie ga ik jullie wekelijks (of twee-wekelijks) tips geven over bloggen. Ondanks dat ik niet één of andere million-dollar-blogging-queen ben denk ik dat ik veel van jullie een heleboel tips kan geven over bloggen, dingen die ik door de jaren heen geleerd heb. En dan niet alleen de standaard ‘hoe krijg je lezers op je blog’ maar juist ook vernieuwde dingen, dingen waar je misschien nog niet bij nadacht of waar je nog nooit van gehoord hebt.

Maar leuk dat je dan met die standaard ‘hoe krijg je lezers’ begint Rosie.. ;-)! Yes i know, maar toch is dit de vraag die het meest gesteld wordt zodra ik vertel dat ik blog (samen met: maar hoe verdien je dan geld?). Hoe kom je aan al die lezers? Hoe zorg je ervoor dat mensen op jouw blog terecht komen?

Door de jaren heen heb ik hier veel over geleerd. ‘Vroeger’ vond ik altijd dat het vanzelf moest gaan. Als mensen mijn blog leuk vonden dan zouden ze ‘m wel gaan lezen. Ik wou geen ‘lezers om de lezers’ of ‘bezoekers om de bezoekersaantallen’. Eigenlijk is dit nog steeds wat ik wil maar mensen moeten wel eerst de mogelijkheid krijgen om je blog te vinden en te lezen voordat ze een beslissing kunnen maken of ze het leuk vinden of niet. Toch?

Yes!

Dus wat moet je dan doen? Tijd besteden aan het promoten van je blog en je blogposts. Er zijn honderdduizenden blogs online, mensen komen gewoon niet meer ‘zomaar’ even op je blog. Hier moet je werk van maken en tijd insteken. En als mensen dan eenmaal je blog gevonden en gelezen hebben, dán kunnen ze zelf beslissen of ze je willen blijven volgen of dat ze er niks aan vinden.

10 manieren om meer bezoekers te krijgen:

1. De eerste is het meest voor de hand liggende en waarschijnlijk hetgeen waar je ook al gebruik van maakt: social media. Zet social media zo goed mogelijk in om meer bezoekers te krijgen. Maak een Facebook pagina aan voor je blog en deel hierop je nieuwste artikelen met af en toe persoonlijke foto’s tussendoor. Reageer op andere Facebook pagina’s en deel af en toe een status op je persoonlijk FB. Deel je nieuwe blogposts ook op Instagram en Twitter, plaats ze op Pinterest en probeer zoveel mogelijk volgers op al je social media kanalen te krijgen. Hoe meer mensen je volgen bij hoe meer mensen je je nieuwste artikelen onder de aandacht brengt.

2. Wist je dat er op Facebook speciale groepen zijn om je blogposts vrij in te mogen ‘spammen’? Zo kun je je blogs bij heel veel nieuwe mensen onder de aandacht brengen. Maak hier dan ook gebruik van. Een aantal Facebook groepen waar ik vaak in post zijn Bloggermagazine, Blogglossy en Blogger Next Door! Even zoeken op Facebook en je vindt er een heleboel. Meld je aan en spammen maar.

3. Gebruik opvallende titels voor je blogposts of schrijf teasende berichtjes op je FB en/of Instagram. Iets waar ik helemaal niet goed in ben (en zeker nog in zou kunnen groeien) is het schrijven van titels die je aanspreken. Je kent ze vast wel, van die FB updates met ‘vrouw wordt bijna opgegeten door witte haai, je raadt nooit hoe ze met behulp van dit make-up product haar leven redde!!!!!!!’.. Vreselijk vind ik ze maar tóch kun je het vaak niet raden om er even op te klikken. Als je hele toffe en pakkende titels voor je blogs schrijft en deze deelt op social media kun je nog veel meer mensen richting je blog trekken. Zorg er wel voor dat de titels wel echt slaan op het artikel wat je geschreven hebt. Niks zo vervelend als een titel die nergens op slaat.

4. Lees veel andere blogs en reageer op de artikelen die je aanspreken. Doordat je je eigen link kunt achterlaten in iemand reacties is de kans best groot dat er mensen zijn die jouw naam aanklikken en hierdoor op jouw blog terrecht komen. MAAR: niets is zo vervelend als een ‘leuk artikel’ comment. Het straalt er gewoon aan alle kanten af dat iemand je artikel totaal niet gelezen heeft maar alleen even haar eigen link komt droppen in de hoop dat je er op klikt. Niet leuk en totaal geen kans dat ik hier op klik. Wat ik wél leuk vind, en zelf ook regelmatig doe, is reageren op andere blogs. Door leuke, interessante, ik-heb-je-artikel-daadwerkelijk-gelezen reacties achter te laten op blogs die jou aanspreken laat je jezelf zien en is de kans veel groter dat mensen je naam aanklikken. Iedereen vind het leuk om reacties te krijgen op blogs!

5. Iets wat ik inmiddels graag doe maar eerder niet: praat over je blog en wees er trots op. Hoe meer jij uitspreekt hoe tof bloggen (en jouw blog) is hoe eerder mensen geneigd zijn om ook eens een kijkje te nemen op je blog. Een aantal jaren geleden vond ik het stiekem altijd een beetje genant, bloggen? Misschien dat mensen zich er wel in herkennen. De vreemde combinatie van gene en trots als je over je blog verteld. Inmiddels niet meer en hoe enthousiaster jij bent hoe meer mensen geneigd zijn je blog te bezoeken.

6. En als je dan eenmaal veel over je blog praat, zorg dan dat je fantastische visitekaartjes of flyers bij de hand hebt. Zo vergeten mensen je echt niet meer! Zorg voor een heel opvallend design of maak er iets creatiefs van. Ik weet bijvoorbeeld nog dat ik bij een afspraak was waar Renate van Datzitwelsnor.net ook was. Zij had enorm gave visitekaartjes met vilten snorren er op! Dit is inmiddels misschien al wel 3 jaar geleden en ik weet het nog, kun je nagaan ;-)!

7. Organiseer een challenge, bijvoorbeeld op Instagram en laat mensen een speciale hashtag met jouw blognaam er in hierbij gebruiken. Hoe meer je naam gezien wordt hoe beter. Aan sommige challenges doen wel 100 mensen mee die samen misschien wel 1000 foto’s posten. Allemaal met jouw naam en hashtag er in! Helleuw naamsbekendheid.

8. Deel je nieuwste artikelen op sites als blogsociety.nl of bestebloggers.nl. Op deze sites kun je je blogs plaatsen en deze bij een nieuwe doelgroep onder de aandacht brengen!

9. Vraag bloggers met een groot bereik of je een gastblog mag schrijven. Misschien nog iets minder bekend (het wordt in ieder geval minder gedaan) in Nederland dan in bijvoorbeeld Amerika, waar dit de normaalste zaak van de wereld is, maar zeker niet onmogelijk. Zo ruilde ik een tijdje geleden van blog met Linda van Mamaliefde en Margot van mysimplyspecial. Het was een experiment voor mij om te kijken of ik hierdoor meer bezoekers zou kunnen krijgen. Het waren er niet veel maar wel wat, en alle beetjes helpen om je blog te laten groeien. Toch? :)

10. Last but not least, organiseer een winactie. Ik vond winacties altijd een beetje ‘zieltjes winnen’ (leuke woordspeling) maar ik begin hier een beetje op terug te komen. Door een winactie te organiseren trek je mensen naar je blog en/of Facebookpagina. Als ze het leuk vinden blijven ze hangen en als ze het niet leuk vinden vertrekken ze wel weer na de uitslag van de winactie. Jammer als de mensen je niet blijven volgen maar ik neem aan dat je ook alleen volgers wilt die jou en je blog ook echt top vinden! Gewoon uitproberen dus.

Dit waren mijn 10 manieren om meer bezoekers te krijgen. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

Volgende week komt er een artikel online over hoe je deze bezoekers ook daadwerkelijk ‘vast kunt houden’ en hiermee een trouwe groep volgers/lezers op kunt bouwen. Super leuk, al zeg ik het zelf ;-)!

Hele fijne dag en dankjewel voor het lezen.

handtekening Lifebyrosie.nl

 

Gerelateerde artikelen

48 reacties

 • Reageren
  Melle
  18 mei 2016

  Jaaaa superleuk! Echt goede tips. Vooral dat trots erop zijn en er over vertellen. Voel me toch ergens wel een beetje bezwaard soms maar hé, het is gewoon leuk. YES!
  Melle onlangs geplaatst…Offline geluk | Mijn wishlist van zelfhulpboekenMy Profile

 • Reageren
  Anne
  18 mei 2016

  Aah wat een fijne tips, ik moet zeggen dat ik het al wel een beetje probeer maar vind het af en toe wel spannend om mijn eigen blog/site te spammen.
  Anne onlangs geplaatst…Video: Yoghurt muffins met abrikozenMy Profile

 • Reageren
  Jennifer
  18 mei 2016

  Goeie tips! Ik heb zelf helemaal niet zoveel bezoekers, en om eerlijk te zijn ben ik er niet écht actief mee bezig. Ben nog een beetje aan het rondkijken in dit wereldje haha, blog nog maar een paar maanden. Doordat ik niet zoveel bezoekers heb houd het me ook wel een beetje tegen om gastbloggers te vragen, omdat ik dan dus moet zeggen “je mag voor op mijn blog schrijven, maar waarschijnlijk haal jij er helemaal niks uit”. Ik moet ook zeggen dat ik nog niemand gevraagd heb, dus misschien valt het allemaal wel mee. Krijg je trouwens echt meer bezoekers door het te spammen in facebookgroepen? Ik zit er in een paar omdat ik dacht dat het was om vragen te stellen over bloggen, maar toen werd mijn hele timeline onder gesneeuwd dus heb ik ze allemaal “ontvolgd”. De paar “spamposts” die ik op mijn timeline krijg negeer ik bijna allemaal.
  Jennifer onlangs geplaatst…Obroni on tour: The Mad RushMy Profile

  • Reageren
   Roos
   18 mei 2016

   Hey, thanks! De Facebook spam groepen haal je de ene keer veel, de andere keer niets uit! En als je vragen hebt over bloggen is Bloggerscafé misschien een goede voor je :)! Daar mag niet gespamd worden, daar mogen alleen vragen worden gesteld! Soms heel leerzaam!
   Veel plezier met bloggen <3!
   Roos onlangs geplaatst…Bloggen: 10 manieren om meer bezoekers te krijgenMy Profile

 • Reageren
  Margot
  18 mei 2016

  Fijne tips! Praten over mijn blog gaat tegenwoordig wel beter, maar ik hou me toch altijd nog in. Misschien moet ik daar maar mee stoppen, of dat proberen. ;-)
  Margot onlangs geplaatst…Mijn favoriete haarstyling toolsMy Profile

 • Reageren
  Daniëlle
  18 mei 2016

  Leuk om te lezen! Ik zal eens tussen de facebookgroepen zoeken. Ik ben sowieso trots op mijn blog en klets er dan ook geregeld over.
  Daniëlle onlangs geplaatst…Bitterballen met serranohamMy Profile

 • Reageren
  Lianne
  18 mei 2016

  Heel leuk deze tips Rosanne en zeker ook nuttig. Ik begin wel steeds meer over mijn blog te praten. Op het begin deed ik dat helemaal niet, omdat ik dat ‘eng’ vond. Dat wordt nu wel minder. Aantrekkelijke titels verzinnen vind ik best lastig en ook met recepten niet helemaal eerlijk, mensen zoeken toch wat ze willen maken en niet iets wat niet klopt. Bedankt voor je tips en leuk deze nieuwe ‘serie’.
  Lianne onlangs geplaatst…Snelle appeltaartrepenMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  18 mei 2016

  Die clickbaits daar ga ik me zelf niet aan wagen aangezien ik dat echt irritante dingen vind. Ik word 9 Vd 10 keer teleurgesteld dus wil dat zelf niet doen maar verder goede tips die ik zelf ook altijd al gebruik!
  Nicole onlangs geplaatst…Praatjesmaker #1My Profile

 • Reageren
  Lottes Anekdotes
  18 mei 2016

  Ik heb me net lid gemaakt van Blogsociety én vroeg lidmaatschap van Bloggermagazine aan :-) Bedankt voor de tips!
  Lottes Anekdotes onlangs geplaatst…Tag: Kort, maar krachtigMy Profile

 • Reageren
  Joyce
  18 mei 2016

  Wauw wat een geweldig leuk artikel. En zoals je al zegt: eindelijk een x geen standaard tips. Toen ik begon met bloggen heb ik veel van deze artikelen gelezen en er waren een hoop dezelfde tips. Leuk dat dit een nieuwe rubriek is!
  Ik ben zelf niet zo van het posten op social media, aangezien daar ook mensen mij volgen voor de andere foto’s en ik merk toch dat ik het dan een soort van ongemakkelijk vind. Wel reageer ik op een aantal blogs, maar dat zijn allemaal blogs die ik al een lange tijd volg (langer dan mijn blog bestaat).
  Joyce onlangs geplaatst…Knutsels van een juf: vlieger makenMy Profile

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  18 mei 2016

  Heel nuttig en leuk om te lezen. Goede reminder, want soms vergeet je dingen terwijl ik het meeste van dit wel doe.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…PLOG: Onze heerlijke vakantie in het exotische…..My Profile

 • Reageren
  Femke
  18 mei 2016

  Ik ben zelf nog niet zo heel lang begonnen met bloggen en ben nog een beetje zoekende hoe ik het allemaal het beste kan doen. Al veel (dezelfde) tips gelezen, maar aan deze heb ik tenminste echt wat. Dankjewel! :)
  Femke onlangs geplaatst…Mijn 6 favoriete tv-serie intro’sMy Profile

 • Reageren
  Bianca
  18 mei 2016

  Dit zijn zeker handige en goede tips, kende ze zelf al en denk je veel lezeressen hier goed mee op weg helpt x

 • Reageren
  Merel
  18 mei 2016

  Handig, dank je wel! Sommige tips had ik nog niet bedacht. Herkenbaar trouwens, vond dat zelf in het begin ook dat mensen me maar moesten vinden.
  Merel onlangs geplaatst…Klagen over je kinderen?My Profile

 • Reageren
  Laura
  18 mei 2016

  Ik ben zelf nooit zo van de tips voor blogs, want dan denk ik waarom? Maar ik vond deze tips wel erg leuk om te lezen! En dat van die Facebook groepen wist ik niet eens dat dat bestond. Die ga ik dus eens opzoeken :)

 • Reageren
  Yvette
  18 mei 2016

  Leuk artikel 😜. Tof dat je dat ook gaat oppakken en groot gelijk heb je, je hebt inmiddels zoveel kennis verzameld. Liefs!

 • Reageren
  Mammabieb
  18 mei 2016

  Wat een handig en nuttig artikel. Ik ga de tips zeker gebruiken. Ik ben een paar maanden geleden begonnen met bloggen en merk dat ik nog wat worstel met volgers krijgen.
  Dus als je ooit nog eens een gastblog wilt mail je me maar!
  Mammabieb onlangs geplaatst…Fit mamma?My Profile

  • Reageren
   Roos
   18 mei 2016

   Leuk om te horen! <3 Veel plezier met bloggen!

 • Reageren
  Daily Dee
  18 mei 2016

  Ik ben nog niet zo lang geleden begonnen met mijn blog. Eerlijk gezegd vind ik het nog steeds een beetje spannend; zien mijn receptfoto;s er wel lekker uit of schrijf ik wel interessant genoeg. Dus ik ben nog een beetje zoekende. Facebookpagina heb ik nog niet wel instagram & pinterest, dit vind ik beiden erg leuk!
  Een gastblog schrijven zou ik heel erg graag willen, lijkt me erg leuk! Praten over mijn blog zou ik ook veel meer moeten doen, maar ook hier moet ik even een drempel over, de drempel van dadelijk- leest- mijn- naaste- omgeving- ook- mee-drempel haha. Aan de andere kant ben ik weer mega trots als ik een reactie van hen krijg…
  Maar dank je voor je tips, ik ga er mee aan de slag :)

  • Reageren
   Roos
   18 mei 2016

   ZO herkenbaar, zo voelde ik me jaren geleden ook altijd. Tuurlijk wil je dat mensen je blog lezen maar BRR, het idee dat mensen daadwerkelijk lezen wat jij schrijft (en dan idd vooral je naasten) is stiekem doodeng haha! En heel graag gedaan natuurlijk, zet ‘m op! XXX

  • Reageren
   Marlies
   24 mei 2016

   Haha, die dadelijk-leest-mijn-naaste-omgeving-mee-drempel is idd heel herkendbaar maar toch pas mijn moeder de link gegeven en ze vond het hartstikke leuk mijn blog :)

 • Reageren
  Marieke Kazen
  18 mei 2016

  Hele fijne tips ! Jammer dat het alleen nog steeds zo moeilijk is om uniek te zijn tussen de massa blogs! xxx
  Marieke Kazen onlangs geplaatst…Green is the new blackMy Profile

 • Reageren
  Esmy
  19 mei 2016

  Hmm jammer, Had gehoopt dat de tips echt nieuw waren. Nieuw als in origineel. Helaas was het een blogpost waar er al 1000 van zijn. Wel leuk voor de beginnende bloggers!
  Esmy onlangs geplaatst…Bedenken van spellen voor volwassenen 2My Profile

 • Reageren
  Joy - Lady Jewelry
  19 mei 2016

  Goede tips! Ik kende ze wel allemaal al, maar het is goed om ze nog een keertje te kunnen lezen. Vooral het reageren op blogs laat ik zelf vaak na… Jammer, want zelf wil je ook het liefst reacties! Het is misschien een beetje kijken naar ‘wat je zelf wilt, kun je ook een ander geven’ en dat je het zo dan weer terugkrijgt.
  Ik ben benieuwd naar je volgende artikel! Liefs, Joy (P.S. Mag ik vragen hoe de plugin heet die zorgt dat ik kan aanvinken dat mijn laatste blogpost bij de reactie komt te staan? Ik heb Commentluv geprobeerd, maar op de een of andere manier werkte het niet… Ben benieuwd! Thanks in ieder geval voor het artikel en misschien je antwoord.
  Liefs, Joy
  Joy – Lady Jewelry onlangs geplaatst…Patches | De trend van 2016! DIY by JetMy Profile

 • Reageren
  Sonja
  19 mei 2016

  Goede tips! Ik ben hier de laatste tijd wel mee bezig want ik merk dat het nog héél moeilijk en langzaam gaat om meer bezoekers naar mijn blog te trekken.In eerste instantie vond ik dat ook gewoon niet nodig, net als jij, maar ik begin daar toch wel op terug te komen.. Dus ik ga hier eens serieuzer mee aan de slag!
  Sonja onlangs geplaatst…Persoonlijke Noot 4 • Veel leuks aanpakkenMy Profile

 • Reageren
  Stephanie
  19 mei 2016

  Super tips. Thnx! Alleen die winacties. Ik deed het eerst best veel maar het voelt niet goed… Misschien moet ik het in een ander jasje stoppen… Xx

  • Reageren
   Roos
   19 mei 2016

   Ik snap je gevoel, sommige mensen hebben echt wekelijks winacties en dan denk ik altijd *zucht*. Zo overduidelijk ‘zieltjes winnen’. Het ligt er echt aan hoe, hoevaak, waarom en wat je insteek is (vind ik!).

 • Reageren
  Darina
  19 mei 2016

  Ik ben heel blij met dit artikel! Ik blog al een tijdje maar ik zie geen stijgende lijn in de bezoekers. Dus deze tips zijn heel handig! Ik ga eraan werken!
  Darina onlangs geplaatst…Parisian SpringtimeMy Profile

 • Reageren
  Kimberley
  19 mei 2016

  Super leuke post met handige tips! Dankjewel!
  Ik ga zeker eens bekijken welke er nuttig zijn voor mij en welke niet.
  Kimberley onlangs geplaatst…Schriften en methodesMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  19 mei 2016

  Ahhhh dus het spammen werpt zijn vruchten af? Haha! Goede tips!!
  Liefs!
  Tamara onlangs geplaatst…Zo herken je het begin van de bevalling!My Profile

 • Reageren
  Annelies
  20 mei 2016

  Dit zijn heel goeie tips, dank je wel! Ik durf zelf ook niet zo snel een visitekaartje afgeven of reclame maken voor mijn blog, ook al weet ik dat ik daardoor heel wat potentiële bezoekers mis.
  Annelies onlangs geplaatst…Waarom de bib fantastisch is (of niet)My Profile

 • Reageren
  Kim
  20 mei 2016

  Hier staan écht een paar goede tips tussen die ik zeker ga gebruiken. Ik heb inderdaad ook met de tijd geleerd om trots te zijn op je blog en het niet te “verzwijgen”. De meeste mensen zijn oprecht geinteresseerd.
  Kim onlangs geplaatst…Perfect Little Driving Lessons – voortgang en theorie examen.My Profile

 • Reageren
  Marlies
  21 mei 2016

  Hoi Rosanne, leuk omzo je tips voor het bloggen te lezen. Ik ga dit ook zeker verder volgen. Ben zelf nog niet zo lang geleden begonnen met een blog, dus alle tips zijn welkom ;) Ik heb ook nog wat verder rondgesnuffeld op je site. Leuke blogs, vooral die recepten ga ik nog eens nader inspecteren ;) Zwangerschap en moederschap heb ik een beetje gemeden, sorry, zullen ook vast mooie blogs zijn, maar die onderwerpen liggen een beetje gevoelig voor mij zolang ik geen partner heb om een gezinnetje mee te kunnen stichten… Maar voor de rest: ziet er netjes uit je site :)

 • Reageren
  Anyone Specific
  23 mei 2016

  Persoon doet sociaal en plaatst een comment, het resultaat is shockerend…….

  Leuk artikel. ;-)

 • Reageren
  Marieke
  27 mei 2016

  Dit zijn toch wel erg fijne tips, ik merk bij mezelf wel dat ik wat terughoudend op sommige punten ben. Met winacties organiseren bijvoorbeeld en je blog ‘spammen’ op facebookgroepen. Toch hebben ze wel effect ja, dus toch mezelf over die drempel heenzetten dan maar ;-) P.S: SUPER mooie blog heb je!
  Marieke onlangs geplaatst…Innisfree Tea Tree Sheet MaskMy Profile

 • Reageren
  Maike
  29 mei 2016

  Goede tips! Verder is het nog belangrijk om rekening te houden met Google. Ik heb me in SEO verdiept en merk daar echt het resultaat van. Je hebt even geduld nodig, maar na een tijdje merk je dat je opeens veel meer bezoekers krijgt!
  Maike onlangs geplaatst…Perfecte bruidsnagels met gellakMy Profile

  • Reageren
   Roos
   29 mei 2016

   Klopt! :D Heb je helemaal gelijk in! Hier komt nog een aparte blog over ;-)! XXX

 • Reageren
  Marguerita
  30 mei 2016

  Wat een fijne tips, en ik kwam hier inderdaad omdat je een leuke reactie achterliet op mijn blog :-)
  Marguerita onlangs geplaatst…Als VIP shoppen in BataviastadMy Profile

 • Reageren
  Savannah
  5 juni 2016

  Fijn om zulke tips te lezen! Ik ben nog maar net begonnen met bloggen, dus deze tips komen zeker van pas. Thanks!

 • Reageren
  Savannah
  5 juni 2016

  Fijn om zulke tips tegen te komen! Ik ben nog maar net begonnen met bloggen, of ik doe in ieder geval een poging, dus dit gaat goed van pas komen. Thanks!

  • Reageren
   Roos
   5 juni 2016

   Heel veel plezier met bloggen Savanah! :D Er komen nog heel veel blogs over bloggen aan dus hou ze in de gaten! ;-)

 • Reageren
  Diana | Stripe Away
  3 augustus 2016

  Handige tips. Vooral dat van die Facebook groepen en Beste Bloggers. Gelijk even aangemeld. Merk dat ik steeds meer bezig ben met mijn blog.
  Diana | Stripe Away onlangs geplaatst…Khao Sok National Park: Een ruig paradijs op aardeMy Profile

 • Reageren
  Eveline Fleur
  8 maart 2017

  Wat een goede tips! Misschien dat ik toch maar een facebookpagina voor mijn blog aan moet maken. Ik blijf trouw bij alleen Instagram en sinds kort YouTube, maar misschien dat facebook toch een toegevoegde waarde kan hebben!
  Eveline Fleur onlangs geplaatst…5 heren must-haves voor de lenteMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.