Moeders voor Moeders

1.

Vorige week zaterdag kon je het al lezen: ik ben in verwachting van ons eerste kindje! Iedere zaterdag zal ik iets schrijven over mijn zwangerschap. Dingen waar ik tegenaan loop, waar ik over na denk, aankoopjes, misschien wel wat buikfoto’s, outfits en nog veel meer :).

Mijn moeder deed het, mijn zus ook en nou was het mijn beurt. Urine opvangen voor Moeders voor Moeders. Wat is Moeders voor Moeders, waarom zou je je urine opvangen en wat doen ze hier mee? Ik vertel het je allemaal :)!

De organisatie.

Moeders voor Moeders is een organisatie die urine inzamelt van zwangere vrouwen. Van week 6 tot en met week 16 zit er in de urine van een zwangere vrouw namelijk een hoge dosis HCG hormonen. Deze hormonen worden uit de urine gehaald en gebruikt om medicijnen te maken voor vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden. Vandaar ook de naam Moeders voor Moeders.

Hoe meld je je aan?

Toen ik er achter kwam dat ik zwanger was heb een paar daagjes later Moeders voor Moeders gebeld. Als je zwanger bent kun je je tot de 11e week aanmelden. Ik heb mij aangemeld toen ik 5 weekjes zwanger was door te bellen met het telefoonnummer wat je vind op de website van Moeders voor Moeders. Je belt, je laat je gegevens achter en ik werd later die week terug gebeld door een vrouw die werkt voor Moeders voor Moeders. We maakten een afspraak en op een woensdagmorgen kwam ze bij mij langs.

Hoe gaat het in zijn werk?

De informatrice van Moeders voor Moeders komt bij je langs en legt uit hoe alles in zijn werk gaat. Dit gebeurd heel discreet, het is niet dat er een auto voor je huis geparkeerd staat met groot MOEDERS VOOR MOEDERS er op! Erg fijn vond ik dat omdat je zwangerschap nog zo pril is, wij wouden absoluut nog niet dat mensen uit de buurt het allemaal wisten.

De informatrice neemt een heel pakket mee met alles wat je nodig hebt. Je krijgt informatieboekjes, 2 maatbekers en 2 blauwe kratten met in ieder krat 4 flessen waarin je je urine kunt bewaren. In deze flessen zit een klein beetje conserveringsmiddel, dit ruikt niet erg lekker maar zorgt ervoor dat alle stoffen in je urine goed bewaard blijven. Daarnaast krijg je ook nog een cadeautje: de ontzettend zachte omslagdoek die je bovenaan op de foto ziet. Ik had deze al gezien bij mijn zus en zij heeft hem erg veel gebruikt!

Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk urine opvangt gedurende de week. Ik vind het ’t handigst om een plastic beker te gebruiken om je urine op te vangen en deze daarna gelijk over te gieten in een fles. Zo voorkom je, naar mijn mening, de meeste nare geurtjes.  1 keer per week komt er iemand langs om de kratten op te halen. Ik zet mijn kratten achter in de tuin naast de poort en ’s avonds staan er weer 2 lege klaar. Super handig en goed geregeld.

Waarom zou je dit doen?

Dat lijkt mij vrij duidelijk. Wij hebben het enorme geluk gehad dat ik erg snel zwanger ben geworden maar dat dit niet voor iedereen is weggelegd weet ik maar al te goed. Als ik, door het opvangen van mijn urine, iets kan betekenen voor stellen die ook enorm graag een kindje zouden willen kunnen krijgen, dan doe ik dat met alle plezier. Het is zo’n kleine moeite met zo’n enorm groot resultaat. Je zou de verhalen eens moeten lezen van de vrouwen/stellen die zwanger zijn geworden mede door het gebruik van medicijnen gemaakt met behulp van Moeders voor Moeders.

Ik lees veel op internet dat vrouwen het teveel moeite vinden, al druk genoeg zijn met zichzelf en het wennen aan het feit dat je net zwanger bent, maar 2x per dag thuis plassen ivm werk of zich gewoon niet zo lekker voelen in die eerste maanden. Dit respecteer ik, iedereen moet zelf weten of je hier aan mee doet of niet, maar ik vind het een ontzettend mooi initiatief wat ik graag even onder de aandacht wil brengen hier!

Mijn ervaring.

Ik ben alleen maar heel positief. Alles is goed geregeld en ik vind het echt maar een kleine moeite. Natuurlijk moet je wennen aan je zwangerschap en heb je niet altijd zin om je urine op te vangen als je weer eens misselijk boven de pot hangt. Maar dat hoeft ook niet, alle beetjes helpen. Al zou je alleen iedere dag je ochtendurine opvangen, dat zou al fantastisch zijn.

Natuurlijk heb ik er in de 8 weken dat ik het nu doe ook echt niet altijd zin in gehad. Maar ik ben zo verrekte dankbaar voor het feit dat ik zo gemakkelijk zwanger ben geworden dat ik die, in mijn ogen, egoïstische gedachte snel weg druk en gewoon netjes in het bekertje plas. Ik wil iets met die dankbaarheid doen en ik vind dat het Moeders voor Moeders project hier perfect bij past.

Ben je zwanger en zou je ook graag mee willen doen, kijk dan eens op de site van Moeders voor Moeders of als je vragen hebt over mijn ervaring, stel ze dan in de comments! ♥

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

22 reacties

 • Reageren
  chucky1012
  28 maart 2015

  Wat goed van je dat je dit gedaan had.

  Xoxo

 • Reageren
  Desiree
  28 maart 2015

  Mooi dat je dit kunt doen! Ik had het ook willen doen, maar had beide zwangerschappen last van hyperemisis gravidarum, waardoor ik regelmatig was uitgedroogd en veel medicatie had. Daardoor werd het afgeraden.

 • Reageren
  Sanne
  28 maart 2015

  Wauw wat goed dat je dit gedaan hebt. Ik kende dit initiatief helemaal niet! Fijn dat je er een artikel over hebt gemaakt zodat er meer bekend over wordt. Liefs, Sanne

 • Reageren
  Miranda
  28 maart 2015

  Hey wat leuk dat je er een stuk over hebt geschreven, goed dat je mee doet en het ook onder de aandacht brengt! Ik deed ook mee, wat een super zachte omslagdoek he?

 • Reageren
  Femke
  28 maart 2015

  Wauw, wat een super mooi initiatief! Ik heb er nog nooit over gehoord, maar wat is het fijn dat je elkaar kunt helpen door zoiets te doen. Ik ga de ervaringsverhalen eens lezen, daar ben ik wel benieuwd naar.

 • Reageren
  Marion
  28 maart 2015

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt. Zeker als ik zie in de reactie dat lang niet iedereen dit kent. Dat verbaasde mij eigenlijk. Het is zoiets eenvoudigs om te kunnen doen waardoor een grote wens van een ander wellicht in vervulling zou gaan. Mooi dat jij dit ook doet.

 • Reageren
  Margot
  28 maart 2015

  Wat mooi dat je dit doet en er ook over schrijft zodat steeds meer mensen het leren kennen!

 • Reageren
  Ianthe
  28 maart 2015

  Wat een mooi gebaar! Ik zou het ook zeker doen als ik ooit zwanger ben, maar dat is bij mij nog niet voor binnenkort ;)

 • Reageren
  Sabrina
  28 maart 2015

  Ah wat een mooi initatief! Heel veel respect voor je dat je dit doet!

 • Reageren
  Kim
  28 maart 2015

  Wat een geweldig initiatief! Ik had er zelf nog niet eerder van gehoord maar zou dit zelf ook doen.

 • Reageren
  Cindy
  28 maart 2015

  Goed dat je hier aandacht aan besteed, volgens mij weten nog heel veel vrouwen niet dat dit bestaat!

 • Reageren
  Tamara
  28 maart 2015

  Goed dat je meedoet! Ik heb vorige keer ook meegedaan , maar was deze keer helaas zo verschrikkelijk misselijk dat elk geurtje al teveel was! :(

 • Reageren
  Mariska
  28 maart 2015

  Wat goed dat je dit gedaan hebt. Ik kan, helaas, geen (of heel moeilijk) kinderen krijgen op een natuurlijke manier en daarom zal ik deze medicijnen dus ook nodig hebben. Daarom raakt het mij wel dat je hier over schrijft en dit doet! Mooi om te zien hoe dankbaar je bent, het is niet zo vanzelfsprekend.

 • Reageren
  Jess
  28 maart 2015

  Toen ik wist dat ik zwanger was ging ik meteen op zoek naar de website van ‘moeders voor moeders’ want ik had er al zoveel over gelezen (blogs). Blijkt dat je dit alleen in Nederland kan doen. Wat een teleurstelling. Ik had het met veel plezier gedaan. Het valt mij meer en meer op dat wij in België echt achter staan met dingen.

 • Reageren
  Wendy
  28 maart 2015

  Wat een prachtig iets en wat super dat je er aan mee doet.

 • Reageren
  Ginny
  29 maart 2015

  Heel goed initiatief! En goed dat je erover blogt, zoveel meer mensen die dan bereikt worden en kunnen helpen!

 • Reageren
  Annemarie
  31 maart 2015

  Allereerst proficiat met je zwangerschap en wat leuk om je blog te lezen. Ik ben dus een informatrice van Moeders voor Moeders en kan dus echt genieten van je blogberichtje. Ook ik hoor vaak de andere kant van de verhalen….. Respect voor jou en dank je wel voor je mooie uitleg en je deelname asn Moeders voor Moeders. Ik wil je dan ook een hele mooie zwangerschap toe wensen. Groetjes van Annemarie Killaars.

 • Reageren
  angelique
  1 april 2015

  Wat goed dat je dit doet en dat je hierover blogt

 • Reageren
  Maaike
  2 april 2015

  Ik vind het een mooi initiatief in theorie, maar helaas is Moeders voor Moeders enkele jaren geleden in Brazilië in opspraak gekomen (en het moederbedrijf MSD) omdat het de urine van zwangere vrouwen (mis)(ge)bruikte om zeugen sneller biggen te laten krijgen in de varkensvleesindustrie. Dit is iets waar ik grote persoonlijke bezwaren tegen heb en daarom zou ik NOOIT aan Moeders voor Moeders meedoen, niet passief en niet actief.

 • Reageren
  Anneleen
  6 april 2015

  Ik vind moeders voor moeders zo’n mooi initiatief! Ik vind het mooi van je dat je hiervoor een stukje op je blog vrij maakt :)

 • Reageren
  Carolien
  8 april 2015

  Dankjewel dat je mee doet! Super! Zelf zit in het traject en het is loodzwaar, fijn dat er mensen zijn die erover nadenken én dan meedoen zodat andere de juiste medicijnen kunnen krijgen!!!

 • Reageren
  Jennifer
  26 juni 2015

  Ik had het ook willen doen, maar wij waren te veel met andere rompslomp bezig en toen ik hierover voorgelicht werd was het eigenlijk al te laat. Jammer, want ik vind het heel erg belangrijk! Bij een volgende zwangerschap wil ik het sowieso wel.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge