Trouwen: waarom wij zo ‘jong’ gaan trouwen

6.

Je kunt de reacties van mensen, wanneer ze horen dat ik ga trouwen, over het algemeen verdelen in 2 categorieën. De eerste categorie: OMG WAUWWWWWWWW WAT VOOR JURK DOE JE AAAAAAN?! (i love it) en reactie nummer 2: ECHT? Maar.. Hoe oud ben je dan?! Is dat niet jong om te gaan trouwen? Wat zonde zeg.. Wil je niet nog wat meer ‘uitproberen’.

Ook echt serieus dat ‘wat zonde’ er achter en ‘het uitproberen’.. Wat uitproberen? Andere jongens uitproberen.. Ohmygod, no thankyouuu. Ik schrijf dit artikel niet om mij te verdedigen wat betreft dit soort reacties, het is alleen maar weer zo’n situatie in mijn hoofd waar ik over na blijf denken en waarover ik graag mijn hersenspinsels met jullie deel.

Ik ben 23 jaar, Kay is 25. Als je kijkt naar de gemiddelde leeftijd om mij heen waarop mensen gaan trouwen (als ze al gaan trouwen) zijn wij inderdaad erg jong. Maar persoonlijk vind ik ons helemaal niet jong.

Eigenlijk begonnen die reacties al toen we gingen samenwonen. Ik weet nog héél goed dat ik bij een vriendin van mij in Groningen was, we gingen stappen met een aantal vriendinnen van haar en Kay en ik woonden net 2 weken samen. Toen de vraag kwam of ik een vriend had vertelde ik super happy dat ik inderdaad een vriend had en en dat we net 2 weken samen woonden, blablablabla (de blabla stelt het mega enthousiaste gebrabbel van mij voor). Al snel onderbrak 1 van de meiden mij: woon je sámen? (één wenkbrauw de lucht in) Maar.. Hoe oud ben je dan? Ik voelde de bui natuurlijk al hangen: ’20, hoezo?’. ‘Ben je 20 en je gaat al SAMENWONEN? Ohmygod, meid ga nog genieten van het leven.. Wat ZONDE! Wil je niet liever nog stappen en gek doen?! ‘. Ondanks dat ik al wist dat dit een zinloze discussie zou worden moest ik het toch nog even kwijt: ‘Ik gá stappen en gek doen, zoveel als ik wil.. Wat heeft dat te maken met samenwonen? Ach laten we deze discussie maar niet aangaan.. Dat jij iedere gek je bed in sleept en daarna uitgebreid de grote van zijn piemel met ons wil delen (wat ze daarvoor uitgebreid stond te vertellen) vind ik toch ook geen probleem? Ik heb het geluk dat ik de liefde van mijn leven al zo jong ben tegengekomen dus laat mij lekker gelukkig zijn dan laat ik jou ook lekker je ‘ding’ doen zonder mijn mening daar over te geven oke?!’

Je snapt dat wij niet echt vriendinnen waren die avond..

Waar het op neerkomt: ik begrijp het gewoon niet. Wáárom vinden mensen het nodig om met dit soort dingen hun eeuwige mening te geven. Wij willen allebei graag trouwen, we zijn straks 6 jaar samen en we horen gewoon bij elkaar! Trouwen is voor ons gewoon een logische stap in onze relatie. Wees blij voor ons en hou je mening lekker voor je :) Natuurlijk kun je dingen denken maar probeer ten eerste geen oordeel te hebben voordat je mensen ook echt kent en ten tweede: soms is het echt gewoon beter om je mond dicht te houden. Think before you speak! 

Uiteindelijk heb ik gevonden waar (bijna) de hele wereldbevolking naar op zoek is. De liefde van mijn leven en mijn allerbeste vriend in één. En die laat ik nóóit meer gaan :)!

(EN IK MAG SHINEN IN EEN TROUWJURK WOEHOEEEE) maar dat terzijde ;p

handtekening rosie

Wat je misschien ook wil lezen:

Trouwen: de locatie en de JURK!
Mindstyle: jezelf vergelijken met anderen
DIY: Zelf mega goedkoop wasmiddel maken
DIY: Zelf goedkoop scent chips maken

Gerelateerde artikelen

89 reacties

 • Reageren
  Laura
  9 april 2014

  Jeetje wat herkenbaar! Ik ben 19 en ik woon ook al samen en de reacties lopen gigantisch uiteen. Meestal begint het ook met: “WAT!? Hoe oud ben je dan?” Ik zeg dan: “19, LEUK HE!?”

 • Reageren
  Marieke
  9 april 2014

  Ik snap je helemaal. Ik heb hetzelfde probleem. Ik woonde samen op mijn 19e! Oké, ik ging vrij snel samenwonen (we hadden een halfjaar een relatie), maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad! Ik denk niet dat het voor iedereen handig zou zijn, maar voor ons was het de perfecte lógische volgende stap! Ik ben nog steeds héél blij dat ik al samenwoon en ben benieuwd of wij ook zo ‘jong’ gaan trouwen! Maar dat ligt natuurlijk ook aan hem ;) Haha! Veel plezier met de voorbereidingen en geniet ervan!

 • Reageren
  Elise
  9 april 2014

  Ik vind het net fijn dat jonge mensen “vroeg” willen trouwen. Zo laat je iedereen zien dat jullie voor altijd samen willen blijven. Ik wens jullie dan ook heel veel geluk!

 • Reageren
  Andrea
  9 april 2014

  Wat leuk dat jullie gaan trouwen! Tof juist dat jullie nog zo jong zijn en nu al die stap zetten. Geweldig. En trouwen is echt geweldig leuk, geniet van die dag!

  Ik heb je ook genomineerd voor de Very Inspiring Blogger Award! Meer lees je hier: http://www.wonderlicious.nl/very-inspiring-blogger-award/

  Groetjes, Andrea

 • Reageren
  MySimplySpecial
  9 april 2014

  Helemaal gelijk! Dat uitproberen waar mensen het over hebben hoef ik ook niet mee te maken. Lekker doen waar je je zelf goed bij voelt!

 • Reageren
  Yvette
  9 april 2014

  Ik zou je er lekker niets van aantrekken! Ik ben ten huwelijk gevraagd toen ik 19 was (en nee niet omdat ik zwanger was

 • Reageren
  Sas
  9 april 2014

  Dit komt me echt ZO bekend voor. (heb er ook een blogje over geschreven)
  Ik was 24 toen ik trouwde en kreeg ook hele gemixte reacties… Vooral inderdaad van: Is het niet te jong of je hebt je hele leven nog voor je… Allemaal lulkoek naar mijn mening maar wel erg vervelend om telkens je maar te moeten verantwoorden. Ik heb mijn ware liefde gevonden en hoe oud je bent maakt dan geen zak uit.

  Nu krijg ik wel positievere reacties: OH joh, ben je al getrouwd! :)

 • Reageren
  Lauriëtte
  9 april 2014

  Helemaal mee eens. Die constante meningen van anderen kunnen echt heel erg vervelend zijn, zeker in dit soort situaties. Laat iedereen lekker in zijn waarde en oordeel niet zo snel. Ik vind het super fijn voor jullie! x

 • Reageren
  Bibian
  9 april 2014

  Ik ben het helemaal met je eens. Zulke reacties kreeg ik ook toen ik zwanger was ( alleen dat niet welke jurk ik aan zou trekken natuurlijk haha ;) ) waarom wachten als je weet dat je voor elkaar bestemd bent? Veel geluk. Liefs

 • Reageren
  Resy
  9 april 2014

  Eerlijk is eerlijk bij bepaalde dingen denk ik ook wel eens dat mensen daar nog best jong voor zijn. Maar vervolgens denk en vind ik ook dat als mensen gelukkig zijn en het voor hun goed voelt, waarom zouden ze dan nog wachten? Dan moet je het naar mijn mening gewoon doen en ben ik oprecht blij voor die mensen. Als buitenstaander weet je namelijk niet hoe het is en voelt voor die mensen en kan je er naar mijn mening ook niet over oordelen. Dus ja, ik ben blij voor jou en Kay en hoop dat jullie het nog heeeel lang leuk met elkaar hebben en samen gelullig zijn!

 • Reageren
  Tineke
  9 april 2014

  Ik begrijp je heel goed. Gelukkig heb ik zulke reacties nooit gehad (omdat mijn vriendinnen ook al jaren een vriend hebben) maar ik ben ook al sinds mijn 16 bij mijn vriend. Ik ben zo benieuwd naar je jurk!!
  Liefs

 • Reageren
  Nikki
  9 april 2014

  Mooi gezegd! Ik ben gestopt met me te verdedigen. Ik ben net zo oud (jong? ;) als jij en wij gaan dan niet trouwen, maar hebben net een huis gekocht. Dat kan ook niet iedereen handelen. Eerst verdedigde ik me nog, dat het een goede investering was, dat onze hypotheeklast lager is dan de huur, blabla, maar ik ben daar nu gewoon mee opgehouden. Wij hebben een huis gekocht en wíj zijn er blij mee, daar gaat het om.

  Ik moet bij dit soort mensen vaak denken aan een stukje uit Bambi. Bambi is net geboren en Stampertje vindt dat hij nogal wiebelig op z’n pootjes staat. Stampertjes moeder zegt dan “Als je niets aardigs weet te zeggen, zeg dan niets.” Dat motto zouden meer mensen moeten hanteren. Wijze raad uit een Disneyfilm ;)

 • Reageren
  Karlijn
  9 april 2014

  Niet waar! Vragen mensen echt of je niet nog meer wilt uitproberen? Serieus, dat vraag je toch niet?! Als het goed voelt en je voor elkaar gaat, waarom zou je dan niet trouwen? Superleuk toch juist! En omdat je nog zo jong bent, kun je de hele nacht door feesten :), alleen maar een voordeel toch? XXXX

 • Reageren
  Lieke
  9 april 2014

  Ik ben pas 17 en heb nu 1,5 jaar een relatie en alles loopt helemaal goed, wij denken er ook over na om samen te wonen als we allebei klaar zijn met onze studie. En trouwen wil ik ook al vroeg haha. Je kan nog gewoon van jet leven genieten als je samenwoond en/of getrouwd bent!

 • Reageren
  Manon
  9 april 2014

  Ik heb laatst precies zo’n artikel geschreven haha. Ik heb hetzelfde. Ik was 15 toen ik mijn vriend ontmoette, hij 16… We wonen nu al drie jaar samen en zoooo vaak kreeg ik ook te horen of ik ook niet wilde “uitproberen” en “leven”. Alsof ik niet “leef” met de liefde van mijn leven aan m’n zij. Moeten we dan zeggen: hey liefje, wacht effe een half jaar op mij, ik ga eerst even met andere mannen het bed in, en als ik dat gedaan heb kom ik weer bij je terug. Doei ;). Jij gaat sowieso shinen in je trouwjurk, enneee… zonder beginnende rimpels in je gezicht omdat je nog zo heerlijk jong bent!

 • Reageren
  Roxanne
  9 april 2014

  dit verhaal is redelijk herkenbaar, nu ga ik niet trouwen maar woon ik net samen. Ik heb één vriendin die door de hele situatie ook serieus geen contact meer zoekt. Want ik ben toch het saaie burgerlijke meisje volgens haar geworden. Beetje vreemd allemaal. Maar je bent helemaal niet te jong hoor ;)

 • Reageren
  Hannelore
  9 april 2014

  Ik woon net een jaar samen (na 3 jaar relatie), ben 22, maar ik kreeg ook nogal vervelende reacties. Vooral omdat we nu een jaar in het buitenland zijn voor onze studie en ook hier samenwonen, tijdens zo’n uitwisseling verwachten mensen nog veel meer dat je feest en allemaal mannen ontmoet. Nee dank je, ik ben niet zo’n feestbeest (oeps) en ik ben hier gekomen voor m’n studie toch?
  Ik moet zeggen dat ik me ook afvroeg of er een bijzondere reden was dat jullie zo ‘jong’ gingen trouwen, bijvoorbeeld geloof. Voel me daar nu wel een beetje lullig over, al heb ik niets gezegd (ik reageer sowieso nooit). Maar ik wist niet dat jullie al zo lang samen zijn, dat maakt het natuurlijk heel anders! En natuurlijk is er een bijzondere reden waarom jullie nu trouwen… Liefde :) Geniet ervan allebei!

 • Reageren
  Nenacecilia
  9 april 2014

  Ik kreeg net dezelfde reacties :)
  Ik was 20 en Tim 28, maar toch zeiden mensen dat ik veel te jong was. Alles loopt nog steeds prima, we zijn nu 3 jaar getrouwd en het was de beste beslissing van mijn leven :)

  GENIET ERVAN! :)

 • Reageren
  Sharona
  9 april 2014

  Toen ik de titel van dit artikel las dacht ik “zonde dat ze het gevoel heeft zich te moeten verdedigen” maar toen ik je artikel helemaal las begreep ik wel waarom. Ik vind je verhaal héél herkenbaar. Ik was in de puberteit toen ik verkering kreeg met een wat oudere man. Op mn 19e zijn we gaan samenwonen en ik krijg ook vaak de vraag waarom nu al, wil je nog niet even genieten van het vrije leven en voorál inderdaad de vraag “WIL JE NOG NIET WAT MEER EXPERIMENTEREN?!”. Ugh als ik er aan terug denk word ik spontaan weer misselijk. Zelfs ouders van mijn vriendinnen vroegen zich af waarom ik mijn leven nu al “weggooide” door me vast te leggen met zo’n “oude vent”. Ik heb die ouders maar niet verteld dat hun dochter snachts weg sloop om met jongens ergens seks te hebben.
  Wat ik dus eigenlijk wil zeggen: laat mensen toch in hun waarde en wees nieuwsgierig ipv oordelend. Ik heb veel liever dat mensen vragen goh waarom heb je daarvoor gekozen dan al meteen “ugh slechte keuze” te roepen. Iedereen moet toch kunnen doen wat bij hem of haar past?
  Roos, gefeliciteerd met je verloving en jij gaat zeker shinen in die bruidsjurk!!

 • Reageren
  Dionne
  9 april 2014

  Daar heb je helemaal gelijk in!

 • Reageren
  Suzanne
  9 april 2014

  Heel mooi geschreven! Ik ben inmiddels 25 en heb sinds kort de liefde van mijn leven aan mijn zijde en mijn beste vriend in één. Waarom zou je niet trouwen als je er zo zeker van bent? Ik geef je groot gelijk! Geniet van elkaar!

 • Reageren
  Femke
  9 april 2014

  Ik vind het juist prachtig als mensen op vroege leeftijd gaan trouwen. En die jurk.. tja daar heb je wel gelijk in hoor, ik ben zo benieuwd hoe je eruit zal zien!!!

 • Reageren
  Bente
  9 april 2014

  Ik ging op mijn 21e samenwonen (nu drie jaar geleden), en de reacties van je bent nog jong, geniet van het leven! Zijn inderdaad irritant. Want ik geniet JUIST van het leven met de liefde van mijn leven aan mijn zijde!
  Gelukkig krijg ik dat soort opmerkingen maar heel zelden naar mijn hoofd geslingerd.

 • Reageren
  Sylvia
  9 april 2014

  Ach, er is niks makkelijkers dan oordelen over anderen, dat blijkt maar weer, niks van aantrekken ;) Ik had haar gezicht wel eens willen zien toen je dat tegen d’r zei :P

 • Reageren
  Suzanna
  9 april 2014

  Ik kende mijn nu man al vanaf de middelbare school. Sinds ik 14 was. Op mijn 19e kreeg ik een relatie met mijn nu man en op mijn 19e, 3 maanden later woonde ik al samen onofficieel. Op mijn 22e en zijn 23e trouwden we. Ik heb ook nare reacties gehad van: ben je zwanger? Is hij rijk? Schijnbaar mag je niet meer jong trouwen terwijl het vroeger zo normaal was. Ik hoef niks uit te proberen met andere mannen, want ik houd van degene die ik nu heb en die wil ik nooit meer kwijt.

 • Reageren
  Joyce
  9 april 2014

  Ooh herkenbaar hoe vaak ik dat wel niet te horen krijg. Het begon allemaal al met de geboorte van Aron, wooow nu al?? (18 jaar) Toen gingen wij ook nog samen wonen (18 jaar) en daarna trouwden wij terwijl ik op dat moment 21 was. Als het voelt goed waarom niet, Robert en ik zijn inmiddels al 7.5 jaar gelukkig samen. Ik ben benieuwd wat de omgeving binnenkort weer gaat zeggen.

 • Reageren
  Karlijn
  9 april 2014

  Ach lieve Roos, kletsen en laten kletsen :-)
  Inderdaad; JIJ hebt je geluk gevonden. Wat is er mooier dan dat? Anderen zoeken eindeloos naar hun liefde en jij… Jij hebt hem gewoon al lang gevonden! Des te langer je van elkaar kunt genieten. Super toch!?
  Maar…. Ik herken het natuurlijk wel! Wat dacht je welke reactie’s ik kreeg toen ik op mijn 20e zwanger was? Nou… Ik bespaar je sommige details! ;-) geniet van het leven!!!!

 • Reageren
  Madebyuna
  9 april 2014

  You go girl!! Je hebt helemaal gelijk! IK vind het alleen maar onwijs super mega gaaf dat je gaat trouwen. Het is toch een van de geweldigste dingen die je in je leven doet (als je de juiste gevonden hebt). Lekker doen wanneer als jij er klaar voor bent. Ik zou nu ook al willen trouwen, lijkt me zo mooi en fijn. Maar 21 en nog niet eens samenwonend stel ik het toch nog even uit, haha.

 • Reageren
  Nina
  9 april 2014

  Heel herkenbaar, ik ging ook samenwonen op mijn 18e, en kreeg een relatie op mijn 17 e. Wat allebei ook erg jong is natuurlijk. Wij zijn 8 jaar samen geweest, samen volwassen geworden. Dat kan dus ook een keerzijde zijn, dat je op een gegeven moment volwassen bent en toch andere dingen wilt in het leven of uit elkaar groeit. Maar ik heb absoluut geen spijt van jong een vaste relatie krijgen en samenwonen! Ik wens jou veel geluk toe met je huwelijk :-)

 • Reageren
  Caroline de la Parra
  9 april 2014

  Soms heb je mensen die met 23 jaar erg volwassen zijn en sommige zijn met 50 jaar nog te kinds zeg maar.
  Mijn zegen als tante heb je (niet dat je daar iets aan hebt) maar ik zie vaak hoe gelukkig jullie zijn en dat doet goed!

 • Reageren
  Milou | Shimmer-Pie
  9 april 2014

  Ja, ik vind het leuk voor je dat je gaat trouwen, en leuk dat je dit stukje schrijft. Het is toch zo dat iedereen zijn eigen keuzes hierin mag maken en jij kiest hier voor jong trouwen! Ik vind het heel naar dat andere dan zeggen: zonde, of zo iets. Rare reacties hoor.

  Ik wil zelf ook wle trouwen, als ik het geld had zou ik het ook nu doen. Maa rik kies er nu bewust voor om het (vanwege het geld) niet te doen.

  Ik vind dat je jezelf niet hoeft te verdedigen, maar ik snap dat je dit stukje schrijft! Ik ben in ieder geval erg blij voor je en als jij je goed voelt bij de keuze, dan is het een geode keuze!!

 • Reageren
  Stella
  9 april 2014

  Ik vind het echt heel knap dat je zo stevig in je schoenen blijft staan over jullie beslissing. En dat zegt ook wel wat! Ik denk echt, aan alle verhalen te lezen, dat jullie een prachtig stel zijn en dat ook gaan blijven. Ik zou zelf nog niet moeten denken aan trouwen, maar ik ben ook pas negentien! Ze zeggen wel eens “Never change a winning team”! Ik wens jullie alle geluk toe van de heeeeele wereld! Liefs, Stella.

 • Reageren
  Renate
  9 april 2014

  Ik vind jullie helemaal niet te jong. Ik ben zelf 21 en mijn vriend 24 en wij gaan ook trouwen :-)!!!
  Nu moet ik zeggen dat ik zowat geen 1 negatieve reactie heb gehad, maar misschien komt dat omdat het in mijn omgeving wat ”normaler” is om jong te trouwen..
  Maar trouwens, vroeger was dit ook heel normaal, tegenwoordig is het ”normaal” om lekker veel te ”proberen”, wat ik persoonlijk geen vooruitgang vind maar oke :P
  Geniet er maar lekker van! Van het trouwen en van elkaar! :)
  Dat doen wij ook :D

 • Reageren
  Anke
  9 april 2014

  Mensen hebben nou eenmaal commentaar.. op alles! is het niet dat je gaat trouwen, dan is het wel op de leeftijd waarop je kinderen krijgt, in welke auto je rijd, wanneer je met pensioen gaat enz. Je kunt het nooit voor iedereen goed doen, dus lekker doen waar jij je zelf goed bij voelt! Ik ben getrouwd op mijn 25e en op mijn 26e was ik zwanger. volgens mijn gevoel helemaal goed maar ook ik kreeg nog opmerkingen “trouwen? waarom? dat is toch niet meer van deze tijd?” en “wou je niet nog liever genieten van het leven?” net alsof je niet geniet als je getrouwd bent of kinderen hebt. Ik ben van mijn 18e tot mijn 25e 5 keer per jaar op vakantie geweest. heb ontzettend mooie en verre reizen gemaakt en toen was ik klaar voor de volgende stap en of ze me nou geloven of niet.. ik geniet nog iedere dag! Alleen nu met een man en 2 prachtige kindjes erbij.

 • Reageren
  Sara
  9 april 2014

  Ik was net 21 toen ik ging samenwonen met mijn vriend. Ik heb er eigenlijk (op mijn zusje na) helemaal geen gekke reacties op gekregen. Thank god, want ik kan me volledig voorstellen dat je geen zin hebt om je over die keuzes in je leven te verdedigen. Als het goed voelt, voelt het goed. Klaar, basta. Als jullie gaan trouwen omdat het goed voelt en omdat jullie bij elkaar horen dan is dat een mooie keuze! Veel geluk.

 • Reageren
  Mandy
  9 april 2014

  Trek je er niets van aan. Ik ben 21 en hoop over 2 jaar helemaal klaar te zijn met school, en dan wil ik mijn leven met mijn vriend opbouwen! Dus trouwen.. is toch vrij normaal??

 • Reageren
  Lisanne
  9 april 2014

  Herkenbaar! En toch heb ik gelukkig minder van die reacties gehad. Je hebt toch een relatie? Wat betekent dat je voor elkaar gaat? Wanneer je een relatie aangaat, ga ik er van uit dat je het stadium ‘uitproberen’ al voorbij bent, toch? En genieten van het leven doe ik juist met, in mijn geval, mijn vrouw aan mijn zijde. Ik kan me geen mooier leven indenken. Je raakt de spijker op z’n kop! Amen!

 • Reageren
  Wendy (MissPinkyNails)
  9 april 2014

  Inderdaad laat die mensen lekker. Mijn vriend kreeg ook vaak die opmerking toen wij ons huis kochten en hij 21 was. So be it. Als je het gevoel hebt dat je voor altijd samen wil zijn dan kan een ander daar heel weinig aan veranderen. Wij willen ook graag trouwen en ooit komt onze dag ook. Ik geniet van jou trouw blogs dus gewoon door schrijven ;)

  Xx

 • Reageren
  chucky1012
  9 april 2014

  Jij hebt helemaal gelijk!
  Laat iedereen toch in zijn waarde en doen wat hij/zij goed vindt om te doen.
  Als je de liefde van je leven bent tegen gekomen hebben anderen daar niets over te oordelen.
  Ik was ook heel jong toen ik ging samen wonen.
  Het is zo spannend nu jullie trouwdag dichterbij komt wordt ik steeds nieuwsgieriger naar hoe jij zal gaan shinen in je bruidsjurk ;-)
  Spannend……
  Ben je niet zenuwachtig?

  Geniet van een prachtige en zonnige dag Xoxo

 • Reageren
  Simone
  9 april 2014

  Het is eigenlijk wel grappig. Toen ik nog vrijgezel was had ik waarschijnlijk ook gedacht ‘joh je bent nog jong’ , maar nu heb ik zelf een vriend en snap ik het helemaal. En boeiend, het gaat er niet om wat anderen vinden, maar vooral wat jullie vinden. Het is jullie gegunt en maak er een prachtige dag van.

 • Reageren
  Ilse
  9 april 2014

  Ik vind het ook wel jong maar ik zou er niet achteraan zeggen ‘wat zonde’ of iets dergelijks. Eerder; heb je dan al genoeg gespaard om het te doen zoals je echt wilt. Maar dan nog zouden dat mijn zaken niet zijn en zou ik daar hooguit naar informeren bij een goede vriendin; bij iemand die je pas net ontmoet moet je daar inderdaad gewoon lekker je mond over houden.

  Overigens vind ik dat als je het leuk vind om met veel jongens naar bed te gaan dat je dat dan ook gewoon lekker moet doen en dat anderen daar ook niet over hoeven te oordelen.

 • Reageren
  Dina
  9 april 2014

  Belachelijk eigenlijk dat mensen er hun mening direct over willen geven, vooral met zo’n “wat zonde”-sneer erbij. Ik vind helemaal niet dat je of jullie verantwoording hoeven af te leggen. Als het goed voelt om NU te trouwen, waarom dan wachten? :)

 • Reageren
  Jennifer
  9 april 2014

  Aah gefeliciteerd! Super leuk voor jullie :)
  In mijn omgeving trouwen de meestal al voor hun 22ste, haha

 • Reageren
  Nicole
  9 april 2014

  Groot gelijk meis! Belachelijk soms reacties en dan niet eens op zoiets hoor, mensen moeten sowieso altijd hun mening verkondigen en vinden al snel iets te jong of te oud of whatever.
  Kijk naar jezelf, voor je over een ander oordeelt!

 • Reageren
  Marieke
  9 april 2014

  Hoi Roos!
  Ik denk dat er heel veel mensen zijn die met dit probleem zitten. Het is namelijk prima dat mensen misschien een beetje bezorgd zijn, maar dan hoeven ze nog niet zo negatief te doen. Net als veel andere dames in de comments zit ik ook met zo’n probleem. Ben nu 1,5 jaar samen met mijn vriend, en die gaat van zijn studentenkamer naar een appartement verhuizen. En aangezien we nu al bijna een jaar op een studentenkamer samenwonen, stelde hij voor dat ik er gewoon gelijk bij intrek. Echter ben ik nog bang om dit met mijn ouders te overleggen, want ja, de reacties gaan natuurlijk komen.

  En dat is jammer. Mensen moeten doen wat goed voelt. En natuurlijk mogen de mensen om ons heen een beetje bezorgd zijn, maar hun negatieve mening moet vooral niet je dromen in de weg staan.

  Ik vind het super dapper van je dat je deze stap hebt durven nemen, en ik hoop dat het een prachtbruiloft wordt! <3

 • Reageren
  Kim
  9 april 2014

  Mooi geschreven! Belachelijke reactie, ‘zonde’ en ‘uitproberen’. En dan met name uitproberen.. lijkt wel alsof dat tegenwoordig heel normaal is..

  Geniet lekker van elkaar! :)

 • Reageren
  Yanna
  9 april 2014

  Trek het je niet aan meid! Ik ben ook 23 jaar en al 4 jaar samen met mijn superlieve vriend. Ook wij praten al over trouwen en kindjes… en wat andere mensen daarover denken trekken wij ons echt helemaaaal niet aan! Geniet van jullie liefde voor elkaar en kies maar een hele mooie jurk!;)

 • Reageren
  Bianca
  9 april 2014

  (Veel) mensen hebben inderdaad altijd een mening over anderen en hebben ook de behoefte die mening te delen. Ik denk dan altijd dat hun eigen leven blijkbaar niet interessant genoeg is als ze zich moeten gaan bemoeien met dat van anderen. Luister naar je eigen gevoel. Het gaat uiteindelijk om je eigen geluk en niet dat van anderen. Ik ben ook met 25 getrouwd en al nadat we elkaar net 1.5 jaar kenden (en de opmerkingen van anderen waren er genoeg!), maar we zijn inmiddels al bijna 8 jaar getrouwd en ik zou het niet anders gewild of gedaan hebben. Ik ben supergelukkig met de liefde van mijn leven! Leef lekker je leven en ik wens je alle geluk van de wereld toe!

 • Reageren
  Ise
  9 april 2014

  Wat mooi geschreven! Ik begrijp je wel. Als het zo goed voelt tuurlijk moet je er dan voor gaan! en wat iedereen zelf wil (of juist niet wil) moet diegene lekker zelf weten.

 • Reageren
  Amber Naomi
  9 april 2014

  Inderdaad mooi geschreven! ik woon dan niet samen maar ik kan me voorstellen dat het heel vervelend kan zijn om het steeds maar weer te horen.

 • Reageren
  JoycevdB
  9 april 2014

  Amen! I hear ya girl!
  Ik was 15 toen ik verkering kreeg, 19 toen we gingen samenwonen en 24 toen we gingen trouwen.
  En wat IK er van vind?

  I LOOOOOVE MY LIFE♡♡

 • Reageren
  Mariska
  9 april 2014

  Je mag het toch lekker zelf bepalen? Als jij nu gelukkig bent met Kay en je trouwt zo jong en woont ‘zo jong’ samen.. als jullie maar gelukkig zijn :) Je kunt dan altijd gek doen en uit blijven gaan natuurlijk :)

 • Reageren
  Monique
  9 april 2014

  Hartstikke leuk juist!
  Vroeger trouwden ze nog jonger, dus waarom moet tegenwoordig alles zo laat?
  Kinderen en trouwen soms pas na hun 30ste?

  Doe gewoon wat goed voelt voor julliezelf toch? (:

 • Reageren
  Mama's Jungle
  9 april 2014

  Lekker zelf weten, ik ben ook getrouwd op mijn 23e en ik heb een SUPER gelukkig huwelijk :-) (en inmiddels een kindje ook)

 • Reageren
  Ianthe
  9 april 2014

  Trek je er niets van aan meid! Jij bent gelukkig, dat is wat telt ;)
  Ik ben ook al met mijn vriend samen sinds de dag na mijn 17e verjaardag (ik ben nu 22), dus wij zijn inmiddels meer dan 5 jaar bij elkaar. Mensen vragen mij ook vaak of ik het niet jammer vind dat ik niet veel heb kunnen experimenteren. Ik ben gewoon heel erg blij en besef maar al te goed dat ik gewoon geluk heb gehad dat ik de liefde van mijn leven op m’n 16e heb ontmoet. Als het juist zit voel je dat gewoon en daar hoef je echt geen 20 jongens voor hebben ‘uitgeprobeerd’ ;)

 • Reageren
  Manon
  9 april 2014

  Die mensen die zeggen oh dat is zo jong willen het vaak eigenlijk ook al. Ik heb het ook vaak zo gezegd tegen mensen en toen kwam ik er zelf achter dat ik het ook heel graag wou, maar had natuurljik niemand. Je moet lekker je eigen beslissingen nemen! Ik vind het super leuk dat je zo vroeg gaat trouwen. Zie je niet vaak meer :)

 • Reageren
  Daphne
  9 april 2014

  Het enige wat telt is dat jij je er goed bij voelt!

 • Reageren
  Luuke
  9 april 2014

  Ik vind zo’n reacties ook onnodig, wees blij voor degene ;) En als je er niet zo blij mee bent, het is jouw leven toch niet? Het samenwonen rond je 20ste is misschien nog jong, maar misschien wilde ze je wel beschermen! Dat kwam er dan alleen wat anders uit, dan ze bedoelde. Wie weet! :p
  Ik hoop dat je nog heel lang samen zal zijn met Kay!

  Hoe stonden jouw ouders hier eigenlijk tegenover??

 • Reageren
  Desy
  9 april 2014

  Liefde laat zich niet beïnvloeden. Liefde is liefde, wanneer of hoe het je ook toekomt. Geniet van je leven met Kay en van je bruiloft want dat wordt vast een prachtige dag! Gefeliciteerd :)

 • Reageren
  Kimberley
  9 april 2014

  Ik ben het helemaal met je eens! Waarom zou je niet meer kunnen stappen als je samenwoont of getrouwd bent? Misschien krijgen zij dat bij hun ouders te zien, maar niet elk stel is hetzelfde. Toen ik mijn vriend leerde kennen, wist ik heel snel dat hij degene was/is waar ik mee ga eindigen. Natuurlijk kan het fout gaan, maar alles kan fout gaan en als je niks probeert kan het ook nooit slagen! Succes en ik hoop dat jullie bruiloft de mooiste dag van jullie leven zal zijn :)

 • Reageren
  Cindy
  9 april 2014

  Mooi geschreven! Achteraf had ik graag gewild dat ik mijn vriend eerder had ontmoet dan op mijn 23e. Maar het is zoals het is. Ik vind het jammer dat je je moet verdedigen. Misschien uit jaloezie? Mijn neef is onlangs getrouwd en hij is ook “nog maar 25 jaar” en het was een prachtige dag. Zo’n dag die ik ook nog wel eens wil hebben. Ik wens jullie al het geluk van de wereld toe en een prachtdag! Ik ben benieuwd hoe dat de locatie er uit ziet met die witte bollen ;)

 • Reageren
  Dana
  9 april 2014

  Mooi dat je het zo uitlegt waarom! Zelf denk ik juist alles uitproberen, ik zie wel waar ik strand. Bovendien wil ik juist eerst carrière maken, reizen en van mijn vrijheid genieten voordat ik ”vast” wil zitten. Ach ja zo heeft ieder zijn eigen ding :)

 • Reageren
  Stephanie
  9 april 2014

  Je moet doen waar je je goed in voelt. Als het bij jou goed gaat, waarom niet?

  Ik heb op mijn 19e al samengewoond. Dat ging jammergenoeg helemaal mis. Nu ben ik blij dat ik weer vrijgezel ben.

 • Reageren
  Mirjam
  9 april 2014

  Heel goed dat je dit zo op durft te schrijven, en groot gelijk ook want jij kiest voor jouw geluk, en niemand anders!
  Ik vind het erg herkenbaar en kreeg ook veel negatieve reacties toen ik op mijn 19e ging trouwens (oh zo jong, wat zonde! etc), maar het is mijn keuze, mijn geluk en mijn leven. Ik woonde op mijn 17e op mijzelf en werkte toen 5 dagen in de week om mijn huur etc te kunnen betalen, heb ook nog een deeltijd studie gedaan en wilde graag trouwen want dat was mijn ultieme droom! Mooie start voor een nieuw begin, en zo ervoer ik het.
  En het is ook voor iedereen anders natuurlijk, de een is eerder volwassen dan de ander. Er zijn meiden die op hun 25ste nog bij hun ouders thuis wonen en niets meebetalen aan huur etc, wel zelf fulltime werken, tja zo word je ook niet zelfstandig ben ik van mening. Ik heb het op de harde manier moeten ervaren maar ik heb er wel wat leuks van gemaakt! :)
  Heel veel plezier komende tijd en geniet ervan!

 • Reageren
  Rose
  9 april 2014

  GO ROSANNE! ik denk zelf precies zo als jou! Ben nu nog maar 18 maar kan niet wachten om te gaan samenwonen en trouwen! Wanneer het voor jou goed voelt moet je het doen en niks aantrekken van andere! Loveit

 • Reageren
  Minke Maria
  9 april 2014

  Mensen geven graag hun mening, want dan is het probleem niet dat je jong bent, maar dat je ‘pas’ 1,5 jaar bij elkaar bent. Of dat je nog nooit ‘alleen’ hebt gewoond. En heel eerlijk gezegd, ik heb heel lang tot de ‘genieters’ gehoord en toen kreeg ik ook genoeg commentaar over dat ik teveel zou genieten en dat ik maar eens moest settelen. (Met wie? :S)

  En omdat wij, mensen, graag onze mening geven krijg je nu ook mijn ongezoute mening: Ik vind jullie leeftijd prima om te trouwen, niet te oud en niet te jong. En ik vind dat niet omdat daar schijnbaar regels voor zijn, maar omdat jullie daar dus klaar voor zijn en jullie ontzettend van elkaar houden. Moet er meer verantwoording zijn dan?

 • Reageren
  Naomi
  9 april 2014

  Super dat je voor jezelf op komt! Ik heb nu 3 jaar een relatie en ik hoor ook heel vaak. ‘Wat zonde.’ ‘Je bent nog zo jong, wil je niet los gaan?’. Dus ik snap precies wat je bedoelt.

 • Reageren
  Maai
  9 april 2014

  Meis je hebt groot gelijk. En dat zelfde krijg je straks weer als je besluit kindjes te krijgen. Ik was 26 bij de eerste en 28 bij nummer twee. Omg wat joooong riep iedereen. Nou ik kan je zeggen, als ik mijn man eerder was tegengekomen waren we nog veeeel jonger geweest. Meis, doe wat goed voelt, je doet het toch nooit goed. Lekker zwijmelen het is zo fantastisch en ik kan het weten want ben net getrouwd, jeeeeejjjjj!

 • Reageren
  Miranda
  9 april 2014

  Leuk dat je gaat trouwen;) ik wens je nog veel plezier met de voorpret! Het uitkiezen van je jurk enzo. superleuk!
  En dat mensen commentaar hebben… ach, dat zal helaas altijd zo blijven. Ik trouwde veel te laat. We woonden al jaren samen, al verhuisd naar een koophuis en toen ‘pas’ op m’n 28ste getrouwd. Is ook al raar;)
  Lekker niks van aantrekken!

 • Reageren
  Jana
  9 april 2014

  Vond je reactie op dat meisje i.v.m. het samenwonen echt TOUCHE ! :D
  Het is jouw leven en jij bepaald wat je doet. Trouwens als je samenwoont kun je zeker nog opstap gaan en zot doen! x
  Alvast proficiat met je huwelijk ;-) x

 • Reageren
  Aurelie
  9 april 2014

  Zo’n happy post! De mensen die vinden dat je veel te vroeg trouwt, zijn waarschijnlijk mensen die zelf de ware liefde nog niet zijn tegen gekomen. Het belangrijkste is dat jij aanvoelt dat jullie relatie goed zit en dat jullie voor de rest van jullie leven samen willen blijven. Ik vind 23 en 25 persoonlijk niet zoooo jong hoor. Ik en mijn vriend zijn 22 en al bijna vijf jaar samen en mocht ik kunnen, ik zou nu ook al gaan samenwonen en trouwen.

 • Reageren
  Geertje
  9 april 2014

  Wat een leuk artikel en inderdaad sommige mensen moeten gewoon hun mond dicht houden! Ik was zelf ook rond de 20 toen ik ging samenwonen, 24 toen ik getrouwd ben en 24 toen ik mijn eerste dochter kreeg… Als het voor jullie goed voelt: WHY WAIT?!?!? Geniet van de voorbereidingen! (p.s. leuk blog heb je!)

 • Reageren
  Lidewij
  9 april 2014

  Pff, wat een zeurpieten! Nu ik wat ouder ben (24) kan ik het commentaar wat meer relativeren, maar soms kan ik er nog flink ziek van worden – ik snap je frustratie helemaal! Ik leerde mijn vriend kennen toen ik zestien was, nu bijna acht jaar geleden. We zijn snel gaan samenwonen (ik was toen nog 17) en zijn zo gelukkig! Ik heb ook zó onwijs vaak te horen gekregen dat het zonde was… eh sorry, zonde? Precies wat jij zegt, als mensen mij gaan vertellen hoe groot de piemel was van haar scharrel van gisteravond in vergelijking met die van de avond ervoor ga ik toch ook niet roepen dat ik dat niet wil horen? Of erger nog: vragen of ze wel veilig was? Maar op de één of andere manier vinden mensen het leven dat zij zelf hebben geleid de manier waarop ‘het hoort’ ofzo. Dus als zij zelf 25 zijn, nog nooit een vaste relatie hebben gehad, op kamers wonen en elk weekend uitgaan, hoort dat zo en ben je raar als je dat niet doet. Weet je wat zonde is; de liefde van je leven tegenkomen en hem laten gaan, omdat je liever nog een paar jaar kans maakt op soa’s. Da’s pas zonde. Geniet ervan lieve Rosie, want ik geniet met je mee! Wij hebben het geluk onze liefde al zo jong te hebben mogen vinden en we moeten het ervaren als het cadeau dat het is!

 • Reageren
  Alette
  9 april 2014

  Wel grappig hoor, ik denk namelijk dat het enorm regioafhankelijk is. Toen ik nog in Friesland woonde werd ik op mijn 21e / 22e al best vaak gevraagd of ik niet bang was om alleen achter te blijven (WTF is dat trouwens voor een vraag maar goed…). De meeste mensen om me heen woonden al samen of hadden plannen om te gaan samenwonen. Inmiddels ben ik 26, ben ik verhuisd naar de randstad en woon ik samen. Grappig genoeg heb ik nu juist weer veel vrijgezelle vriendinnen die vinden dat ik alles zo jong al voor elkaar heb. Tsjah… lekker doen waar je je goed bij voelt dus :D

 • Reageren
  Astrid
  9 april 2014

  Gewoon je hart volgen. Ik was 15 toen ik mijn vriend leerde kennen. Ik was 19 toen we samen gingen wonen wat volgens sommige mensen wel erg jong was. Nu twee kinderen rijker en 30 jaar later ben ik nog steeds gelukkig en blij met mijn keuze!!

 • Reageren
  Estrella
  9 april 2014

  Ach, wat is leeftijd. Inderdaad gewoon je hart volgen. Vroeger was het overigens juist heel normaal om jong te trouwen. De meeste meisjes trouwden ‘uit huis’. Mijn moeder was 18 toen ze trouwde. Ikzelf ben inmiddels 39 en ik heb niet zoveel met het huwelijk (ook geen vriend overigens), maar ondanks dat ik zo mijn eigen gedachten heb over het huwelijk, vind ik het vooral belangrijk om iedereen gewoon in z’n waarde te laten. Er zijn al genoeg mensen die overal iets van moeten vinden.

 • Reageren
  Danique V.
  10 april 2014

  Ik snap reacties van mensen die zeggen ‘nu al!?’ Ik zeg dat ook vaak, maar dat is eigenlijk alleen bij mensen die nog niet eens een jaar samen zijn. En jij bent al 6 (!!) jaar samen, wow ik zou als ik jou was al eerder gaan samenwonen haha! Trouwen is dan ook een logische stap, je hoort dan gewoon bij elkaar :)
  Gefeliciteerd hoor! Het wordt de mooiste dag van je leven !

 • Reageren
  Mariët - Your Inspiration Blog
  10 april 2014

  *rolt met ogen*

  Alsof je leven ophoudt als je trouwt.

  ‘Ohmygod, meid ga nog genieten van het leven.. Wat ZONDE!’

  Ik geniet! Enorm! Ik word elke dag wakker naast de liefde van mijn leven, ik mag elke avond in zijn armen in slaap vallen en alles met hem delen. Is dat geen genieten van het leven? Voor mij wel!

  Ja, echt ZONDE dat ik mijn droomvent gevonden heb. Echt ZONDE dat ik een geweldig huisje met hem heb gekocht. Echt… vreselijk zonde.

  Op jonge leeftijd rusteloos van de ene naar de andere vent toe slingeren en compleet gestoord gaan met stappen… Nee DAT is het ultieme levensgenieten…

  Het lijkt me grotendeels jaloezie hoor. Natuurlijk zijn er mensen die bewust kiezen om alleen te blijven (voorlopig) maar dat zijn mensen die ouder zijn en daar een goede reden voor hebben. Die bashen de jongere mensen die wél willen trouwen of samenwonen niet.

 • Reageren
  Ines
  10 april 2014

  Heel erg leuk! Ik zou het voor mijzelf ook erg jong vinden om op mijn 20e te gaan samenwonen of trouwen op mijn 25, maar ik denk maar dat iedereen doet wat hij wilt :) Ik vind het enorm fijn voor je dat je al zo snel weet wat je wilt, dat je er gewoon voor gaat, Echt superleuk! EN IK BEN BENIEUWD NAAR JE JURK!

 • Reageren
  Marah
  11 april 2014

  Herkenbaar, ik ben nu 24 (25 als we gaan trouwen) en mijn vriend ook en hoor ook het continu. Dat, of de vraag “is het een moetje hahaha?!” wat echt niet zo hilarisch is als die mensen die de grap maken denken. Iedere z’n ding zullen we maar zeggen. Ik moet er persoonlijk niet aan denken om tot m’n 30e te fladderen, te trouwen als ik 35 ben en dan pas aan kinderen te beginnen.

 • Reageren
  Kim
  11 april 2014

  Ik vind het juist prachtig dat je het ‘zo jong’ al hebt gevonden!

 • Reageren
  Cindy H
  13 april 2014

  Kom ik ook nog even mijn mening opdringen: als je het goed doet trouw je altijd te laat, doe je het fout was het te vroeg. Ik ben na 7 jaar ook getrouwd en het kon mij niet snel genoeg gaan! De strubbelingen ondervond ik ook al bij het samenwonen want de “schoonfamilie” was not amused. Je doet dit samen met Kay en meer doet er niet toe. En dat shinen in je jurk doet je al die zeikerds snel vergeten hoor !

 • Reageren
  xx_Patries_xx
  13 april 2014

  wat super goed zeg, wij woonde na 3 jaar samen en zijn nu bijna 10jaar samen, ik zou wel graag een stap verder gaan maar mn vriend heeft niks met trouwen dus misschien komt het wel nooit! maar als het goed voeld moet je het gewoon doen!! en de mensen die het niet accepteren lekker achter je liggen

 • Reageren
  Happy Lioness
  14 april 2014

  Zo jammer dat mensen hun mening maar verkondigen. En je doet het nooit voor iedereen goed. De een vindt je te jong, de ander vindt dat er eerst kinderen moeten komen enz. Jij en je vriend voelen je er prettig bij en dat is het allerbelangrijkste!

 • Reageren
  Mariëlle
  21 april 2014

  Lekker doen waar jij je goed bij voelt!

 • Reageren
  Melissa Charlotte
  23 april 2014

  Ik vind t juist een mooie leeftijd. Als t even kan zou ik dat dan ook willen.

 • Reageren
  Laura
  13 mei 2014

  Ik kan echt nooit, maar dan ook nooit uitgelezen raken over bruiloften! Ik ben 20 jaar en heb, net als jij, ook de ‘love of my life’ (ik vind het in het engels nu eenmaal leuker klinken) gevonden. Zijn familie is hervormd en ongeveer iedere neef of nicht tussen de 20-23 is getrouwd. Voordat ik ‘hem’ had gevonden had ik zeker raar opgekeken, maar nu kan ik alleen maar genieten van elke bruiloft die we samen hebben van een neef of nicht van mijn vriend.

  Wij studeren allebei, hij in utrecht en ik in tilburg, en wonen allebei in die stad op kamers. Hadden we dit niet gedaan, dan weet ik zeker dat we op dit moment samen iets aan het zoeken waren. Als het goed gaat, gaat het goed! Je voelt het gewoon. Hij moet nog 5 jaar studeren, ik nog 3 jaar. We hebben al geplanned (ja, nu al) dat we na mijn studie samen iets gaan zoeken in Utrecht, en we kunnen allebei niet wachten tot het zover is.

  Ik wens jullie een enorm fijne bruiloft toe, geniet van elke seconde! X

 • Reageren
  Eveline
  22 juli 2014

  Zo herkenbaar dit verhaal! Zelf ben ik 27 en ook wij krijgen dezelfde reacties. Weet je wat ik denk dat het is:? Vaak zijn dit soort “meningen” een projectie van de onzekerheid van diegene. Leef en laat leven :-)

  Ik zie dat je inmiddels al getrouwd bent, ik ben pas je site tegengekomen en met nog maar een paar dagen tot mijn bruiloft (8 augustus aahhhh) vind ik het heel leuk om je verhalen te lezen!

 • Reageren
  Rosalie
  22 november 2015

  Zó herkenbaar! Ik ben afgelopen september getrouwd en ik kreeg ook hele dubbele reacties. Van mijn ouders, broertjes, schoonfamilie en beste vriendinnetjes kreeg ik hele toffe enthousiaste reacties, maar van de meeste andere mensen kreeg ik óf te horen dat het zo zonde was en dat ik zo jong was óf hoe zielig het was voor mijn moeder. Like are you kidding me?! Zielig voor mijn moeder?! Hoor je wel wat ik zeg???? Ik ga TROUWEN! Je zou me nu moeten feliciteren en super blij voor me moeten zijn. Oké ik zou daarna wel voor onbepaalde tijd naar Canada vertrekken met mijn (inmiddelse) man dus ik weet wel dat ze het daarom zeiden en dat dat ook heftig is voor een moeder. Maar toch vond ik dat geen reactie op het feit dat ik ga trouwen. Op mijn werk was het al helemaal erg. Helaas ben ik iemand die zich veel aantrekt van de mening van anderen, maar gelukkig had ik die drie maanden weinig met andere mensen te maken door alle voorbereidingen voor onze gave western bruiloft. Ach ja het zou fijner zijn als die mensen hun mening voor zich houden.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.