Gastblog: met Mandy naar Lapland!

klein22klein22 485939_10151496704689162_447878993_n

Hi! Ik ben Mandy, van www.mandyderoo.nl. Ik volg Life By Rosie al een tijdje, en vind het superleuk dat ik nu wat van mijn verhalen kan delen!
———————————————————————————————————

Hier in Nederland is het echt herfst, en Roos zit nu vast ergens in een hangmat op een tropisch eiland aan een cocktail. Tijd voor ons om ook weg te dromen over een mooie reis, iets totaal anders: Fins Lapland. In maart dit jaar ben ik er geweest, en ik wil iedereen aanraden dit avontuur ook eens op te zoeken!

Ik ging er op zoek naar het Noorderlicht, en nam deel aan een aantal bijzondere activiteiten.

Een tocht per huskyslee, Sami ontmoeten, sleeën, rendieren ontmoeten, zwemmen in een ijswak of de arctische oceaan.. Mijn ervaringen lees je hieronder!

Met de bus reisde ik van Helsinki naar Vasatokka, in Inari. Inari ligt zo’n 300 km boven Rovaniemi, de bekendste stad in Lapland.
Na een stop in Rovaniemi (de kerstman ontmoeten en mijn verlanglijstje doorgeven voor deze kerst ;) ) en het ijshotel in Kemi komen we aan in beeldschoon Vasatokka.
Rust, ruimte en een onwaarschijnlijk wit landschap. Nadat het haardvuur is opgestookt, duiken we de sauna in. Om de echte Finse ervaring compleet te maken, nemen we een duik in een ijswak: vreselijk koud, maar zó verkwikkend!

562165_10200940670542479_996677213_n - kopie

’s Avonds gebeurt het dan echt: we lopen met -33 graden een bevroren meer op, en eenmaal in the middle of nowhere krijg ik kippenvel: niet van de kou, maar van het waanzinnige schouwspel in de lucht. Miljoenen sterren en een groene, golvende lichtstroom in de lucht: Aurora Borealis, het Noorderlicht. Wauw.

klein1 klein2 klein10

De week wordt alleen maar mooier, met een bezoek aan een rendierenboerderij waar we een gastvrij ontvangst door de Sami krijgen, de inheemse bewoners van Lapland. Zij laten hun prachtige kostuums zien en zingen traditionele liedjes voor ons terwijl wij opwarmen met een kop thee.

Ook maken we een dagtrip naar Noorwegen, Bugøynes. In dit kleine stadje wonen slechts 400 mensen. Zij zijn erg trots op hun koude paradijs, en terecht.  Heb je ooit een besneeuwd strand gezien, en in een oceaan omgeven door besneeuwde heuvels gezwommen? Doen, wat een belevenis! In Bugøynes was ik een ware bikkel. Met -34 graden de Arctische Oceaan inrennen… best stoer toch?

4 6 klein14 kleintje2

Wanneer de vakantie er bijna op zit, bezoeken we het plaatsje Saariselkä, waar je onder andere van een mega lange piste af kunt sleeën, en maken we een huskytocht in de sneeuw. Ook deze tocht is een once in a lifetime experience: hartstikke spannend, zo’n snelle tocht met gave dieren. Wat zijn ze snel, het is indrukwekkend om te zien hoeveel passie deze dieren hebben in hun taak en hoe behendig en slim ze zijn!

Lapland is met geen andere plek te vergelijken. De activiteiten en omgeving maken deze reis onvergetelijk en een ware once in a lifetime experience.

Ben jij wel eens op zo’n bijzondere bestemming geweest?

Liefs Mandy!

Gerelateerde artikelen

22 reacties

 • Reageren
  Sylvia
  15 oktober 2013

  Wauw, dat Noorderlicht is indrukwekkend. Sowieso mooie foto’s, Lapland zou ook wel een bestemming voor mij zijn ;)

 • Reageren
  Michelle
  15 oktober 2013

  Oh wauw, wat geweldig om te lezen! Dit is echt m’n allergrootste droom hihi! Toen ik afgelopen semester in Zweden studeerde was er ook een trip naar Lapland met ongeveer dezelfde activiteiten, maar toen had ik het geld er niet voor… Gelukkig ga ik (hopelijk over een jaar) weer terug en dan zal ik dit absoluut gaan doen!!! Prachtige foto’s trouwens :)

  • Reageren
   Mandy
   15 oktober 2013

   Dankjewel! Zéker eens doen, het is zo bijzonder!

 • Reageren
  Anne
  15 oktober 2013

  Wat geweldig! Echt een droom van me om ooit het noorderlicht te zien :) Uberhaupt vind ik je foto’s van deze reis alleen al zo mooi, dat trekt me wel. Bijzondere ervaringen!

 • Reageren
  Wendy (B)
  15 oktober 2013

  Dat zou ik ook echt graag eens willen doen!
  Die kou kan me niks schelen dan ;)

  • Reageren
   Mandy
   15 oktober 2013

   De kou went! Goed aankleden, veel laagjes!

 • Reageren
  Ise
  15 oktober 2013

  Wauw die lucht, prachtig!

 • Reageren
  Maire
  15 oktober 2013

  Super gaaf om te lezen! Ik wil ook zo graag eens het Noorderlicht zien!

 • Reageren
  Mariska
  15 oktober 2013

  Wow, echt prachtig! Ik ben naar mooie tropische bestemmingen geweest, maar zoiets als dit lijkt me ook echt geweldig! Maar ik denk dat het wel redelijk prijzig is of niet?

  • Reageren
   Mandy
   16 oktober 2013

   Dat ligt eraan… ik was al in Finland, dat scheelt een vlucht. Daarnaast reisde ik via een studentenorganisatie.
   Als je een goed pakket hebt komen er weinig kosten bij, mijn enige extra activiteit was de huskytocht en deze kostte 70 euro per persoon.

 • Reageren
  Shii
  15 oktober 2013

  Wat moooiii! Al dat sneeuw brengt me nog meer in kerststemming dan ik sl ben haha

 • Reageren
  Kelly
  15 oktober 2013

  Wauw, het noorderlicht. Echt prachtig!

 • Reageren
  MySimplySpecial
  15 oktober 2013

  Wat gaaf! Ik wil heel erg graag een keer het noorderlicht zien!

 • Reageren
  Marieke
  15 oktober 2013

  Wat gaaf! Mijn vader ging wel eens naar Zweden, en na het lezen van dit artikel wil ik helemaal naar het koude Noorden! Kou vind ik echter verschrikkelijk, dus ik moet maar een hoop dikke sokken inpakken.
  Erg leuke inspiratie zeg! Op de Bucket list!

  • Reageren
   Mandy
   16 oktober 2013

   Dikke sokken, veel laagjes en lekker veel de sauna in. ;)

 • Reageren
  Natasja
  15 oktober 2013

  Erg gave reis, het lijkt me fantastisch om het noorderlicht een keer te zien (hopelijk komt het er een keer van!)

 • Reageren
  Fabienne
  15 oktober 2013

  Super gaaf! Lijkt me echt helemaal geweldig.

 • Reageren
  Annebelle
  16 oktober 2013

  Dit is echt een reis die je een keer moet maken in je leven!

 • Reageren
  Ginny
  16 oktober 2013

  Prachtige foto’s! Lijkt me zo geweldig, vooral om een keer met de huskyslee te gaan. Maar met -34 graden de zee in rennen? In de zomer in Frankrijk is dat voor mij al lastig, haha. Maar super dat jij dat wel hebt gedaan! Lijkt me inderdaad een hele ervaring.

 • Reageren
  Laura
  17 oktober 2013

  Supergaaf! Ben jaloers! Ik ben op mijn 11e ook in Finland geweest. In Rovanimi ook! Met de hondenslee, sneeuwscooter, de kerstman… Take me back.

 • Reageren
  Estrella
  17 oktober 2013

  Jaren geleden ben ik ook in Lapland geweest, echt heel mooi daar!

 • Reageren
  Undercover Unicorns
  18 oktober 2013

  Ik droom er van ooit naar Lapland te gaan, maar voorlopig ziet het er naar uit dat het nog even bij dromen blijft… Jammer genoeg

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge