Suikervrije jam maken

suikervrije jam maken

Suikervrije jam maken

Suikervrije jam maken, kan dat eigenlijk wel? Want wat is jam.. Fruit en suiker! Meer niet! Na een tijdje Googlen en Pinteresten kwam ik er achter dat zelf suikervrije jam maken ontzettend gemakkelijk is. In plaats van suiker kun je namelijk chia zaadjes gebruiken om de ‘jelly’ structuur van ‘echte’ jam te krijgen. Dat was het proberen waard! Want ondanks dat ik vaak ga voor hartig beleg, zo af en toe even flink wat zoetigheid op mijn cracker of rijstwafel kan ik ook heel erg waarderen!

Chia zaadjes zijn tegenwoordig op iedere straathoek verkrijgbaar en zijn ontzettend gezond. Chia zaadjes zitten vol vezels, magnesium, omega 3, ijzer en eiwitten. In combinatie met fruit zou je kunnen zeggen dat het hartstikke gezond beleg is. Hurray!

suikervrije jam maken

Maak niet teveel in één keer van deze jam. Omdat er natuurlijk geen e-nummers in gaan en het een vers product is kun je het niet zo lang bewaren in de koelkast. Ik zou zeggen een dag of 5!

Ingrediënten voor een klein potje jam:
Doosje diepvries frambozen, ontdooid (of ieder ander fruit naar keuze)
1 eetlepel honing.
1 eetlepel chia zaadjes.

Bereidingswijze:
• Doe de ontdooide frambozen samen met de honing en een scheutje water in een klein kookpannetje en verhit het op middelhoog vuur totdat het een ‘saus’ wordt. Roer ondertussen een beetje door.
• Haal het pannetje van het vuur, doe de chia zaadjes er bij en roer dit door tot alles goed gemengd is.
• Giet het mengsel in een klein potje, laat het afkoelen en zet het daarna in de koelkast.

En dat is het! Simpeler kan bijna niet toch?! :)

En het is heerlijk! Niet alleen als beleg maar ook als zoetmaker door je kwark of yoghurt ontbijtje! Of op een bolletje vanille ijs ;-)! Een stuk minder gezond maar wel erggggg lekker!

Eet smakelijk, liefs!

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

12 reacties

  • Reageren
    chucky1012
    29 januari 2016

    Het ziet er heerlijk uit!

    Xoxo

  • Reageren
    simpel, met een snufje liefde
    29 januari 2016

    Lekker! En het klinkt ook heel makkelijk om te maken.!

  • Reageren
    Milou
    29 januari 2016

    Oh leuk recept zeg! Ga ik ook eens proberen. En mooie foto’s heb je gemaakt :-)

  • Reageren
    Margot
    29 januari 2016

    Wat een goed idee om chia zaadjes te gebruiken!

  • Reageren
    Miranda
    29 januari 2016

    Oh ja! Dat weet ik nog wel, dat chiazaadjes die jellystructuur geeft. Daar kwam ik achter toen ik eens een hele rare smoothie kreeg nadat ik ze erdoor had gedaan:) volgende keer maar beter jam ermee maken dus, haha!

  • Reageren
    Rianne
    29 januari 2016

    Wat een goed, leuk en gezond idee! :)
    Ga het snel maken, wie weet vindt mijn zoontje het ook wel lekker op zijn boterham.

  • Reageren
    Paola
    29 januari 2016

    Ziet er lekker uit en fijn dat het zo makkelijk te maken is! Dit ga ik onthouden!

  • Reageren
    Michelle
    29 januari 2016

    Wat een slim idee dit! Wéér een heel leuk receptje!

  • Reageren
    Rianne
    29 januari 2016

    Wat een goed idee om met chiazaad te binden! Lijkt me lekker!

  • Reageren
    Femke
    29 januari 2016

    Wat een prachtige foto’s!!

  • Reageren
    Sabine
    29 januari 2016

    Lekker! IK dacht dat daar ook altijd gelatine ofzo in moest om het wat steviger te maken. Maar het kan dus ook zonder… lijkt me leuk om eens te proberen!

  • Reageren
    Tessa
    29 januari 2016

    Mooie foto’s! Die workshop lijk je meteen al goed in de praktijk te brengen!!

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge