RECEPT: frambozen-perzik ranja

Perzik-frambozen ranja

In mijn ogen is écht (bijna) alles wat zelfgemaakt is beter dan wanneer je het in de winkel koopt. Toen ik vorig jaar voor het eerst zelf ranja maakte was ik (en de rest die het proefde) verkocht, heerlijk! Geen onuitspreekbare ingrediënten waarvan je geen flauw idee hebt of ze goed of slecht voor je zijn, geen gekke e-nummers voor houdbaarheid of rare kleurstoffen. Gewoon fruit, water en agave (of suiker!) en je maakt de heerlijkste ranja zelf! Dit keer gebruikte ik de combinatie van frambozen en perzik en het bleek perfect te zijn, i love it!

frambozen-perzik ranja

 Wat heb je nodig?

– 2 perziken
– een half bakje diepvriesframbozen
– 2 citroenen
– 1.5 cup water
– 1 cup suiker (of 1/2 cup agave)

Wat moet je doen?

1. Meng het water met de suiker (of agave) in een pannetje, zet dit op middelhoog vuur en blijf roeren totdat alle suiker is opgelost en het water kookt.
2. Snij de 2 perziken in stukjes en voeg deze toe aan het kokende water. Voeg ook de frambozen toe. Laat dit ongeveer 10 minuutjes koken terwijl je er af en toe doorheen roert.
3. Zet het vuur uit, haal het deksel van de pan en laat het 10 minuten staan. Zo kan het een klein beetje afkoelen. Ondertussen kun je de citroenen van uitpersen. Gooi de schil niet weg, rasp deze een beetje en gooi dit bij je citroensap in.
4. Zodra de 10 minuten voorbij zijn pak je de staafmixer en mix je het tot een glad mengsel.
5. Pak nu een zeef en gooi het mengsel hier doorheen. Op deze manier haal je de grotere stukken er uit en blijft er slechts het sap (je siroop!) over.
6. Voeg het citroensap + de rasp toe aan het frambozen-perzik mengsel. Meng dit goed.
7. Laat het mengsel geheel afkoelen. Is het helemaal afgekoeld? Doe dan 1/4 siroop en 3/4 water in een glas, ijsblokjes er bij in en voila! You’re ready!

De ranja kun je ongeveer 10 dagen in een afgesloten flesje in de koelkast bewaren. Omdat ik meer siroop had als 1 flesje heb ik deze in een afgesloten bakje in de diepvries gedaan. Als ik de ranja in het flesje op heb haal ik het bakje uit de vriezer, laat het een nachtje ontdooien en vul ik het flesje weer! LEKKERRRR!!

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

21 reacties

  • Reageren
    Shifra - A Cup of Life
    16 augustus 2013

    Pfoe dat ziet er maar al te lekker uit! Maar wel heel erg zoet; is dat het ook?

    • Reageren
      Roos
      16 augustus 2013

      Ik vind het heel erg mee vallen. Door de citroen word het geheel wat frisser :)!

  • Reageren
    Natasja
    16 augustus 2013

    Wat een ontzettend leuk recept! Dit ga ik ook zeker eens proberen! Het klinkt in ieder geval heerlijk. Slim van je trouwens dat je een gedeelte hebt ingevroren.

  • Reageren
    Djuli
    16 augustus 2013

    Ziet er lekker uit! Mooie foto’s ook trouwens :)

  • Reageren
    MySimplySpecial
    16 augustus 2013

    Dat klinkt goed! En mooie foto’s inderdaad!

  • Reageren
    Kirsten
    16 augustus 2013

    Dat lijkt me erg leuk om een keer zelf te maken!

  • Reageren
    Farah
    16 augustus 2013

    Ziet er lekker uit!

    Ook een mooie foto zo :)

  • Reageren
    Alette
    16 augustus 2013

    Oeh jammie dat lijkt me erg lekker! En andere waren me al voor, maar daarom niet minder gemeend: wat een mooie foto’s heb je gemaakt! Om trots op te zijn :D

    • Reageren
      Roos
      16 augustus 2013

      Dankjewel iedereen voor de complimentjes er over, ben er stiekem zelf ook wel heel blij mee :D!!

  • Reageren
    Michelle @ The World is a Book
    16 augustus 2013

    Wat een goed idee! Dit ziet er heerlijk uit!

  • Reageren
    Resy
    16 augustus 2013

    Zelfgemaakte dingen zijn vaak inderdaad lekkerder! Misschien ga ik dit ook maar eens een keertje zelf proberen

  • Reageren
    Stella
    16 augustus 2013

    Wat ziet dit er heerlijk uit, super leuk recept :)

  • Reageren
    Marieke
    17 augustus 2013

    Ow! dat had ik niet geraden! wat een gaaf idee! ga ik zeker eens doen:)

  • Reageren
    Nina
    17 augustus 2013

    Leuk recept en leuk gedaan!! Lijkt me lekker!

  • Reageren
    Nicool
    18 augustus 2013

    Ziet er heerlijk uit en wat een mooie foto’s!

  • Reageren
    Estrella
    18 augustus 2013

    Ga ik zeker eens proberen! Het is trouwens perziken met één k :)

  • Reageren
    Yara
    20 augustus 2013

    Oh my… Ik heb hem opgeslagen en ga misschien morgenavond wel aan de slag. Me wants ranja!

  • Reageren
    Helen
    2 oktober 2017

    Dit is precies wat we nodig hadden. We kopen hier (Spanje) heel veel fruit bij de boeren. Gewoonlijk maakte ik alleen limonade van een combinatie van citroen, sinaasappel en ananas. Gisteren weer heel veel fruit mee naar huis genomen. Nadat ik dit gelezen heb, ga ik vandaag proberen sap van druiven, perziken, ananas en citroenen te maken. Hartelijk dank!

  • Reageren
    juul
    28 maart 2018

    dit recept voor hoeveel liter Ranja is dit??

  • Reageren
    Hett
    27 mei 2018

    Wat is een cup water ?

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge