Ben jij bang voor de tandarts?

bang voor de tandarts

(*)Het bezoekje aan de tandarts, wie kijkt er nou niet tegenop? Zo’n 2.5 miljoen Nederlandse volwassenen zijn bang voor de tandarts! En ik moet eerlijk zeggen, ik begrijp het wel!

Bang voor de tandarts

Het moge duidelijk zijn dat veel mensen leven met angst voor de tandarts. Dit zie je waarschijnlijk niet alleen in je omgeving, maar ook op tv, bijvoorbeeld bij het populaire tv-programma Gênante tanden! Het nare aan bang zijn voor de tandarts is dat je het alleen maar erger maakt door niet te gaan. En áls je dan eenmaal al je moed bijeen hebt geraapt om te gaan, blijkt er ineens een heleboel aan de hand te zijn dat niet zo één, twee, drie is opgeknapt en staan je misschien wel een stuk of 6/7 behandelingen te wachten…

Een goede mondverzorging is zo belangrijk. Niet alleen omdat een gezond gebit er goed en verzorgd uitziet, een slecht gebit kan ook een negatieve invloed hebben op je gezondheid.

Donkere, oude praktijk

Ik weet nog zo goed dat ik vroeger als kind met papa, mama en mijn zussen naar de tandarts ging. Het was een oude man (die ik niet zo erg aardig vond) in een donkere, ouderwetse praktijk. Zodra we voet over de drempel zetten, rook ik de geur van fluoride, hoorde ik het piepende geluid van de boren en kreeg ik altijd een naar gevoel in mijn buik. Als kind vond ik de tandarts gewoon stom, de fluoride was vies en de man was niet aardig. Dit werd allemaal beter toen deze tandarts met pensioen ging en we naar een andere praktijk gingen. Een aardige tandarts in een moderne praktijk die zijn best deed om je een beetje af te leiden met geklets en flauwe grapjes.

Gelukkig heb ik een redelijk gebit en iets spannends hoefde er dan ook nooit te gebeuren, dus het nare gevoel van vroeger heeft nooit echt doorgezet. Wat een aardige, begripvolle tandarts al voor verschil kan maken! Maar dit angstige gevoel had zich natuurlijk makkelijk verder kunnen ontwikkelen.

Bang voor de tandarts

NarcoDent

Bij NarcoDent staat alles in het teken van mensen die bang zijn voor de tandarts. Er werken fijne, begripvolle tandartsen die de tijd voor je nemen en je niet veroordelen voor het feit dat je al zo lang niet meer bij een tandarts bent geweest (vaak een reden om het nóg langer uit te stellen). Tijdens de intake wordt er samen gekeken naar je (mond)situatie en hoe dit aangepakt kan worden. Er wordt een behandelplan gemaakt en deze behandelingen kunnen onder narcose plaatsvinden. Een uitkomst voor mensen die ontzettend bang zijn! Onder narcose merk je niets van de behandelingen waar je zo enorm tegenop ziet. De narcose wordt uitgevoerd door een ervaren team van anesthesiologen.

Nog een pluspunt is dat de tandarts die je gesproken hebt tijdens de intake ook de tandarts wordt die de behandeling uitvoert. Geen verschillende gezichten, maar één tandarts die je begeleidt en behandelt. En of het nu gaat om het vullen van een paar gaatjes of het plaatsen van een kroon of brug, alles gebeurt onder narcose en wanneer je wakker wordt, is alles achter de rug!

angst voor de tandarts

Mijn tips

Tijdens mijn werk als maatschappelijk werkster heb ik heel wat handjes vastgehouden in de tandartsstoel. Ik begeleidde namelijk ook mensen met angsten, waaronder ook mensen met angst voor de tandarts.

Bij mensen met tandartsangst probeerde ik het altijd heel concreet te maken. Waar ben je nu eigenlijk bang voor en schrijf dit eens op. Is het dat je bang bent voor de pijn, de geluiden, de ervaring en/of vind je de tandarts zelf niet leuk? Schrijf je angsten op en probeer deze daarna feitelijk te weerleggen. Is het feitelijk gezien écht zo verschrikkelijk? Doet een behandeling bij de tandarts echt zoveel meer pijn dan bijvoorbeeld het stoten van je knie? Bespreek dit eens op deze manier met iemand die je compleet vertrouwt en die over het algemeen ook nog eens lekker positief is. Vaak merk je dan dat het feitelijk gezien best meevalt en denk je: goh, eigenlijk lig ik bij een controle ook vaak maar vijf minuutjes in de stoel, wat is nou vijf minuten? Of: het stoten van mijn knie doet nog meer pijn dan een gaatje boren.

Neem iemand mee naar de tandarts waar je je prettig bij voelt, geef bij de tandarts aan dat je het spannend vindt en probeer jezelf voor te houden dat het feitelijk gezien best meevalt. Laat iemand je tijdens de behandeling een beetje afleiden, je handje vasthouden en af en toe een domme grap maken. Humor houdt het vaak een beetje luchtig ;-)!

bang voor de tandarts

Wees na afloop trots op jezelf dat je het gedaan hebt én maak gelijk een vervolgafspraak, zo kom je er niet onderuit!

Werken deze tips niet voor jou (of iemand die je kent), dan is een behandeling onder narcose het overwegen waard. Bekijk de site van NarcoDent eens goed, lees je in en vraag een gratis intakegesprek aan. Je tanden zijn zo ontzettend belangrijk! Het is zonde om rond te blijven lopen met een slecht gebit, terwijl er dit soort opties zijn. Ga ervoor!

handtekening Lifebyrosie.nl

* Dit artikel is een samenwerking met NarcoDent.

Gerelateerde artikelen

8 reacties

 • Reageren
  Selma
  28 juni 2016

  Ik ga veel te weinig naar de tandarts… Niet omdat ik bang ben, maar omdat ik het vergeet of geen zin heb om tussen alle bedrijven door een afspraak te maken. Mijn gebit is gelukkig in goede staat (even afkloppen ;) ), maar er kan natuurlijk altijd iets zijn en dan is het wel beter er vroeg bij te zijn.
  Selma onlangs geplaatst…Wat eet je dan wel? | Kala namak, zout met ei-smaakMy Profile

 • Reageren
  Bente
  28 juni 2016

  Ik ga gewoon elk half jaar netjes op controle. Dan is het allemaal niet zo erg :) Het trekken van mijn verstandskiezen bij de kaakchirurg vond ik dan wel weer afschuwelijk (heb de andere kant dan ook drie jaar lang uitgesteld terwijl ik eigenlijk na een paar weken terug moest komen).
  Het is nou ook niet dat ik uit kijk naar mijn tandarts bezoek, maar heel vervelend vind ik het ook niet :)
  Bente onlangs geplaatst…Weekoverzicht 32: Onweer en een foodfestivalMy Profile

 • Reageren
  Lisa
  28 juni 2016

  Ik ben ook als de dood voor de tandarts. Zo erg, dat ik dik 2,5 jaar niet bij de tandarts was geweest (ik ben 22). Uiteindelijk heb ik toch de knoop doorgehakt en gewoon gebeld en aan de assistente uitgelegd dat ik heel bang ben en daarom zo lang niet was geweest. Ze schreef dit erbij als notitie, en toen ik eenmaal mijn afspraak had was de tandarts superlief! Ik moest eerst op een normale stoel zitten, waar ze ging vertellen wat ze ging doen. Ze hield echt heel veel rekening er mee, superfijn.

 • Reageren
  Lisa
  28 juni 2016

  Omg, ik zie nu dat er ook een praktijk zit van hun in mijn stad?! Mijn kleine stadje waar amper iemand woont haha. Oké, dit ga ik zeker in mijn achterhoofd houden! Thanks :)

 • Reageren
  Jessica
  28 juni 2016

  Goed om te lezen hoe jij anderen bij hun angst kon begeleiden, goede tips!
  Jessica onlangs geplaatst…Verslag | De allereerste Filmblog Get TogetherMy Profile

 • Reageren
  Marjolein
  28 juni 2016

  Ik ben ook al jaren niet geweest.. Ik vind het gewoon zo naar.. Als er iets moet gebeuren (tenminste tot nu toe bij mij) heeft ’t altijd echt veel pijn gedaan voor kleine dingetjes.. Dan denk ik, rot op uit mijn mond ik wil dat niet! Pijn in mijn mond vind ik gewoon echt onwijs naar(en ik ben alles behalve een pieperd) . Gelukkig heb ik wel een sterk gebit (dat zeiden ze altijd) en zorg ik er zelf best goed voor maar toch. Ik vrees de dag dat ik weer zou moeten gaan..

 • Reageren
  Kleine Prinses
  10 juli 2016

  ik was vroeger verschrikkelijk bang voor de tandarts… door slechte ervaringen. Nu ga ik bij een hele goede en ik ga nog steeds niet graag, maar bang ben ik niet meer!
  Kleine Prinses onlangs geplaatst…1 jaar na mijn gastric bypassMy Profile

 • Reageren
  Mendeszoon
  15 mei 2017

  Prachtig introductie plaatje, heel veel van genoten.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge