6 x waarom je baby voorlezen belangrijk is

Baby voorlezen

Toen ik nog geen moeder was was dit één van de dingen waar ik enorm naar uit kon kijken: mijn baby voorlezen. En nu Flynn er is doe ik dit. Iedere dag.

‘Maar hij is nog maar een baby’ hoor ik vaak als ik mensen vertel dat ik Flynn al voorlees. Daar heeft hij toch nog niks aan? Maar voorlezen op jonge leeftijd, ook als je baby nog maar slechts een paar maandjes oud is, daar hebben baby’s zeker wél iets aan. Ik vertel je vandaag waarom je baby voorlezen hartstikke belangrijk is!

6 redenen waarom je baby voorlezen belangrijk is

1. Al vanaf dat je baby in je buik zat hoort je baby je stem. Je stem maakt je baby rustig en geeft je baby een veilig gevoel. Door voor te lezen voor het slapen gaan creëer je een momentje met zijn tweeën. Even zonder afleiding van televisie, telefoon of laptop. Je baby, jij en een boek. Een momentje van rust en veiligheid waardoor je baby met een fijn gevoel kan gaan slapen.

2. Baby’s begrijpen je woorden, en dus het verhaal, natuurlijk nog niet (dus je kunt gerust 50 Shades voorlezen!!! grapje) maar door te luisteren naar je stem leren ze luistervaardigheden en vergroten ze het concentratievermogen. Ik vind het zo ontzettend leuk om te zien hoe Flynn mij altijd met zijn grote ogen aan zit te kijken als ik hem Jip en Janneke of Pluk van de Petteflat voorlees. Hij luistert echt naar wat ik zeg en als ik hem de plaatjes laat zien kijkt hij hier ook naar. Hij concentreert zich daadwerkelijk op wat ik zeg, ook al begrijpt hij er niks van ;-)!

3. Door voor te lezen help je je baby zich te interesseren voor geluiden. Dit is positief voor de ontwikkeling van het zelf maken van geluiden, brabbelen en uiteindelijk praten.

4. Je baby voorlezen stimuleert de taalontwikkeling en het leren begrijpen van woorden. Zelf praten duurt natuurlijk nog wel even maar baby’s leren al vrij jong dat bepaalde woorden iets kunnen betekenen. Door voor te lezen stimuleer je dit nog meer. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat baby’s die al vanaf jongs af aan zijn voorgelezen een voorsprong hebben met betrekking tot het zelf leren praten, woordenschat en leren lezen!

5. Je baby leert de connectie te maken tussen iets waar hij heel veel van houdt (luisteren naar jouw stem) en een boek. De kans dat je kind later zelf lezen als iets leuks en normaals gaat ervaren wordt hiermee enorm vergroot.

Naast al deze redenen is voorlezen gewoon ontzettend leuk. Tijd voor je kind maken is namelijk altijd leuk in je drukke dagen ;-)!

Lees jij jouw baby voor? Waarom wel/niet? :)

handtekening rosie

Wil je op de hoogte blijven van alles omtrent mij en Lifebyrosie.nl?
Volg mij dan op Facebook of Instagram (@lifebyrosie) ♥

Gerelateerde artikelen

23 reacties

 • Reageren
  Amy
  12 april 2016

  Ja! Yay! Leuk dat je erover schrijft, ik hoor het nooit terug bij anderen. Door voor te lezen vergroot je het taalaanbod en daarmee stimuleer je de ontwikkeling van de connecties die in de hersenen gemaakt worden om een taal te leren. Super goed dus! Mijn neefje van 10 maanden heeft al een vast bedtijdritme incl voorlezen en dat snapt hij allemaal precies :)
  Amy onlangs geplaatst…Een nieuwe bril!My Profile

  • Reageren
   Roos
   12 april 2016

   Hey Amy, ik heb er ook verder nog weinig over gelezen op andere blogs dus ik dacht; ik schrijf er zelf een blogje over ;-)! Wat goed dat je neefje een vast ritme heeft. Heb ik hier ook met Flynn al weet ik niet of hij het al helemaal begrijpt haha. Liefs XX

 • Reageren
  Margot
  12 april 2016

  Mijn moeder heeft vroeger veel voorgelezen en dat vond ik altijd geweldig!
  Margot onlangs geplaatst…Dagboek: Surprise partyMy Profile

 • Reageren
  Eva
  12 april 2016

  Wat leuk om te lezen dat je zo’n voorstander bent van voorlezen.
  Ook al ben ik nu nog geen moeder, het lijkt mij heerlijk om later mijn kind te kunnen voorlezen.

  • Reageren
   Roos
   12 april 2016

   Ja zo leuk! Zeker doen later ;-) XX

 • Reageren
  Rowan - sillysis.nl
  12 april 2016

  Helemaal mee eens! Ik heb Pedagogiek gestudeerd en ik ben absoluut pro voorlezen! Zo belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje, maar het is ook gewoon ZO leuk! Ik ben zelf dan wel geen moeder, maar voorlezen is heerlijk!
  Rowan – sillysis.nl onlangs geplaatst…DIY: recycle je oude lampen: Lightbulb vaasjeMy Profile

 • Reageren
  Kim
  12 april 2016

  Yay! Ik doe toch iets goed hihi. Davey geniet van zijn boekjes, vooral met geluid maakt hem aan het lachen.
  Kim onlangs geplaatst…Mijn gekregen verjaardag cadeaus.My Profile

  • Reageren
   Roos
   12 april 2016

   Nou je zult vast heeeeel veel goed doen ;-)! Ja leuk he als ze zo om je moeten lachen <3!

 • Reageren
  Karlijn
  12 april 2016

  Zo waar! Ik kan het alleen maar aanmoedigen. Van jongs af aan hebben mijn ouders ons altijd voorgelezen en ik denk echt, dat het helpt en een positieve invloed heeft op het kind. Ook als het iets ouder is, ’s avonds voor het slapen gaan nog even samen lezen, laat zien dat lezen leuk kan zijn en stimuleert om zelf meer te gaan lezen. Althans, dat vind ik ;) X
  Karlijn onlangs geplaatst…Een nieuw horloge, marmer om mijn polsMy Profile

  • Reageren
   Roos
   12 april 2016

   Heeeelemaal mee eens <3! Love it! Hoop dat Flynn lezen heel erg leuk gaat vinden want ik heb nu al zoveel boekjes die ik met hem lezen wil haha! XX

 • Reageren
  Michelle
  12 april 2016

  Oh ik kijk ook zooo uit naar het moment dat ik kan beginnen met voorlezen. Als kind was dat altijd één van mijn favoriete momentjes van de dag!
  Michelle onlangs geplaatst…ZWANGERSCHAPSUPDATE: WEEK 35 & 36My Profile

 • Reageren
  Marjon
  12 april 2016

  Ik heb dit ook al vroeg gedaan bij Maxime. Ik vond het gewoon fijn even een op een met haar bezig te zijn, buiten het geven van de voeding. Liefs Marjon
  Marjon onlangs geplaatst…Waar vind ik mijn evenwicht terug?My Profile

  • Reageren
   Roos
   12 april 2016

   Ja heerlijk he! Vind ik ook :)

 • Reageren
  Diana
  12 april 2016

  Ik wil zo graag onze zoon voorlezen. Alleen gooit meneer telkens het boekje dicht en klapt dan in zijn handjes..net wanneer ik één zin heb voorgelezen. Het is gevecht met ‘open’ en ‘dicht’ haha..
  Diana onlangs geplaatst…Slapeloze nachten: ziekenhuisopname?My Profile

 • Reageren
  Madelaine
  12 april 2016

  Ik lees Jasmin ook wel eens voor maar moet het echt vaker doen. Vind het zelf ook best leuk haha.

 • Reageren
  Vlijtig Liesje
  12 april 2016

  Ja, ik las altijd veel voor. Ook voor de spraakontwikkeling.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Rara, wat doe ik?My Profile

 • Reageren
  Dee
  12 april 2016

  Voorlezen blijft gewoon leuk! Ons dochtertje is er al 10 en nog elke avond lezen we een verhaaltje. Het is gewoon een deel van het vaste slaapritueel geworden en we vinden het nog steeds een zalig momentje samen ❤️. En als ik al eens een keertje echt te moe ben om voor te lezen, dan leest zij mij een verhaaltje voor … zaaalig!!

 • Reageren
  Nikita
  12 april 2016

  Hoi rosie

  Leuke blog en leuk geschreven.
  Mijn oudste lezen we wel vaak voor hij is 5 jaar oud. Met de middelste bekijken we plaatjes en benoemen we wat we zien hij is 2.5 jaar.
  De kleinste lezen we nog niet voor hij is 15 maandjes

  Liefs nikita

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  12 april 2016

  Voorlezen is top. Ik zou het nog meer moeten doen, we hebben zoveel fantastische boeken en onze spruit vindt het super. Ga meteen een boekje pakke
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Ben ik een loedermoeder?… tagMy Profile

 • Reageren
  demallemolenmoeder
  12 april 2016

  Ik lees elke avond voor en ook wel overdag. Ze is het nu echt gewend. Meestal lees ik een verhaaltje en een versje voor, zó leuk. Ze brabbelt veel ( 16 maanden)maar echte woorden nog niet. Dus ik ben benieuwd of het echt werkt wat betreft taalontwikkeling.
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…Review; Speelparadijs Cowboy & IndianenMy Profile

 • Reageren
  Frank
  13 april 2016

  Goede blog. Was mij daar niet zo bewust van. Heb wel gelezen dat het belangrijk is om veel tegen je kleine te praten voor de taalontwikkeling dus dat gebeurt hier volop. Ik denk dat wij binnenkort ook maar eens beginnen met voorlezen
  Frank onlangs geplaatst…Opa VerteltMy Profile

 • Reageren
  Jess
  13 april 2016

  Wij zijn volop bezig in fifty shades of grey. ;-)
  Hier is het een papa-dochter moment. Ik zou het heel graag zelf doen, maar vriendlief is heel de dag gaan werken en komt net thuis als Ellie moet gaan slapen. Ik vind het leuk om hen bezig te horen. Papa is ook heel kieskeurig met zijn verhalen. (Als kleuterjuf gelukkig geen tekort aan boekjes)
  Jess onlangs geplaatst…Rapley/Kleintjes methode: De eerste wekenMy Profile

 • Reageren
  Maike
  18 mei 2016

  Goede blog, voorlezen is sowieso erg belangrijk voor kinderen! Als leerkracht merk ik vaak snel welke leerlingen thuis veel gelezen hebben met hun ouders.
  Maike onlangs geplaatst…Hartje van vilt als corsageMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge