Nou, wanneer komt die tweede?!

Wanneer komt die tweede

De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag wanneer er een tweede komt. Ja ja, mensen vragen niet alleen onbeschaamde dingen als je zwanger bent (‘was het wel gepland????’) maar blijkbaar gaan sowieso alle remmen los zodra er een kind gebaard is.

Hoeveel kilo ben jij eigenlijk aangekomen in je zwangerschap? Zijn het er geen 3?? HA-HA-HA-HA!!!!! Ben je niet bang voor de bevalling? De bevalling van het teamgenootje van de tante van mijn buurmeisje was namelijk echt horror!!!! Ben je nog maar 30 weken? GOH, ik dacht echt dat je al bijna uitgerekend was joh!!

Moet ik nog even doorgaan? ;-)

Vrijbrief voor persoonlijke vragen

Blijkbaar is het zo dat als je zwanger bent mensen opeens alles mogen zeggen en jij dit allemaal dikke prima moet vinden. Het is natuurlijk ook algemeen bekend dat zwangere vrouwen juist een veel dikkere huid hebben tijdens hun zwangerschap en helemaal niet hormonaal zijn. Laat staan zich druk maken over de gezondheid en groei van hun baby en het lichaam wat je er aan over houdt… Fijn dat er dan toch mensen zijn die je er eventjes aan herinneren! Danku danku! (inclusief een heerlijk sarcastisch knikje)

Flynn is natuurlijk ál 9 maanden!

Maar het blijft niet bij de zwangerschap want nu Flynn er eenmaal is en hij ál 9 maanden is lijkt het dat mensen het nu weer normaal vinden om te vragen wanneer die 2e komt! ‘Nou, en..? (kijkend naar mijn buik). Komt er al een tweede of???? ;-);-);-)’

Sinds wanneer is het normaal om dit soort ontzettend persoonlijke vragen te stellen? Vooral omdat dit niet gevraagd wordt door je familie of beste vrienden maar juist vaak door (vage) kennisen die je in de Action tegenkomt terwijl je net je mandje op de band staat te pakken en het hele dorp mee kan luisteren. Dat soort situaties. Héérlijk.

Mijn baby is nog geen jaar oud en ik ‘moet’ me blijkbaar alweer bezig houden met een volgende?

Eerlijk is eerlijk, soms kriebelt het al wel weer een beetje en denk ik ‘oh wat zou het toch leuk zijn’. Maar dat is af en toe even een gevoel. Praktisch gezien zijn wij er nog lang niet klaar voor en ook helemaal nog niet mee bezig. Ik vind Flynn nog zó klein, voor mijn gevoel is hij er nog maar net (en aan de andere kant is een leven zonder hem al onmogelijk) en is mijn bevalling ook nog maar kort geleden. Ik wil eerst nog lekker lang genieten van hem alleen. Hem mijn onverdeelde aandacht geven. En daarnaast, met 1 kind is het natuurlijk weer een stuk minder geregel en gesleep dan wanneer je er 2 of 3 hebt. Natuurlijk ben je ook met 1 kind nooit meer zo vrij als wanneer je geen kinderen hebt maar 1 kind neem je zo makkelijk ergens naar toe of ‘drop je even’ bij iemand achter de deur. Een stukje vrijheid die ik nog niet van plan ben om op te geven ;-)!

Grenzen vervagen

Het heeft allemaal zijn voor- en nadelen, veel of weinig tijd tussen je kindjes laten zitten, maar dit zijn zulke persoonlijke dingen, ik voel me echt niet geneigd om die met een kennis in de Action of in de supermarkt te bespreken ;-)! Ik vind het bijzonder dat grenzen zo lijken te vervagen als er een zwangerschap of kinderen in het spel zijn. ‘Normaal’ vraag je dit soort persoonlijke dingen niet maar dan opeens wel? Ik vind het héél bijzonder!

Heb jij wel eens zulke rare dingen meegemaakt? Mensen die zulke rare dingen aan jou hebben gevraagd? Ik ben heel benieuwd!

XX

handtekening Lifebyrosie.nl

Gerelateerde artikelen

23 reacties

 • Reageren
  Angela
  20 juli 2016

  Ongelooflijk hè al die vragen. Ik vraag dat nooit. Net alsof je vergeet te melden dat je zwanger bent. Als er nieuws is dan hoor je het wel. Ik zeg tegenwoordig als mensen zeuren om een tweede: nou dan maak je er toch zelf eentje bij.

 • Reageren
  J.
  20 juli 2016

  Ons zoontje is 7 weken te vroeg geboren vanwege Hellp (zelf twee nachten op de ic gelegen), en heeft dus ook 7 weken in het ziekenhuis gelegen. Inmiddels is hij ruim 9 maanden oud, maar ik heb nog steeds elke dag last van ondefinieerbare klachten als nasleep van hellp. Wanneer ik zeg geen tweede te willen ‘ Ja wacht maar dat zegt iedereen, straks piep je wel anders’
  Enige wat ik dan denk, prima, anders ga jij even lekker bijna dood, praten we daarna wel verder ;-)

  Waar bemoeien mensen zich mee? Bah, laat mensen toch lekker.

 • Reageren
  Tamara
  20 juli 2016

  Ohh zo herkenbaar! Ons zoontje is nu 2 en krijg serieus wel 1x in de week te horen en wanneer komt de tweede? zeg altijd als we er klaar voor zijn en dat kan morgen zijn, over 5 jaar of misschien wel nooit

 • Reageren
  Carolien
  20 juli 2016

  Ik kreeg de vraag vorige week voor het eerst, mijn zoontje is 7 maanden. Lijkt me heel leuk hoor daar niet van maar ik wil ook eerst van hem genieten gewoon. En hallo ik ben nog niet eens ontzwangerd ;)

 • Reageren
  Michelle
  20 juli 2016

  Waar Ik dan wel benieuwd naar ben is Hoe je reageert op die vage kennis die aan je vraagt of het niet alweer es tijd wordt voor een tweede. Wat zeg je dan?

  • Reageren
   Roos
   20 juli 2016

   Mijn antwoord is (meestal) dat we daar nog niet mee bezig zijn. En ook al zouden we dat in de toekomst wel zijn zou ik dit nog zeggen. Als ik in een iets minder aardige bui ben zeg ik dat ik dat wel heel persoonlijk vind om te vragen en laat ik extra een stilte vallen ;-)! Met de hoop dat het misschien een klein beetje bewustzijn meebrengt!

 • Reageren
  Maartje
  20 juli 2016

  Oh mijn zoontje is bijna 3 en wij hadden allang graag een tweede kindje gehad, maar het lukt niet. Mensen beseffen ook niet hoeveel pijn het kan doen als je zo iets vraagt. Je regelt niet zomaar even een tweede kindje. En ik krijg die vraag zó vaak. Ga er altijd luchtig mee om maar thuis jank ik altijd even een potje. Wat hebben ze er in vredesnaam mee te maken? Ook mensen die het niet willen, moeten ze toch zelf weten? Bemoei je lekker met je eigen zaken. Potverdikkie, ik kan er woedend om worden.

  • Reageren
   Maartje
   20 juli 2016

   Bedoelde: een kindje (niet persé een tweede;)). Moet je na gaan hoe moeilijk zulke vragen zijn voor mensen die helemaal geen kinderen kunnen krijgen. Vond het al moeilijk toen ik niet snel zwanger raakte (wel miskramen). Mensen kunnen zo egoistisch en hard zijn! Super goed artikel!

  • Reageren
   Roos
   20 juli 2016

   Dat is idd nog het aller aller verdrietigst, dat mensen daar geen rekening mee houden! Kan me ZO voorstellen dat je er woedend om wordt, net alsof het al niet moeilijk genoeg voor jullie is. Maar nee, die nieuwsgierige mensen willen het ook weten hoor. Daahaagggg! Heel veel sterkte voor jullie <3

 • Reageren
  Dionne
  20 juli 2016

  Ik vind dit niet iets dat je zomaar vraagt, maar het gebeurt blijkbaar wel regelmatig. Je moet doen waar jij je goed bijvoelt en niets aantrekken wat andere mensen zeggen.
  Dionne onlangs geplaatst…Dairy of Paris #2My Profile

 • Reageren
  Nienke
  20 juli 2016

  Hahaha mijn dochter is bijna 9 maanden en ik heb de vraag nog niet gehad. Al moet ik zeggen dat ik er zelf soms wel al aan denk. Aan de ene kant vind ik ook dat je niet zomaar alles hoeft te vragen, aan de andere kant heb ik er zelf nooit zo’n moeite mee. Ik ben een flapuit die ook persoonlijke dingen vrij gemakkelijk deelt…
  Nienke onlangs geplaatst…weekoverzicht #11My Profile

 • Reageren
  Dita
  20 juli 2016

  Ja raar he de vragen die sommige mensen vragen. Als ik zeg dat wij het waarschijnlijk (en ok, zeg nooit nooit) bij 1 houden kijken mensen mij ook zo raar aan…
  Dita onlangs geplaatst…Bloemen van BloomonMy Profile

 • Reageren
  Jess
  20 juli 2016

  HAha, hier ook een baby van 9 maanden, ik denk dat ik de eerste week al die vraag kreeg. Het is natuurlijk iets dat in je hoofd spookt, maar er komt nu meer bij kijken. Een tweede vraagt heel wat meer organisatie, hoe graag ik ook een tweede baby wil
  Jess onlangs geplaatst…Rapley heeft geen kinderen zeker? ;-)My Profile

 • Reageren
  Neelke
  20 juli 2016

  Gelukkig nog nooit gehad! Maar ik vind het best erg brutaal. het heeft wel iets dorperigs trouwens, waar ik vandaan kom kunnen ze dit soort vragen ook prima in de rij bij de kassa stellen. Daar moet iedereen altijd alles van iedereen weten. Als je dan zou zeggen ‘nou dat weet ik niet hoor’ dan ben je zwanger tegen de tijd dat de roddel de andere kant van het dorp heeft bereikt. Bijzonder pijnlijk als je net een miskraam hebt gehad of je wil heel graag een kindje maar het lukt niet.
  Neelke onlangs geplaatst…Spam je blog (of webshop)!My Profile

 • Reageren
  Mamavandrie
  20 juli 2016

  Tot op zekere hoogte begrijp ik heel goed dat deze vragen ongepast kunnen zijn en erg confronterend soms. En inderdaad dit is niet maakbaar, wij hebben er niets over te zeggen of een tweede of….ons gegund is. Toch vind ik de manier waarop zoiets gezegd wordt van wezelijk belang. Op sommige momenten kan het wel leiden tot een gesprek…over bijvoorbeeld kinderloosheid of waar de wens van een volgende kindje uitblijft. Veelal mensen die vaak onzichtbaar veel verdriet hierover hebben. Daar praat je natuurlijk niet over met iemand in een winkel of iets, maar op een ander moment zie ik mogelijkheden om met elkaar te praten over een wel of niet meer hebben van een kinderwens en factoren die daarbij spelen…
  Ik denk dat mensen na het horen van deze vraag of opmerking zich niet te snel aangevallen hoeven te voelen en dus niet het idee moeten hebben zich te verantwoorden of verdedigen voor de situatie. Dat klinkt vaak makkelijker gezegd omdat we nu eenmaal zoveel voelen…en mindere dagen kennen…

 • Reageren
  Charlotte
  21 juli 2016

  In de etiquetterubriek van Beatrijs in de zaterdageditie van Trouw komen dit soort dingen ook geregeld voor. Het is gewoon NOT DONE om mensen te vragen wanneer ze kinderen willen, of ze kinderen willen etc en nog meer not done om erover te oordelen! Of het nou vage kennissen zijn of je oma, het is gewoon niet okee om dit soort persoonlijke vragen te stellen aan mensen, het stellen op zich is al een verpakt oordeel an sich namelijk. “Wanneer komt de tweede” impliceert dat iemand vind dat je een tweede moet krijgen. Maar misschien wil je dat niet, of kun je dat zelfs niet. Ieder leidt zijn eigen leven, waar anderen niks mee te maken hebben. Beatrijs zegt ook altijd dat je heel beleefd maar ijskoud moet zeggen dat het iemand helemaal niet aangaat. En daar ben ik het volledig mee eens.
  Charlotte onlangs geplaatst…Free PDF download: CherryCharlie vakantiedagboekMy Profile

 • Reageren
  Sarah
  21 juli 2016

  Ugh, die vragen. Ik heb zelf (nog) geen kindje maar krijg constant de vraag of er eentje gaat komen, wanneer er eentje komt, of ik er effectief ooit wel eentje wil,… . Heel privé dingen waarvan ik niet vind dat je ze hoort te vragen aan iemand. Uiteindelijk weet je nooit waarom iemand nog geen eerste (of tweede of derde,…) kind heeft. Zo’n vragen kunnen dan ook best onbeschoft overkomen en ik vind het ook altijd erg moeilijk om erop te reageren… Zo vervelend!
  Sarah onlangs geplaatst…Harry Potter: The Exhibition – BrusselMy Profile

 • Reageren
  Anna
  22 juli 2016

  Oh wat naar, dat soort vragen. Ik ben nog niet zwanger, maar herken het wel een beetje. Laatst, op een bruiloft, dronk ik geen alcohol. En een van de tantes vroeg (hoorde ik achteraf) aan mn schoonmoeder: “Is ze zwanger? Want ze drinkt geen alcohol.” Zo’n naar gevoel dat je in de gaten wordt gehouden op die manier. Juist omdat je als je zwanger wil worden of dat net bent, je dat prive wil houden. Frustrerend dat mensen dan hun nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen. Ze horenn het vanzelf wel als je zwanger bent/er een tweede aankomt, toch?

 • Reageren
  Leonie
  22 juli 2016

  Mij word zeker één keer per week de vraag gesteld óf ik kinderen heb (nee) en of ik ze dan wel wil (ja). Maar bij mij is dit een lastige kwestie thuis omdat ik wel wil maar mijn vriend niet. Hij is gelukkig zo met zijn tweetjes, we hebben alle vrijheid en dat is ook zo. Toch wil ik graag een kindje.. Blijkbaar is mijn leeftijd (33jaar) aanleiding om over kinderen te beginnen. Mensen kunnen het natuurlijk niet weten maar voor mij is het erg vervelend om er elke keer mee geconfronteerd te worden.. Dus persoonlijk vind ik het ook al een té persoonlijke vraag om zomaar out of the blue te vragen of iemand kinderen heeft. Als het gesprek er nou al over ging, oke, maar niet zomaar uit het niets. Vaak blijf ik er dan ook vaag over, van nou, wie weet in de toekomst. En soms leg ik het uit en hou daarna mijn mond. Het is niet leuk om dat steeds weer te moeten vertellen.
  Hopelijk voor jou, mij en vele andere vrouwen leren mensen eens een keer niet dat soort dingen te vragen!

 • Reageren
  Jessica
  22 juli 2016

  Ongelofelijk al die vragen. Dat mensen zich uberhaupt al zo met een medemens willen en kunnen bemoeien…
  Ik herken het ook, die persoonlijke vragen. Hoelang zijn jullie nu al getrouwd, 2 jaar toch… nou wordt wel tijd voor een kleine vind je ook niet… Dat is er een die ik zelf heel vaak hoor. Fijn mensen, als het niet zo 1,2,3, vanzelf gaat en je het ziekenhuis nodig hebt… Soms denken mensen niet na wat ze zeggen en dat kan soms wel eens best hard over komen.

 • Reageren
  Leonie van Mil
  22 juli 2016

  herkenbaar! Toen ik nog geen kind had, werd mij ook steeds gevraagd wanneer wij er aan gingen beginnen. Alsof ik aan andere mensen moet verantwoorden dat ik liever nog even met kinderen wacht omdat ik aan studeren was. Bijna een jaar na mijn afstuderen kreeg ik een miskraam. Dan wordt het ineens helemaal een gevoelig onderwerp. Dus dat zijn echt de meest foute vragen die mensen kunnen stellen!
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Waarschuwingen tijdens een hittegolfMy Profile

 • Reageren
  Maai
  24 juli 2016

  Je gelooft het nooit maar ik krijg nu constant de vraag of er nog een vierde komt. Of mensen die zeggen, je stopt nu toch wel he, alsin je bent niet helemaal lekker als je doorgaat. Mensen bemoeien zich graag met anderen. De vragen die je soms gesteld zijn zijn bijzonder inderdaad. Moet toegeven dat ik soms ook wel niewsgierig ben hoor, maar ik probeer me wel te bedenken of ik de vraag zelf zou waarderen in die situatie.
  Maai onlangs geplaatst…10 questions tagMy Profile

 • Reageren
  Lisanne
  28 juli 2016

  Schaamteloos kunnen sommige mensen ook zijn. Zelf hebben wij nog geen kinderen, maar kan me wel goed voorstellen dat je moe wordt van al die mensen die even op de hoogte willen blijven van zoiets persoonlijks, en er zo luchtig over doen. En ik geef jullie groot gelijk dat jullie nog lekker even willen genieten van dit gezinnetje met z’n drieën! :)
  Lisanne onlangs geplaatst…Boeken: The Girl on the TrainMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge