Pick your battles

Pick your battles

Als het nu gaat om vriendschappen, je werk of je kijk op de wereld.. Pick your battles. Een uitspraak die ik zo’n 5 jaar geleden voor het eerst hoorde uit de mond van dr. Phil. Wat je ook vindt van de oude huispsycholoog van Oprah, soms heeft hij rete goede uitspraken. En voor een fanatiekeling als ik die weinig tot niets langs haar heen kon laten gaan waren dit magische woorden. Pick. Your. Battles.

Discussieren en koppigheid

Ik heb altijd een sterke eigen mening gehad en een discussie uit de weg gaan was niet iets wat in mijn plan voorkwam. Niet omdat ik mensen zo graag mijn mening op wil dringen maar omdat ik discussiëren oprecht leuk vond (en vind) en graag de standpunten van anderen hoor en bekijk. Het is niet voor niks dat ik op de middelbare school bij de debatclub zat (haha serieus).

Standpunten van anderen bekijken, je eigen mening beargumenteren, tot een gezamenlijke conclusie komen of agree to disagree. Het gaat me niet eens zozeer om de uitkomst maar meer om de ervaring.

Tot ik rond mijn 15e/16e bijbaantjes kreeg. Bij deze bijbaantjes kom je aanraking met veel verschillende mensen, van alle soorten en maten en de discussies werden anders. Al vrij snel merkte ik dat sommige mensen helemaal niet luisterden naar andermans mening. Dat je de beste argumenten kon hebben voor bepaalde standpunten maar dat mensen gewoon niet eens luisterden. Hun mening was de enige die er bestond en wat vond ik dat vreselijk. ‘Waarom willen ze niet luisteren’? ‘Waarom wordt het gewoon bijna ruzie als mensen het niet met elkaar eens zijn?’. Ik vond het vreselijk frusterend en probeerde dit soort mensen toch nog vaak over te halen om naar me te luisteren tot ik die 3 prachtige woorden hoorde en ik mij realiseerde dat bepaalde dingen gewoon geen zin hebben.

En dit geldt voor heel wat meer situaties dan deze op het werk.

In je relatie, vriendschappen, in de supermarkt, in de auto of waar dan ook. Realiseer je dat je niet alles naar jouw hand kan zetten, dat je niet overal je mening over hoeft te geven of dingen moet veranderen.

Moet je echt altijd je vriend in gezelschap wijzen op iets wat jij niet leuk vindt? Moet je er altijd iets van zeggen als die ene vriendin je is vergeten terug te appen?

Of op een veel groter niveau..

Waar de één kiest voor een groener, energiezuiniger bestaan doet de ander vrijwilligerswerk in het buitenland, boodschappen voor die zieke buurvrouw, eet veganistisch, werkt in een hospice of probeert mensen te motiveren te sporten.

Waar het om gaat is dat als jij op een bepaalde manier probeert je steentje bij te dragen aan een ‘betere wereld’, op wat voor manier dan ook, dat fantastisch is. Wij zouden dat allemaal van elkaar toe moeten juichen en moeten realiseren dat je nou eenmaal niet iedere strijd kan strijden. Iedereen kiest zijn eigen ‘battle‘. En dat is oké.

Toen ik een keer aan een oud collega vertelde dat ik (met mijn 16 jaar) iedere maand geld doneerde aan stichting AAP keek ze me aan alsof ik gek was. ‘Geef je geld aan een goed doel voor dieren? Nou, wij geven voor de mensen.. Dat is véél belangrijker’. Ik kan er nu nog boos om worden als ik er aan terug denk. Ongelofelijk. Het is toch juist goed dat we er allemaal voor kiezen een ander doel te steunen en dat we allemaal opkomen voor waar wij in geloven? Het één is echt niet beter dan het ander.

Je kunt nou eenmaal niet alles, je hoeft niet iedere strijd te strijden. Of het nou op een kleiner of groter niveau is. Pick your battles en zorg dat je gelukkig bent!

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

12 reacties

 • Reageren
  Marina
  2 februari 2015

  Goed punt! Goed geschreven. Ik word soms ook wel discussiemoe, dan denk ik ‘ach joh, laat maar’.

  Liefs, Marina

 • Reageren
  Frauke
  2 februari 2015

  Wat een leuke en inspirerende post! Ik ben ook wel van het discussiëren, maar die magische woorden inderdaad. Het heeft geen zin om energie te stoppen in iets wat het gewoon absoluut niet waard is! En wow, die uitspraak van die vrouw over stichting AAP… zou ik ook wel flink pissed over zijn! Een blogpost om even bij na te denken, dit! X

 • Reageren
  Deisy
  2 februari 2015

  Prachtig geschreven Rosanne en ben het volkomen met je eens. Ik zeg altijd maar zo: iedereen in zijn waarde laten, waar jij gelukkig van wordt zegt nog niet dat iemand anders er gelukkig van wordt. Hoe dan ook: wie zou ik zijn om daar over te oordelen? Een discussie bestaat dan ook voornamelijk uit respect in mijn ogen. Als de andere persoon dat niet heeft, dan ben ik ook heel snel klaar. X

 • Reageren
  Saskia
  2 februari 2015

  Ik lees al best een tijdje je blog, en dit is de eerste keer dat ik reageer – maar wat een super goed artikel, en je hebt helemaal gelijk! Ik kan mezelf heel goed herkennen in je verhaal, en inderdaad – pick your battles! Een echte eye-opener dit artikel, heel goed! :) Liefs

  • Reageren
   Roos
   2 februari 2015

   Leuk dat je reageert Saskia :D! Leuk om te horen dat je dit artikel tof vind, daar doe ik het voor ;-)! Liefs XX

 • Reageren
  chucky1012
  2 februari 2015

  Mooi geschreven en heel goed dat jullie er een steentje aan bijdragen.
  Ieder moet het voor zich weten.
  De één kan het wel en de ander niet.

  Heb respect!

  Xoxo

 • Reageren
  Margot
  2 februari 2015

  Mooi geschreven en je hebt helemaal gelijk!

 • Reageren
  Jenn
  2 februari 2015

  Goed geschreven

 • Reageren
  Senna
  2 februari 2015

  Goed gezegd. Ik houd ook wel van discussiëren en ik kan mij er druk om maken als er niet geluisterd wordt. Maar inderdaad, je hoeft niet altijd overal wat van te zeggen.

 • Reageren
  Anouk
  2 februari 2015

  Heel mooi geschreven en ik ben het helemaal eens pick you battles.. nog nooit zo over nagedacht eigenlijk, maar je post heeft me wel degelijk aan het denken gezet. Lastig als mensen zo reageren… iedereen moet lekker doen waar hij of zij gelukkig van wordt, dan zou deze wereldbol wel heel gelukkig zijn, niet dan ;-)!?

 • Reageren
  angelique
  3 februari 2015

  Prachtig omschreven en zo ongelooflijk waar

 • Reageren
  Erica
  3 februari 2015

  Klopt, ik laat ook veel dingen gaan tegenwoordig. Sommige mensen kunnen niet discussieren maar voelen zich persoonlijk aangevallen als je het ergens niet mee eens bent. Dan kun je beter stoppen met de discussie. Om mensen niet te kwetsen ook en zelf niet gekwetst te raken. en soms kom je wel iemand tegen die van een stevige discussie houdt en kan discussieren ;)

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge