Mindstyle: vergeven

mandela

Op 5 december stierf één van de meeste geliefde mensen op aarde: Nelson Mandela. Ook door mij was Nelson Mandela enorm geliefd. Zo geliefd dat ik hem zelfs in mijn afstudeer presentatie benoemd heb als mijn grote voorbeeld, zowel persoonlijk als werkgerelateerd. Nelson Mandela is een voorbeeld voor mij op zoveel verschillende manieren: zijn kracht, zijn doorzettingsvermogen, zijn idealisme, zijn manier van mensen samenbrengen.. Maar één van de dingen die op mij de meeste indruk hebben gemaakt is zijn enorme vermogen tot vergeven. In plaats van verbitterd na 27 jaar gevangenschap en dwangarbeid vrij te komen was hij in staat om de mensen die hem dit hadden aangedaan te vergeven.. Ongelofelijk.

Geen wonder dat hij voor mij het ultieme voorbeeld is van vergiffenis.

Vergeven is iets wat altijd een beetje gevoelig ligt. Maar waarom is het nou eigenlijk zo moeilijk om mensen te vergeven? Waarom houden we vaak zo lang vast aan kwaadheid? En waarom moet jij iemand vergeven om jezelf beter te voelen? 

Vandaag een uitgebreid artikel over vergeven.

 

Boos, teleurgesteld, verdrietig.. Oftwel: je bent gekwetst!

Iemand heeft je op je ziel getrapt, gekwetst of je onrecht aangedaan en je bent boos.  Zo boos dat je je voorneemt om nooit meer met diegene te praten, laat staan ‘m te vergeven. Alles wat je nu denkt denk je vanuit je emotie. Je bent gekwetst, verdrietig, boos en teleurgesteld. Logisch dat je je zo voelt! Ik ben het type wat dit op het moment zelf denkt maar na een uurtje of 2, zodra de eerste boosheid wat naar de achtergrond verdwenen is, vaak al wat rustiger nadenkt. ‘Hmm, misschien bedoelde diegene het wel heel anders’, ‘misschien reageerde ik zelf ook wel veel te heftig’. Dat soort dingen. Maar wat als dit gevoel nou achteraf niet komt? Dat diegene je (voor jouw gevoel) zoiets ergs heeft aangedaan dat je na een paar uur, een dag of 2/3 of zelfs een week of 3 nog niet denkt van ‘ach misschien was het wel een misverstand’. Wat doe je dan?!

 

Waarom zou je iemand vergeven?

Het gevoel van boosheid word maar niet minder. Nog steeds ben je eigenlijk razend over wat iemand je heeft aangedaan en wat voelt dat rot! Eigenlijk heb je nu 2 keuzes:

1. Je vergeeft iemand.
2. Je blijft boos.

Zo simpel is het. Maar hoe kan je punt 1. iemand vergeven als je punt 2. nog boos bent?! Ik geef toe makkelijk is het niet maar je móet diegene vergeven om jezelf beter te kunnen voelen, you know why?!

Een aantal jaren geleden zag ik een filmpje voorbij komen van dr. Phil in de tijd dat hij nog de ‘huispsycholoog’ van Oprah was (voor mijn gevoel gaf hij toen véél beter advies dan nu maar dat terzijde). Hij vertelde iets geweldigs over vergeving wat ik nooit vergeten heb.

 When you forgive, it doesn’t mean that you approve of what’s happened. Rather, it means that you’re giving yourself permission to move on with your life. 

Wat hij dus eigenlijk zegt is dat vergeven niet betekend dat je het eens bent met wat jou is aangedaan maar dat je jezelf de toestemming geeft om verder te gaan met je leven. Ge-wel-dige uitspraak die ik nooit vergeten zal want het is zo waar. JIJ bent namelijk diegene die de ander toe staat om jou, na al die tijd, nog te blijven kwetsen. Als je iemand niet vergeeft houdt je de boosheid, teleurstelling en verdriet in je. Je kropt het op. Door iemand te vergeven kun je deze gevoelens los laten, ze van je afschuiven en zeggen: ‘ik neem hier afstand van, ik sta hier boven en ik laat dit geen effect meer hebben op mijn leven en mijn gevoelens’.  

Conclusie: Vergeven doe je voor jezelf, niet voor iemand anders!

 

Klaar om te vergeven?

Nu je dit allemaal gelezen hebt, ben je nu anders gaan denken over vergeven?! Ben jij iemand die makkelijk iemand vergeeft en al snel denkt: ‘ach, zand er over?!’ Of ben jij iemand die juist langer boos blijft en het moeilijk van je af kan zetten?!

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

18 reacties

 • Reageren
  MySimplySpecial
  27 december 2013

  Goed stuk en mooie quote van dr. Phil !

 • Reageren
  Mademoiselle Sophistique
  27 december 2013

  wat een mooi artikel om zo vroeg te lezen, ik moet zeggen dat ik er soms best wel moeite mee heb hoor, als iemand me heeft gekwetst vergeet ik dat niet gauw

 • Reageren
  Manon
  27 december 2013

  Mooi stukje. Ik heb afgelopen zomer iemand iets vergeven.. Het kostte wat tijd maar het was het wel waard!

 • Reageren
  denise
  27 december 2013

  heel mooi stuk roos,
  en t is zooo waar!
  liefs,
  denise

 • Reageren
  Joyce
  27 december 2013

  Goed stuk!

 • Reageren
  Dagmar
  27 december 2013

  Heel indrukwekkend artikel, wat mooi geschreven en geweldige quote!

 • Reageren
  Sophie
  27 december 2013

  Mooi geschreven zeg! Ik vind vergeven maar lastig, maar boos blijven is ook geen optie. Gelukkig hoef ik niet zo vaak iemand iets te vergeven.

 • Reageren
  Marloes
  27 december 2013

  Mooi stukje tekst, en fijne quotes<3

 • Reageren
  Manon
  27 december 2013

  Mooi stuk, ik heb het altijd heel erg moeilijk gehad met vergeven van dingen bij mensen, maar nu kijk ik er heel anders tegenaan, ik vergeef nu juist wel want uiteindelijk blijf jij er toch mee zitten.

 • Reageren
  Stephanie
  27 december 2013

  Heel erg mooi artikel en ik ben het ook helemaal met je eens! het is soms lastig om iemand te vergeven maar uiteindelijk pakt het alleen maar beter uit voor jezelf.

 • Reageren
  Leonie
  27 december 2013

  Zo hee, echt een eye opener! Eigenlijk weet iedereen dit al denk ik maar als je het zo leest denk je: verrek, dat klopt! Ik ken nog wel iemand die wat aan die quote kan hebben. En voor mezelf zal ik hem ook onthouden uiteraard!

 • Reageren
  Ilse
  27 december 2013

  Volgens mij is er nog een derde optie..

  Niet boos blijven en wel verder gaan met je leven zonder diegene te vergeven, je kan natuurlijk ook iemand gewoon niet meer zien of geen deel van je leven meer laten zijn.

 • Reageren
  Suze
  27 december 2013

  Heel erg mooi geschreven zeg!

 • Reageren
  Ise
  27 december 2013

  Goed stuk! Ik ben wel iemand die moeilijk iets kan vergeven en doorgaan, en ik weet dat ik daar alleen mezelf mee heb maar toch blijft zoiets aan me knagen.

 • Reageren
  Marieke
  27 december 2013

  Wat een mooi artikel! Ik ben wel iemand die snel dingen vergeeft, zodat ik weer verder kan. Ik vind het niet fijn om er mee rond te blijven lopen, dus meestal vergeef ik het mensen snel.

 • Reageren
  Daphne
  27 december 2013

  Mooi geschreven. Ik vergeef mensen te snel, maar ik ben daar nu wel anders over gaan denken omdat ik er later achter kom dat ze niet eens veranderd zijn..

 • Reageren
  Anne Solveig
  27 december 2013

  Dit is zo mooi.. Je moet niet blijven hangen in in boosheid.

 • Reageren
  Marije
  27 december 2013

  Mooi stuk Rosanne! Dank!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge