Mindstyle: negeren van negativiteit

Lifebyrosie quote

A tiger doesn’t lose any sleep over the opinion of a sheep‘. Ondanks dat ik hier geheel achter sta ken ik het gevoel wat je krijgt in je maag als iemand iets onaardigs of ronduit grofs over je zegt. Natuurlijk van de middelbare school waar ik, eerlijk is eerlijk, zelf ook een ontzettende roddeltante was.. Maar onderhand zie ik ze ook af en toe op mijn blog of Youtube verschijnen.

Vooral youtube is leuk. Persoon 1 ‘wauw wat ben je knap!‘ waarop persoon 2 reageert ‘iew, vind je? Ik vind haar echt lelijk‘. Helleeeuww guys ik lees dit ook allemaal? Ik maak geen filmpjes om aan een vleeskeuring onderworpen te worden?! Toch moet ik zeggen dat dit soort dingen me weinig raken. Ik weet van mijzelf dat ik geen topmodel ben maar ik vind mezelf ook zeker niet lelijk. Daarnaast is knap of lelijk zijn een mening, geen feit. Als mensen mij lelijk vinden, don’t care.. Het is maar een verpakking, toch? :) Bij ‘grotere’ bloggers lijkt het helemaal de spuigaten uit te lopen. Lelijk, dik (en dan verwoord ik het nog netjes), belachelijke reclame, je kan niet schrijven.. Er lijkt echt op werkelijk waar alles commentaar te komen!

Er zijn nou eenmaal mensen die áltijd negatief zijn en in ieder positief iets wel iets negatiefs weten te vinden.. Naast dat ik dit tegen kom op blogs kom ik dit natuurlijk ook veel tegen op mijn werk. Als ik al die negativiteit op mijn schouders mee zou moeten dragen dan zou er weinig van mijn happiness blog over blijven haha ;-)!

Maar hoe laat je nou al die negativiteit buiten de deur en blijf je je eigen positieve zelf?!

Realiseer je dat ieder mens een verleden en een verhaal heeft. Het meisje wat mij blijkbaar lelijk vond op Youtube, de man in de auto die jou, op je fietsje, in de stromende regen niet even voor laat of iemand die je wel kent maar je gewoon negeert op straat.. Ze kunnen ontzettend gefrustreerd zijn over dingen die op dit moment gebeuren in hun leven. Misschien zijn ze wel net ontslagen, iemand verloren of is ze ander onrecht aangedaan. Dat wil niet zeggen dat ik het goedkeur wat diegene doet, ik probeer het alleen te relativeren.

Positiviteit is een keuze, net als negativiteit. Ook hier zijn natuurlijk uitzonderingen in maar over het algemeen ben ik er heilig van overtuigd dat het positief in het leven staan een bewuste keuze is. Positief denken is te leren. Je kunt leren te genieten van de kleine dingen in het leven en hier meer bij stil te staan en dankbaar voor te zijn.

– Probeer mensen een spiegel voor te houden. Probeer ze in te laten zien dat ze voornamelijk negatief in het leven staan. Dit kun je doen door ze te confronteren met hun gedrag of door vragen te stellen als: ‘wat ging er dan wél goed vandaag?!’

– Bepaalde zaken kun je niet veranderen. Accepteer ze of distantieer je er van. Negatieve reacties kun je niet veranderen. Je maakt de keuze of je ze binnen laat of buiten de deur houdt. Net als alle nare dingen die gebeuren in de wereld. Zelf vind ik dit nog wel eens moeilijk en kan ik me erg veel zorgen maken om alle dingen die in verwegiestan gebeuren. Ik heb daarom voor mijzelf de keuze gemaakt om mij hiervan te distantiëren. Anders maak ik mij hier zoveel zorgen om dat ik er echt gék van word.

– Realiseer je dat mensen al-tijd ergens over willen praten. En als jij dat bent in dit geval, laat ze lekker hun best doen. Jij weet wel beter! A tiger doesn’t lose any sleep over the opinion of a sheep, right?! ;-)

– Ga er niet in mee. Soms is het fijn om gewoon even te klagen met die ene vriendin die ook altijd klaagt. Een keer is natúúrlijk niet erg maar ga er niet altijd in mee. Door je te omringen met negatieve mensen zul je merken dat je zelf ook een stuk negatiever op de wereld kijkt!

Laat andermans problemen de problemen van anderen zijn, niet jouw problemen. De gouden regel in het maatschappelijk werk. De cliënt die iets doms doet, je vriendin die financieel in de problemen zit of je nichtje met haar gebroken hart.. Probeer er voor ze te zijn, voor zover als jij dat wil, maar blijf je áltijd realiseren dat het niet jouw probleem is.

En als laatste nog een mooie quote:

‘Try not to take things personally. What people say about you is a reflection of them, not you’.

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

27 reacties

 • Reageren
  Lori
  7 maart 2014

  Helemaal gelijk heb je. Positiviteit is een keuze en maakt je leven een heuuulll stuk fijner. Wat je geeft, krijg je terug toch :) have a nice day people :)

 • Reageren
  Kim
  7 maart 2014

  Ik geef je gelijk :). Positiviteit is beter voor jezelf en voor je medemens :D

 • Reageren
  Ilse
  7 maart 2014

  Oh, en nog iets anders, soms heb ik een dagje mijn lezen niet in dus als iemand je niet groet op straat kan het ook prima zijn dat ze je echt niet zien! Of dat ze heel verlegen zijn ;)

  Goed artikel verder, klinkt alsof je wel gewend bent aan negatieve mensen en er prima mee om kan gaan. Ik hoop dat je dit nu niet schrijft vanwege mijn comment op je outfit post dat ik de schoenen niet mooi vond want dat is ook maar mijn mening en ik vond de rest van je outfit wel écht mooi ;)

  • Reageren
   Roos
   7 maart 2014

   Hai meis, natuurlijk niet haha :) Smaken verschillen toch, je hoeft niet alles leuk of mooi te vinden wat ik doe, schrijf of draag natuurlijk :D! Dit artikel stond ook al langer ingepland ;-)!
   En idd, daar heb ik nog nooit aan gedacht haha! Dat zal ik ook onthouden! Fijne dag, liefs! X

 • Reageren
  chucky1012
  7 maart 2014

  Goed van je dat je hier over schrijft! Blijf positief en daardoor zit je lekker en goed in je vel!
  Be happy en je leeft maar 1x dus zo geniet je er ook van!

  Mooie dag Xoxo

 • Reageren
  Joyce
  7 maart 2014

  Goed artikel! Ik ben hier op dit moment erg mee bezig :)

 • Reageren
  Bibian
  7 maart 2014

  Wat een mooi artikel, positiviteit is zo belangrijk in het leven, dan ga je er zo veel makkelijker in. Echt iets om vaker bij stil te staan, liefs

 • Reageren
  Frauke
  7 maart 2014

  Wat een leuke, inspirerende post! Ik vind het soms moeilijk om negativiteit los te laten, maar langs de andere kant doet het me wel met de dag minder. Vroeger had ik om een gemene comment een hele dag triest gelopen, nu lach ik even omdat ik denk “ach, heeft vast een mindere dag/is jaloers/is gefrustreerd” en noem zo maar op. Er is voor alles wel een reden!

 • Reageren
  Manon
  7 maart 2014

  Heel goed geschreven :) Ik ben het er ook mee eens. Negatief zijn, dar KIES je voor, je kunt bij de pakken neer gaan zitten maar je kunt ook wat van het leven maken!

 • Reageren
  Daphne
  7 maart 2014

  Goed artikel! Ik wil me nogal eens laten beïnvloeden door de mening van anderen…

 • Reageren
  MySimplySpecial
  7 maart 2014

  Wat een goed stuk heb je geschreven!

 • Reageren
  Suzanne
  7 maart 2014

  Mooi artikel, ik heb mijzelf aangeleerd om negativiteit gewoon te negeren. Ene oor in andere weer uit. Tenzij het kritiek is, dan kan ik er wat mee doen. Maar als het gewoon ‘hatend’ is om het zo maar te noemen kan ik mij er heel makkelijk voor afsluiten.

  • Reageren
   Roos
   7 maart 2014

   Precies, feedback is prima! :) Daar ‘moet’ je ook over nadenken, hatende woorden kun je idd veel beter buiten sluiten! X

 • Reageren
  Jennn
  7 maart 2014

  Helemaal waar!

 • Reageren
  Simone
  7 maart 2014

  Goed stukje! Zelf ben ik ook wel iemand die snel (vooral met donkere dagen) negatief is. Maar het gaat gelukkig steeds beter.

  • Reageren
   Roos
   7 maart 2014

   Super, gewoon aan blijven werken :) Zet ‘m op! X

 • Reageren
  Mariska
  7 maart 2014

  Mooi geschreven stuk, ik vind het soms zo vervelend hoe mensen negatief kan zijn. Kom op, wees positief daar is het leven voor!

 • Reageren
  Kissyfur
  7 maart 2014

  Goed dat je hier aandacht aan besteed. Soms is iets negatiefs zeggen ook een opbouwende kritiek hoor. Zoals je aanhaalt op de grote blogs. Als er iets negatiefs is gezegd ( dat ook nog op de waarheid is berust) komt er een fanclub overheen die alles goedpraat. Juist op jou blog is er een gezellige sfeer. En blijven de “eerste” posts gelukkig weg. Je oogst wat je zaait dus er komt veel positiviteit naar je toe :)

  • Reageren
   Roos
   7 maart 2014

   Daar heb je ook gelijk in alleen gaat het gewoon heel erg om de manier waarop. Ik heb het over negatieve dingen zeggen zoals in mijn voorbeeld: je bent lelijk. Dat is geen kritiek, dat is gewoon belachelijke onzin die je niet tegen iemand hoeft te zeggen. Als je het netjes verwoord is het idd onzin als je een hele fanclub over je heen krijgt maar ik dénk dat dat 9 van de 10 keer alleen gebeurd als je iets niet netjes hebt verwoord.

   En dankjewel voor je complimentje, lief! Idd nog nooit gehad haha maar zo vreselijk populair ben ik ook niet ;p!! Ik hoop dat dat ook altijd zo zal blijven, dat dit gewoon een fijn en happy platform is en blijft waar mensen het niet nodig vinden om te ‘haten’.

   Fijn weekend meis! X

 • Reageren
  Annebelle
  7 maart 2014

  Wat een goed artikel, ik ga deze tips proberen toe te passen!

 • Reageren
  Manon
  7 maart 2014

  Wat fijn om dit te lezen, ik heb vooral problemen met het laatste, ik maak altijd van alles mijn probleem

 • Reageren
  Wendy (MissPinkyNails)
  7 maart 2014

  Zo alsof ik weer even bij mijn psycholoog op bezoek was ;) Als ik dit zo lees heb ik in ieder geval veel geleerd afgelopen jaren en gebruik ik deze dingen zoveel mogelijk. En ja soms is het heeeel moeilijk maar met een positief gevoel gaat vaak alles een stuk beter!

 • Reageren
  Sabine
  7 maart 2014

  Wat een fijn en waardevol artikel! Zolang negatieve opmeekingen kritiek zijn probeer ik altijd te bepalen of die terecht is. En als het slechts zinloze boze opmerkingen zijn probeer ik altijd te denken aan een quote van Chanel: I don’t care wat you think about me, I don’t think about you at all

 • Reageren
  Annelies
  7 maart 2014

  Goed stukje! Ben het helemaal met je eens!

 • Reageren
  Joli
  7 maart 2014

  A NEGATIVE MIND
  WILL NEVER
  GIVE YOU A
  POSITIVE LIFE!

  Happy Blogging!

 • Reageren
  Simone
  8 maart 2014

  Je hebt helemaal gelijk! Ik heb jaren therapie gevolgd om dit te kunnen maar wat geeft het rust! En het heeft ook veranderd hoe ik naar anderen kijk. Als iemand lelijk tegen mij deed, voelde ik me persoonlijk aangevallen en dacht ik dat die persoon mij niet mocht. Maar ik heb dat beeld losgelaten. Vooral relativeren heeft me daarbij heel goed geholpen! Positief in t leven staan is absoluut een keuze. Ik denk dat ik wel mag zeggen dat ik meer heb meegemaakt dan menig persoon van 25 maar ik ben op eigen kracht en met positiviteit zo ver gekomen! Het kan echt!

 • Reageren
  Randa
  17 maart 2014

  Wat een toffe blog heb jij! En wat een fijn artikel is dit zeg. Voor mij duurt het nog soms wel even om het negatieve los te laten en alleen maar te focussen op het positieve. Te weinig mensen realiseren ook dat wanneer er wat gemeens wordt gezegd tegen ze, dat het niets te maken heeft met hun. Just like you said: ‘Try not to take things personally. What people say about you is a reflection of them, not you’.

  Top artikel! Keep up the good work!!

  Groetjes, Randa :)

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge