Mindstyle monday: shake it off

shake it off

Een nieuw jaar. Een nieuw jaar met 365 ‘lege’ dagen die we allemaal op onze eigen manier gaan invullen. Misschien ben je al wel heel druk geweest met goede voornemens of heb je al hele duidelijke doelen gesteld voor het komende jaar. Goed bezig! Mocht je het lastig vinden om doelen voor jezelf te stellen kun je dit artikel er eens bijpakken over hoe je op een andere manier er achter komt wat jij nou eigenlijk echt wil!

Misschien is het ook zo dat je het afgelopen jaar nog niet helemaal los hebt kunnen laten. Die droombaan die aan je neus voorbij is gegaan, de relatie die onverwacht verbroken werd, je opa die is overleden of je beste vriendin die opeens niks meer van zich laat horen. Hoe kun je dit achter je laten? Hoe kun je inzien dat een nieuw jaar staat voor nieuwe kansen en dat jij alleen de macht hebt om die negatieve gevoelens achter je te laten?

Vergelijken en klagen.

Zoals jullie meerdere malen hebben kunnen lezen voelde ik mij de afgelopen maanden ook wat minder. Combinatie van vele factoren, waaronder mijn lijf, werk en sociale leven. Veel twijfels, teleurstelling en het gevoel dat het ‘bij anderen altijd beter gaat’. Zo stom vind ik dat! Waarom denk ik zo? Waarom vergelijken we onszelf altijd met anderen?

En als we onszelf met anderen vergelijken zijn we wel zo slim om onszelf natuurlijk te vergelijken met mensen ‘die het beter hebben’. Die wel dat prachtige huis kunnen kopen, dat jurkje zonder corrigerend ondergoed aankunnen, een geweldige vriendinnengroep hebben, alles kunnen eten zonder dik te worden etc. En oh wat voelen we ons dan zielig. Want ZIJ wel, janken we dan. Inclusief rode ogen en snottebellen uit onze neus. Boehoe.

Realiseer je wat echt belangrijk is

Soms hebben we gewoon een ontzettende trap onder onze kont of een bitchslap in ons gezicht nodig. Kijk eens om je heen. Kijk eens hoe goed wij het hebben. Snottebellen om het feit dat we niet in een jurkje passen terwijl je ondertussen een zak paprika chips aan het wegwerken bent? Dan doe je er toch iets aan? Je hebt 2 opties. 1. Stop met eten of 2. koop een maat groter.  Easy as that.

Vergelijk jezelf eens met mensen die het minder hebben. Want al zijn er honderdduizenden mensen die het ‘beter’ hebben als jij, er zijn miljoenen mensen die het slechter hebben. Hoeveel rijkdom hebben wij eigenlijk wel niet? We hebben de rijkdom en de luxe om ons druk te maken over dit soort dingen. We hebben de luxe dat we onszelf doelen kunnen stellen, onszelf uit kunnen dagen, kunnen streven naar meer of beter. Er zijn genoeg mensen waarvoor het een hele prestatie is om een dag door te komen of om genoeg brood op de plank te hebben aan het einde van de dag. En nee, dan praat ik nog niet eens over hongerige kindjes in Afrika maar gewone mensen in je eigen stad of dorp. Mensen die geen oog dicht doen doordat ze niet weten of morgen de dag zal zijn dat de energie afgesloten zal worden, ze hun kinderen morgen te eten kunnen geven, mensen die écht helemaal alleen op de wereld zijn.

Jouw verdriet mag er zijn.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de dingen die jou overkomen niet erg of verdrietig mogen zijn. Natuurlijk mag dat. Ieder mens heeft verdriet en huilen is net zo’n normale emotie als lachen naar mijn mening. Ieder mens krijgt verdriet te verwerken in zijn/haar leven. Iedereen maakt vervelende dingen mee, krijgt te maken met het overlijden van geliefdes, het verbreken van relaties of vriendschappen of gezondheid die de dingen die jij wil doen in de weg staat. Super rot en hier mag je ook aan toe geven. Maar als je dit verdriet achter je wil laten moet je je focussen op wat je allemaal wel hebt. Probeer even toe te geven aan de negatieve gedachtes en daarna de knop om te zetten naar positiviteit. Mocht dit echt niet lukken en blijf je met je verdriet zitten, praat er dan eens over met iemand die je vertrouwd.

Shake it off!

Als je je op momenten dat je je rot voelt probeert te realiseren wat echt belangrijk is, lijstjes maakt me hoeveel fijne dingen er eigenlijk in je leven gebeuren en jezelf vergelijkt met mensen die het heel veel minder hebben als jij garandeer ik je dat je je snel beter zal voelen.

Ik voelde mij in ieder geval een heel stuk beter. En mocht dit nou allemaal niet helpen?! Shake it off van Taylor Swift op repeat zetten, goed naar de tekst luisteren, als een gek uit je dak gaan en alles van je af SHAKEN is ook nog een optie! Een hele goede optie zelfs ;-)!

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

18 reacties

 • Reageren
  Marion
  5 januari 2015

  Ik heb hier niets aan toe te voegen. Goed artikel en mooi geschreven. Dankbaarheid brengt het grootste geluk met zich mee.

 • Reageren
  chucky1012
  5 januari 2015

  Dit is prachtig geschreven!
  Je hebt gelijk.
  Wees zo dankbaar voor wat men heeft want velen kunnen dat niet!
  Het is duidelijk.

  Xoxo

 • Reageren
  Amy
  5 januari 2015

  Wat een helder en relativerend stuk, heel mooi geschreven! Het is goed om af en toe even stil te staan bij wat je wel hebt, dat zou iedereen regelmatig even moeten doen.

 • Reageren
  Diana Carlton
  5 januari 2015

  Prachtig geschreven! bij mij werkt het goed om alles te relativeren en stil te staan bij hetgeen wat we wel hebben. En weet je, de “buitenkant” zegt ook niet alles.

 • Reageren
  Margot
  5 januari 2015

  Wat mooi geschreven en je hebt helemaal gelijk. Een mooie reminder!

 • Reageren
  angelique
  5 januari 2015

  Heel mooi geschreven en pff was het maar zo makkelijk om het gewoon van je af te shaken

 • Reageren
  Jose
  5 januari 2015

  Ik vind je een prachtig mens!
  Bedankt voor dit stukje :)

 • Reageren
  Jenn
  5 januari 2015

  Mooi geschreven!

 • Reageren
  Anouk
  5 januari 2015

  Wat een pracht artikel! Of je stopt met eten of je koopt een maat groter, hahaha, heerlijk en zo waar. Skae it off, dat ga ik ook proberen. Het is lastig zo nu en dan, mar wie probeert en doorzet, die komt er wel!

 • Reageren
  Simone
  5 januari 2015

  Wat een mooi en goed stukje heb je geschreven. Absoluut helemaal waar ook en herken mezelf er ook wel in in de dingen die we doen. Zoals jezelf vergelijken met iemand die “het beter heeft dan jij”.

 • Reageren
  Marion
  5 januari 2015

  Ik volg je nu sinds korte tijd.. Op je website gekomen door je blogs over je bruiloft en de voorbereidingen hiervan.
  Inmiddels kijk ik iedere dag even maar reageer ik nooit..

  Maar dit is gewoon zó goed geschreven, daar wil ik toch even op reageren.
  Ik herken me hier heel erg in. Probeer zoveel mogelijk positief te denken maar hé, vergelijken doen we allemaal.. Het is alleen af en toe goed om te lezen dat je je ook met andere mensen kunt vergelijken die het slechter dan jou hebben.
  Zo word je toch weer even met beide benen op de grond gezet. Zo slecht heb ik het nog niet :-)

 • Reageren
  Femke
  5 januari 2015

  Kijk, daarom houd ik dus zo van jouw blog!! Hoeveel bloggers bloggen om de leuke dingen van het leven (niks mis mee!), maar laten de rest allemaal zitten? Jij bent zo open en eerlijk en je helpt me echt vaak met dit soort artikelen. Ik zal het eerlijk toegeven; soms denk ik ‘Wauw, wat zij heeft/kan/krijgt wil ik ook!! Waarom zij en ik niet?’ en meteen denk ik dan: Wacht, Femke. Stop. Iedereen heeft zo zijn/haar talenten gekregen en daar mogen we gebruik van maken. Maar ook ik heb iets wat zij niet heeft of kan :D En ja, je mag weleens zeuren of jezelf zielig vinden, als je die knop meteen maar omzet naar positiviteit! En dat is echt 1 van mijn grootste doelen in 2015 en ik denk dat het wel gaat lukken:)!

 • Reageren
  Petra
  5 januari 2015

  En zo is het maar net. Sinds ik mezelf niet meer vergelijk met een ander, ben ik een stuk gelukkiger. Dankbaar voor mijn leven en de mooie momenten. Want door te vergelijken zou je bijna vergeten / niet zien dat ze er zijn.

 • Reageren
  Cindy
  6 januari 2015

  Juist! Ook ik probeer mezelf minder te vergelijken met anderen, de ene keer gaat het me makkelijker af dan de andere keer, maar over het algemeen word ik er wel veel gelukkiger door!

 • Reageren
  Estrella
  6 januari 2015

  Mooi geschreven!

 • Reageren
  S.
  28 januari 2015

  Hoi Roos!
  Ik heb eigenlijk een beetje een persoonlijk vraagje en ik vroeg me af of jij daar ook wat tips voor hebt, in het kader van deze mindstyle post.
  Ik heb moeite met het accepteren van het verleden van mijn vriend. Mijn vriend is echt perfect, alleen vind ik het moeilijk dat ik niet zijn eerste vriendin ben, en hij al ervaring heeft opgedaan in het verleden. Dat past niet in mijn plaatje van het ‘perfecte sprookje’. Ik snap dat veel mensen dit misschien niet zullen snappen, maar ik hoop misschien op een tip van jouw kant? Jij bent altijd zo positief namelijk.
  Beetje rare reactie misschien dit, maar zie het maar als een compliment omdat ik vind dat jouw posts altijd zo heerlijk positief zijn <3

  • Reageren
   Roos
   28 januari 2015

   Hai Suzan! Ik begrijp je helemaal juist, ik zal je hier binnenkort even over mailen! <3

   • Reageren
    S.
    28 januari 2015

    Ah wat ontzettend lief van je! Kijk er naar uit :)

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge