Mindstyle monday: menselijkheid

Afgelopen week leek het nergens anders over te gaan in de media: de bootrampen van de afgelopen week waarbij honderden mensen kwamen te overlijden. Er moet een nieuw immigratiebeleid komen.. En wie kunnen we aanwijzen als de schuldige? De Europese landen die ‘er niks aan doen’ om deze mensen te redden of de mensensmokkelaars die mensen gouden bergen beloven en daarna 700 man op een boot zetten waar slechts 300 man op kan?

Ik las de enorm rake column van nieuwslezer Roelof Hemmen: 700 dode bootvluchtelingen. Mooi zo. en echt mijn hart brak. Waar is onze menselijkheid gebleven?

In de column beschrijft Roelof Hemmen wat voor verschrikkelijke reacties er binnen kwamen op het nieuws van de gekapseisde boot.

Jammer van die 28 overlevenden, worden weer uitvreters en mogen hier op onze kosten in therapie vanwege hun trauma’s. Ik vind het een tegenvallend einde van een heel vrolijk artikel.

of

Dat scheelt weer 700 uitkeringen maal 50 jaar. Kassa!

Zijn dit dezelfde mensen die hun profielfoto op Facebook op ‘zwart’ deden en nergens anders meer over praatten toen MH17 neerstortte? Want, de 298 mensen die omkwamen bij MH17 zijn natuurlijk vele malen erger dan de mensen die met hun baby’s en kinderen aan de verdrinkingsdood stierven toen ze vanuit Libië op zoek waren naar een beter bestaan. Of moet ik zeggen de 193 mensen met de Nederlandse nationaliteit die omkwamen bij de ramp, of zijn de rest van de gestorven niet-Nederlanders in dit verhaal wel belangrijk?

Waar is je menselijkheid denk ik dan.

Waar is je gevoel, je hart? Ben je zo verdorven dat het je geen reet interesseert dat we hier over echte mensen praten. Mensen, net als jij en ik, met gevoel, geliefden, angst, dromen en wensen. Mensen die werkelijk waar niks hebben, geen eten, geen schoon drinkwater, geen huis, geen toekomstperspectief. Kun je het ze kwalijk nemen dat ze graag een beter leven willen voor hun kinderen? Kun je het ze kwalijk nemen dat zij daar geboren zijn? Maakt het ons betere mensen, maakt het ons meer waard dat wij het verschrikkelijk grote geluk hebben gehad dat onze wieg hier in Nederland stond?

De ene ramp is niet erger dan de andere ramp. De ene mens die sterft is niet erger dan de ander. De mensen die omkwamen bij de MH17 ramp, de slachtoffers van natuurgeweld, oorlog, honger of de gekapseisde boot van afgelopen week. Het zijn allemaal mensen net als jij en ik en het is in één woord verschrikkelijk dat het allemaal gebeurd.

Onwetendheid

De mensen die dit soort reacties achterlaten zijn in mijn ogen óf heel erg onwetend óf heel erg dom. Ze laten zich beïnvloeden door de media en haatzaaiers in plaats van je mening te berusten op feiten. Voor al deze mensen zou ik voorstellen om ze eens een aantal weken op een asielzoekerscentrum mee te laten kijken.

Met dit artikel wil ik niet zeggen dat ik vind dat iedereen op deze aardbodem maar in Nederland moet komen wonen. Ik realiseer mij dat dit niet kan, dat we de echte vluchtelingen van de gelukszoekers moeten scheiden en ik realiseer mij dat dit een ontzettend moeilijke klus is. Wat ik er wel mee wil zeggen is dat ik schrik van de verschrikkelijke haatdragende meningen van sommige mensen richting vluchtelingen. Ik realiseer mij nog meer hoe belangrijk ik het vind om mijn steentje bij te dragen aan meer positiviteit in deze wereld. Dit soort mensen kun je waarschijnlijk nooit van mening doen veranderen maar als we met z’n allen ons steentje bijdragen denk ik echt dat we een verschil kunnen maken.

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

17 reacties

 • Reageren
  Wendy
  20 april 2015

  Ik vind die reacties ook echt vreselijk. Hoe kun je zoiets zeggen? Goed artikel meid.

 • Reageren
  Simone
  20 april 2015

  Mooi stukje heb je er over geschreven. Ik kan me er alleen maar bij aansluiten.

 • Reageren
  Swaen
  20 april 2015

  Ik heb er helemaal niets van meegekregen, maar zulke reacties zijn echt verschrikkelijk. Goed artikel heb je geschreven!

 • Reageren
  Isabel Cristina
  20 april 2015

  Ik had gehoord over het artikel en alle nare reacties, af en toe zijn mensen niet te begrijpen.. Erg mooi artikel Rosanne! <3

 • Reageren
  Xaviera
  20 april 2015

  Prachtig geschreven, ik ben het helemaal met je eens. Ik zag verschillende hele nare reacties voorbij komen op Facebook waar echt mijn mond van openviel…

 • Reageren
  Femke
  20 april 2015

  Pfff, verschrikkelijk zulke reacties!! Hoe kun je het maken om zo te denken, laat staan te zeggen!! Daar kan ik me echt verdrietig/boos om maken :(

 • Reageren
  Margot
  20 april 2015

  Wat een reacties! Ik was vorige week op vakantie en had het gemist, maar hier schrik ik wel van!

 • Reageren
  Marion
  20 april 2015

  Ik kan echt wanhopig worden van dat soort gebeurtenissen. Echt wanhopig. Van de reacties van sommige mensen trouwens ook. Ik kan daar niet bij met mijn hoofd.

 • Reageren
  Laura
  20 april 2015

  Echt een heel goed en mooi verwoord artikel! Ik deel precies dezelfde mening hierover. Vooral de reacties die sommige mensen erop geven, vreselijk.

 • Reageren
  Jose
  20 april 2015

  Goed artikel! Erg sterk verwoord.
  Ik heb een klein jaar stage gelopen op een Azc-school. Uiteen gerukte gezinnen, gezinnen met trauma’s, geen toekomst of zekerheid; ik heb het van dichtbij gezien. Het is heel erg makkelijk om maar wat te schreeuwen over vluchtelingen, als je niet weet wat de beweegredenen van deze mensen zijn. We hebben het hier in Nederland ontzettend goed en de wereld is oneerlijk verdeeld. Ik hoop dat er ooit rust komt in de gebieden met oorlog en we met verschillende levensovertuigingen naast elkaar kunnen leven. En tot die tijd hoop ik dat we tot een oplossing kunnen komen om dit grote probleem aan te pakken. Want ieder mens verdient een veilig en goed thuis.

 • Reageren
  Maai
  20 april 2015

  Kippenvel krijg ik ervan. Echt heel erg. Mooi geschreven, sluit me helemaal bij je aan!

 • Reageren
  chucky1012
  20 april 2015

  Goed geschreven!
  Verschrikkelijk.

 • Reageren
  Kimberley
  20 april 2015

  Ja, bizar hoe mensen hierover praten. Ik snap dat echt niet. Ik hoop dat veel mensen dit stukje lezen! En sommige mensen mogen zich even gaan zitten schamen.

 • Reageren
  Fleur
  20 april 2015

  Wat een onwijs sterk artikel en wa goed dat je dit aan het licht brengt!
  Ik kan niet meer doen dan me voor v0or de volle 100% aansluiten bij het feit dat het bizar is hoe hier op gereageerd word en dat er snel eem oplossing voor moet komen.

 • Reageren
  Akke
  21 april 2015

  Wat heb je dat treffend geschreven! Mooi artikel!

 • Reageren
  Erica
  21 april 2015

  Mooi gezegd ! De mensen zelf zijn er niet schuld aan. Ergens klopt er iets niet in het beleid. Dat ze zo ie zo op deze boten komen, moet in Noord-Afrika etc. waar ze aan boord komen veel beter gecontroleerd worden. Het ideaalste zou zijn als de problemen in hun thuislanden beter aangepakt zouden worden, zodat ze niet weg hoeven. Dáár vluchtelingenkampen bouwen waar ze het goed hebben. De economie, het onderwijs, etc verbeteren, helaas zijn er oorlogen…..

 • Reageren
  Justine
  27 april 2015

  mooi geschreven! Ik vind het ook bizar dat iemand zo zou kunnen reageren. Een tijdje terug was iedereen Charlie en nu is niemand de verdronken vluchteling die op zoek was naar een beter bestaan. Hoe dan?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge