Mindstyle: grote dingen om dankbaar voor te zijn

gratitude

Dit artikel verscheen al eerder op Sillysilsil.com

Afgelopen week schreef ik, zoals ik bijna iedere dag doe, weer eens in mijn gratitude dagboekje. Ik schrijf hier ’s avonds voor het slapen gaan in waar ik die dag dankbaar voor ben geweest om de dag fijn en positief af te sluiten. Maar deze avond kwamen de dingen waar ik dankbaar voor was niet als vanzelf.. Ik zat maar te denken en voor mijn gevoel had ik alle kleine dingen om dankbaar voor te zijn al wel een keer opgeschreven..

Toen bedacht ik me: stel dat er, voor je gevoel, op dit moment in je leven gewoon weinig kleine dingen zijn om dankbaar voor te zijn. Je voelt je rot, je relatie loopt niet lekker, je baan blijkt toch je droombaan niet te zijn of je komt als een verzopen kat thuis omdat het na-túúrlijk net begint te regenen als jij op je fietsje naar huis stapt.. Stel dat je op dit moment gewoon baalt en je de kleine dingen die het leven zo fijn maken gewoon eventjes niet kan zien, laten we dan gaan kijken naar de gróte dingen om dankbaar voor te zijn. Niks geen ‘lekker gegeten vanavond’ of ‘die man die me voorliet op het zebrapad’ maar een lijstje met dingen als op eigen benen staan, de natuur, vrijheid en stemrecht!

1. Het feit dat wij in vrijheid leven. Niet iedere dag moeten vechten voor ons leven, de bommen in oorlogsgebied moeten ontwijken en hopen dat je de dag doorkomt.

2. Dat we in een democratie leven en we allemaal, mannen en vrouwen, stemrecht hebben!

3. De natuur. Wat is het soms toch ontzettend heerlijk om te genieten in de natuur. Lekker uitwaaien aan het strand of genieten van de rust in het bos. I love it!

4. Scholing. Het feit dat wij hier allemaal recht hebben op basis- en voorgezet onderwijs. Dat we kunnen studeren en hierin ondersteund worden door de regering. Dat we allemaal zelf kunnen kiezen wat we worden zolang je er zelf maar hard voor vecht (en leert!)

5. Dat we mogen zijn wie we willen zijn. Homo, hetero, zwart, blank of pimpelpaars, i don’t care. We leven in een land waarin we mogen zijn wie we willen zijn en mogen trouwen met wie we willen trouwen en daar ben ik ontzettend trots op.

6. Het feit dat we allemaal verzekerd zijn van zorg. Natuurlijk betalen we hier zelf voor en gaat er 100.000 keer iets mis maar in Nederland zal het niet gebeuren dat de ambulance je laat liggen na een ongeluk als je niet verzekerd bent. We hebben allemaal recht op zorg, goede zorg, en dat is geweldig.

7. Gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Al blijkt in de praktijk nog vaak dat mannen in dezelfde functies tóch vaak meer betaald krijgen als vrouwen.. We hebben gelijke rechten. Wij mogen worden wat we willen, studeren wat we willen, we hoeven niet meer te stoppen met werken zodra te getrouwd zijn en we kunnen zélf beslissen of we zwanger willen worden of niet. Er is veel veranderd ten goede van vrouwen!

8. Op eigen benen staan. Ik vind het heerlijk om in mijn eigen huisje te zitten en om me heen te kijken en te bedenken: ‘wauw, dit is al-le-maal van mij!’

En zo kan ik nog wel even doorgaan!

Waar ben jij ontzettend dankbaar voor?!

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

16 reacties

 • Reageren
  Manon
  16 januari 2014

  Mooi stuk :) Eigenlijk sta je (ik in ieder geval…) nooit zo bij stil hoe goed we het hebben hier in Nederland! Wat jij ook zegt: stemrecht, vrijheid… En ook de mogelijkheid om een dak boven je hoofd te hebben, voldoende eten en schoon drinkwater is niet “gewoon” in andere landen.

 • Reageren
  Isabel Cristina
  16 januari 2014

  Ik hou van deze artikelen! Waar ik het meest dankbaar voor ben is mijn Adoptie, zonder die adoptie had ik nooit kunnen bereiken wat ik tot nu toe heb bereikt..

 • Reageren
  Lisa
  16 januari 2014

  Mooie post! Daar mogen we inderdaad allemaal dankbaar voor zijn :) Ik ben ontzettend blij met de lieve mensen om me heen: zij geven het leven extra kleur.

 • Reageren
  Wendy
  16 januari 2014

  Mooi stukje. Het zijn inderdaad dingen waar we allemaal op ieder moment dankbaar voor mogen zijn. We klagen wel eens over Nederland en de beslissingen die de politiek neemt, maar we hebben het op zo veel gebieden gewoon ontzettend goed hier in Nederland.

 • Reageren
  Manon
  16 januari 2014

  Ja deze dingen moeten we zeker dankbaar voor zijn !!

 • Reageren
  Bianca
  16 januari 2014

  Mooie dingen inderdaad!

 • Reageren
  Marloes
  16 januari 2014

  Mooi artikel! Zo is het maar net!

 • Reageren
  Kim
  16 januari 2014

  Mooi artikel, klopt helemaal!

 • Reageren
  Stella
  16 januari 2014

  En zo is het! Ik vind je lijstje erg mooi. Ik ben het aller dankbaarst -als dat überhaupt een woord is- voor mijn gezondheid en de gezondheid van mijn familie. Ik denk echt dat dat is waar het allemaal begint. Daarnaast het feit dat ik onder een mooi dak woon en ik kan studeren! Het klinkt zo cliché, en misschien is dat het ook wel, maar dat maakt niks uit! Mooi artikel! Liefs, Stella.

 • Reageren
  Chantal
  16 januari 2014

  ik ben dankbaar voor de rijkdom die we hier hebben, niet alleen in geld, maar zeker ook de manier waar op wij hier kunnen leven, zoals je zelf al zei in vrijheid, met scholing en gezondheidszorg maar ook met genoeg eten en winkels die bijna 24/7 open zijn om de meest onnoodzakelijke dingen te kunnen aanschaffen etc. Wij Nederlanders klagen veel en hebben het altijd ‘slecht’ maar ik ben dankbaar dat ik op dit hele kleine stukje aarde mag wonen!

 • Reageren
  Evelien
  16 januari 2014

  Dat ik twee hele goeie beste vriendinnen heb, en trouwens echt een leuk artikel!

  Liefs

  Evelien

 • Reageren
  Estrella
  16 januari 2014

  Fijn artikel!

 • Reageren
  MySimplySpecial
  17 januari 2014

  Wat een fijne lijst!

 • Reageren
  Over van alles en nog wat
  18 januari 2014

  Mooi artikel! Je hebt helemaal gelijk! :)

 • Reageren
  Annelies@Boekboetiek
  18 januari 2014

  Ik ben dankbaar voor mijn vriend, onze familie, ons eigen huisje, onze gezondheid en eigenlijk voor alles dat ik op dit moment heb.

 • Reageren
  Ilse
  19 januari 2014

  Ik begrijp je punt wel, Nederland is een mooi land om in te leven, maar ik vind toch dat je niet helemaal gelijk hebt op bepaalde vlakken, vooral op het vlak van gelijkheid tussen mannen en vrouwen en dat heeft dan niet alleen te maken met het feit dat mannen in bepaalde functies vaak meer betaald worden dan vrouwen in dezelfde functie. Vrouwen zijn toch nog altijd diegene die in het huishouden het grootste deel doen, die het meest voor de kinderen zorgen en ze zijn dan nog blij ook als ze wat ‘hulp’ krijgen van hun man. Belachelijk, waarom zouden mannen en vrouwen niet even veel moeten doen in het huishouden en de opvoeding? En veel vrouwen (niet mannen) gaan deeltijds werken eens er kinderen zijn. En een jongen die schoonheidsspecialist wil worden, zal toch nog vaak uitgelachen worden, net zoals een meisje op een bouwwerf vaak niet helemaal aanvaard zal worden door haar mannelijke collega’s. Ik vind dat er vaak wat te rooskleurig en naïef wordt gedacht over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, dat heb ik ook al gezien in de Maand van de jonge vrouw tag die een tijdje geleden de ronde deed.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge