Mindstyle: angsten overwinnen

IMG_0838

Spinnen, slangen, de dood, het donker, opgesloten zitten.. Brr.. voor sommige mensen zijn deze woorden alleen al genoeg om hen het zweet uit te laten breken! Ik denk dat iedereen wel ergens bang voor is, de één natuurlijk in grotere mate dan de ander.

Zolang als ik mij kan herinneren ben ik bang voor 2 dingen. 1. Het varen op boten en 2. vleermuizen.

Hoe ik aan mijn angst voor vleermuizen kom kan ik mij nog goed herinneren. Mijn oudste zus heeft mij vroeger als kind voor de grap wijs gemaakt dat vleermuizen op blond haar afkomen en er dan vast in komen te zitten. Natuurlijk had zij er toen geen idee van dat ik, door deze grapjes, deze angst zou ontwikkelen.. Want wat wálg ik van die dieren en wat ben ik bang voor ze! Brr.. Mijn angst voor boten is een ander verhaal. Een angst die voor mijn gevoel nergens op gebaseerd is, waar ik helemaal klaar mee was en waarvoor het tijd was om deze te overwinnen!

IMG_0864

En dat deed ik op onze reis!

Tijdens het plannen van de reis heb ik het uitgebreid met Kay besproken. We willen naar Turtle Island en daarnaast ook naar de Gili eilanden. Voor allebei de bestemmingen heb je geen andere mogelijkheid om er te komen dan met de boot. Na een aantal keren ‘nooit van mijn leven dat ik op een boot ga’, ‘wil je me dood hebben’ en ‘de kwaliteit van de boten zal daar ook wel belachelijk zijn’ keek Kay me een keer aan en hoorde ik mezelf praten. Wat een onzin praat ik nou eigenlijk dacht ik opeens.. Ik durf wel 20 uur in een vliegtuig te zitten (die ook over oceanen vliegt) maar een half uurtje op een boot is teveel gevraagd?

Ik was er gewoon klaar mee. Ik moest het gaan doen, hoe dan ook! Als we verzuipen, dan verzuipen we maar met z’n 2en!

Voor ik het wist was het zover en stonden we op Lombok op de boot naar de Gili eilanden te wachten. Ik bleef rustiger dan ik had verwacht. Kay hielp me met mijn backpack om aan boord te komen en ondanks dat we moesten staan omdat de boot zo vol gepropt was, de boot als een malle over het water scheurde en het ook nog eens regende viel het me zo ontzettend mee. IK DOE HET GEWOON EN IK GA NIET DOOD, MUHAHAHA!

Wat een gaaf gevoel was dat zeg, om iets te doen wat je eigenlijk zo verschrikkelijk eng vind! Ik bleef gewoon lekker rustig, concentreerde me op Kay en niet op het water en als mijn gedachten afdwaalden naar ‘wat er allemaal wel niet onder mij zwom’ herpakte ik mezelf al snel! Ook op de boot naar Bali, Turtle Island of tijdens de ‘cruise’ over de Kinabatangan rivier voelde ik me prima. Ik deed het gewoon en ik was zo trots op mezelf!

Natuurlijk verschillen angsten per persoon en kan ik niet voor jou bepalen of jij er aan toe bent om je angsten te overwinnen maar mocht je, na het lezen van dit blogje, denken dat je er misschien ook wel klaar voor bent om je angst te overwinnen.. Doe het dan zeker! Het geeft zo’n fijn gevoel, het heeft iets bevrijdends.. Ik weet niet hoe ik het anders zou moeten verwoorden! Ga  de uitdaging aan, samen met iemand waar je je fijn bij voelt en kom je angst onder ogen. Nadat je hebt afgerekend met je angst voel je je on top of the world! En dat gevoel, dat is gewoon geweldig!

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

23 reacties

 • Reageren
  chucky1012
  28 februari 2014

  Wauw, wat knap je!
  Mooie grote schilpadden! Fijn om zo een geweldige reis meegemaakt te hebben ;-)

  Happy Friday……

 • Reageren
  Tiff - The CineFiles
  28 februari 2014

  Hele inspirerende post! Fijn dat je over je angst voor boten heen bent, anders had je heel veel moois gemist ;)
  Ik ben zelf als de dood voor wespen, omdat ik als kind heel vaak ben gestoken o_O

 • Reageren
  Manon
  28 februari 2014

  Inspirerend blogje! Echt knap van je dat je je angst onder ogen hebt gezien. Ik heb een klein beetje vliegangst, maar ik ga wel gewoon op vakantie met het vliegtuig. Ik zit niet lekker in zo’n ding maar ik wil ook niet echt doodsbang zijn.

 • Reageren
  Linda
  28 februari 2014

  Die boot naar de gili eilanden is ook wel een van de engste waar ik ooit in heb gezeten. Je gaat helemaal naar achter en het stormt vaak. Toch zeer de moeite waard, welk eiland ben je geweest? Knap hoor dat je het toch gedurfd hebt.

 • Reageren
  nenacecilia
  28 februari 2014

  Goed gedaan! :)

 • Reageren
  Daphne
  28 februari 2014

  Wauw, knap van je!

 • Reageren
  Joyce
  28 februari 2014

  Inspirerend blogje, mooi om te lezen!

 • Reageren
  Suzanne
  28 februari 2014

  Wat goed van je! Ik kan me wel voorstellen hoe jij je moet hebben gevoeld. Ik ben namelijk zelf bang voor tunnels. En dan niet zo’n aquaduct maar echt een tunnel (zoals bij schiphol) waar je even niet meer het begin of eind kan zien. Dan geef ik het liefst gas om er zo snel mogelijk weer uit te kunnen komen. Ik moet gewoon in ruimtes de in/uitgang kunnen zien.

 • Reageren
  MySimplySpecial
  28 februari 2014

  Wat knap! Goed dat je het gewoon gedaan hebt! Ik was al heel benieuwd hoe het afgelopen was. Leuk om te lezen dat het meeviel.

 • Reageren
  Resy
  28 februari 2014

  Wat goed van je dat je toch op de boot gegaan bent!

 • Reageren
  Kim
  28 februari 2014

  Wat goed van je! Dat angstige lachje, gehe. Dat gevoel dat je je angst overwonnen hebt is uiteindelijk zo fijn ook!

 • Reageren
  Karlijn
  28 februari 2014

  Heerlijk Roos, vooral ‘de kwaliteit van de boten’, haha echt zo’n reden die alleen door iemand bedacht wordt die als de dood is voor boten. Des te knapper dat je het ‘gewoon’ gedaan hebt! You rock!
  En over die vleermuizen, pff ik vind ze ook maar niks. Dat onverwachte, dat ze zomaar op je af kunnen vliegen zonder dat je het door hebt omdat het donker is, nee ik vind ze maar niks :). XXX

 • Reageren
  Naomi
  28 februari 2014

  Echt goed, en knap van je dat je dit hebt gedaan. Je bent een voorbeeld voor veel mensen!
  Liefs,
  Naomi

 • Reageren
  Marjolein
  28 februari 2014

  Stoer dat je dat hebt gedaan! Ik ben als de dood voor spinnen en en wespen. Bbrrr!! Het liefst gil ik heel hard naar hubby om me te redden maar als er niets anders op zit vermoord ik ze zelf haha.

 • Reageren
  Mariska
  28 februari 2014

  Wat geweldig dat je toch je angsten heb overwonnen. Ik ben als de dood voor spinnen en muizen. Ik word helemaal gek dan.. En ene kant denk ik dan ze doen niks.. Maar het is gewoon de angst..

 • Reageren
  Tamarah
  28 februari 2014

  Mooi artikel! En wat onwijs goed van je dat je de angst niet ben gaan vermijden maar het avontuur bent aangegaan. En wat geeft het je een machtig gevoel he, als je het uiteindelijk wel hebt gedaan. Achteraf viel het dan toch reuze mee. Ik heb ook genoeg angsten maar probeer ze niet uit de weg te gaan maar de stap te nemen. Ook al is het in het begin heel spannend.

 • Reageren
  Sylvia
  28 februari 2014

  Super knap van je, dat is een flinke stap! Wel snel nog een keer op een boot stappen, anders is dat ‘overwinningseffect’ weer weg. Rondje Biesbosch is best een aanrader ;) Ik vind varen heerlijk, maar heb me bijvoorbeeld ook over mijn angst voor kleine ruimtes heen moeten zetten. Stond ik daar twee jaar geleden ineens in verlaten goudmijnen in Praag voor een rondleiding. Toen had ik ook zo’n ‘angstig lachje’ op de foto’s ;P

 • Reageren
  Eline
  28 februari 2014

  Wat een grote stap voor je, ik heb het ook niet echt voor boten…
  Liefs

 • Reageren
  Estrella
  28 februari 2014

  Goed artikel! Ik heb zelf een ziektefobie en ben heel erg bang voor de ziekte kanker, de laatste jaren werd dat zo erg dat ik er inmiddels voor in therapie ben gegaan.

 • Reageren
  Jennifer
  28 februari 2014

  Goed gedaan! Ik ben van mijn injectienaalden fobie afgekomen door het gewoon te doen (ofja laten doen) haha

 • Reageren
  Sabrina
  28 februari 2014

  Echt heel goed van je! En wat een goed verhaal!

 • Reageren
  Ines
  1 maart 2014

  Inspirerend en knap dat je het echt gedaan hebt!

 • Reageren
  Nicole
  1 maart 2014

  Knap hoor je angst overwonnen!
  Ik heb niet echt een angst, voor zover ik weet..
  Vind sommige dingen wel spannend en eng, maar doe het dan toch omdat ik mezelf niet wil laten kennen haha..

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge