Huisvrouwenpraat deel 2: het maken van een boodschappenlijst

11.

Maanden ging ik gewoon boodschappen doen zonder boodschappenlijstje. Hup in mijn karretje waar ik zin in had, ach we kunnen morgen dit wel eten, overmorgen dat.. En dan kwam ik er 3 dagen later achter dat ik €50 had uitgegeven aan boodschappen voor 2 x avondeten en voor de rest wat ‘losse producten’.. Gevolg? Weer naar de winkel om ‘even’ een paar dingetjes te kopen (ter aanvulling) en weer €20,- armer terug te komen. Komt je dit bekend voor?!

Begin dan nu gelijk met ten eerste het maken van een weekmenu (mijn huisvrouwenpraat deel 1) en ten tweede met het maken van een goede boodschappenlijst. Ook dit lijkt meer werk en meer tijd in beslag te nemen dan dat het daadwerkelijk doet, je moet er alleen wel even voor gaan zitten. Misschien vind jij mijn manier wel helemaal niet handig, dat kan natuurlijk! Ik deel alleen mijn bevindingen en wat voor mij het beste werkt maar laat gerust jouw manier achter in de comments, daar hebben we allemaal wat aan!

Benieuwd hoe ik dit aanpak?! Lees dan snel verder!

1.

Oke let’s go. Nadat ik mijn weekmenu heb vastgesteld aan de hand van de aanbiedingen die de supermarkten die week hebben begin ik met het maken van mijn boodschappenlijst. Per gerecht geef ik aan wat ik daar bij nodig heb. Hierbij schrijf ik alles op, dus óók de dingen die ik al in huis heb. Ik heb bijvoorbeeld altijd rijst in huis maar ook deze staat op mijn lijstje. Als je dat al in huis hebt waarom schrijf je dat dan nog op je boodschappenlijstje?! Dit doe ik omdat ik met mijn chaotische hoofd thuis nog heel goed weet wat ik nog allemaal in mijn koelkast en voorraadkast heb staan maar zodra ik in de winkel ben ik dit opeens allemaal vergeten ben. Gevolg: ik sta in de winkel en denk ‘maar er moesten toch ook eieren in dit gerecht.. Ik weet niet meer of we dat nou nog in huis hebben, nou ja ik neem het maar gewoon mee’.

2.

Wat ik doe is dat ik dus alles opschrijf en met een stift arceer wat ik al in huis heb. Zo weet ik, ook in de winkel, nog zeker dat ik die eieren niet mee hoef te nemen want ik heb ze al in huis!

Daarna zet ik voor elk ingredient wat ik moet kopen neer waar ik dit moet kopen. Hiervoor gebruik ik de simpele afkortingen N van Nettorama en AH van Albert Heijn, easy peasy.

3.

Naast de ‘hoofdgerechten’ moet je natuurlijk nog meer in huis halen zoals je ontbijt, lunch en tussendoortjes. Ook deze ga je plannen. Ik haal bijvoorbeeld voor mijn ontbijt standaard elke week de dingen die ik hierboven beschreven heb. Ik ontbijt óf met een groene smoothie óf met speltcrackers en kaas (oke ik lijk nu net een health freak maar ik doe gewoon mijn best haha).

Ook de tussendoortjes plan je. Als je iedere dag een appel meeneemt naar je werk koop dan 5 appels en niet 10. Zo gooi je niet iedere keer aan het einde van de week fruit weg. Met andere tussendoortjes als mueslirepen o.i.d wat langer houdbaar is is dit natuurlijk geen probleem. Schrijf dit alles ook op je boodschappenlijstje

Ik neem de arceerstift mee naar de winkel en ik ga zo mijn hele lijst af, en THAT’S IT. Wat er op je boodschappenlijst staat koop je en niet nog ach dit er nog even bij of ach dat. 9 van de 10 keer blijven de dingen die je ‘zomaar even’ in je winkelwagentje stopt liggen omdat je ze eigenlijk helemaal niet nodig hebt en dan gooi je ze aan het einde van de week nog weer weg. Super zonde toch?!

Houdt je aan je boodschappenlijstje en je bespaart bakken met geld!

Ik ben heel erg benieuwd wat jullie vinden van mijn serie Huisvrouwenpraat! En hoe pak jij het boodschappen doen aan? Deel je tips in de comments, alvast heel erg bedankt!

handtekening rosie

Gerelateerde artikelen

40 reacties

 • Reageren
  Kim
  14 januari 2014

  Je doet het heel handig! Ik woon nog niet op mezelf, dus ik heb het nog niet zo nodig.. Mij lijkt het wel heel leuk! Eerst een dag lekker werken, onderweg naar huis even boodschappen doen en dan kom je thuis waar je man op je zit te wachten :D Can’t wait!

 • Reageren
  Angelique
  14 januari 2014

  super handy tips! zo doe ik het ook ongeveer, alleen wat ik dan zelf doe, als ik in de winkel iets “lekkers” zie dat niet op de lijst staat, dan sla ik het op mijn mobiel op en gaat het op het “nieuwe” lijstje van de week erna, negen van de tien keer heb ik er dan geen trek meer in en streep ik het automatisch weg haha

  • Reageren
   Roos
   14 januari 2014

   Wat slim haha! Goede tip :D!

 • Reageren
  Marloes
  14 januari 2014

  Heel handig en logisch eigenlijk een boodschappenlijst. Toch vergeet ik het nog heel vaak. En neem ik op de bonnefooi maar wat mee. Wat uiteindelijk ervoor zorgt dat ik nog 2x terug kan naar de supermarkt haha!

 • Reageren
  Josianne
  14 januari 2014

  Wat handig dit. Ik moet ook echt weer met weekboodschappen gaan beginnen, want bij mij is het inderdaad iedere dagen: huh, 20 euro? Hoe kan dat? De manier van Angelique hierboven vind ik ook een goeie! Want bij mij eindigt er altijd wel iets lekkers in m’n mandje.

  • Reageren
   Roos
   14 januari 2014

   Ja heeeeel herkenbaar. Zeker gaan doen, bespaart enorm veel!

 • Reageren
  Sabrina
  14 januari 2014

  Ik zou nog wel tien van dit soort artikelen kunnen lezen, echt heel handig en leuk!

  • Reageren
   Roos
   14 januari 2014

   Wat leuk om te horen, dankjewel! Er komen er zeker nog wat aan! Heb je speciale dingen die je terug zou willen zien komen?! Liefs!

 • Reageren
  Manon
  14 januari 2014

  Ik schrijf het boodschappenlijstje op volgorde van de winkel. Dus bij mijn supermarkt eerst groente en fruit, dan vlees(waren), dan de paden waar de verpakte dingen staan, brood, zuivel en als laatste de diepvries! Zo vergeet ik nooit iets omdat ik het over het hoofd heb gelezen!

  • Reageren
   Roos
   14 januari 2014

   Ja dit heb ik vaker gehoord, lijkt me ook handig maar op dit moment ben ik heel blij met de manier die ik nu gebruik :D!

 • Reageren
  Joyce
  14 januari 2014

  Handige manier! Ik doe het op een andere manier, komt komende week een blog van online. Ik ben veel tijd kwijt aan mijn lijstjes haha!

 • Reageren
  Kim
  14 januari 2014

  Ik gebruik ook altijd een boodschappenlijstje omdat ik anders toch maar thuis kom met dingen die ik niet echt nodig heb + vergeet ik meestal ook nog een aantal dingen die ik wél nodig had :)

 • Reageren
  Bianca
  14 januari 2014

  Dat doe je heel handig!

 • Reageren
  Sylvana
  14 januari 2014

  Ik ga nooit weg zonder lijstje. Ik raak zenuwachtig geef meer uit en ben langer onderweg

 • Reageren
  Chantal
  14 januari 2014

  Ik maakte ook altijd een lijstje en hield me daar goed aan, alleen de laatste tijd is het erover geschoten en ga ik elke keer weer wat halen. Tja dat merk je in je portemonnee helaas ;(. Jou lijstje van ook opschrijven wat je nog wel hebt vind ik veel handiger dat ga ik ook proberen.

 • Reageren
  Daisy
  14 januari 2014

  Ik kan dit dus niet! ik probeer vaak wel met boodschappen lijstjes te werken. Maar dan vergeet ik alsnog de helft of ik neem meer mee.

  • Reageren
   Roos
   14 januari 2014

   Strenger zijn voor jezelf ;-)! Echt! Zoals ik al beschreef maakte ik ook nooit lijstjes en kocht ik altijd maar wat ik lekker vond maar door het te plannen en streng te zijn voor jezelf bespaar je zoveel geld!

 • Reageren
  Miranda
  14 januari 2014

  Ik gebruik altijd een boodschappenlijstje en haal ook alleen wat echt nodig is. Althans dat probeer ik, soms beland er wel iets ( lekkers) in mijn karretje wat ik niet heb opgeschreven. De manier die jij hebt opgeschreven zou voor mij niet werken. Ik maak een weekmenu lijstje, en aan de hand daarvan een lijstje wat ik nog moet halen.

  • Reageren
   Roos
   14 januari 2014

   Eigenlijk doen we het dan zo goed als hetzelfde, toch?!:)

 • Reageren
  Karlijn
  14 januari 2014

  Fijn he?! Ik doe het ook altijd. Niet omdat ik dan te veel koop, maar juist te weinig omdat ik het gewoon ‘vergeet’. Ik heb echt een zeefhoofd van hier tot Tokio!

 • Reageren
  Sabine
  14 januari 2014

  Ik vind het een hele handige manier!

 • Reageren
  MySimplySpecial
  14 januari 2014

  Dat doe je slim!

 • Reageren
  Tamarah
  14 januari 2014

  Leuk artikel! Ik heb er ook wel eens over geschreven op mijn blog en gebruikte een app: http://www.myshopi.com/nl-nl/myshopi-op-smartphone Deze vind ik zelf super handig bij het doen van boodschappen. Eerst inventariseren wat ik nog in huis heb, recepten samen stellen en vervolgens de ontbrekende ingrediënten op deze handige app invoeren. Een voordeel hiervan vind ik dat alle producten gecategoriseerd zijn en je daardoor niet steeds heen en terug de winkel in moet.

 • Reageren
  Agnes
  14 januari 2014

  Heel handig! Ik doe het ook zo, alleen maak ik mijn boodschappenlijstje aan de hand van de route in de winkel, zo hoef ik niet honderd keer heen en weer :)

  • Reageren
   Roos
   14 januari 2014

   Ja dat heb ik idd ook wel eens gehoord, lijkt me ook handig :D!

 • Reageren
  Jorien
  14 januari 2014

  super handig op deze manier, ik ga kijken of dit ook voor mij werkt.

  • Reageren
   Roos
   14 januari 2014

   Super, ben benieuwd of het je bevalt! XX

 • Reageren
  Jennifer
  14 januari 2014

  Heel handig! Ik plan altijd zo, dat als ik ingrediënten overhoudt, ik ze de volgende dag in een ander gerecht kan stoppen. Als ik eenpersoons gerechten moet maken, dan blijft er al snel veel over van bijvoorbeeld groenten. Makkelijk om dan goed te plannen zodat je niet van alles weg hoeft te gooien aan het eind van de week, of veel teveel geld uitgeeft aan boodschappen.

  • Reageren
   Roos
   14 januari 2014

   Ja dat doe ik ook! Slim :) dit legde ik uit in mijn vorige huisvrouwenpraat! :)

 • Reageren
  Saskia
  14 januari 2014

  Deze methode is geweldig. Ik gebruik ‘m alleen te weinig.

 • Reageren
  Manon
  14 januari 2014

  Heel erg handig, maar zelfs met een boodschappenlijstje vergeet ik nog dingen haha

 • Reageren
  me
  14 januari 2014

  Ik plan nooit voor de hele week het eten dus dat werkt hier niet. Ik kijk naar de aanbiedingen bij de winkel waar ik altijd kom en zo knutsel ik het eten voor die week in elkaar, werkt als jaren uitstekend. :P

 • Reageren
  Eline
  14 januari 2014

  Handige tip! Gelukkig doet mijn man altijd de boodschappen haha :-)

 • Reageren
  Sanne Marlijn
  14 januari 2014

  Oke eigenlijk moet ik hier heel hard om lachen haha maar het is ZO handig! Ik vind het echt slim bedacht. Ik ben zelf ook een enorme chaoot met boodschappen. Maar ik doe nooit weekboodschappen ik ga altijd elke dag op en neer.. Best onhandig nu ik erover nadenk, maar het kan niet anders.

 • Reageren
  Hannah
  15 januari 2014

  Haha wat doe je dat goed! Ik haal meestal aan het begin van de week groente en fruit en een pakje vlees of vis. De rest haal ik later aangezien ik nooit van tevoren weet of en wanneer ik met anderen samen eet!

 • Reageren
  Kim
  15 januari 2014

  Goh, wat handig zeg! Handige tip voor als ik binnenkort een week alleen thuis ben, ik zou namelijk óf de helft vergeten, óf veel te veel meenemen..

 • Reageren
  Wendy (MissPinkyNails)
  15 januari 2014

  Dit is inderdaad best handig. Wij hebben tijden zo alle aanbiedingen afgelopen en kwamen er uiteindelijk achter dat het toch duurder werd dan wanneer we naar 1 supermarkt gingen… Dus wij hebben nu onze vaste supermarkt en ik weet in mijn hoofd precies de wandel route. Met het opschrijven van mijn weekmenu ga ik mijn lijstje maken precies zoals ik door de winkel loop. Thuis controleer ik alles wat ik nog heb en wat niet. Wat ik nog heb hoef ik zo niet op te schrijven en weet ik zeker dat ik het nog heb. Omdat ik het eerst gecontroleerd heb.

 • Reageren
  Wanda
  16 januari 2014

  Ik maak ook al een tijdje boodschappenlijstjes, eerst kijken wat ik thuis nog heb, dan recepten bedenken voor meestal 4 dagen en dan naar de winkel om alles te halen. Zonder lijstje ben ik duurder uit en loop ik als een kip zonder kop rond…

 • Reageren
  Wietske
  16 mei 2015

  Dit had ik nodig, wake-up call. Ik vergeet door haast ook vaak wat ik wel of niet in huis heb. Gevolg…overschot voor kliko of bij nodig niet in huis. Vandaag met lijstje op de fiets boodschappen gedaan,…dat werkt echt!! Als je op de fiets gaat kun je echt de beste keuzes maken. Wel nodig niet nodig, misschien een goede tip? Maar anyway…thanxs

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge