Deze app helpt dove/slechthorende kinderen met leren lezen!

Een app die je als ouders van een doof of slechthorend kind kunt inzetten die door middel van kunstmatige intelligentie tekst omzet in gebarentaal, daar moest ik meer van weten!

Zoals je misschien wel weet (als je mij al lang volgt!) heb ik anderhalf jaar op een audiologisch centrum gewerkt als maatschappelijk werker waar ik ouders van dove of slechthorende kinderen begeleidde. Als dochter van een slechthorende moeder weet ik, als ervaringsdeskundige, veel over communiceren met iemand die zeer slecht hoort en de problematiek die deze beperking met zich meebrengt.

Ik vond het prachtig werk!

Iedere dag werkte ik met ouders en kinderen. Ouders waarvan hun leven op de kop stond na de geboorte van hun dove kind. Vaak gingen deze ouders gelijk de medische mallemolen in voor het plaatsen van cochleaire implantaten. Ook werkte ik met ouders waarvan ze er pas op latere leeftijd van hun kind achter kwamen dat hij/zij qua gehoor achter liep. Ik gaf advies aan ouders en praatte bijvoorbeeld met juffen en meesters over eventuele aanpassingen in de klas zodat het kind zo goed mogelijk mee zou kunnen komen.

De ‘normale’ dingen..

Ondanks dat er veel mogelijk is voor dove en slechthorende kinderen (denk aan medische ingrepen als cochleaire inplantaten, hulpmiddelen, begeleiding, speciale kinderopvang etc.) en deze kinderen vaak ook gewoon mee kunnen komen in het reguliere onderwijs is het een beperking die vaak nog behoorlijk onderschat wordt. Niet (altijd) door ouders zelf maar vaak door de omgeving. Dingen die voor kinderen zonder een auditieve beperking vanzelfsprekend zijn zijn soms lastiger of kosten veel meer energie als je niet goed kunt horen. Denk bijvoorbeeld aan het meekrijgen van alles wat de juf zegt. Als je goed hoort gaat dat vanzelf, als je slecht hoort is dat een inspanning opzich wat veel energie kost. Of denk bijvoorbeeld aan deelnemen in het verkeer! Je hebt geen idee hoe vaak je op je gehoor vertrouwd.. Maar kinderen zijn onwijs slim, veerkrachtig en oplossingsgericht en vinden vaak al oplossingen voor ouders er één verzonnen hebben. Prachtig om te zien!

Moeite met leren lezen.

Waar veel dove en slechthorende kinderen meer moeite mee hebben is leren lezen. Dit komt doordat kinderen die slecht horen of doof zijn gesproken klanken veel moeilijker kunnen koppelen aan geschreven woorden.

Toen ik benaderd werd door KPN om te delen dat Huawei hierin een app heeft ontwikkeld waarmee slechthorende kinderen én ouders van slechthorende kinderen geholpen kunnen worden twijfelde ik dan ook geen moment :)!

Een app die helpt bij voorlezen!

Huawei heeft de app Link ontwikkeld. Een app die helpt bij het voorlezen aan je kind! Met behulp van de app wil Huawei de wereld van boeken toegankelijker maken voor dove en slechthorende kinderen. Met StorySign worden een aantal kinderboeken (zoals bijvoorbeeld Dribbel, een favoriet van Flynn!) door middel van AI vertaald naar gebarentaal! De avatar Star laat het boek tot leven komen door de tekst te vertalen naar gebaren. Hoe gaaf! Mimiek is onwijs belangrijk in gebarentaal, ook hier is over nagedacht. Voor de avatar zijn de exacte gezichtsuitdrukkingen van gebaren tolken gekopieerd om Star tot leven te brengen! Dankzij Avatar Star kunnen dove en slechthorende kinderen, net als hun leeftijdgenoten, leren lezen terwijl ze door de lens van hun telefoon naar de woorden in kinderboeken kijken.

Fantastisch toch! Dit zijn echt de mooie dingen van de technische ontwikkelingen van deze tijd als je het mij vraagt! <3

Heb jij hier wel eens over nagedacht? Let me know!

Dit artikel schreef ik in samenwerking met KPN.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.