Geef jij je hersenen wel eens rust? | Happy mind

Verlies jij je in druk zijn of geef jij jouw hersenen voldoende rust? En waarom is het eigenlijk zo belangrijk om je hersenen meer rust te geven?

Interview met Alex Pang

In de Happinezz van afgelopen maart las ik een ontzettend interessant interview (een gedeelte kun je hier lezen) met Alex Pang over ‘rust’ met als koptekst: waarom je meer voor elkaar krijgt als je rust neemt. Klinkt behoorlijk tegenstrijdig en juist daarom was ik zo nieuwsgierig. In het interview geeft Alex aan dat hij er tijdens zijn sabbitical achter kwam, na jaren hard gewerkt te hebben, dat hij veel meer voor elkaar kreeg als hij voldoende rust nam.

En hij ging op onderzoek uit.

Hij kwam er achter dat mensen die heel hard werken en heel hard rusten het meest gedaan krijgen en vaak het meest succesvol zijn. Bijzonder inzicht! Als ik dit op mijzelf betrek denk ik dat ik veel te weinig écht rust en mijn hersenen dus ook veel te weinig rust geef. Ik ben óf aan het werk of aan het zorgen voor Flynn óf aan het bloggen óf mezelf aan het bijscholen. Na mijn wandeling van laatst, waarbij ik ondertussen naar een hele interessante podcast luisterde, realiseerde ik mij opeens dat ik dan wel iets ontspannends gedaan heb maar tegelijkertijd deze tijd toch nog in wou zetten om iets te leren. In plaats van lekker te wandelen en mijn hersenen rust te geven luisterde ik naar een podcast en probeerde ik daar weer dingen van te leren. Multitasken noem ik dat maar slim is anders ;-)!

In rust rusten je hersenen niet.

Blijkbaar is het zo dat als jij rust je hersenen niet zozeer rusten.

Als er niet bewust wordt nagedacht, schakelt het brein automatisch over op het zogenaamde ‘defaultnetwerk’. Daarin worden herinneringen vastgelegd, wordt het verleden doorgrond en wordt naar oplossingen gezocht voor problemen die op dat moment in je leven spelen. Terwijl je rust, gebeuren er dus heel belangwekkende dingen! – Interview uit Happinezz

Wanneer jij rust leggen je hersenen dus nieuwe lijntjes, worden dingen verwerkt en zodra dat gebeurd is kun je er weer veel beter tegenaan. Veel van dit gebeurd ook tijdens onze nachtrust. We verwerken hierin veel. Maar als je leert om echt heel bewust te rusten kan dit je heel veel brengen! Scherpere inzichten en een productievere mindset. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig; rusten om productiever te zijn.. Maar eigenlijk vind ik het nu heel logisch klinken.

Maar hoe dan?

Hoe vind je meer rust? Hoe geef je je hersenen echt rust? Ik denk door van rusten een prioriteit te maken. Door van rust een gewoonte te maken (en zoals je weet: goede gewoontes brengen meer geluk!) En misschien moeten we het ook minder groot zien. Rusten hoeft niet te betekenen dat je iedere dag een uur helemaal niks mag doen. Al pak je 2x 3 minuten per dag om je even af te zonderen, geen afleiding van telefoon/laptop/social media en haal eens een paar keer heel diep adem. Probeer je gedachten bij je ademhaling te houden en wat er verder speelt even los te laten. Heb je heel veel aan je hoofd? Je zou ook, voorafgaande hieraan, alles van je af kunnen schrijven. Schrijf alles op waar je op dit moment mee zit, wat je allemaal nog moet doen en laat het dan voor de komende 3 minuten los.

Wat je ook kunt doen is de afspraak maken met jezelf dat je iedere pauze een kwartiertje alleen gaat wandelen. Even in alle rust wandelen en je gedachten de vrije loop laten.

Daarnaast denk ik dat rusten voor iedereen anders is. Rust kan me ook opeens overvallen, als ik even rustig een kop thee in de tuin zit te drinken bijvoorbeeld.

Echt rust ervaren in je hoofd?

Maar om echt rust te ervaren in je hoofd is mediteren denk ik the key to success. Hier in zou ik mezelf nog heel graag meer willen verdiepen! Ik las dit blog met 11 wetenschappelijk bewezen voordelen van mediteren en ik vind dit zó interessant. Eens kijken of ik hier binnenkort tijd voor uit kan trekken en mijn bevindingen met jullie kan delen :)!

Denk er eens over na, geef jij je hersenen genoeg rust?

Gerelateerde artikelen

2 reacties

 • Reageren
  Jeanine
  24 mei 2017

  Ik geef mijn hersenen denk ik veel te weinig rust. Op een wandeling met hond per dag na. Telt dat ook? ;-) Ik ben ook altijd wel met iets bezig. Inspirerend artikel.
  Jeanine onlangs geplaatst…Wat ik van de schoolkikkervisjes geleerd hebMy Profile

 • Reageren
  Marion
  30 mei 2017

  Ik geef ze wel rust, maar ze nemen geen rust! Mooi geschrevem.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge