Wat kunnen wij toch veel van ze leren..

We zijn er bijna, the Voice, first dates.. Wat word ik toch iedere keer geraakt door hen..

First dates is één van mijn favoriete programma’s. In een Londens café hebben mensen onder het toeziend oog van de camera een blind date. Jong, oud, er tussenin. Waar er eerder voornamelijk hipsters of zogenaamse ‘datenoobs’ het beeldscherm vulden worden er de laatste tijd steeds meer oudere mensen gekoppeld.

Mensen van in de 80 die nog op zoek zijn naar liefde. Naar genegenheid, naar knuffels en intimiteit. Een maatje om leuke dingen mee te doen. Iedere keer als ik dat zie merk ik weer hoe emotioneel het mij maakt. Mensen die zoveel hebben meegemaakt, ware liefdes zijn verloren en toch het lef hebben om weer op zoek te gaan naar de liefde. Zich op die leeftijd nog in het datingcircuit begeven omdat ze gewoon weten: ik heb nog zoveel liefde te geven en ik zou het ook zo graag ontvangen! In één woord: prachtig.

Of afgelopen week bij the Voice Senior. Een man die van kinds af aan al de droom had om zanger te worden maar zijn ouders waren het er niet mee eens en hij werd verpleegkundige. Hij besloot vervroegd met pensioen te gaan om toch nog op 63 jarige leeftijd te proberen zijn droom waar te maken! En hoera, hij bleek ook nog eens te kunnen zingen en kwam door de audities. Of de man waarvan de band uit elkaar viel nadat hij besloot om acht jaar lang zijn zieke moeder te verzorgen.. Daarna is hij helaas nooit meer succesvol geworden als zanger maar toen de oproep van the Voice kwam gaven zijn kleinkinderen hem op en wauw wat kan die man zingen.

Zo inspirerend.

Ik moet er heel erg om lachen maar Kay en ik kunnen zo genieten van het ultieme ‘oudjesprogramma’: we zijn er bijna! In dit programma van omroep Max wordt een groep met ouderen gevolgd die een georganiseerde campingtrip maken door Italië. Omdat Kay via zijn werk mensen kent die in het programma te zien zijn besloten we eens te kijken en wat is het leuk. En wat vind ik het knap. Vooral de mannen die hun vrouwen jaren geleden verloren zijn maar toch besloten om in hun eentje mee te gaan kamperen. In hun eentje de lange reis naar Italie af te leggen met een caravan achter de auto. In gesprek met de presentatrice worden af en toe tranen gelaten om het gemis, en ik jank nog 3 keer zo hard op de bank omdat ik het zo knap van ze vindt dat ze niet verpieteren achter de geraniums maar in hun eentje nog proberen zoveel mogelijk uit het leven te halen! Zoveel respect voor deze mensen.

En wat zeggen al deze mensen?

Het leven is zo kort, haal er alles uit wat er in zit.

En dan kijk ik naar mijzelf en hoe lang ik excuses heb gemaakt. Ik vond mijzelf bijvoorbeeld lange tijd veel te jong om een eigen coachingsprakijk te beginnen. Zowel qua leeftijd als qua uiterlijk. Als ik een fles wijn bij de supermarkt koop vragen ze nog om mijn ID; hoe kan ik dan serieus genomen worden als coach?

Wat een slap excuus. En wat een onzin ook want in de 8 jaar die ik als maatschappelijk werker werkte heeft echt letterlijk niemand tegen mij gezegd: Rosanne jij ziet er zo jong uit, ik wil niet door jou geholpen worden. En als dat wel zo was, is dat ook oke. Dan matchen wij niet, ik hoef niet met iedereen te matchen ;-)! Toch?

Ik laat me er niet meer door tegenhouden. Iedere keer weer als ik excuses maak in mijn hoofd over iets wat ik zogenaamd niet zou kunnen denk ik aan deze oude mensen. Die aan het einde van hun leven zijn en terugkijken op alles wat zij hebben meegemaakt. Wil ik als ik 80 ben terugkijken op een leven vol onzekerheid en gemiste kansen of op een leven vol gedurfde sprongen in het diepe met misschien wel een fantastische uitkomst?

Ik kies voor het laatste! En jij? ♥

Gerelateerde artikelen

5 reacties

 • Reageren
  Eveline Fleur
  29 augustus 2018

  Wat een mooi artikel. Ik kies ook voor het laatste hoor! Door toch te weekvloggen omdat ik dit zo leuk vind om later op terug te kunnen kijken. En om te bloggen. Love these things! Ik vind the voice senior en first dates ook zo leuk! Ik kijk het altijd met ontzettend veel plezier.

 • Reageren
  Nikki
  30 augustus 2018

  Heel mooi stuk en nog waar ook. Soms moeten we gewoon doen en niet bang zijn voor reacties ( in ons hoofd )
  And I love first dates, zo een leuk programma! Vooral als blijkt dat stellen na de show ook echt een relatie hebben :D

 • Reageren
  Darina
  31 augustus 2018

  Heel mooi en inspinnend geschreven. En ik kies ook zeker voor het laatste!
  Darina onlangs geplaatst…Instagram Photo Diary Augustus 2018My Profile

 • Reageren
  Darina
  31 augustus 2018

  Inspirerend bedoelde ik :)
  Darina onlangs geplaatst…Instagram Photo Diary Augustus 2018My Profile

 • Reageren
  Lobke
  3 september 2018

  Hoi Roos,
  Ik zag laatst ergens voorbij komen dat je podcasts luistert. Zou je daar eens een blog over willen schrijven. Via welke app/site je luistert, hoe je de podcast kiest etc.
  Ik vind het wel een interessant fenomeen, maar ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen.
  Liefs

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge