Voorjaarsschoonmaak, minimaliseren en opbergen. Happy life!

Een aantal jaren geleden kwam ik voor het eerst een video tegen van Light by Coco. Een meisje helemaal in-to minimalisme. Minimalisme was toen voor mijn gevoel net een beetje upcomming en voor een chaoot en sloddervos als ik klonk dit allemaal reuze interessant! Met het lentegevoel van vorige week in mijn hoofd begon ik langzaam aan plannen te maken om thuis ook eens een flinke voorjaarsschoonmaak te houden én eens kritisch te kijken naar alle spullen die wij hebben. Hoe wij dit zouden kunnen verminderen?

Allereerst, waarom zou je minder spullen willen hebben?

Ik schreef al eens eerder een artikel over minimalisme.  Hierin beschreef ik waarom mensen tegenwoordig juist wél veel spullen willen hebben:

• Mensen denken dat ze gelukkig worden van spullen.
• Hoe groter je huis, hoe meer spullen je hebt, hoe rijker je lijkt. Het is een soort van statussymbool geworden.
• We zijn altijd jaloers op mensen die meer, mooiere of betere spullen hebben als ons.
• We worden zo verleid door alle vormen van advertenties die we de hele dag in ons gezicht gedrukt krijgen. Van Social Media tot blogadvertenties en van bushokjes tot de krant.. De verleiding is zo groot!
• Veel van ons kunnen het betalen.
• We proberen onvrede in of over jezelf weg te stoppen door (misschien wel zogenaamd) te genieten van veel en mooie spullen.
• We proberen indruk te maken met onze spullen op andere mensen.

Klinkt eigenlijk best ‘leeg’ toch? Het staat voor alles wat mensen die ‘minimaliseren’ juist niet willen. Mensen willen geen geluk meer uit het shoppen van spullen halen maar blij zijn met de dingen die ze hebben. Hoe minder je bezit hoe minder je hebt om je druk over te maken. Het geeft je de mogelijkheid om te kijken naar en tijd te besteden aan dingen die er écht toe doen. Des te minder je wil bezitten des te minder geld heb je ook nodig om te kunnen leven. En heb je minder geld nodig? Dan zou je dus ook minder kunnen gaan werken. Minder werken betekent meer tijd besteden aan de dingen die er voor jou écht toe doen.

Ik vind het een prachtig uitgangspunt!

Ook vind je online een heleboel verhalen over mensen die bijvoorbeeld maar 100 dingen bezitten (!), challenges om een maand lang iedere dag spulletjes weg te gooien of heb je al gelezen over zogenaamde tiny houses? :)

Mijn eigen huis eens flink onder de loep nemen.

Geïnspireerd door deze hele minimalisme trend en onze wens om dit jaar een huis te gaan kopen (en dan alleen spullen mee te verhuizen die we ook daadwerkelijk gebruiken) leek het mij een goed idee om zelf aan de slag te gaan in huis! Hoe staat het eigenlijk met ons? Nou ik kan je in 1 woord vertellen hoe het er voor staat: SLECHT! Met als hoogtepunten (of zou ik moeten zeggen dieptepunten?) onze zolder en schuur.

Door de jaren heen is het bij alles waarvan we niet weten wat we er mee moeten: ‘leg maar in de schuur’ of ‘leg maar op zolder’. Met als resultaat: een stampvolle schuur & zolder. Tijd om hiermee aan de slag te gaan! Uitzoeken en bekijken wat weg kan naar de stort, wat eventueel verkocht kan worden via marktplaats óf wat we misschien wel weg kunnen geven via een weggeefhoek in ons dorp. Maak je er ook nog anderen blij mee!

Koningsdag staat voor de deur!

En toen bedacht ik mij.. Als we ons samen nou een doel stellen (Kay en Ik) werkt het vaak veel beter! We hebben afgesproken dat Kay met de schuur aan de slag gaat en ik met de zolder. Dat is ons beginpunt. Het hele huis moet klaar zijn voor Koningsdag want dan willen we al onze troep die nog goed is verkopen op de rommelmarkt in ons dorp! One mans trash is another mans treasure, toch? ;-) En kunnen we er misschien ook nog een paar euri aan overhouden.

Inmiddels staan er al 8 grote ‘shoppers'(zie foto) klaar voor de rommelmarkt en is de halve zolder klaar. Ook de schuur is voor de helft klaar en Kay heeft een stuk of 10 dingen weggegeven via de weggeefhoek.

En een goed gevoel dat het geeft joh, wauw! Er is nog veel te doen maar dit is al zo fijn!

Opruimen van speelgoed!

Afgelopen week besloot ik ook eens, in samenwerking met Kwantum, op zoek te gaan naar een toffe oplossing voor het eeuwige probleem waar, ik denk, iedere ouder tegenaan loopt: al dat vre-se-lijk-e speelgoed!! Het is iedere dag weer een doorn in mijn oog haha. Je ontkomt er natuurlijk niet aan en je er iedere dag aan storen is natuurlijk niet goed maar op zoek gaan naar een toffe manier om het op te bergen doe ik graag! Ik besloot voor deze opbergzak te gaan! Een simpel design waarin je al je kleurrijke speelgoed kunt verstoppen, en dat voor slechts €7,-. Staat gaaf toch?

Ook ging ik aan de slag met onze buffetkasten. Herken je dat? Dat je een heleboel ‘prulletjes’ hebt die je niet weg kunt doen maar waardoor je kast altijd rommelig lijkt? Ik loste het op met deze 2 leuke en handige opbergbakken van Kwantum. Deze kosten slechts €4,- per stuk. Zo hou je alles netjes bij elkaar maar ziet het er toch een stuk opgeruimder uit. Kwantum heeft nog veel meer toffe opbergproducten!

Gaaf toch? Maakt opruimen en opbergen een stuk leuker ;-)!

Ook ons postvakje ruimde ik op. Alle brieven weer netjes gesorteerd en in onze administratie map opgeborgen.

Zoals je ziet ben ik érg druk geweest! En nog steeds, want het is allemaal nog lang niet klaar :)! Hoe is het bij jou thuis? Ben jij een minimalist, een enorme sloddervos of zit je er tussen in? Let me know, ik ben benieuwd!

Kijk ook zeker even op Kwantum.nl voor de meest leuke dingen voor in je interieur!

*Dit artikel is een samenwerking met Kwantum.

 

Gerelateerde artikelen

16 reacties

 • Reageren
  Darina
  21 maart 2017

  Wat een leuk artikel! Ik ben ook begonnen met ontspullen en dat geeft me echt een fijn gevoel. Ik heb het liefst een paar échte mooie dingen dan honderd troepjes :)
  Darina onlangs geplaatst…Springtime in ParisMy Profile

 • Reageren
  Josianne
  21 maart 2017

  Ik zit er een beetje tussenin denk ik. Laatst heb ik wel heel veel weggegooid, maar er zijn inmiddels ook wel weer wat spulletjes bijgekomen. In de komende weken wil ik wel het een en ander gaan uitzoeken en verkopen!
  Josianne onlangs geplaatst…Diary #17 – Verkiezingen en spierpijn!My Profile

 • Reageren
  Jenn
  21 maart 2017

  Heerlijk he? Ik ben ook (weer…) begonnen met ontspullen. Heb al best veel weg gedaan terwijl ik nog niet zo lang bezig ben. Ik zit er ook een beetje tussenin denk ik, vroeger was ik een enorme sloddervos, tegenwoordig voelt het juist goed om dingen weg te doen, maar ik heb nog te veel om mezelf minimalist te noemen ;) En ik piek ook echt nog wel eens richting de sloddervos, haha.
  Jenn onlangs geplaatst…Gewoon even kletsenMy Profile

 • Reageren
  Margot
  21 maart 2017

  Wat ben je goed bezig! Ik hou heel erg van een opgeruimd huis, maar ondanks dat verzamel je altijd wel overbodige spullen. Met onze verhuizing dit jaar ben ik ook al alle kasten aan het nalopen en dingen aan het wegdoen. Heerlijk!
  Margot onlangs geplaatst…Dagboek: Hartje luisterenMy Profile

 • Reageren
  Merel
  21 maart 2017

  Oh, ik hou van dit soort opruimartikels, haha. Ben zelf ook nogal van het opruimen (vooral tijdens de tentamenperiode, hahaha) en probeer de laatste tijd ook minder te kopen en als ik iets koop te kiezen voor kwaliteit ipv kwantiteit. Een mooie duurdere tas maakt mij uiteindelijk ook blijer dan 5 trendgevoelige mindere kwaliteit tassen. Gisteravond heb ik me nog vermaakt met het kijken van kledingkast opruimvideos en heb zelf ook zin om weer aan de slag te gaan. Zo maar gelijk wat mooie jasjes die ik niet meer draag op marktplaats zetten. Als je er zo nog een paar euro aan verdient is het altijd fijn meegenomen. En de rommelmarkt is inderdaad ook een goede optie voor dit soort projecten. :)

 • Reageren
  Marleen
  21 maart 2017

  Goed bezig zeg! Ik heb vorig jaar toen ik ging samenwonen met mijn vriend heel veel weggedaan/weggegeven. Al merk ik dat ik in een jaar tijd ook al weer heel wat erbij heb verzameld….Binnenkort maar weer eens alles goed uitzoeken!

 • Reageren
  Marieke
  21 maart 2017

  Lekker he, zo’n opgeruimd huis :) Ik ben groot voorstander van opruimen en dingen waar je niks meer (mee) kunt/wilt wegdoen, al zijn er toch wel altijd dingen ‘voor je weet maar nooit’… Ik heb wel moeite met je opmerking “Minder werken betekent meer tijd besteden aan de dingen die er voor jou écht toe doen.” Ik weet dat het niet voor iedereen geldt, maar ik zou zeggen: streef ernaar een baan te hebben die je zo leuk vindt dat je vindt dat dat er ook écht toe doet :)
  Marieke onlangs geplaatst…BzV: Logeerweek 3 – keuzesMy Profile

 • Reageren
  Cindy
  21 maart 2017

  Leuke spullen van Kwantum. Ik heb vorige week spullen naar de Kringloopwinkel gebracht die ik al eeuwen ongebruikt in mijn kast heb liggen. Mijn man is zaterdag naar de milieustraat geweest en zo wordt elke keer ons huis een beetje leger. Nu de zolder en de schuur (is bij ons ook een dingetje) nog eens aanpakken..

 • Reageren
  Annagreet
  21 maart 2017

  Ik vind dit altijd zo’n heerlijk onderwerp om over te lezen! Ik ben er zelf ook steeds meer mee bezig! Maar heel leuk om te zien dat het zo goed gaat :) Benieuwd hoeveel big shoppers jullie hebben als alles uitgezocht is.
  Annagreet onlangs geplaatst…Meer verhalen over anosmie!My Profile

 • Reageren
  Manon
  21 maart 2017

  Heerlijk hè!! Met baby 2 op komst moesten we onze bovenverdieping helemaal omgooien en ook heel erg inschikken qua spullen/ruimte. Boven is nu heel erg opgeruimd en er staan geen spullen die we niet gebruiken (op wat decoratiespulletjes na dan). Vorige week heb ik de hele benedenverdieping gedaan samen met m’n moeder, elk laatje en kastje. Ook hebben we de garage en zolder helemaal uitgemest en we hebben serieus 2 busjes vol naar het kringloop en de stort gebracht. Ook een ronde familie/vrienden gedaan met spul wat zij graag wilden hebben en wij niet meer. Nu hoeven we alleen de garage en zolder nog even organiseren en dan durf ik te zeggen dat ons huis 95% rommelvrij is! Zoooo’n heerlijk luchtig gevoel haha. Leuk artikel en mooie dingen van Kwantum :-)
  Manon onlangs geplaatst…Het geboortekaartje: we hebben ‘m!My Profile

 • Reageren
  Mariska
  21 maart 2017

  Leuke samenwerking, ik werk bij Kwantum dus de spulletjes komen me erg bekend voor haha!

 • Reageren
  Sterre
  22 maart 2017

  Oh ik zou dit ook echt eens moeten doen haha. Mijn studentenkamertje van 14m2 staat propvol! Gelukkig werken die lentekriebels voor mij ook wel een beetje en ben ik al begonnen met mijn kledingkast opruimen. Van mij mag je wel vaker artikelen schrijven over opruimen of minimalisme, misschien is dat een goede motivatie voor mij haha!
  Sterre onlangs geplaatst…Weekverslagje 19- Heerlijk lenteweer, stemmen en pakketjesMy Profile

 • Reageren
  Channah
  22 maart 2017

  Wij zijn net verhuisd en ik ben er toen echt achter gekomen wat voor rotzooi ik eigenlijk jarenlang bewaard heb, echt best wel triest eigenlijk. Vaak onder het mom van ‘dat kan ik nog wel daar en daar voor gebruiken’, en het dan gewoon vervolgens nooit gebruiken en het in de kast laten verstoffen. Nu we in ons nieuwe huis wonen probeer ik echt heel geordend te leven en alles een vaste plek te geven. Rotzooi gaat gelijk de deur uit zodat ik er niet eens over na kan denken om het te bewaren, haha! ;)
  Channah onlangs geplaatst…Anticonceptie dilemmaMy Profile

 • Reageren
  Irene | Tussenmarsenjupiter.be
  22 maart 2017

  Ik vond Kwantum altijd zo’n suffe winkel. Of ja dat gevoel riep het bij mij op :p maar ze hebben echt leuke spullen!
  Doet deugd hé, je huis opruimen? Ik deed deze maand m’n kleerkast en dat voelt zoveel beter!
  Irene | Tussenmarsenjupiter.be onlangs geplaatst…Dingen die heel normaal zijn maar die ik soms raar vindMy Profile

 • Reageren
  Anne
  23 maart 2017

  Een beetje ironisch is het wel, dat je in een artikel over minimaliseren aanprijst nieuwe spullen te kopen haha
  Maar toegegeven, het is een mooie mand!

 • Reageren
  Kim
  23 maart 2017

  Kwantum heeft op dit moment inderdaad erg leuke spullen. Ik ga zelf morgen weer eens langs om een kijkje te nemen.
  Kim onlangs geplaatst…ACTION shoplog | maart 2017My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge