Waarom ik steeds meer vega(n) eet.

Zoals je hier en op mijn Instagram vast wel gemerkt hebt eet ik de laatste tijd steeds meer vega(n). Ik vertel je hoe, wat en waarom ik steeds minder dierlijke producten eet en hoe ook jij een klein verschil zou kunnen maken!

Het eerste wat in mijn op komt is: ik kan het gewoon niet meer. Ik kan niet meer zomaar vlees, vis en melkproducten eten zonder na te denken bij het leed wat veroorzaakt wordt door de dingen die ik op mijn bord leg.

Angry vegans.

Als je mij dit een jaar of 2 geleden had gezegd had ik er waarschijnlijk niks van willen weten. Vegetariërs begreep ik nog wel maar veganisten, was dat niet een béétje overdreven? En dat fanatieke, alsjeblieft zeg. Ik beslis zelf wel wat er op mijn bord ligt. Veganisten leken altijd zo boos te zijn, hoe ik eet te verachten en alles af te wijzen wat voor mij normaal is.

Het kan ook anders!

Totdat ik via via op het Youtube kanaal van Ellen Fisher uitkwam. Ik heb haar Youtube kanaal al wel vaker gedeeld en ondanks dat ik niet veel Youtubers volg is zij één van de weinigen waarvan ik gewoon geen video mis. Ellen is gepassioneerd veganist maar brengt het op zo’n lieve, mooie en respectvolle manier dat ik er opeens heel anders naar ging kijken. De ‘angry vegans’ die ik altijd voor me zag (JIJ DOET ALLES FOUT EN WIJ DOEN ALLES GOED) veranderden opeens compleet en ik begon al haar video’s te bekijken over het hoe/wat/waarom zij veganist is geworden.

Op onderzoek uit.

Ik ging voor mijzelf dingen opzoeken. Waarom eten veganisten eigenlijk geen eieren? Daar hoeft een dier toch niet voor te lijden (mits je de eieren bij de boer koopt bijvoorbeeld)? En hoe zat het eigenlijk precies met melk? Ik schrok eerlijk gezegd best van mijn eigen onwetendheid achter alle dingen die ik al 27 jaar consumeer.

Samen met Kay keek ik de documentaires ‘Cowspiracy’ en ‘What the Health’ en ondanks dat dit omstreden documentaires zijn geloof ik dat de onderliggende boodschap waar is.

> We eten met z’n allen veel te veel vlees.
> Koemelk is voor kalfjes net zoals olifantenmelk voor kleine olifantjes is en hondenmelk voor puppy’s.
> Doordat we met z’n allen zoveel vlees consumeren wordt er verschrikkelijk veel natuur gekapt om al deze dieren in stallen te kunnen plaatsen. Een enorm percentage van het regenwoud is gekapt om dieren te kunnen houden zodat wij deze kunnen opeten!!
> In principe hebben wij geen dierlijke producten NODIG. Alle voedingsstoffen kunnen ook uit plantaardige producten gehaald worden (behalve B12 maar daar hebben vleeseters ook vaak een tekort van).
> Dieren vet mesten om door mensen op te laten eten zorgt wereldwijd voor meer uitstoot van broeikasgassen dan alle auto’s, bussen, vliegtuigen en alle vormen van transport bij elkaar! Kun je voorstellen hoe verschrikkelijk slecht het is voor het milieu..

When you know better, you do better.

Toch? Het moeilijke vond ik dat het zo gewoon is. Het is zo gewoon om mijn dag te beginnen met kwark, het is zo gewoon om een paar keer per week een AVGtje op tafel te zetten.. Kip door de pasta te doen en worstjes op de barbecue te gooien.  Maar past dit bij wie ik ben en nog belangrijker: wie ik wil zijn?

Ik noem mijzelf altijd een grote dierenvriend maar kun je jezelf wel een dierenvriend noemen als je lief bent voor het ene dier en het andere opeet? Wie beslist dat een hond liefde hoort te ontvangen en een koe of varken mishandelt mag worden en gedood mag worden zonder dat hij/zij dat wil. Puur omdat wij dat als mens beslissen? En dat ze mishandelt worden is een vaststaand feit. Er wordt gezegd dat dieren zo pijnloos mogelijk gedood worden maar zoals iedereen wel weet duiken er steeds meer video’s op vanuit slachthuizen waaruit blijkt dat die regels lang niet altijd nageleefd worden.

En hoe kun je het doden van een dier dat zelf niet gedood wil worden humaan noemen?

Mijn kleine Flynn.

Ik wil Flynn opvoeden met het idee dat je lief moet zijn voor alle mensen en dieren. Voor de natuur, voor alles om hem heen. Hoe kan ik dan een stuk koe op zijn bord neerleggen? Zijn zelf benoemde ‘beste vrienden’? Ethisch gezien vind ik dat gewoon écht niet oke. Nu hebben wij ‘het voordeel’ dat Flynn zelf ook absoluut geen vlees wil eten dus dat maakt het misschien wel iets makkelijker. Als hij groot genoeg is zal ik hem eerlijk vertellen hoe het zit en mag hij zelf de beslissing nemen of hij wel of niet dieren wil opeten.

Wat betekent dit voor mij?

Ik weet niet of ik ooit helemaal vega of vegan ga worden maar ik heb een heleboel aangepast in mijn voedingskeuzes. Zo zijn mijn ontbijt en lunch momenteel eigenlijk altijd vegan. Er sluipt nog wel eens een boterham met kaas in maar in 90% van de gevallen is dit niet meer het geval.

Het avondeten vind ik iets lastiger. Ik merk dat als ik, even snel, avondeten wil maken of kopen ik toch vaak terug val op ‘even makkelijk’ en tsja wat is dat vaak? Aardappels, wat groente en een stukje vlees. Ik zie dit steeds meer bij mezelf en het inzien is het begin van verandering toch? ;-) Ik ben veel aan het experimenteren met vegan avondeten en het lukt steeds vaker om écht lekkere maaltijden te koken zonder daar dierlijke producten aan toe te hoeven voegen. Eerlijk is eerlijk, het is soms echt nog zoeken.. Maar het hoeft ook niet gelijk van alles naar niks (vind ik).

Er zou al zo ongelofelijk veel kunnen veranderen als mensen zouden stoppen met 7 dagen in de week vlees te eten. Als we met z’n allen 2 keer per week vlees zouden eten, geen vleeswaren meer op brood zouden eten en wat vaker zouden kiezen voor plantaardige yoghurt en melk in plaats van de dierlijke (ik geef maar een paar voorbeelden) zouden we, voor het milieu en de dieren, een onwijs verschil kunnen maken.

Ik weet dat ik de wereld niet kan veranderen.

Niet in mijn eentje, dat is ook niet mijn streven. Wat ik wel wil is luisteren naar wie ik echt ben. Doen wat goed voelt voor mij en niet iets doen omdat dat nou eenmaal is wat ik de afgelopen 27 jaar deed. Gewoontes evalueren en bekijken of ze nog bij je passen is zo goed om te doen.

Ik wil mijn best doen, ik wil nieuwe gewoontes maken. Ik wil beter voor de dieren en het milieu zorgen. Ik wil in ieder geval mijn steentje bijdragen, hoe klein deze ook zal zijn!

Gerelateerde artikelen

14 reacties

 • Reageren
  Fem
  6 juli 2018

  Ik eet zelf vegan (combi van overtuigd vegetariër zijn en flink allergisch voor zuivel en ei) en voed mijn dochtertje vega op. Soms krijg ik daar best commentaar op “waarom dring jij je kind een keuze op” en “zo gaat ze altijd anders zijn dan haar klas”.

  Ik vind het keuze opdringen echt een onzinargument, als je je kindje wél vlees geeft, maak je ook een keuze voor je kind, en over het anders zijn maak ik me in mijn buurt niet zoveel zorgen, de veganistische eettentjes springen hier spontaan de grond uit, zij zal wel niet de enige zijn.

  Maar het belangrijkste is, hoe kan ik mijn kindje opvoeden met iets waarvan ik zo diep overtuigd ben dat het slecht is voor de wereld dat ik het zelf al bijna 20 jaar niet heb aangeraakt? Dat zou toch veel vreemder zijn dan dat ik haar vega opvoed.

  Bij ons gaat het trouwens andersom, de avondmaaltijd is eigenlijk altijd vegan, en P krijgt overdag wat dierlijke eiwitten. We hebben wel heel bewust de keuze gemaakt dat zij vega eet en niet vegan, omdat hoewel je zelfs voor zulke kleintjes gezond vegan kan koken, het in de praktijk een stuk lastiger is, omdat een kieskeurige fase dan veel sneller zorgt voor tekorten. Maar ik hoop dat we haar later meer plantaardige alternatieven kunnen aanbieden.
  We vertellen haar voorlopig ook nog niets over cochenille en gelatine, zodat ze buitenshuis gewoon een snoepje kan eten. Als ze ouder is (ze is nu 17 maanden) verwacht ik dat ze ook vlees wil gaan proberen buitenshuis, nu lust ze het nog absoluut niet, omdat het teveel afwijkt van wat ze kent. Dat wordt voor mij wel spannend, ik hoop dat ik gewoon kan respecteren dat ze dingen wil proberen en rustig uit kan leggen waarom wij zelf andere keuzes maken, maar ik ben er zo diep van overtuigd dat vlees eten niet een goede keuze is, dat ik daar nogal emotioneel van kan worden.

 • Reageren
  Martine
  6 juli 2018

  Heel goed! Wij eten 2 dagen in de week vegetarisch, ik vind dat soms best zoeken door de gewoontes die we ons zelf hebben aangeleerd. Wel vind ik de Lidl daarin top! Maar ja die 2 dagen schelen al iets, en zelf eet ik al enige tijd geen varken.

 • Reageren
  Jenn
  6 juli 2018

  Heel herkenbaar! Iets meer dan een jaar geleden schreef ik iets soortgelijks, en intussen ben ik vegetariër. Ik maak ook regelmatig een vegan keus, maar helemaal veganist zie ik mezelf nog niet worden (maar zeg nooit nooit, ik zei ooit ook dat ik nooit vegetariër zou kunnen worden, dus wie weet). Ik ben geen heilige, ik eet ook bio-eitjes en kaas, maar ieder stapje is er één. En nee, in je eentje kun je de wereld niet veranderen, maar als iedereen zo denkt verandert er nooit iets. Misschien is het maar een druppel op een gloeiende plaat, maar met z’n allen zijn we wel een emmer vol druppels!
  Jenn onlangs geplaatst…Het eerste half jaar van 2018My Profile

 • Reageren
  Anne-Lotte
  6 juli 2018

  Fijne post. Ik zou het zelf geschreven kunnen hebben. Vlees was echt mijn lievelingseten. Het liefst zoveel mogelijk en ook zo goedkoop mogelijk. Misschien dom maar in de 26 jaar dat ik het at er nooit bij stilgestaan dat het gewoon een dier is en heel zielig plus dat de hele bioindustrie mij onwijs tegenstaat. Ik kan nu niet meer zonder schuldgevoel vlees of zuivel eten.

  Mijn doel is om op den duur volledig vegan te worden. Wat betreft AVG, ik verbaas me elke keer weer hoe lekkere vleesvervangers er zijn. Deze week zijn alle pakken in de aanbieding voor €1 bij de Coop. Je kunt het allemaal invriezen.

 • Reageren
  Milou
  6 juli 2018

  Ik vind dat je dit stuk mooi hebt geschreven. Je zet niemand tot iets aan en laat gewoon heel bewist weten waarom jij deze keus maakt.
  Ik eet zelf nog vega nog vegan. Ik maak wel vaak keuze die vega , maar dat is meer omdat ik gewoon niet zo van vlees hou. Kaas en melkproducten daarentegen ben ik wel dol op.
  Het is bij mij alleen zo dat ik er gewoon niet heel bewust mee bezig ben en ook op dit moment geen zin heb om me daar verder in te verdiepen.

  Ik vind het daarom wel heel goed dat je het zo schrijft en ik vind ook dat iedereen hier zijn eigen keuze in moet maken.
  Milou onlangs geplaatst…Leukste Bullet journal Accesoires van Ali ExpressMy Profile

 • Reageren
  Anne
  6 juli 2018

  Wauw super goed zeg!! <3 en mooi uitgelegd
  Oh enne, gelukkig zijn we niet allemaal angry hoor ;)
  Liefs

 • Reageren
  Anna
  6 juli 2018

  Mooi geschreven en ik herken me er ook in. Nu eet ik vega en minder zuivel. Ik ben heb vlees nooit echt lekker gevonden dus waarom het nog eten? En ik vind soja yoghurt veel lekkerder zelfs!

  Misschien nog een tip om te onderzoeken (aangezien je het benoemd in de blog); Ik las laatst dat juist vliegen de grootste co2 vervuiler is tegenwoordig.
  https://decorrespondent.nl/8368/toen-ik-deze-cijfers-onder-ogen-zag-besloot-ik-veel-minder-te-vliegen-en-jij-misschien-ook/3700840282304-191b4b62

  Dat heeft mij ook weer aan het denken gezet.

  • Reageren
   Roos
   13 juli 2018

   Hey Anna, wat goed dat je hier ook mee bezig bent! :) Ik merk dat ik nog heel erg zoekende ben qua soja yoghurt, ik heb er nog geen één gevonden waarvan ik echt denk JA LEKKER! Helaas!
   Ik vind het heel lastig om antwoord te geven op de link die je stuurt. Ik word soms gek van alle tegenstrijdige berichten.. Doen wat goed voelt is denk ik het enige wat we kunnen doen en wellicht bij alle onderzoeken die ons gepresenteerd worden uitzoeken door wie het gefinancierd wordt? Ik weet bijvoorbeeld dat veel onderzoeken naar de gevolgen van overgewicht door Weight Watchers wordt gefinanceerd! Hoezo een belangenverstrengeling?? Bizar!

 • Reageren
  Forever38.com (Vera)
  6 juli 2018

  Deze blog had ik geschreven kunnen hebben; je verwoordt precies hoe ik over deze kwestie denk. Fijn dat steeds meer mensen bewuster worden en na te denken over de footprint die we achter laten !
  Forever38.com (Vera) onlangs geplaatst…Review moisturizing shea butter leave-on facial mask van de ActionMy Profile

 • Reageren
  Marjolijn
  6 juli 2018

  Mooi om te lezen. Ik ben zelf geen vegetariër laat staan veganist maar ben wel op zoek naar manieren hoe ik bewuster om kan gaan met de voeding die ik en mijn gezin eten. Ik ben er zelf van overtuigd dat we wel vlees nodig hebben. Maar… Volgens mij is een of twee keer in de week meer dan voldoende. Daarnaast ben ik allergisch voor best veel dingen waaronder soja. En als ik dan zie dat er van de 12 vleesvervangers maar 2 zijn zonder soja dan zakt me de moed alweer in de schoenen. Zeker omdat soja natuurlijk ook in heel veel gevallen niet duurzaam geteeld wordt. Dan kun je je afvragen wat beter is. Lastig vind ik het. Gelukkig ben ik niet zo’n vleeseter en melk wordt hier in huis alleen gedronken door de dreumes, wel bio geitenmelk. Qua dierenleed niet perse beter, wel beter verteerbaar in je darmen wat ik ook erg belangrijk vind.

  • Reageren
   Roos
   13 juli 2018

   Hey Marjolijn, top toch dat je ook aan het kijken bent of je bewuster met voeding om kunt gaan maar inderdaad super lastig als je allergisch bent voor soja! Dat we geen vlees nodig hebben om gezond te zijn als mens is vastgesteld vanuit wetenschappelijk onderzoek door de World Health Organisation en dat heeft mijn mening compleet veranderd. Ik dacht ook altijd dat we echt wel vlees nodig hadden. Net als dat ik dacht dat melk goed was voor je botten, boy was i wrong ;-)! We maken allemaal onze eigen keuzes en dat is oke! <3

 • Reageren
  m
  6 juli 2018

  Goed verhaal!
  alleen deze vega struikelde juist over je stukje van ik val vaak terug op aardappel groenten vlees..
  Kan toch prima aardappel groenten vegavleesje.. Net zo makkelijk ;)

  • Reageren
   Roos
   13 juli 2018

   Mijn punt gaat mij er meer om dat ik moet leren anders te denken en dat dat nog niet zomaar vanzelf gaat. Dat, als je bijvoorbeeld heel erg druk bent, er nog niet de gewoonte van gemaakt heb om voor vega te kiezen :)! En dat dan zo’n ‘oude’ keuze snel gemaakt is en als ik buiten sta ik denk ‘hee ik had ook voor vega kunnen gaan’ ;-)!

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge