Het recept voor de beste vegan spaghetti ‘bolognese’ die je ooit gaat eten!

Een heerlijke, goed vullende spaghetti die geheel vegan is maar waar je écht niet het gevoel bij hebt dat je iets mist. Ga dit recept maken mensen <3!

Zoals je waarschijnlijk wel weet probeer ik zoveel mogelijk vegetarisch en veganistisch te koken en eten. Ik denk niet dat ik mijzelf ooit het labeltje vega of vegan op ga plakken maar we zijn het afgelopen jaar al enorm geminderd met onze vlees- en zuivel consumptie en daar ben ik best trots op. Stel dat de hele wereld met 75% zou minderen dan zou dat een ENORM verschil kunnen maken.

Onze aardbol.

We weten inmiddels allemaal hoe ongelofelijk veel effect het eten van vlees en het consumeren van zuivel op onze aardbol heeft, hier een piepklein steentje aan bijdragen voelt gewoon heel erg goed. Daarnaast is er ook veel meer bekend over hoe het er aan toe gaat in slachthuizen (dat wens je je ergste vijand niet toe), wil ik uit gezondheidsoverwegingen ook niet meer zoveel vlees eten (hallo antibiotica resistentie) en merk ik dat het krijgen van een kind mij hierin ook enorm bewust heeft gemaakt.

Vooral het ethische vraagstuk: hoe kan ik Flynn zijn zelfbenoemde beste vrienden (koeien) voorschotelen?? Of laatst toen we op een boerderij waren: “in de uiers zit melk toch mam? Voor de kalfjes? Waar zijn de kalfjes dan?” Op je bord liefje!!!!!! Of ze worden met 2 dagen bij hun moeder weggerukt om in een kubus van 2 vierkante meter te leven zodat wij zijn melk op kunnen drinken schat! NO BIG DEAL.

Er zijn zoveel misstanden in de wereld

En dit is voor mijn gevoel een hele grote. Ik kan hier uren over praten en ik merk ook dat ik, sinds ik weer zwanger ben, ook veel emotioneler en heftigere gevoelens hierover heb..

Ik zou NOOIT iemand veroordelen over hoeveel vlees/zuivel of wat ook je eet, ik vind het zelf ook enorm moeilijk om er helemaal mee te stoppen. Het zit in zoveel, je bent het zo gewend. Je moet helemaal weer opnieuw leren koken, boodschappen doen, denken wil je een gehele transitie maken naar compleet vegan eten.

Wat ik daarom het liefste doe:

Vegan eten zo makkelijk mogelijk maken!

Geen ingredienten waar geen mens van gehoord heeft of waar je speciaal voor naar bio winkels moet etc. Of met hele dure ingredienten. Of dat je toch écht het gevoel hebt dat er een lading kaas overheen moet om het lekker te maken.. Één van mijn favoriete vegan recepten is daarom ook deze wrap met knapperige aardappeltjes, salsa en guacemole. De combi klinkt misschien een beetje gek maar it’s so good! Simpele ingredienten, gewoon in de supermarkt te koop en niet duur.

En dat is deze spaghetti ook!

Ik kwam het idee voor de saus tegen in deze video van Liv B en ik vond het zo’n goed idee om een saus te maken van rijst en groente. Zij deed er ook nog tofu door, die besloot ik weg te laten omdat ik daar nog nooit iets mee gedaan heb en ik het niet in huis had. Het zag er zo lekker uit dat ik besloot zelf aan de slag te gaan en mijn eigen versie er van maakte en het was ZO lekker dat ik zélfs denk dat ik mijn mega vleesetende vader hier nog mee om de tuin zou kunnen leiden.

Kay was ook écht enthousiast en toen we aan het eten waren hebben we denk ik wel 10 minuten met elkaar gepraat over hoe we niks misten en hoe lekker het was haha. Dat zegt genoeg toch ;-)!

Recept vegan spaghetti bolognese (4 pers.):

Ingredienten:
Een halve cup rijst (ik gebruik zilvervliesrijst)
Een half bakje champignons (ong. 125 gram)
1 grote ui
200 gram broccoli
Een halve courgette
3 lente uitjes
1 a 2 blikjes tomatenblokjes
3 tenen knoflook
Het liefst verse basilicum maar anders is gedroogde ook goed!
Spaghetti voor 4 personen

Eigenlijk kun je alle restjes groente die je hebt er bij in gooien. Ik heb er ook nog een kwart van een paprika bij in gegooid bijvoorbeeld.

Bereidingswijze:
Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.

Snij ondertussen de champignons in plakjes en daarna nog eens in vieren ongeveer. Het moeten echt nog stukjes zijn. Niet te klein! Anders hadden ze mee kunnen gaan in het vermalen van de groente straks.

Bak de champignonstukjes op op laag vuur een minuut of 5-8 aan.

Ondertussen doe je de ui, de broccoli (rauw), courgette en lenteuitjes samen met de rijst in de keukenmachine. Laat de rijst wel ietsjes afkoelen of spoel even af onder koud water. Vermaal tot het allemaal kleine stukjes zijn en stop dan ook. Voordat het een groente pasta/smoothie wordt ;p!

Schep je rijst/groente mengsel bij de champignons in de bakpan en bak een minuut of 5 mee.

Voeg de tomatenblokjes toe en pers de knoflook uit boven de pan. Voeg de verse basilicum toe met flink wat peper en zout en eventueel nog andere verse kruiden waar jij van houdt.

Kook ondertussen de spaghetti zoals aangegeven staat op de verpakking. Schep je spaghetti op je bord en schep er een flinke lading saus bij op en voila. Je heerlijke spaghetti is klaar.

Ik snap dat je misschien niet gelijk denkt: wowaaa wat moet dit lekker zijn. Maar trust me: het was écht heel erg lekker. Ook nog eens heel makkelijk in te vriezen dus ik ga over een aantal maandjes eens even een enorme pan saus maken en deze invriezen voor mijn kraamweken! :D Een slimme meid…… ;p

Eet smakelijk lieve allemaal!


Gerelateerde artikelen

10 reacties

  • Reageren
    Simone
    7 maart 2019

    Hmmm klinkt lekker! Thanks for sharing :)

    • Reageren
      Roos
      7 maart 2019

      Heel graag gedaan <3! Het is ook echt een top recept!

  • Reageren
    Audrey
    7 maart 2019

    Rijst in spaghetti bolognese, daar zou ik nou nooit opgekomen zijn. Ben benieuwd hoe het smaakt!
    Audrey onlangs geplaatst…Een of andere Molblogger 2019: WIDM-recap aflevering 9My Profile

    • Reageren
      Roos
      7 maart 2019

      Ik ook absoluut niet! Maar je proeft er niks van, het neemt juist de smaak helemaal over van de knoflook en ui enzo. LOVE it :D!

  • Reageren
    Natasja
    7 maart 2019

    Ik vind het juist ontzettend lekker klinken!
    Toen ik rijst bij de ingrediënten las dacht ik eersr: huh, heeft ze het verward met de spaghetti? Echt nog nooit gelezen dat er rijst gebruikt wordt in de saus. Daardoor des te nieuwsgieriger naar hoe het zal smaken! Dit recept ga ik zeker een keer uitproberen.
    Natasja onlangs geplaatst…De 10 leukste speelgoed cadeau’s voor een jongetjes eerste verjaardagMy Profile

    • Reageren
      Roos
      7 maart 2019

      Jeej leuk Natasja, het maakte mij ook juist heel nieuwsgierig! :D En het pakte zo goed uit dat ik het wel moest delen!

  • Reageren
    Darina
    7 maart 2019

    Klinkt als een heel lekker gerecht!
    Darina onlangs geplaatst…Fotodagboek februari 2019My Profile

  • Reageren
    Eveline
    7 maart 2019

    Leuk die recepten!
    Ik doe vaak rode linzen in mijn vegetarische pastasaus. Gewoon 20 minuutjes laten mee sudderen en klaar.
    Heel lekker en voedzaam!

    • Reageren
      Roos
      7 maart 2019

      Hey Eveline, heb ik ook wel eens geprobeerd maar ik kan toch niet zo goed wennen aan die droge smaak van linzen dus probeer wat vaker alternatieven te zoeken! :)

  • Reageren
    Dionne
    8 maart 2019

    Oeh! Dit ziet er heelrijk uit. Ik heb ook honger nu!

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge